Рішення
від 11.01.2018 по справі 728/2413/17
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 728/2413/17

2/728/80/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2018 року Бахмацький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої судді - Лободи Н.В.

за участі секретаря - Кулик Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Бахмачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Батуринської міської ради Бахмацького району Чернігівської області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, товариство з обмеженою відповідальністю Батуринське про визнання права на земельну частку (пай),-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до Бахмацького районного суду з позовом до Батуринської міської ради Бахмацького району Чернігівської області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, товариство з обмеженою відповідальністю Батуринське про визнання права на земельну частку (пай), яке згідно із сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, належало матері позивача ОСОБА_2 та було успадковане, але належним чином не зареєстроване братом позивача - ОСОБА_3; позивач прийняла спадщину після смерті брата, але не має можливості належним чином оформити свої спадкові права на земельну частку (пай), яке згідно з сертифікатом належало її матері, у зв язку з втратою оригіналу вищевказаного правовстановлюючого документа, тому просить суд визнати за нею вказане право в судовому порядку.

У судове засідання учасники провадження не з явилися, хоча були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, позивач та треті особи надали суду заяви про розгляд справи без їх участі; відповідач причини неявки не повідомив, відзиву на позов не подав.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2, яка разом з сином ОСОБА_3, його дружиною ОСОБА_4 та сином ОСОБА_5 була зареєстрована і проживала в АДРЕСА_1 (а.с.6,7,15,16,22,23,24,46,47).

За життя ОСОБА_2 на підставі сертифіката серії НОМЕР_3 мала право на земельну частку (пай) розміром 5.0 умовних кадастрових гектарів (а.с.7,11,19,60).

Відповідно до ст. 524, 525 ЦК УРСР, який діяв на момент смерті ОСОБА_2, спадкоємство здійснювалось за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.548 ЦК УРСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцю з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав нотконторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно з повідомленням Бахмацької районної державної нотаріальної контори від 14.12.2017 року № 2840/01-16 та копії спадкової справи №137/2000, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 була відкрита за заявою ОСОБА_3, якому видане свідоцтво про право на спадщину від 23.03.2000 року (а.с.44, 57-63).

Згідно із свідоцтвом про право на спадщину за законом від 23.03.2000 року спадкоємцем майна ОСОБА_2 є її син ОСОБА_3; спадкове майно, на яке видане свідоцтво, складається із права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Присеймів я розміром 5.0 умовних кадастрових гектарів, яке належало спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 (а.с.11).

Таким чином, ОСОБА_3 після смерті ОСОБА_2 успадкував, але належним чином не зареєстрував право на земельну частку (пай) розміром 5.0 умовних кадастрових гектарів у землі, що перебуває у колективній власності КСП Присеймів я , посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_3.

Брат позивача - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2. На час смерті проживав один в АДРЕСА_1; його дружина ОСОБА_4 та син ОСОБА_5 померли ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 відповідно (а.с.10-16).

Згідно зі ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до положень ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з повідомленням Бахмацької районної державної нотаріальної контори від 14.12.2017 року № 01-16, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 була відкрита 15.12.2009 року за заявою про прийняття спадщини ОСОБА_6; були видані свідоцтва про право на частину спадщини (а.с.49-51).

Відповідно до положень п. г ч.1 ст.81 ЗК України, однією з підстав набуття права власності на земельну ділянку є прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на дану нерухомість .

Отже, позивач є спадкоємцем другої черги за законом після смерті ОСОБА_3, котрий успадкував, але належним чином не зареєстрував право на земельну частку (пай) після смерті ОСОБА_2, яке посвідчувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3.

Однак, нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину у виді права на земельну частку (пай), оскільки оригінал сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3, який посвідчував право ОСОБА_2 на земельну частку (пай), втрачений (а.с.17).

Оголошенням, опублікованим в районній газеті Порадник від 10.11.2017 року, позивачем було повідомлено про втрату сертифіката на право земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 з проханням вважати втрачений сертифікат недійсним (а.с.9).

Згідно з п. 2.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

У статті 16 ЦК України зазначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу; визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів.

У зв'язку з тим, що втрата правовстановлюючого документа, який підтверджує право матері позивача на земельну частку (пай), позбавляє ОСОБА_1 можливості оформити свої права на спадщину у нотаріуса, тому суд вважає її позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст.ст. 16, 392, 1297 ЦК України, ст.ст. 524, 525, 548, 549 ЦК УРСР, п. г ч.1 ст.81 ЗК України, керуючись ст.ст. 10-13, 76-81, 247, 352, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Батуринської міської ради Бахмацького району Чернігівської області, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, товариство з обмеженою відповідальністю Батуринське про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 5.0 умовних кадастрових гектари у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Присеймів я , що належало померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі втраченого сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 та було успадковане, але належним чином не зареєстроване ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженка с.Матіївка Бахмацького району Чернігівської області, жителька АДРЕСА_2, РНОКПП - НОМЕР_1;

Відповідач - Батуринська міська рада Бахмацького району Чернігівської області, 16512, м.Батурин Бахмацького району Чернігівської області, вул.В. Ющенка, 30, ідентифікаційний код - 04412354;

Треті особи:

- Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, 14000, м.Чернігів, проспект Миру,14, ідентифікаційний код - 39764881;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Батуринське , 16512, м.Батурин Бахмацького району Чернігівської області, вул.В.Ющенка,61, ідентифікаційний код - 33424443.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Бахмацького районного суду Н.В.Лобода

Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено11.01.2018
Номер документу71518136
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —728/2413/17

Рішення від 11.01.2018

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні