Ухвала
від 07.02.2018 по справі 825/788/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

07 лютого 2018 року Чернігів Справа № 825/788/18

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Заяць О.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна-Лізинг" про стягнення штрафу,

У С Т А Н О В И В:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась з позовом про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю Фортуна Лізинг (бульвар Дружби Народів, буд. 17/5 кім. 39, м. Київ, 01042, код ЄДРПОУ 37813727) до Державного бюджету України, (на рахунок територіального управління Державної казначенської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 ''Надходження до загального фонду державного бюджету'', код бюджетної класифікації за доходами 21081100 ''Адміністративні штрафи та інші санкції'', символ звітності 106) штраф у сумі 17000 грн. (сімнадцять тисяч гривень).

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Згідно з вимогами частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановлює ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення визначених законом вимог.

Як вбачається з позовної заяви, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг просить стягнути з відповідача штраф, який було застосовано до ТОВ Фортуна-Лізинг відповідно до постанови № 772/1100/16-3/13-П від 03.07.2017. Строк для добровільного її виконання встановлений до 27.10.2017. Позовна заява направлена до суду засобами поштового зв'язку 01.02.2018, отже після спливу тримісячного строку з дня спливу строку для добровільного виконання постанови. Зазначене свідчить про те, що позивачем пропущено строк звернення до суду, встановлений ч. 2 ст. 122 КАС України.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Посилання позивача на зменшення строку звернення до адміністративного суду з шести місяців до трьох, як на поважну причину пропуску строку звернення до суду не приймаються, оскільки поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення відповідних дій та підтверджені належними доказами.

Відповідно до ч. 3 ст. 161 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень, юридичною особою необхідно сплатити судовий збір за ставкою - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ціна позову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг становить 17000,00 грн., отже позивач повинен сплати судовий збір у сумі 1762,00 грн.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви належного документа, який свідчив би про сплату судового збору в розмірі, встановленому ст. 4 Закону України Про судовий збір позивачем не надано. Відповідно до ст. 5 Закону України Про судовий збір Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг не належить до осіб, що мають пільги щодо сплати судового збору.

Такі обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам процесуального законодавства, а тому, згідно зі статтею 169 Кодексу адміністративного судочинства України вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі наведеного та керуючись статтями 160, 161, 169, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна-Лізинг" про стягнення штрафу залишити без руху.

Надати позивачу 5-денний термін з дня вручення копії ухвали суду про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліку шляхом надання до суду оригіналу документу про сплату судового збору та доказів поважності пропуску строку звернення до суду.

Роз'яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у вказаний судом строк позовна заява буде йому повернута.

Копію ухвали суду надіслати позивачу для виконання

Відповідно до ч. 2 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та згідно із ст. 294 Кодексу адміністративного судочинства України оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Заяць

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено09.02.2018
Номер документу72086850
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/788/18

Ухвала від 26.03.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 07.02.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні