Ухвала
від 29.01.2018 по справі 594/1038/17
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/1038/17

У Х В А Л А

29 січня 2018 року м.Борщів

Борщівський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючої судді Зушман Г. І.

секретаря Кушнір Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Борщеві цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Мрія Центр до ОСОБА_1, приватного агропромислового підприємства Агропродсервіс , про визнання недійсним договору оренди землі, визнання договору оренди землі поновленим,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2017 року товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Центр (далі - ТОВ Мрія Центр ) звернулось до суду з указаним позовом, обґрунтовуючи його тим, що 10 січня 2010 року між ним та відповідачем ОСОБА_1 укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 1,9269 га строком на п'ять років з моменту його державної реєстрації, яка була здійснена 10 вересня 2010 року.

Пунктом 8 зазначеного договору оренди передбачено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити орендодавця письмово про намір продовжити його дію.

05 березня 2014 року ТОВ Мрія Центр направило ОСОБА_1 лист - повідомлення від 04 березня 2014 року про наміри скористатися своїм переважним правом на поновлення договору оренди на новий строк, додавши до нього проект додаткової угоди, однак, відповіді не отримало. ОСОБА_1 також не направляв ТОВ Мрія Центр протягом одного місяця з моменту закінчення договору оренди листів щодо відмови в поновленні договору оренди.

Після закінчення строку договору оренди ТОВ Мрія Центр продовжувало користуватися зазначеною орендованою земельною ділянкою у своїй господарській діяльності, виплатило відповідачу ОСОБА_1 орендну плату за 2015 рік у розмірі 750 кг пшениці.

Проте, 06 березня 2015 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому земельної ділянки з приватним агропромисловим підприємством Агропродсервіс (далі ПАП Агропродсервіс ), який було зареєстровано в 2015 році в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Посилаючись на наведені обставини, вказуючи, що ним було повністю дотримано вимоги, зазначені в частинах першій-третій Закону України Про оренду землі , на підставі частини шостої статті 33 Закону України Про оренду землі позивач просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 06 березня 2015 року, укладений між ОСОБА_1 та ПАП Агропродсервіс і визнати поновленим на той самий строк та на тих самих умовах договір оренди земельної ділянки від 10 січня 2010 року, який уклали між собою ТОВ Мрія Центр та ОСОБА_1

Ухвалою Борщівського районного суду Тернопільської області від 11 вересня 2017 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні.

18 жовтня 2017 року представник ПАП Агропродсервіс та відповідач ОСОБА_1 20 грудня 2017 року подали заперечення проти позову та просять відмовити у його задоволенні.

17 січня 2018 року представник ТОВ Мрія Центр звернулася із заявою про зміну предмета позову, в якій просить пункт 1 прохальної частини змінити на Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, розташованої на території Циганської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, площею 1,9269 га, кадастровий номер 6120886800:01:001:0102, який 05.12.2017 року, уклали між собою ОСОБА_1 та ПАП Агропродсервіс .

В судове засідання представник позивача не з'явилася, подавши суду письмову заяву, в якій просить провести судове засідання за її відсутності та продовжити розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Представник відповідачів у судове засідання не з'явився, направивши суду письмову заяву, в якій просить судове засідання відкласти, оскільки перебуває у відрядженні.

У відповідності до п.9) ч.1 розділу ХІІІ перехідних положень ЦПК України в новій редакції, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Як передбачено ч.2 ст. 19 та п.4 ч.2 ст. 187 ЦПК України цивільне судочинство у порядку позовного провадження здійснюється за правилами загального та спрощеного провадження. Відповідно до вимог ч.1 ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціни позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

При цьому, згідно з ч.3 ст. 274 ЦПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Оскільки провадження у справі відкрито та справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні у відповідності до вимог ЦПК України в редакції від 03.08.2017 року, яка діяла на час пред'явлення позову, то відповідно до п. 9) ч. 1 перехідних положень ЦПК України в редакції від 15.12.2017 року позовна заява підлягає розгляду за правилами, що діють після набрання чинності цієї редакції Кодексу.

Враховуючи категорію та складність справи, суд вважає, що її розгляд слід продовжити в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ч.1 ст.11, абз. 2 ч.4 ст.19, ст.189 ЦПК України, п. 9) ч.1 розділу ХІІІ перехідних положень ЦПК України, суд-

П О С Т А Н О В И В :

Розгляд справи продовжити в порядку загального позовного провадження.

Розпочати підготовче провадження у справі та призначити справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні, яке відбудеться в Борщівському районному суді в м.Борщеві вул.С.Стрільців, 11, 21 лютого 2018 року о 14.00 год .

У судове засідання викликати сторони в порядку, визначеному ст.128 ЦПК України.

Ухвалу надіслати сторонам.

Відповідачам у справі пропонується протягом п'ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали надіслати:

-суду відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

-позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за веб-адресою сторінки: http://bv.te.court.gov.ua/sud1902/ .

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуюча:

СудБорщівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.01.2018
Оприлюднено30.01.2018
Номер документу71857959
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —594/1038/17

Постанова від 06.11.2018

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Сташків Б. І.

Постанова від 06.11.2018

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Сташків Б. І.

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Сташків Б. І.

Ухвала від 11.10.2018

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Сташків Б. І.

Рішення від 10.08.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 11.09.2017

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні