Рішення
від 31.01.2018 по справі 815/6545/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2018 року м. Одеса Справа № 815/6545/17

Одеський окружний адміністративний суд у складі судді Іванова Е.А.

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Одесі адміністративну справу за позовом Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до Відкритого акціонерного товариства Іванівська сільгоспхімія про стягнення з ВАТ «Іванівська сільгоспхімія» витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 223,71 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позовні вимоги про стягнення заборгованості мотивовані тим, що Відкрите акціонерне товариство Іванівська сільгоспхімія (далі - ВАТ ІС ) знаходиться на обліку в Роздільнянському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Одеської області (далі - Роздільнянське ОУПФУ) як платник страхових внесків та на підприємстві відповідача виконуються роботи з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, тому, відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування такі підприємства, установи та організації, з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах за списком №2. Але, як зазначає позивач ВАТ ІС повинно відшкодувати заборгованість на загальну суму 223,71 грн. за грудень 2017 року та яка по теперішній час не сплачена, що змусило позивача звернутися до суду з позовом про стягнення вищевказаної заборгованості.

Ухвалою суду від 15.12.2017 року відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику) сторін в адміністративній справі за позовною заявою Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до Відкритого акціонерного товариства Іванівська сільгоспхімія про стягнення з ВАТ «Іванівська сільгоспхімія» витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 223,71 грн. та призначено судове засідання для розгляду справи по суті на « 26» січня 2018 року о « 09» годин « 30» хвилин у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №18.

Від сторін не надходило клопотань у відповідності до ст. 265 КАС України.

Згідно ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку про можливість розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Судом встановлено, що ВАТ ІС перебуває на обліку в Роздільнянському ОУПФУ.

Судом також встановлено, що у ВАТ ІС виконуються роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Судом встановлено, що у ВАТ ІС за списком № 2 працював громадянин ОСОБА_1.

Особливий характер роботи вищевказаного працівника за списком № 2 або умов праці, необхідні для призначення пільгової пенсії підтверджується відповідною довідкою виданою ВАТ ІС , наявною в матеріалах справи, з якої вбачається, що вищевказаний пенсіонер, який у теперішній час отримує пільгову пенсію працював на роботах за списком № 2.

Як вбачається з матеріалів справи, ВАТ ІС має заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, яка у загальному розмірі складає 223,71 грн., що підтверджується обґрунтованим помісячним розрахунком заборгованості за списком № 2 та довідкою про фактично виплачену пенсію.

Судом встановлено, що зазначена заборгованість виникла відповідно направлених на адресу ВАТ ІС розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту б - з ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та які були спрямовані на адресу відповідача.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 має необхідний стаж роботи зазначений у ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , що дає право на призначення пільгової пенсії.

Згідно з приписами п.п. 1,2 ст. 1 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 вказаного Закону передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів а , б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до п б ст. 13 вищезазначеного закону на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до п.6.1 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України , затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 вказаної Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктами 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте, під час розгляду справи судом встановлено, що ВАТ ІС не сплачувало визначені Роздільнянським ОУПФУ суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, чим були порушені вищевикладені вимоги законодавства. У зв'язку з чим, заборгованість відповідача перед Роздільнянським ОУПФУ по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за грудень 2017 року складає 223,71 грн.

Відповідно до норми ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В даному випадку відповідачем не було надано суду доказів сплати заборгованості, або заперечень на позовну заяву та доказів оскарження дій позивача по нарахуванню відшкодування.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги Роздільнянського ОУПФУ обґрунтовані, тому підлягають задоволенню.

Керуючись ч. 2 прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року, ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 року, розділом 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , ст. 241-246 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до Відкритого акціонерного товариства Іванівська сільгоспхімія задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства Іванівська сільгоспхімія (код ЄДРПОУ 05490279, місцезнаходження: 67200, Одеська область, смт. Іванівка, вул. Новоселів, 102) на користь Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області (код ЄДРПОУ 41249863, місцезнаходження: 67400, Одеська область, м. Роздільна, вул. Незалежності, 7) на р/р 25600303196248 в філії - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк» , МФО 328845, код 41249863 витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 223,71 грн..

Рішення набирає законної сили відповідно до ст..255 КАС України.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Е.А.Іванов

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71907896
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6545/17

Ухвала від 31.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Рішення від 31.01.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 15.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні