Ухвала
від 16.01.2018 по справі 915/27/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

16 січня 2018 року Справа № 915/27/18

м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Семенчук Н.О., розглянувши матеріали

за позовом: Фермерського господарства Лісове , 55444, Миколаївська область, Братський район, с.Миролюбівка

до відповідача: Братської районної Державної адміністрації Миколаївської області, 55401, Миколаївська область, Братський район, смт.Братське, вул.Миру, буд.131

Третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області, 54034, м.Миколаїв, проспект Миру, 34

про: визнання права постійного користування земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

11.01.2018 Фермерське господарство Лісове звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовною заявою №б/н від 11.01.2018 в якій просить суд визнати за Фермерським господарством Лісове як за юридичною особою право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 50,0 га, що розташована на території Миролюбівської сільської ради Братського району Миколаївської області, та посвідчується Державним актом на право постійного користування землею, серія МК №0691, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №102, від 15.10.1997, надане на ім'я засновника господарства ОСОБА_1.

Як на підставу позовних вимог позивач посилається на ст.ст. 8,9,13,14,41 Конституції України, ст.5 Цивільного кодексу України, ст.ст.2,3,4,5,7,11,12,20,44 Господарського процесуального кодексу України, а також інші національні та міжнародні правові акти.

Разом із позовною заявою позивачем подано клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження. В обґрунтування клопотання позивач зазначає, що вимоги зазначені у позовній заяві та обставини справи відносять до категорії справ незначної складності та пріоритетним є швидке вирішення справи.

Вирішуючи питання про обґрунтованість поданого позивачем клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження, господарський суд виходить з наступного.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

У відповідності до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. ч. 3-5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі

суд відмовляє позивачу у розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження та дійшов висновку, про необхідність розгляду справи за позовом Фермерського господарства Лісове до Братської районної Державної адміністрації Миколаївської області про визнання права постійного користування земельною ділянкою за правилами загального позовного провадження.

Крім того, від позивача надійшла заява про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, які він просить надсилати на електронну адресу: 3305012351@mail.gov.ua.

Враховуючи, що вимоги позивача передбачені Інструкцією з діловодства у господарських судах, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України № 28 від 20.02.2013 року, заяву слід задовольнити.

Також, позивачем надана заявка про отримання судових повісток, повідомлень в електронному вигляді за допомогою sms-повідомлення на мобільний телефон представника позивача.

У відповідності до ч. 9 ст. 120 ГПК України, за наявності відповідної письмової заяви учасника справи та технічної можливості, повідомлення про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання чи проведення відповідної процесуальної дії може здійснюватися судом з використанням засобів мобільного зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в Єдиному державному реєстрі судових рішень, у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Згідно п.п.17.1 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Враховуючи, що у суду відсутня технічна можливість щодо повідомлення сторін про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання з використанням засобів мобільного зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, то у задоволенні заявки позивача слід відмовити.

У відповідності до ч. 2 ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи, що рішення у даній справі може вплинути на права або обов'язки ОСОБА_1 (56535, Миколаївська область, Вознесенський район, село Трикрати, вул.Садова, буд.27), суд вважає за необхідне залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись ст. 12, 50, 168, 176, 177, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє

самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_1 ( 56535, Миколаївська область, Вознесенський район, село Трикрати , вул.Садова , буд.27).

4. Позивачу, у відповідності до ч. 3 ст. 176 ГПК України, не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити на адресу ОСОБА_1 копію позовної заяви №б/н від 11.01.2018 з додатками, а докази направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

5. Призначити підготовче засідання у справі на 13 лютого 2018 року, о 10 год. 00 хв. у господарському суді Миколаївської області за адресою: м. Миколаєві вул.Адміральська, 22 (будинок Миколаївської обласної ради, 9 поверх).

6. Запропонувати відповідачу в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали надати суду відзив на позов, оформлений згідно вимог ст. 165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

7. Запропонувати позивачу в 5-денний строк від дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив, оформлену згідно вимог ст. 166 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документами, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

8. Запропонувати Головному управлінню Держгеокадастру у Миколаївській області в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали надати суду пояснення на позов (ст. 168 ГПК), оформлені згідно вимог ст. 165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення 3-ї особи.

9. Запропонувати ОСОБА_1 в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали надати суду пояснення на позов (ст. 168 ГПК), оформлені згідно вимог ст. 165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення 3-ї особи

10. Роз'яснити учасникам справи, що заяви і клопотання по справі необхідно оформлювати згідно вимог ст. 170 ГПК України і надавати їх суду лише у письмовій формі та завчасно до судових засідань (підготовчих або слухання по суті).

11. Повідомити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України, а саме - www.court.gov.ua.

12. Ухвалу направити учасникам справи та на адресу ОСОБА_1 (56535, Миколаївська область, Вознесенський район, село Трикрати, вул.Садова, буд.27).

Ухвала суду, у відповідності до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.О.Семенчук

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.01.2018
Оприлюднено17.01.2018
Номер документу71605253
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/27/18

Рішення від 13.04.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні