Рішення
від 29.12.2017 по справі 821/1267/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/1267/17 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у м.Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ-БУД" про зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків,

встановив:

Головне управління ДФС у м.Києві звернулося з поданням про зупинення видаткових операцій на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ-БУД".

Подання мотивоване тим, що у зв'язку з наявністю у ТОВ "РЕЙ-БУД" податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 285816 грн. та з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, контролюючим органом прийнято рішення про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності платника податків. У зв'язку з ненаданням товариством переліку активів для проведення опису майна в податкову заставу до 19.08.2017 р., що є граничним строком для надання таких документів, згідно листа-запиту від 26.07.2017 р. № 23348/10/26-15-17-02-32, податковим керуючим 22.08.2017 р. складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 4/26/15-17-02-16, а 22.08.2017 р. контролюючий орган на підставі пп.20.1.32 п.20.1 ст.20 ПК України звернувся до суду із поданням.

Ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 22.08.2017 р. подання залишено без руху у зв'язку з несплатою судового збору та ненаданням належних доказів направлення подання ТОВ "РЕЙ-БУД", встановлено строк для усунення недоліків подання до 10:30 год. 23.08.2017 р.

Ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 23.08.2017 р. подання повернуто позивачу, оскільки не усунуто недоліки подання в строк, встановлений судом.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 29.11.2017 р. апеляційну скаргу Головного управління ДФС у м.Києві задоволено, ухвалу Херсонського окружного адміністративного суду від 23.08.2017 р. скасовано з направленням матеріалів справи до суду першої інстанції для продовження розгляду. Підставою для скасування даної ухвали стало те, що Головним управління ДФС у м.Києві було заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору, однак резолютивна частина ухвали про повернення подання та про залишення подання без руху не містять будь-якого правового висновку з приводу вказаного питання, тобто процесуальне рішення з приводу заявленого клопотання відсутнє.

Матеріали справи надійшли до Херсонського окружного адміністративного суду 28.12.2017 р. і згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.12.2017 р. (16:31:12) передані на розгляд судді Бездрабко О.І.

Оскільки Головним управлінням ДФС у м.Києві було усунуто недоліки позовної заяви, ухвалою від 29.12.2017 р. відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 29.12.2017 р. на 13:00 год.

Від представника Головного управління ДФС у м.Києві надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Приписами ч.7 ст.283 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає рішення по суті заявлених вимог не пізніше 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду.

Судом вжито всіх можливих заходів щодо повідомлення ТОВ "РЕЙ-БУД" про дату, час і місце розгляду подання. Зокрема, здійснено дзвінки на номери телефонів НОМЕР_1, НОМЕР_2, які вказані у податковій декларації та на наявні в базах даних контролюючого органу. Однак дані номери не обслуговуються. Інших даних, як то електронна пошта, або інших номерів телефонів, у суду немає. Тому враховуючи скорочені строки розгляду подання, суд розглядає його за відсутності представника ТОВ "РЕЙ-БУД".

При цьому, суд враховує, що відповідно до п.1 ч.3 ст.205 КАС України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Частиною 9 статті 205 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи відсутність перешкод для розгляду справи, з урахуванням встановлених обставин, суд дійшов висновку про розгляд справи в порядку письмового провадження. Відповідно до ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до висновку про обґрунтованість подання виходячи з наступного.

Судом встановлено, що станом на 15.08.2017 р. ТОВ "РЕЙ-БУД" має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 285816 грн.

На виконання п.59.3 ст.59 ПК України товариству направлена податкова вимога від 19.04.2017 р. № 4626-17 на суму 285816 грн., яку повернуто у зв'язку з незнаходженням ТОВ "РЕЙ-БУД" за юридичною адресою.

Оскільки платник податків у визначені податковим законодавством строки не сплатив податковий борг, контролюючий орган прийняв рішення від 19.04.2017 р. № 4626-17 про опис майна у податкову заставу.

26.07.2017 р. Головне управління ДФС у м.Києві на адресу ТОВ "РЕЙ-БУД" за № 23348/10/26-15-17-02-32 направлено лист про зобов'язання протягом 15 робочих днів з моменту отримання листа надати перелік майна, яке перебуває у власності підприємства (господарському віданні або оперативному управлінні), балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу, фінансовий звіт за останній звітний період та детальну розшифровку активів підприємства на день надання документів з метою складання акту опису майна, на яке поширюється право податкової застави.

Так як ТОВ "РЕЙ-БУД" не надало документи, необхідні для такого опису, податковим керуючим 22.08.2017 р. складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 4/26/15-17-02-16, та 22.08.2017 р. контролюючий орган на підставі пп.20.1.32 п.20.1 ст.20 ПК України звернувся до суду із поданням про зупинення видаткових операцій платника податків на його рахунках.

Надаючи оцінку обґрунтованості подання, суд виходить з наступних приписів законодавства.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст.19-1 ПК України контролюючі органи виконують, зокрема, такі функції: організовують роботу та здійснюють контроль за застосуванням арешту майна платника податків, що має податковий борг, та/або зупинення видаткових операцій на його рахунках у банку (п.19-1.1.21).

Згідно пп.16.1.9 п.16.9 ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний, зокрема, не перешкоджати законній діяльності посадової особи контролюючого органу під час виконання нею службових обов'язків та виконувати законні вимоги такої посадової особи.

За нормами п.87.1 ст.87 ПК України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з податку на додану вартість є суми коштів, джерела яких зазначені в абзаці першому цього пункту та обліковуються в системі електронного адміністрування податку на додану вартість. У разі сплати податкових зобов'язань, що виникли до 1 липня 2015 року, та/або погашення податкового боргу за податковими зобов'язаннями, що виникли до 1 липня 2015 року, перерахування коштів до бюджету здійснюється безпосередньо з поточних рахунків платника податків, відкритих у банках.

Положеннями п.87.2 ст.87 ПК України встановлено, що джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до п.п.88.1, 88.2 ст.88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу, право на яку виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Підстави виникнення права податкової застави визначені ст.89 ПК України. Зокрема, пп.89.1.1 п.89.1 ст.89 ПК України передбачено, що право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку.

За приписами п.91.3 ст.91 ПК України податковий керуючий описує майно платника податків, що має податковий борг, в податкову заставу, здійснює перевірку стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі, проводить опис майна, на яке поширюється право податкової застави, для його продажу у випадках, передбачених цим Кодексом, одержує від боржника інформацію про операції із заставленим майном, а в разі його відчуження без згоди контролюючого органу (за умови, коли наявність такої згоди має бути обов'язковою згідно з вимогами цього Кодексу) вимагає пояснення від платника податків або його службових (посадових) осіб. У разі продажу в рахунок погашення податкового боргу майна платника податків, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право отримувати від такого платника податків документи, що засвідчують право власності на зазначене майно.

У разі відмови платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право залучати до опису майна платника податків не менш як двох понятих.

У зв'язку з несплатою ТОВ "РЕЙ-БУД" податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 285816 грн. у визначені строки контролюючий орган прийняв рішення від 19.04.2017 р. № 4626-17 про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків.

На адресу товариства (Херсонська область, м.Нова Каховка, пр-т. Дніпровський, буд.15) 26.07.2017 р. за № 23348/10/26-15-17-02-32 направлено лист про зобов'язання протягом 15 календарних днів з моменту отримання листа надати перелік майна, яке перебуває у власності підприємства (господарському віданні або оперативному управлінні), балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу, фінансовий звіт за останній звітний період та детальну розшифровку активів підприємства на день надання документів з метою складання акту опису майна, на яке поширюється право податкової застави.

Поштове відправлення повернулося на адресу контролюючого органу з відміткою "за зазначеною адресою не знаходиться". Між тим, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.12.2017 р. юридичною адресою ТОВ "РЕЙ-БУД" є: Херсонська область, м.Нова Каховка, пр-т Дніпровський, буд.15, тобто та адреса, на яку Головним управлінням ДФС у м.Києві направлявся лист з вимогою надання переліку майна, необхідного для складання акту опису майна в податкову заставу.

Пунктом 45.2 статті 45 ПК України визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Згідно пп.16.1.11 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи.

З урахуванням даних вимог лист з вимогою надання переліку майна вважається належним чином врученим.

Так як ТОВ "РЕЙ-БУД" необхідні для такого опису документи не надало, податковим керуючим 22.08.2017 р. складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 4/26/15-17-02-16.

Відповідно до положень п.89.4 ст.89 ПК України у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Згідно пп.20.1.32 п.20.1 ст.20 ПК України контролюючий орган має право звертатися до суду, якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків, погашення податкового боргу), та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

З огляду на викладене та враховуючи те, що ТОВ "РЕЙ-БУД" не надало документи, необхідні для складання акту опису майна у податкову заставу, що повністю підтверджується належними і допустимими доказами, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення подання Головного управління ДФС у м.Києві та зупинення видаткових операцій на рахунках ТОВ "РЕЙ-БУД".

Окремо суд зазначає, що станом на 29.12.2017 р. податковий борг з податку з додану вартість відповідно до витягу з інтегрованої картки платника податків у сумі 285816 грн. ТОВ "РЕЙ-БУД" не погашено.

Керуючись ст.ст.9, 14, 73-77, 90, 242-246, 250, 255, 283 КАС України, суд -

вирішив:

Подання задовольнити.

Зупинити видаткові операції на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ-БУД" (Херсонська область, м.Нова Каховка, пр-т.Дніпровський, буд.15, код ЄДРПОУ 40920296) № 37519000297124, відкритому в Казначействі України, МФО 899998; № 26002015971401, відкритому в ПАТ "Альфа-Банк" у м.Києві, МФО 300346; № 26057015971401, відкритому в ПАТ "Альфа-Банк" у м.Києві, МФО 300346; № 37613100297124, відкритому в Казначействі України, МФО 899998, крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків, погашення податкового боргу до моменту виконання законних вимог податкового керуючого.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, при цьому відповідно до пп.15.5 п.15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Бездрабко О.І.

кат. 9.1.1

Дата ухвалення рішення29.12.2017
Оприлюднено03.01.2018
Номер документу71347490
СудочинствоАдміністративне
Сутьзупинення видаткових операцій на рахунках платника податків

Судовий реєстр по справі —821/1267/17

Рішення від 29.12.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 29.12.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 31.10.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 31.10.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 23.08.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

Ухвала від 22.08.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні