Ухвала
від 17.01.2018 по справі 905/84/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

17.01.2018р. Справа №905/84/18           

Суддя Паляниця Ю.О., розглянувши матеріали позовної заяви Керівника Слов'янської місцевої прокуратури, м.Слов'янськ в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, м.Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фирма Сежан», м.Слов'янськ

про розірвання договору оренди нерухомого майна, повернення майна та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 59603,37 грн

ВСТАНОВИВ:

Керівник Слов'янської місцевої прокуратури, м.Слов'янськ в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, м.Харків звернувся до господарського суду Донецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фирма Сежан», м.Слов'янськ про:

-          стягнення заборгованості з орендної плати за договором №6208/2015 від 29.10.2015р. оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, укладеним між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фирма Сежан» на державне майно - нежитлове вбудоване приміщення, площею 124,3 кв. м підвалу учбового корпусу «А» (реєстровий номер – 01132330.9. КАТГНП212), яке розташоване за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Центральна, 27 (колишня вул.Карла Маркса, 27), та яке перебуває на балансі ВСП Національного авіаційного університету «Слов'янський коледж національного авіаційного університету», у розмірі 49884,80 грн, пені – 4730,08 грн, штрафу – 4988,49 грн, загалом заборгованість становить 59603,37 грн, на користь Державного бюджету (р/р – 31110094700075, МФО – 834016, код бюджетної класифікації 22080300, отримувач - Слов'янське УК/м.Слов'янськ/ ГУДКСУ у Донецькій області, код ЄДРПОУ 37803368);

-          розірвання договору та зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Фирма Сежан» повернути державне майно - нежитлове вбудоване приміщення, площею 124,3 кв. м підвалу учбового корпусу «А» (реєстровий номер – 01132330.9. КАТГНП212) вартістю 273075 грн, яке розташоване за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Центральна, 27 (колишня вул.Карла Маркса, 27), балансоутримувач - ВСП Національного авіаційного університету «Слов'янський коледж національного авіаційного університету» за актом приймання-передачі.

В обґрунтування своїх вимог прокурор посилається на порушення відповідачем умов договору №6208/2015 від 29.10.2015р. оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, в частині проведення своєчасної та в повному обсязі оплати орендних платежів у розмірі 49884,80 грн, що стало підставою для нарахування неустойки, заявлення вимог про розірвання укладеного сторонами правочину та повернення орендованого майна.

Позов подано з додержанням вимог, викладених у ст.ст.162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, додані до нього матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Разом з тим, розглянувши клопотання прокурора, викладене у прохальній частині позовної заяви про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, господарський суд зазначає про наступне:

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

За змістом ч.1 ст.247 вказаного кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч.5 ст.12 Господарського процесуального кодексу України малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.1 ст.249 Господарського процесуального кодексу України клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні ч.5 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарський суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження на підставі ч.1 ст.247 Господарського процесуального кодексу України, внаслідок чого клопотання прокурора про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження підлягає задоволенню.

За приписами ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Одночасно, приймаючи до уваги, що балансоутримувачем державного майна – нежитлового вбудованого приміщення площею 124,3 кв. м підвалу учбового корпусу «А» (реєстровий номер – 01132330.9 КАТГНП212), яке розташоване за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Центральна, 27, яке є об'єктом оренди за договором №6208/2015 від 29.10.2015р. оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фирма Сежан» (орендатор), є Відокремлений структурний підрозділ Національного авіаційного університету «Слов'янський коледж Національного авіаційного університету», суд дійшов висновку, що рішення по справі може вплинути на права та обов'язки вказаної юридичної особи, внаслідок чого суд вважає за необхідне залучити Національний авіаційний університет в особі Відокремленого структурного підрозділу Національного авіаційного університету «Слов'янський коледж Національного авіаційного університету» до участі у розгляді справи в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Керуючись ст.ст.12, 50, 176, ст.234, ч.1 ст.247 Господарського процесуального кодексу України, суд –

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/84/18.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Залучити Національний авіаційний університет (03058, м.Київ, просп.Космонавта Комарова, буд.1, код ЄДРПОУ 01132330) в особі Відокремленого структурного підрозділу Національного авіаційного університету «Слов'янський коледж Національного авіаційного університету» (84100, Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Центральна, 27, код ЄДРПОУ 36309003) до участі у розгляді справи в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

4. Запропонувати:

- прокурору та позивачу протягом п'яти днів з дня отримання відзиву на позов, але не пізніше 12.02.2018р. надати суду відповідь на відзив (у разі його подання), а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу та третій особі;

- відповідачу в строк до 06.02.2018р. надати відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності), докази, що підтверджують направлення відзиву з додатками позивачу та третій особі;

- третій особі в строк до 06.02.2018р. надати письмові пояснення щодо позову, протягом п'яти днів з дня отримання відзиву на позов, але не пізніше 12.02.2018р. представити письмові пояснення щодо відзиву (у разі його подання), докази, що підтверджують направлення письмових пояснень з додатками позивачу та відповідачу.

5. Запропонувати учасникам справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об'єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч.3, 4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Звернути увагу сторін та третьої особи, що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи та довіреності представників сторін повинні бути належним чином засвідчені відповідно до вимог п.2 ст.91 Господарського процесуального кодексу України. Крім того, п.5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу.

8. Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі «Судова влада України» (dn.arbitr.gov.ua).

Суддя Ю.О.Паляниця

                    

          

          

Дата ухвалення рішення17.01.2018
Оприлюднено25.01.2018
Номер документу71715954
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди нерухомого майна, повернення майна та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 59603,37 грн

Судовий реєстр по справі —905/84/18

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.О.Паляниця

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.О.Паляниця

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.О.Паляниця

Рішення від 19.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.О.Паляниця

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.О.Паляниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні