Рішення
від 27.12.2017 по справі 808/2828/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2017 року Справа № 808/2828/17 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Бойченко Ю.П., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Головного управління ДФС у м.Києві

до Товариства з обмеженою відповідальністю Гарекс 2000

про стягнення коштів з розрахункових рахунків платника податків,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДФС у м.Києві (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Гарекс 2000 (далі - відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача кошти у розмірі 20347,81 грн. з усіх розрахункових рахунків, відкритих у будь-яких банківських (фінансових) установах.

Позовні вимоги обґрунтовує Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПК України) та зазначає, що згідно облікової картки платника у відповідача наявна заборгованість, яка виникла в результаті несплати сум податкового зобов'язання з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), нарахованих податковим органом податковими повідомленнями-рішеннями, за результатами проведених камеральних перевірок. Позивачем вживалися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавством порядку, проте борг у добровільному порядку відповідачем не сплачений, а тому підлягає примусовому стягненню у судовому порядку. На підставі викладеного, просить стягнути з відповідача податковий борг у загальній сумі 20347,81 грн.

Судове засідання призначено на 27 грудня 2017 року.

Сторони у справі в судове засідання не з'явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені судом належним чином.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до ч.4 ст.229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі викладеного, враховуючи неявку всіх учасників справи, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гарекс 2000» (ЄДРПОУ 40311804) зареєстровано як юридична особа за адресою: 69006, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-Е, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до даних розрахунку податкового боргу та інтегрованої картки платника податку, за відповідачем рахується заборгованість з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) в сумі 20347,81 грн., які підлягає стягненню.

Податковий борг з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) виник на підставі наступного:

- проведеної камеральної перевірки відповідача щодо своєчасності реєстрації податкових накладних по податку на додану вартість, за результатами якої складено акт №8879/26-58-12-01-09/40311804 від 16.06.2016 та винесено податкове повідомлення - рішення (далі- ППР) від 24.06.2016 № НОМЕР_1, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в сумі 170,00 грн.;

- проведеної камеральної перевірки відповідача щодо своєчасності реєстрації податкових накладних по податку на додану вартість, за результатами якої складено акт № 15234/26-58-12-01-09/40311804 від 22.12.2016 та винесено ППР від 23.12.2016 № НОМЕР_2, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в сумі 14666,67 грн.;

- проведеної камеральної перевірки відповідача щодо своєчасності реєстрації податкових накладних по податку на додану вартість, за результатами якої складено акт № 316/26-58-12-01-09/40311804 від 31.01.2017 та винесено ППР від 03.02.2017 № НОМЕР_3, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в сумі 5511,14 грн..

Вказані податкові повідомлення-рішення в адміністративному та/чи судовому порядку не оскаржувались, а отже є узгодженими. Доказів іншого відповідачем не надано.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України (далі - ПК України) платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно з пп. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У зазначені строки податкове зобов'язання відповідачем не сплачено, а тому у відповідності до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України вважається сумою податкового боргу

У зв'язку з несплатою платником податків узгоджених сум податкових зобов'язань, позивачем вживалися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавством порядку, а саме, згідно п.59.1 ст.59 ПК України, де визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.3 ст. 59 ПК України встановлено, що податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Так, відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення була направлена податкова вимога форми Ю № 5831-17 від 24.04.2017 на суму 14666,67 грн.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 ПК України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відомості з облікової картки платника податків підтверджують факт постійного існування податкового боргу у відповідача з моменту надіслання йому податкової вимоги.

Крім того, на підставі положень ст. 89 ПК України, податковим органом прийнято рішення від 24.04.2017 № 5831-17 про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності відповідача. Таким чином, після проведених податковим органом заходів, сума податкового боргу складає 20347,81 грн., яка підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до п.п. 20.1.34 п. 20.1. ст. 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно з п. 95.1 -п. 95.3 ст. 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідач доказів сплати заборгованості не надав.

На підставі викладеного, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ст. 139 КАС України судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 205,229,243-246 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у м. Києві -задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарекс 2000» (код ЄДРПОУ 40311804) у банках, обслуговуючих такого платника суму податкового боргу з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у розмірі 20347,81 (двадцять тисяч триста сорок сім гривень вісімдесят одна копійка) грн.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили у строк та порядок визначений ст.255 КАС України.

Рішення суду першої інстанції оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст. 295 - 297 КАС України.

Суддя Ю.П. Бойченко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено05.02.2018
Номер документу71999042
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2828/17

Рішення від 27.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 11.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 28.11.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 27.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні