Постанова
від 09.01.2018 по справі 362/122/18
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/122/18

Провадження № 1-кс/362/51/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 січня 2018 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі: слідчого судді - ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , заучастю прокурора ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

в с т а н о в и в :

09.01.2018 р. до Васильківського міськрайонного суду Київської області поштовою кореспонденцією надійшло клопотання прокурораВасильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 датоване 06.01.2018 р. про надання дозволу на проведення обшуку земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 ,який був проведений 05.01.2017 року з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, дизельного палива, яке ймовірно є незаконно виготовленим, бензинів, майна, яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні та інші предмети та документи, що свідчать про вчинення вказаного правопорушення та мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування з подальшим вилученням.

Клопотання мотивовано наступним.

У провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017111200000756, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.11.2017 року, за фактом шахрайських дій з боку невідомих осіб, які шахрайським шляхом здійснюють незаконний продаж недоброякісного пального під виглядом доброякісної продукції, за що передбачена відповідальність ч. 3 ст. 190 КК України.

Встановлено, що 13.11.2017 року до Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області звернувся ОСОБА_4 із заявою про те, що на в`їзді до с. Митниця Васильківського району Київської області незаконно функціонує АЗС, яка реалізує низькоякісне дизельне паливо, під виглядом доброякісної продукції, а також вказана АЗС працює без будь яких дозвільних документів та не видає покупцям чеки.

Допитаний під час досудового розслідування потерпілий ОСОБА_4 вказав, що він разом зі своїм знайомим на ім`я ОСОБА_5 деколи приїздив до його знайомого по особистим справам в с. Митниця, Васильківського району, Київської області. Останній раз він разом зі своїм знайомим на ім`я ОСОБА_5 приблизно в кінці жовтня-на початку листопада на шляху до с. Митниця, Васильківського району, Київської області, під`їзджаючи до села по трасі «Київ-Одеса» в напрямку м. Одеси за мостом на Фастів, напроти кафе «Мисливець» побачили металеву бочку з якої здійснювався продаж дизельного палива. Він вирішив заправити автомобіль, який був у нього в користуванні, а саме: opel combo д.н.з. він не пам`ятає, оскільки вказаний автомобіль був у нього в користуванні не довгий час.

Коли він під`їхав до вказаної «так би мовити АЗС», він побачив як з залізної бочки білого кольору через пістолет заправляли автомобілі дизельним паливом за ціною, нижче від ринкової, а саме 21 грн. 50 коп. Його це здивувало але враховуючи те, що поряд ніяких АЗС не було, він все ж таки вирішив там заправити свій автомобіль. Після того, як він разом зі своїм знайомим повертався до м. Києва вже під вечір, автомобіль почав не справно працювати, а саме, не вистачало тяги, що його дуже здивувало. Приїхавши додому він поставив свій автомобіль біля під`їзду. Наступного ранку йому було важко завести вказаний автомобіль, що теж його здивувало і він вирішив поїхати на СТО перевірити двигун. Майстер на СТО сказав йому, що те, що невистачало тяги і машині важко було завестись пов`язано з неякісним дизельним паливом, яке потрапило до автомобіля, та він зразу згадав вказану заправку. Через декілька днів він знову був в с. Митниця разом зі своїм знайомим ОСОБА_5 та спілкуючись з місцевими мешканцями на цю тему він від них почув, що в них також бували аналогічні проблеми з автомобілями і вони там вже не заправляються. Він вважає, що внаслідок продажу недоброякісного пального 1ому було заподіяно матеріальну шкоду. Він заплатив на СТО 2500 гривень на ремонт автомобіля. Окрім того на вказаній АЗС відсутні будь-які документи, там не видають чеки.

Згідно рапорту ст. О/У ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС в Київській області майора податкової міліції ОСОБА_6 встановлено, що співробітниками ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області 21-22.11.2017 року спрямовано оперативні можливості та проведено комплекс відповідних заходів у результаті яких, встановлено мережу ідентичних контейнерних АЗС з реалізації дизельного палива (установка для відпуску нафтопродуктів, яка складається з резервуара та паливороздавальної колонки), які розміщено за наступними адресами:

1.Київська обл., м. Буча, вул. Депутатська, б/н;

2.Київська обл., м. Буча, автодорога Київ Ковель, 32-й км.;

3.Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Святопетрівське, вул. Київська;

4.Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Крюківщина, вул. Парникова;

5.Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Білогородка;

6.Київська обл., Вишгородський р-н., с. Демидів, вул. Київська;

7.Київська обл., Вишгородський р-н., с. Демидів;

8.Київська обл., м. Іванків.

Під час візуального спостереження встановлено, що вказані об`єкти мають аналогічний принцип роботи з АЗС розміщеною за адресою: Київська обл., Васильківський р-н., с. Митниця, 44 км. +650 м. автошляху Київ-Одеса. Тобто, під`їжджають автомобілі,водії віддають оператору грошові кошти, а той у свою чергу заправляє автомобілі дизельним паливом, але фіскальний чек не видає. Враховуючи викладене та те, що вказані АЗС мають індивідуальні ознаки схожості, аналогічну вивіску, аналогічну ціну палива, ідентичні резервуари та паливороздавальні колонки, можна зробити висновок, що вказані контейнерні АЗС складають єдину мережу з реалізації дизельного палива у роздріб за готівкові кошти.

Контейнерна АЗС складається з резервуара і паливороздавальної колонки, зблокованих в єдиному контейнері. На вказаних АЗС дизельне паливо за готівкові кошти відпускається у роздрібну мережу оператором, але фіскальний чек не видається, так-як касовий апарат та і будь-які документи, щодо права реалізації підакцизних товарів, відсутні.

Згідно протоколу огляду, проведеного ст. О/У ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС в Київській області майором ОСОБА_6 встановлені наступні фактипри здійсненні візуального спостереження у публічно доступному місці за адресою: АДРЕСА_1 .

При виїзді з м. Буча, по автодорозі Київ Ковель з лівої сторони знаходиться вул. Депутатська. На вказаній вулиці з правої сторони від автодороги Київ Ковель розміщено рекламний плакат з написом «ДТ ЄВРО-5», та ціна за 1л. палива. За рекламним плакатом розміщено АЗС з реалізації дизельного палива (установка для відпуску на фото продуктів, яка складається з резервуара та паливо роздавальної колонки) зеленого кольору яка огороджена бетонним парканом. Дана АЗС розміщена на земельній ділянці якій не присвоєно кадастровий номер.

Навпроти АЗС знаходяться земельна ділянка кадастровий номер 3210800000:01:121:2166, місце розташування: АДРЕСА_1 , яка відповідно до інформаційної довідки з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку належить громадянину ОСОБА_7 .

В подальшому, прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в рамках вказаного кримінального провадження отримано ухвалу слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області №362/8/18 про проведення обшуку земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , та на якій розташована контейнерна АЗС з приміщенням оператора, навпроти АЗС знаходяться земельна ділянка кадастровий номер 3210800000:01:121:2166, місце розташування: АДРЕСА_1 ,яка відповідно до інформаційної довідки з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку належить громадянину ОСОБА_7 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, дизельного палива, яке ймовірно є незаконно виготовленим, бензинів, майна, яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні та інші предмети та документи, що свідчать про вчинення вказаного правопорушення та мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування з подальшим вилученням вище переліченого.

05.01.2018 року на підставі ухвали Васильківського міськрайонного суду Київської області №362/8/18 прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристом 1 класу ОСОБА_3 розпочато проведення обшуку земельної ділянки за адресою: Київська обл., м. Буча, вул. Депутатська, б/н. з метою виявлення та вилучення вищезазначених речей і документів.

В ході проведення обшуку представником ПП «Автотехсервіс» ОСОБА_8 неодноразово наголошувалось про те, що обшук фактично проводиться за адресою: Київська область, м. Буча, вул. Депутатська, 3, що не відповідає ухвалі про проведення обшуку №362/8/18, та відповідно, представником ПП «Автотехсервіс» ОСОБА_8 долучено до матеріалів кримінального провадження копію договору суборенди № 04/09/2017 між ПП «Облгаз» в особі Директора Журавленка та ТОВ «УКР ОКТАН-ГРУП» про суборенду земельної ділянки площею 0,0115 за адресою: Київська область, м. Буча, вул. Депутатська, 3, на підставі якого, відповідно до пояснень представника ПП «Автотехсервіс» ОСОБА_8 і розміщена вказана контейнерна АЗС, яка складається з резервуару та паливо-роздавальної колонки, зблокованї в Єдиний контейнер. Окрім того, представником ПП «Автотехсервіс» ОСОБА_8 до матеріалів кримінального провадження долучено копію Державного акту на право постійного користування землею за адресою: Київська область, м. Буча, вул. Депутатська, 3.

Окрім того встановлено, що прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в рамках вказаного кримінального провадження винесено постанову про проведення негласної слідчої (розшукової) дії спостереження за місцем, виконання якого доручено співробітникам ОУ ГУ ДФС в Київській області. В подальшому, до Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області надійшли матеріали виконання вказаної постанови про проведення негласної слідчої (розшукової) дії. - спостереження за місцем, саме за контейнерною АЗС, що складається з резервуару та паливо-роздавальної колонки, зблокованої в єдиний контейнер, з приміщенням оператора, що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Буча, вул. Депутатська, б/н. згідно якого підтверджена інформація про розміщення за вищевказаною адресою контейнерної АЗС з реалізації дизельного палива, що складається з резервуару та паливо-роздавальної колонки, зблокованої в єдиний контейнер, з приміщенням оператора, на якій здійснювали заправку дизельним паливом за готівкові кошти різні автомобілі.

Прокурором під час проведення обшуку, звіряючи дані отриманих результатів негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема: протоколу спостереження за місцем та контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупки за вищевказаною адресою та фактичною зовнішньою обстановкою під час проведення обшуку встановлено, що негласні слідчі (розшукові) дії стосувались саме цієї земельної ділянки та саме цієї контейнерної АЗС, яка складається з резервувара та паливо-роздавальної колонки, зблокованої в єдиний контейнер, яка під час проведення обшуку встановлено, що має адресу: Київська обл., м. Буча, вул. Депутатська, 3, та відповідно прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристом 1 класу ОСОБА_3 було прийнято рішення про проведення невідкладного обшуку за вищевказаною адресою.

В ході проведення невідкладного обшуку в порядку ст. 233 КПК України було виявлено та вилучено: 1) в приміщенні, де знаходився заправщик за вищевказаною адресою звіт на дизельне пальне, заповнене від руки за період з 31.12.2017 по 05.01.2018 на 2 арк., звіт на дизельне паливо, заповнене від руки, яке міститься в папці синього кольору, заповнене від руки, паспорт № НОМЕР_1 на топливо дизельне дт-3-к5, сорт F СТБ 1658-2015 на 1 арк., паспорт якості №1074 та сертифікат відповідності у копії на 2 арк., які поміщені до спец пакету № 0001 2) на території автозаправочної станції контейнерна АЗС, яка складається з резервуару та паливо-роздавальної колонки, зблокованої в єдиний контейнер, в середині якого знаходиться дизельне паливо у кількості 7295 літрів, які передані на відповідальне зберігання ст. о/у ГУ ДФС в Київській області Тугаю .І.В., який в подальшому передав на відповідальне зберігання вказане дизельне паливо до ТОВ «ЮС ВІЧІ» відповідно акту прийому-передачі. Окрім того, спеціалістом ДП «Орган сертифікації нафтопродуктів «МАСМА-СЕПРО» ОСОБА_9 з вказаної контейнерної АЗС відібрані зразки нафтопродуктів, які поміщені до 3х скляних банок з бірками №1 1922483 (бірка власника L15196697) залишається власнику, № 2 1922482 (бірка власника L15196696), яка вилучається для проведення експертизи, № 3 1922481 (бірка власника L15196699), яка вилучається для проведення експертизи. Окрім того, вилучено вказану контейнерну АЗС, яку опломбовано пломбою № 3147158 залишено на відповідальне зберігання ОСОБА_10 .

Відповідно до державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серії І-КВ № 003582 вказана земельна ділянка належить на праві постійного користування ПП «Автотехсервіс» (кадастровий номер 3210945300:01:128:0017).

У зв`язку з вищезазначеним прокурор звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Слідчий суддя заслухавши прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши докази в обґрунтування клопотання, приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України добровільна згода особи (володільця) визначена винятком із загального правила щодо недоторканості житла чи іншого володіння особи та можливості проникнення до такого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 ст. 233 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами ст. 234 КПК України, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Приймаючи до уваги, що обшук має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема отримання доказів щодо вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, та з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, клопотання підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись 234-235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристу 1 класу ОСОБА_3 на проведення обшуку, який проведено 05.01.2018 р. на підставі ч. 3 ст. 233 КПК України, земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно до державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серії І-КВ № 003582 належить на праві постійного користування ПП «Автотехсервіс» (кадастровий номер 3210945300:01:128:0017), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, дизельного палива, яке ймовірно є незаконно виготовленим, бензинів, майна, яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні та інші предмети та документи, що свідчать про вчинення вказаного правопорушення та мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування з подальшим вилученням вище переліченого.

Строк дії ухвали 30 днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71545031
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/122/18

Ухвала від 29.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Рудніченко О. М.

Постанова від 09.01.2018

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні