Ухвала
від 29.12.2017 по справі 182/6146/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/774/1625/17 Справа № 182/6146/17 Слідчий суддя - Суддя-доповідач - ОСОБА_1

Категорія: ст. КПК України

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 грудня 2017 року м. Дніпро

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді-доповідача ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

підозрюваного ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро апеляційні скаргипрокурора відділу процесуального керівництва досудового розслідування у кримінальному провадженні слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_8 та захисника ОСОБА_6 в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 грудня 2017 року щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, тимчасово не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення за правовою кваліфікацією ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 263, ч. 1ст. 125, ч. 2 ст. 28 ст. 386 КК України,

ВСТАНОВИЛА :

Оскаржуваною ухвалою частково задоволено клопотання слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 , погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_10 , та продовжено строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_7 в межах строку досудового розслідування, на один місяць, тобтодо 14.01.2017 включно.

Мотивуючи прийняте рішення слідчий суддя зазначив, що при вирішенні питання про продовження строку тримання під вартою суд виходить не з принципу автоматичного продовження строку тримання під вартою, а враховує, що ОСОБА_11 обвинувачується у вчиненні ряду тяжких злочинів, тому існує обґрунтований ризик того, що ОСОБА_11 може переховуватись від суду. Однак прокурором не мотивоване продовження строку дії такого запобіжного заходу як тримання під вартою на такий тривалий строк 60 днів. Згідно клопотання, заплановано провести слідчі і процесуальні дії, які за думкою суду не потребують такого значного часу, а саме долучити висновки експертизи провести тимчасові доступи до інформації у державних податкових інспекціях. З огляду на наведене слідчий суддя дійшов висновку, що строк тримання під вартою обвинуваченого належить продовжити не більш ніж один місяць. Також зазначив про відсутність підстав для зміни розміру застави.

В апеляційній скарзі захисник ОСОБА_6 в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 просить скасувати ухвалу слідчого судді. Обґрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, захисник посилається на незаконність, необґрунтованість ухвали слідчого судді, оскільки вважає, що слідчий суддя не звернув уваги на те, що дане клопотання не підсудно Нікопольському міськрайонному суду Дніпропетровської області, його повинен був вирішувати слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, а отже оскаржувана ухвала, на думку апелянта, підлягає скасуванню судом апеляційної інстанції.

В апеляційній скарзі прокурор відділу процесуального керівництва досудового розслідування у кримінальному провадженні слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_8 просить ухвалу слідчого судді скасувати, постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання слідчого в повному обсязі та продовжити строк тримання під вартою ОСОБА_7 на 2 місяці з визначенням застави в розмірі 1353600 гривень.

В обгрунтування апеляційних вимог посилається на те, що слідчий суддя зробив вірний висновок про обгрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_7 інкримінованих йому злочинів, та встановлені судом обставини є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних засобів не зможе запобігти настанню ризиків, які не зменшилися з часу обрання підозрюваному цього запобіжного заходу. Разом з тим, на думку апелянта, судом не досліджено та не враховано дуже значний обсяг необхідних слідчих та процесуальних дій, які залишилися не проведеними в рамках даного кримінального провадження, тому на їх проведення потрібно саме два місяці.

Заслухавши суддю-доповідача, думку прокурора, який підтримав апеляцію прокурора ОСОБА_8 та просив відмовити у задоволенні апеляції сторони захисту, підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника ОСОБА_6 , які підтримали апеляцію захисника та заперечували проти задоволення апеляції сторони обвинувачення, перевіривши надані матеріали та обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог частин 3, 4, 5 ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених устатті 184цього Кодексу, повинно містити: виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку тримання під вартою до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Слідчий суддя зобов`язаний відмовити у продовженні строку тримання під вартою, якщо прокурор, слідчий не доведе, що обставини, зазначені участині третійцієї статті, виправдовують подальше тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для вжиття заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який йдеться у клопотанні слідчого або прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається з клопотанням.

З вимог ст. 177 КПК України вбачається, що підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Розглядаючи клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою для прийняття законного та обґрунтованого рішення в порядку ст. 199 КПК України, суд повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для застосування цього запобіжного заходу, та умови, за яких таке продовження можливе.

Колегія суддів вважає, щозазначені вище вимоги кримінального процесуального закону при розгляді клопотання слідчого слідчим суддею дотримані, а доводи апелянтів, викладені в судовому засіданні та зазначені в апеляційних скаргах щодо незаконності та необґрунтованості ухвали слідчого судді, є безпідставними.

Згідно наданих матеріалів, другим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 263, ч. 1 ст. 125, ч. 2 ст. 28 ст. 386 КК України, відомості щодо якого 17.01.2017 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040000000040.

18.08.2017 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України.

У ході розслідування 30.10.2017 ОСОБА_11 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри, а саме про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 28 ст. 386 КК України.

Так, з матеріалів провадження слідує, що під час судового розгляду слідчий суддя з`ясував, що наведені в клопотанні слідчого дані свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_7 інкримінованих кримінальних правопорушень, при цьому, обставини, що дають підстави підозрювати його у вчиненні вказаних злочинів, підтверджуються матеріалами, доданими до клопотання.

Крім того, обґрунтованість цієї підозри раніше була предметом судового розгляду і знайшла об`єктивне підтвердження при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_7 під час перегляду відповідного рішення слідчого судді в апеляційному порядку. Не вбачається, що з цього часу виникли будь-які нові обставини, які б спростували обґрунтованість цієї підозри.

Перевіряючи висновки ухвали слідчого судді на предмет наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, які були підставою для продовження строку дії запобіжного заходу щодо підозрюваного у вигляді тримання під вартою, апеляційний суд вважає, що висновки слідчого судді щодо наявності ризиків, передбачених пунктами ч. 1 ст. 177 КПК України є обґрунтованими і не зменшились на час розгляду клопотання та для їх запобігання необхідно продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зокрема, підозрюваний ОСОБА_7 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, при цьому колегія суддів враховує тяжкість покарання, яке загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим у вчиненні інкримінованих йому злочинів, зокрема і за який передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до дванадцяти років, що у відповідності до ст. 12 КК України є особливо тяжким злочином, незаконно впливати на свідків, експертів у кримінальному провадженні, негативно впливати на хід досудового розслідування, вагомість наявних доказів про причетність підозрюваного до вчинення злочинів, міцність соціальних зв`язків підозрюваного, вік та стан його здоров`я, зокрема, відсутність відомостей щодо наявності в нього захворювань, які виключали б тримання під вартою. Таким чином висновки слідчого судді щодо можливості запобігання ризикам виключно шляхом продовження саме такого запобіжного заходу, є обґрунтованими.

Оцінюючи вищевказані обставини, апеляційний суд також приймає до уваги практику ЄСПЛ, зокрема, щотяжкість обвинувачення не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами збільшує ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту. У справі «Ілійков проти Болгарії» №33977/96 від 26 липня 2001 року ЄСПЛ зазначив, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

Також ЄСПЛ в своєму рішенні «Летельє проти Франції» від 26 червня 1991 року зазначив, що особлива тяжкість деяких злочинів може викликати таку реакцію суспільства і соціальні наслідки, які виправдовують попереднє ув`язнення як виключну міру запобіжного заходу протягом певного часу.

Крім того, з матеріалів клопотання та апеляційної скарги слідує, що завершити досудове розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою неможливо, так як необхідно виконати великий обсяг слідчих та процесуальних дій, але під час апеляційного розгляду в суді апеляційної інстанції, так само як і в суді першої інстанції, прокурором не було доведено та в судовому засіданні не встановлено підстав реальної необхідності продовження тримання підозрюваного ОСОБА_7 під вартою в умовах слідчого ізолятора саме на такий строк, який зазначено у клопотанні слідчого, у зв`язку з чим колегія суддів вважає законними висновки слідчого судді щодо строку продовження тримання під вартою підозрюваного, врахувавши вимоги ч. 3 ст. 197 КПК України, в межах строку досудового розслідування в даному кримінальному провадженні, саме на один місяць, а не на два, як того вимагає прокурор в своїй скарзі.

На думку апеляційного суду, не вбачається, що в даному випадку права ОСОБА_7 , гарантовані ст. 5 КЗПЛ, були порушені, враховуючи, що час перебування підозрюваного під вартою не є занадто тривалим, враховуючи складність кримінального провадження, а також з огляду на те, що існує суспільний інтерес (легітимна мета) для такого обмеження прав ОСОБА_7 у вигляді забезпечення його належної процесуальної поведінки, ефективності досудового розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, а також, на думку колегії суддів, таке обмеження свободи застосоване слідчим суддею відповідно до закону та з урахуванням принципу пропорційності і дотримання балансу між правами підозрюваного та легальною метою застосування такого заходу.

Що ж стосується доводів сторони захисту з приводу порушення принципу територіальності під час розгляду клопотання слідчого, колегія суддів цілком погоджується з висновком слідчого судді про те, що згідно доручення на проведення досудового розслідування від 30 жовтня 2017р., слідчому другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 доручено проведення досудового розслідування за кримінальним провадженням № №42017040000000040. Оскільки другий слідчий відділ слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області знаходиться в м. Нікополі, розгляд клопотання в даному конкретному випадку підсудний Нікопольському міськрайонному суду Дніпропетровської області, а ні Жовтневому районному суду м. Дніпропетровська, на що є посилання в апеляційній скарзі захисника, а тому вони є безпідставними та не підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що порушень вимог кримінального процесуального законодавства, які б слугували підставами для скасування ухвали слідчого судді не вбачається, продовжений слідчим суддею запобіжний захід щодо підозрюваного ОСОБА_7 відповідає вимогам КПК України, а тому ухвала слідчого судді не підлягає скасуванню, а в задоволенні апеляційних скарг прокурора та захисника слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 405, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційні скаргипрокурора відділу процесуального керівництва досудового розслідування у кримінальному провадженні слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_8 та захисника ОСОБА_6 в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 грудня 2017 року про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення29.12.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71421190
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —182/6146/17

Ухвала від 14.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 07.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Клименко І. В.

Ухвала від 17.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні