Ухвала
від 12.02.2018 по справі 522/19561/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19561/17

Провадження № 1-кс/522/3280/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2017 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Приморського ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 , погодженого з прокурором Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Жовтневе, Болградського району, Одеської області, громадянки України, одруженої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Досудовим розслідування встановлено, що на початку 2017 року, точної дати та часу під час проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, у ОСОБА_7 , виник злочинний умисел спрямований на шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян шляхом обману.

Так, вигадавши назву будівельної компанії «GuestHouse», головний офіс якої, нібито, зареєстровано та знаходиться на території Великобританії, що впроваджує програму «Доступне житло» та займається будівництвом малоповерхових житлових будинків для населення, ОСОБА_7 , вирішив реалізовувати неіснуюче житло за доступні ціни.

З вказаного приводу ОСОБА_7 , усвідомлюючи, що самостійно він не зможе розробити та втілити в реальність злочинний план, у зв`язку з чим він вирішив залучити до вказаного злочинного плану у якості співорганізатора та виконавця свого знайомого ОСОБА_8 , який мав достатній досвід проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса в інших компаніях. На запропоновану пропозицію ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , усвідомлюючи протиправність майбутніх злочинних дій, спрямованих на заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами громадян, шляхом обману, погодився, після чого вони приступили до розробки злочинного плану з обумовленням злочинних ролей.

Так, згідно розробленого ОСОБА_7 та ОСОБА_8 злочинного плану, він складався з трьох етапів. Відповідно до першого етапу злочинного плану, ОСОБА_7 , відведено злочинну роль у вигляді підшукання довірених осіб з кола друзів та родичів, які зможуть виступити у якості співзасновників юридичної особи, через яких він буде здійснювати безпосередній контроль за діяльністю підприємства.

Згідно відведеної злочинної ролі по першому етапу ОСОБА_8 , повинен був додатково підшукати особу, яка може виступити у якості співзасновника юридичної особи та стати її директором.

Другим етапом злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_7 , повинен був:

?організувати реєстрацію відповідної юридичної особи, співзасновниками якої повинні бути його друзі та родичі, а також стороння особа підшукана ОСОБА_8 ;

?підшукання Фізичних-осіб підприємців, через карткові рахунки яких він разом з ОСОБА_8 зможе здійснити перерахунок грошових коштів з рахунків утвореної юридичної особи, отриманих завдяки укладанню фіктивних договорів, з подальшим отриманням готівкових коштів.

Відповідно до другого етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі невстановленої особи, яку повинен був підшукати ОСОБА_8 , повинна була:

?самостійно прийняти участь в реєстрації юридичної особи;

?прийняти на себе керівництво юридичної особи;

?отримати установчі та статутні документи юридичної особи;

?відкрити розрахунковий рахунок підприємства в фінансовій установі;

?замовити та отримати печатку юридичної особи;

?приймати участь в створенні рекламних відеороликів.

Щодо відведеної злочинної ролі ОСОБА_8 , у другому етапі злочинного плану, маючи достатній досвід з приводу проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса, мав:

?організувати створення в мережі Інтернет сайту утвореної юридичної особи;

?розповсюдити в мережі Інтернет на сайті «youtube.com» відповідні рекламні відеоролики;

?аудіо-рекламу через одеські радіокомпанії;

?взяти на себе зобов`язання, щодо підшукання місця фактичного знаходження утвореної юридичної особи, де будуть укладатися фіктивні договори;

?підшукати працівників для підприємства на посади менеджерів, яким при цьому не було роз`яснено реальних злочинних намірів з вказаного приводу;

?підшукання особи на яку можна зареєструвати Фізичну-особу підприємця, через карткові рахунки якої він з ОСОБА_7 зможе здійснити перерахунок грошових коштів з рахунків утвореної юридичної особи, отриманих завдяки укладанню фіктивних договорів, з подальшим отриманням готівкових коштів.

Третім етапом розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , невстановленій особі було відведено злочину роль, у відповідності до якої, вона мала:

?перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати прийом та консультацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse»;

?укладати фіктивні договори асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

?мала бути особисто присутня у фінансовій установі під час внесення грошових коштів громадянами на рахунок юридичної особи, за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

?переводити отримані грошові коштів від громадян за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі на рахунки довірених ОСОБА_7 та ОСОБА_8 фізичних-осіб підприємців за усною вказівкою останніх.

Відповідно до третього етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_8 , повинен був:

?перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати прийом та консультацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse»;

?здійснювати особистий контроль за всіма працівниками офісу;

?бути особисто присутнім разом зі невстановленою особою у фінансовій установі під час внесення грошових коштів громадянами на рахунок юридичної особи, за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

?здійснення контролю запроваджених рекламних проектів, щодо продажу квартир;

?надання усних вказівок невстановленій особі, з приводу переведення нею грошових коштів з рахунку юридичної особи на рахунки довірених фізичних-осіб підприємців, з подальшим їх особистим зняттям та звернення на свою користь.

Відповідно до третього етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_7 , повинен був:

?перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати агітацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що він є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», є основним інвестором, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії;

?безпосередній контроль за діяльністю юридичної особи;

?надання вказівок ОСОБА_8 , щодо керівництва юридичною особою;

?надання усних вказівок невстановленій особі, з приводу переведення нею грошових коштів з рахунку юридичної особи на рахунки довірених фізичних-осіб підприємців, з подальшим їх особистим зняттям та звернення на свою користь.

Приступивши до реалізації свого злочинного плану, переслідуючи корисливі мотиви з метою особистого збагачення, ОСОБА_7 на початку 2017 року, згідно відведеної йому злочинної ролі, при невстановлених під час проведення досудового розслідування обставинах звернувся до своїх знайомих та родичів, а саме: своєї співмешканки ОСОБА_10 , мати своєї співмешканки ОСОБА_11 , яка є громадянкою Республіки Молдова, яким запропонував виступити у якості співзасновників юридичної особи, яка буде займатися будівництвом малоповерхових житлових будинків для населення, за допомогою яких він буде здійснювати безпосередній контроль за діяльністю підприємства. На пропозицію ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , та ОСОБА_12 надали свою добровільну згоду, та погодилися передати всі необхідні для реєстрації документи.

Згідно відведеної злочинної ролі першого етапу ОСОБА_8 , у невстановлені час та спосіб через свою мати ОСОБА_13 , яка на той час працювала на посаді вахтера в студентському гуртожитку Одеського коледжу комп`ютерних технологій Одеського державного екологічного університету, що розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Академіка Корольова, 26, познайомився із громадянкою ОСОБА_4 , яка прибула на зустріч з ним для співбесіди, з метою обумовлення можливості подальшого працевлаштування. При зустрічі ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_4 , про намір створити в місті Одеса Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса», та запропонував їй посаду керівника, а саме очолити у якості Голови Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса». При цьому роз`яснивши, що основним її завданням буде робота з клієнтами з продажу квартир, та підписання відповідних договорів. На пропозицію ОСОБА_8 , ОСОБА_4 надала свою добровільну згоду, та погодилася передати всі необхідні для реєстрації документи, чим було завершено перший етап розробленого ОСОБА_7 та ОСОБА_8 злочинного плану.

Приступивши до реалізації другої частини розробленого злочинного плану, ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_8 , виконуючи свою частину злочинної ролі у другому етапі плану, звернулися до невстановленої слідством особи, яка взяла на себе зобов`язання підготувати необхідний пакет документів для реєстрації юридичної особи - Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса». Виконуючи свою злочинну роль ОСОБА_4 , особисто за допомогою невстановленої особи 21 червня 2017 року разом з іншими співзасновниками Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» ОСОБА_14 , ОСОБА_10 , прибули до приміщення відділу державних реєстраторів Одеської міської ради, за адресою: місто Одеса, вулиця Велика Арнаутська, 15, де особисто надали документи та заповнили бланки, на підставі яких було зареєстровано юридичну особу - Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса», (код ЄДРПОУ 41411000). В цей же день, засновниками проведено загальні збори, за результатами яких складено протокол №1 установчих зборів засновників Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса», яким призначено на посаду голови вказаного кооперативу ОСОБА_4 . В подальшому, після призначення ОСОБА_4 , на посаду голови, остання отримала всі установчі та статутні документи юридичної особи, здійснила відкриття розрахункового рахунку підприємства в фінансових установах, замовила та отримала печатку юридичної особи та особисто приймала участь в створенні рекламних відеороликів. Також, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 спільно визначили Фізичних-осіб підприємців, якими стали ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_13 та ОСОБА_17 , через карткові рахунки яких, на підставі фіктивних договорів він разом з ОСОБА_8 в подальшому могли здійснював зняття грошових коштів перерахованих ОСОБА_4 .

Одночасно з цим, згідно з відведеної злочинної ролі ОСОБА_8 , у другому етапі злочинного плану, маючи достатній досвід з приводу проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса, при невстановлених обставинах:

?організував створення в мережі Інтернет сайту Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

?розповсюдив в мережі Інтернет на сайті «youtube.com» відповідні рекламні відеоролики( ІНФОРМАЦІЯ_3 ; https://www.youtube.com/watch?v=JHLFb7lrC6k) та інші;

?розповсюдив аудіо-рекламу через одеські радіокомпанії «Просто радіо» FM-105.3, «Народне радіо» FM 103.2;

?підшукав працівників для підприємства на посади менеджерів, а саме: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 ,яким при цьому не було роз`яснено реальних намірів з приводу незаконної діяльності підприємства, чим було завершено другу частину злочинного плану.

Приступивши до реалізації третьої частини раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку липня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_22 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_23 укладання договору асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаного договору необхідно буде здійснити внесення паю частинами у загальному розмірі 198476гривень, що еквівалентно 7670 доларів США та передати останньому 1 однокімнатну квартиру під будівельним АДРЕСА_4 . Переконавши таким чином ОСОБА_22 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_22 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти її грошовими коштами, погодилася на умови ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 06 липня 2017 року, ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману,було укладено договір між ОСОБА_22 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/06/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_5 на суму 297000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США.

За умовами договору, ОСОБА_22 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 148350 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 26 липня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12336 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27,07 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12312 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 08 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12720 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 02 жовтня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12758 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_22 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичних-осіб підприємців, що ОСОБА_4 , і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_13 на підставі сплати за консультацiйнi послуги з питань нерухомого майна згідно рахунку №03/07-1 вiд 03.07.2017 р. та на ФОП ОСОБА_17 на підставі слати за розроблення структури бази даних згідно рахунку №1525-ОД вiд 26.07.2017, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_22 матеріальну шкоду на суму 198476 гривень.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_24 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_24 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 961764 гривні, що еквівалентно 37 380 доларів США та передати останньому 6 однокімнатних квартир під будівельними АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 та АДРЕСА_11 . Переконавши таким чином ОСОБА_24 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_24 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 04серпня 2017 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_24 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№01/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_12 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№02/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_13 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№03/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_14 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№04/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_15 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№05/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_16 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№06/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_17 на суму 299000 гривень, що на час укладання угоди складала 11500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_24 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 887460 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 04 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 74 304 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №2 у місті Чорноморськ Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Чорноморськ, вулиця Спортивна, б.8/53-Н.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_24 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_25 на підставі сплати за консультацiйнi послуги з питань оподаткування згідно рахунку №10 вiд 07.08.2017 р. та сплати за юридичні послуги згідно рахунку №13 вiд 07.08.2017 р., розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_24 матеріальну шкоду на суму 961764 гривень.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_26 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_26 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 128400 гривні, що еквівалентно 5000 доларів США та передати останньому 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_18 та АДРЕСА_19 . Переконавши таким чином ОСОБА_26 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_26 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 04 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_26 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №07/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_20 на суму 351000 гривень, що на час укладання угоди складала 13500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №08/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_21 на суму 351000 гривень, що на час укладання угоди складала 13500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_26 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 128400 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_26 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_25 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунку вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_26 матеріальну шкоду на суму 128400 гривень.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернувся ОСОБА_27 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_27 , укладання договору асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаного договору необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 269325 гривень, що еквівалентно 10500 доларів США та передати останньому 1 однокімнатну квартиру під будівельними АДРЕСА_22 . Переконавши таким чином ОСОБА_27 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_27 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 08 серпня 2017 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договір між ОСОБА_27 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_23 на суму 269325 гривень, що на час укладання угоди складала 10 500 доларів США.

За умовами договору, ОСОБА_27 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 135000 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 05 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 134325 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення, надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_27 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_25 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунок вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_27 матеріальну шкоду на суму 269325 гривень.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_28 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_28 , укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 641 250 гривні, що еквівалентно 25000 доларів США та передати останньому 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_24 та АДРЕСА_25 . Переконавши таким чином ОСОБА_28 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_28 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 08 серпня 2017 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_28 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№02/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_26 на суму 320625 гривень, що на час укладання угоди складала 12 500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №03/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_27 на суму 320625 гривень, що на час укладання угоди складала 12 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_28 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 371926 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 01 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 15634 гривень 80 копійок, що відбулося в приміщенні відділення №92 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Черняховського, б.1-А.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення, надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_28 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_25 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунок вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_28 матеріальну шкоду на суму 387560 гривень 80 копійок.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям посеред серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_29 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час, ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_29 , укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 721643 гривні50 копійок, що еквівалентно 28000 доларів США та передати останній 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_28 та АДРЕСА_29 . Переконавши таким чином ОСОБА_29 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_29 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 31 серпня 2017 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_29 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/31/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_30 на суму 347935 гривень, що на час укладання угоди складала 13500 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №02/31/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_31 на суму 373708 гривень 50 копійок, що на час укладання угоди складала 14500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_29 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 50900 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, грошові кошти у сумі 646 гривень, що було здійснено через термінал самообслуговування ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, площа Незалежності, б.1, 27 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 345800 гривень, що відбулося в приміщенні відділення «Київський ринок» Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Академіка Глушка, б.5.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_29 ,, за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунок Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_30 на підставі оплати за договором №0107-ОД вiд 01.07.2017 р. за проектування будівель, у тому числі складання робочих креслень, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_29 матеріальну шкоду на суму 397346 гривень.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку вересня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_4 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , звернулася ОСОБА_31 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_32 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_7 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 801913 гривень 50 копійок, що еквівалентно 30500 доларів США та передати останній 1 квартиру під будівельним АДРЕСА_32 та 1 нежитлове приміщення на 1 поверсі будівельний номер будинку АДРЕСА_33 . Переконавши таким чином ОСОБА_33 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_31 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти її грошовими коштами, погодилася на умови ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

В подальшому, 04 та 05 вересня 2017 року, ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_34 та ОСОБА_4 , а саме:

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №03/04/09/17 на придбання нежитлового приміщення розташованої на другому поверсі будинку будівельний №2, на суму 526320 гривень, що на час укладання угоди складала 20000 доларів США;

?договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/05/09/17 на придбання однокімнатної квартири будівельний АДРЕСА_34 на суму 275593 гривень 50 копійок, що на час укладання угоди складала 10500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_34 04 вересня 2017 року, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 355 266 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 05 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 438324 гривень 90 копійок, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27 та 06 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 7920 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_4 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_35 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_4 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_30 на підставі оплати за договором №0107-ОД вiд01.07.2017 р. за проектування будівель, у тому числі складання робочих креслень, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_32 матеріальну шкоду на суму 801510 гривень.

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування відносно ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, мотивуючи клопотання тим, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні середньої тяжкості, тяжкого та особливо тяжкого злочинів, покарання за яке передбачено у вигляді позбавлення волі до 12 років, знаходячись на свободі може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, вчинити нове кримінальне правопорушення, продовжити свою злочинну діяльність, знаходячись на свободі може незаконно впливати на потерпілого, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, що свідчить про неможливість запобігання ризикам шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів.

Відповідно до вимог п. 1 ст. 184 КПК України, під час досудового розслідування встановлено наявність ризику, передбаченого в п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, в обґрунтування необхідності застосування запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 ставиться запобігання подальших спроб приховуватись від органів досудового розслідування і суду, у підозрюваного не має постійної роботи, відсутні соціальні зв`язки, веде антисоціальний спосіб життя, а тому, розуміючи, що йому як раніше судимому може бути призначене реальне покарання до позбавлення волі буде мати намір уникнути покарання. Інші, менш суворі запобіжні заходи, на думку слідчого, не забезпечать виконання підозрюваним процесуальних обов`язків, передбачених чинним Кримінальним процесуальним кодексом і її належної поведінки.

Прокурор в судовому засіданні просив обрати ОСОБА_4 більш м`який запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, посилаючись на те, що підозрюваний вину визнав.

Підозрювана та її захисник під час розгляду клопотання не заперечували проти його задоволення.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, допитавши підозрювану, її захисника, а також заслухавши прокурора, приходжу до висновку, що у застосуванні відносно підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слід відмовити, та необхідно застосувати більш м`який запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, з наступних підстав.

У клопотанні слідчого не міститься обґрунтування ризиків, які виправдовують застосування виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчий ґрунтує свої доводи лише на припущеннях.

Слідчим також не доведено існування ризиків у разі обрання підозрюваній більш м`яких запобіжних заходів, всі доводи ґрунтуються на припущеннях, до уваги береться лише тяжкість злочину у скоєнні якого лише підозрюється ОСОБА_4 . Слідчим не досліджено обставини, які мають значення для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до п. 9 Інформаційного листа ВССУ «Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України» від 04.04.2013 р. виключною (єдиною) метою застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків. Застосування таких заходів завжди пов`язано із необхідністю запобігання ризикам, передбаченим ст. 177 КПК. Слідчий суддя, суд має зважати, що слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу за відсутності для цього підстав, передбачених ст. 177 КПК. Тому в разі розгляду відповідного клопотання, не підкріпленого визначеними у КПК метою та підставами, останнє має бути відхилено.

Відповідно до п. 10 Інформаційного листа ВССУ «Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України», у кожному випадку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд, вирішуючи питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у ст. 177 КПК, на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі відповідно до ст. 178 КПК:

- вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення. У такий спосіб встановленню підлягає обґрунтованість підозри органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення підозрюваним, обвинуваченим;

Підозрювана має міцні соціальні зв`язки.

Відповідно до ч. 2 ст. 181 КПК України, домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Відповідно до п. 18 Інформаційного листа ВССУ «Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України», судове рішення стосовно обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або продовження його застосування має містити як чітке визначення законодавчих підстав для його обрання (продовження), так і дослідження та обґрунтування достовірності обраних підстав у контексті конкретних фактичних обставин вчинення злочину, врахування особи винного та інших обставин (ризиків, наведених у ч. 1 ст. 177 КПК).

Згідно ст. 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Підозра, обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Одна лише тяжкість кримінального правопорушення не може являтися підставою для застосування найсуворішого запобіжного заходу у вигляді тримання особи під вартою.

ОСОБА_4 має соціальні зв`язки, які спростовують ризик уникнути кримінальної відповідальності.

За таких обставин, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в межах, передбачених ст. 181 КПК України, зможе забезпечити належну поведінку підозрюваної під час досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 132, 176, 177, 178, 179, 181, 183, 205 КПК України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Приморського ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України відмовити.

Застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 строком на два місяці.

Накласти на ОСОБА_4 заборону залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 в період часу з 21:00 по 7:00 годин; не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування із свідками та підозрюваними; здати на зберігання слідчому паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Копію ухвали суду вручити ОСОБА_4 негайно після її проголошення.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

12.02.2018

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72128711
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Жовтневе, Болградського району, Одеської області, громадянки України, одруженої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —522/19561/17

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 19.09.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 25.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні