Ухвала
від 29.01.2018 по справі 629/4483/16-к
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/4483/16-к

Номер провадження № 1-кп/629/35/18

У Х В А Л А

29 січня 2018 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лозова, Харківської області питання доцільності продовження запобіжного заходу обвинуваченим по справі:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Лозова, Харківської області, громадянину України, з середньою освітою, не одруженого, зі слів перебуваючого у цивільному шлюбі, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який фактично мешкав за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю м. Лозова, Харківської області, громадянину України, з неповною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, не військовозобов`язаного, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185 КК України,-

В С Т А Н ОВ И В:

В провадженні Лозівського міськрайонного суду Харківської області знаходиться кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України, ОСОБА_6 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185 КК України та ОСОБА_7 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

Відносно обвинуваченого ОСОБА_5 ухвалою слідчого судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 01.10.2016 року було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який в подальшому судом продовжувався.

Відносно обвинуваченого ОСОБА_6 ухвалою слідчого судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 15.06.2017 року було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який в подальшому судом продовжувався.

13.02.2018 року спливає два місяці тримання під вартою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ..

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 , з урахуванням закінчення обвинуваченим строку тримання під вартою заявив клопотання про продовження раніше обраного строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, посилаючись на відсутність підстав для скасування або зміни обраного запобіжного заходу та вказав на наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України,

Обвинувачений ОСОБА_6 заперечував проти клопотання прокурора та просив змінити йому запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт, вказавши, що у нього виявлена тяжка хвороба, його мати потребує допомоги, оскільки вона є інвалідом.

Обвинувачений ОСОБА_5 також заперечував проти задоволення клопотання прокурора та заявив клопотання про зміну йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на домашній арешт, мотивуючи своє клопотання тим, що визнає себе винним повністю в скоєнні злочинів, сприяв встановленню істини у справі, щиро кається в скоєному, бажає стати на шлях виправлення, має на утриманні малолітню дитину, постійне місце проживання та реєстрації, має міцні соціальні зв`язки, у нього погіршився стан здоров`я, а отримати належну медичну допомогу в умовах СІЗО не може.

Захисник обвинувачених ОСОБА_5 та ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_4 вказала, що прокурором не обґрунтовано клопотання про продовження запобіжного заходу, не вказано неможливості обрання до обвинувачених більш м`якого запобіжного заходу, не доведено ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, обвинувачені мають постійне місце мешкання, сім`ю, визнають себе винними у скоєнні злочинів, що виключає вплив на потерпілих та свідків, а тому слід змінити запобіжний захід у відношенні її підзахисних на більш м`який, врахувавши і ту обставину, що у її підзахисних погіршився стан здоров`я.

Обвинувачений ОСОБА_7 підтримав клопотання обвинувачених та захисника адвоката ОСОБА_4 .

При вирішенні зазначених клопотань суд виходить з наступного.

Згідно ст. 29 Конституції України ніхто не може бути арештованим або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акту.

Згідно пунктів 1 і 5 ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; продовжити кримінальне правопорушення, у якому він обвинувачується.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

При вирішенні питання доцільності продовження строку тримання під вартою відносно обвинувачених судом встановлено, що органом досудового розслідування ОСОБА_5 та ОСОБА_6 обвинувачуються у вчиненні тяжких злочинів, раніше судимі, в тому числі за вчинення аналогічних злочинів, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відповідає характеру та тяжкості діянь, які їм інкримінуються, відповідає особам обвинувачених та позбавляє їх можливості перешкодити інтересам правосуддя, зокрема, і ухиленню від суду. Тому суд вважає, що зазначені обставини можуть бути достатніми причинами разом з іншими для продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Крім того, обвинувачені будучи працездатними особами не працювали, що свідчить про відсутність у них міцних соціальних зв`язків.

З огляду на викладене, суд не вбачає підстав для зміни міри запобіжного заходу, оскільки скасування чи зміна запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на інший, не пов`язаний з позбавленням волі, може призвести до спроб переховування від суду, а тому, залишає незмінним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та продовжує строк тримання під вартою обвинуваченим ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до 29 березня 2018 року, вважаючи жоден із більш м`яких запобіжних заходів, передбачених ч. 1 ст. 176 КПК України, таким, що не може запобігти вищевказаним ризикам.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 177, 178, 331, 369-372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання прокурора Лозівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Лозова, Харківської області, обвинуваченомуу вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 185 КК України продовжити дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, на строк, до двох місяців, тобто до 29 березня 2018 року в умовах Державної установи «Харківська установа виконання покарань (№ 27)».

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю м. Лозова, Харківської області, обвинуваченомуу вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185 КК України продовжити дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, на строк, до двох місяців, тобто до 29 березня 2018 року в умовах Державної установи «Харківська установа виконання покарань (№ 27)».

Відлік строку продовження дії існуючого запобіжного заходу рахувати з дня постановлення ухвали, а саме з 29 січня 2018 року.

У задоволенні клопотань обвинувачених та їх захисника - адвоката ОСОБА_4 про зміну запобіжного заходу відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.01.2018
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу71894662
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —629/4483/16-к

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Вирок від 14.02.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Ухвала від 24.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Савченко І. Б.

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Савченко І. Б.

Ухвала від 16.04.2018

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Вирок від 29.03.2018

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 29.01.2018

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 29.01.2018

Кримінальне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні