Постанова
від 05.02.2018 по справі 820/6358/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2018 р.                                                                                 № 820/6358/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Єгупенка В.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративний позов Красноградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області (м. Красноград Харківської області, вул. Бєльовська, 90) до Кегичівського виробничого управління житлово-комунального господарства (смт Кегичівка Харківської області, пров. Волошина, 7) про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Красноградське об'єднане управління Пенсійного фонду України Харківської області звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Кегичівського виробничого управління житлово-комунального господарства, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та фінансової санкції на користь позивача у сумі 217843,60 грн.

Ухвалою судді від 18.12.2017 було відкрито провадження у справі за вищевказаним адміністративним позовом.

У судове засідання 05 лютого 2018 року представники сторін не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Копія ухвали про відкриття провадження у справі та судові повістки направлялися на адресу відповідача за адресою: пров. Волошина, 7, смт Кегичівка, Кегичівський район, Харківська область, який зазначений у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

До суду повернулися конверти разом з вищевказаною ухвалою та судовими повістками, з довідками відділення поштового зв'язку із зазначенням причини невручення поштового відправлення “за закінченням встановленого строку зберігання”.

Як встановлено ч.3 ст.124 КАС України судовий виклик або судове повідомлення учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів здійснюється: за наявності в особи офіційної електронної адреси - шляхом надсилання повістки на офіційну електронну адресу; за відсутності в особи офіційної електронної адреси - шляхом надсилання повістки рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою), кур'єром із зворотною розпискою за адресами, вказаними цими особами, або шляхом надсилання тексту повістки в порядку, визначеному статтею 129 цього Кодексу.

У разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. У разі відсутності учасників справи за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручено їм належним чином (п.1 ч.4 ст.124 КАС України).

Часом вручення повістки вважається: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (п.п.3, 4 ч.1 ст.127 КАС України).

Згідно ч.11 ст.126 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повсткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи вищезазначені положення норм права вважається, що копію ухвали разом із судовими повістками відповідачу вручені належним чином.

Як встановлено ч.9 ст.205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши докази, які знаходяться в матеріалах справи та доводи заявленого адміністративного позову, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що Кегичівське виробниче управління житлово-комунального господарства зареєстроване як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та є платником страхових внесків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбачені Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003.

Відповідно до п. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Базовим звітним періодом є: для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць.

Процедуру стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регулюється Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за N 64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п.9.1., п.9.3.2. Інструкції до страхувальників за порушення норм законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування застосовуються фінансові санкції відповідно до повноважень, якими органи Пенсійного фонду були наділені до 1 січня 2011 року. Фінансові санкції за порушення норм законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування накладаються на страхувальника відповідно до частини дев'ятої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у редакції, що діяла до 1 січня 2011 року, у таких розмірах: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 14. Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника. При застосуванні штрафів, зазначених у цьому підпункті, приймається одне рішення після сплати (погашення) у повному обсязі недоїмки окремо за кожний базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 01.01.2004 Кегичівським виробничим управлінням житлово-комунального господарства не було своєчасно сплачено страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 159050,04 грн., внаслідок чого утворилася заборгованість (недоїмка), яка боржником відшкодована частково на суму 147898,85 грн. Залишок несплаченої заборгованості складає 11151,19 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України в Кегичівському районі Харківської області було винесено вимогу про оплату боргу № ю-51-у від 07.02.2011 на суму невідшкодованої заборгованості у розмірі 159050,04 грн.

Зазначена вимога була узгоджена з відповідачем у встановленому законом порядку та перебувала на виконанні в Кегичівському районному відділі Державної виконавчої служби.

Внаслідок відсутності у боржника ліквідного майна, на яке можливо звернути стягнення виконавче провадження було закрито постановою від 08.12.2017.

Відповідно до п.9.6. Інструкції суми штрафів, передбачених пунктами 9.3 та 9.4 цієї Інструкції, підлягають сплаті страхувальником чи банком, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення або можуть бути оскаржені у цей самий строк до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного органу Пенсійного фонду, посадовими особами якого прийнято це рішення.

Згідно з п.9.11. Інструкції строки давності щодо стягнення штрафів не застосовуються.

Відповідно до п. 10.1., 10.5.п. 10.11. Інструкції на суми простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмки) та своєчасно не сплачені (не перераховані) фінансові санкції нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Рішення про нарахування пені посадові особи органів Пенсійного фонду виносять одночасно з прийняттям рішення про застосування фінансових санкцій, зазначених у підпункті 9.3.2 пункту 9.3 цієї Інструкції за формою згідно з додатком 14 цієї Інструкції, яке протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається страхувальнику з повідомленням про вручення. Сплата (погашення) пені здійснюється у тому самому порядку, що і недоїмка та фінансові санкції.

Судом встановлено, що внаслідок допущених Кегичівським виробничим управлінням житлово-комунального господарства порушень вимог діючого законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування були застосовані фінансові санкції № 131-у від 09.12.2008 на суму 2012,93 грн., № 132-у від 09.12.2008 на суму 1207,89 грн., № 133-у від 09.12.2008 на суму 189748,03 грн., № 134-у від 28.02.2011 на суму 5524,37 грн., ; 151-у від 07.04.2011 на суму 4892,74 грн. та № 153-у від 19.04.2011 на суму 3306,45 грн.

Вказані фінансові санкції не були оскаржені боржником у встановлений законодавством строк.

Таким чином, за відповідачем рахується заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування разом зі штрафними санкціями у розмірі 217843,60 грн.

Враховуючи, що відповідач доказів погашення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не надав, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог Красноградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.5-10, 72, 73, 74, 77, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 250, 255 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Красноградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області до Кегичівського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Кегичівського виробничого управління житлово-комунального господарства (код ЄДРПОУ 03358707, смт Кегичівка Харківської області, пров. Волошина, 7) заборгованість (недоїмку) зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та фінансові санкції на користь Красноградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області (код ЄДРПОУ 40381122, м. Красноград Харківської області, вул. Бєльовська, 90) в сумі 217843,60 грн. (двісті сімнадцять тисяч вісімсот сорок три гривні 60 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Роз'яснити учасникам справи, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя                                                                                 В.В. Єгупенко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.02.2018
Оприлюднено08.02.2018
Номер документу72026774
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6358/17

Ухвала від 28.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Постанова від 05.02.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 24.01.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні