Ухвала
від 08.02.2018 по справі 2-8121/11
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-8121/11

Провадження № 6/161/84/18

У Х В А Л А

08 лютого 2018 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді - Крупінської С.С.,

при секретарі - Ярмолюк І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку подання головного державного виконавця другого відділу державної виконавчої служби м. Луцька Головного територіального управління юстиції ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_2, -

В С Т А Н О В И В :

Головний державний виконавець другого відділу державної виконавчої служби м. Луцька Головного територіального управління юстиції ОСОБА_1 звернулася в суд з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 Подання мотивує тим, що на виконанні другого відділу державної виконавчої служби перебувають виконавчі листи Луцького міськрайонного суду про стягнення з ОСОБА_2 в користь ПАТ Перший Український міжнародний банк заборгованості в розмірі 2265902 грн. 75 коп., на користь ПАТ КБ Надра заборгованості в розмірі 2623 грн. 62 коп., на корись ОСОБА_3 34 744 грн., на користь ОСОБА_4 72012 грн.

Однак, боржник ОСОБА_2 добровільно кошти не сплачує, він ухиляється від покладених на нього рішенням суду зобов'язання. Просить суд, з метою забезпечення виконання рішення суду тимчасово обмежити право виїзду за межі України боржника ОСОБА_2

Представник заявника в судове засідання не з'явився, а подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що подання до задоволення не підлягає.

Відповідно до ч. 3 ст. 441 ЦПК України суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Згідно ч. 4 ст. 441 ЦПК України ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Дослідивши матеріали справи, оглянувши матеріали виконавчого провадження, суд дійшов висновку, що в задоволенні подання слід відмовити за безпідставністю.

Відповідно до пункту 19 частини 3 статті 18 Закону України Про виконавче провадження державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Необхідною передумовою обрання такого заходу забезпечення виконання рішення суду, як обмеження боржника у праві виїзду за межі України, що передбачено статтею 18 Закону України Про виконавче провадження , є встановлення судом дійсних обставин ухилення боржника від виконання судового рішення.

Стаття 33 Конституції України визначає, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється Законом України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України .

Положеннями статті 6 цього Закону встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта, або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон лише у випадках визначених законом.

Законом України Про виконавче провадження передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов'язань, а за ухилення від їх виконання. У зв'язку з цим з метою всебічного і повного з'ясування всіх обставин справи суду належить з'ясувати, чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов'язання в повному обсязі або частково.

Згідно п.5 ст.6 ЗУ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта, або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у тому випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), - до виконання зобов'язань.

При цьому, під ухиленням від виконання зобов'язань, покладених судовим рішенням слід розуміти такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею таких обов'язків.

Пункт 19 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження та ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України передбачає можливість обмеження виїзду боржників за межі України до виконання зобов'язань, покладених на них судовим рішенням.

За змістом цього Закону такі заходи примусового впливу вживаються до тих боржників, відносно яких мається інформація про їхній постійний чи періодичний виїзд за кордон, без мети чи з метою ухилення від виконання судового рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконанні другого відділу державної виконавчої служби перебувають виконавчі листи Луцького міськрайонного суду про стягнення з ОСОБА_2 в користь ПАТ Перший Український міжнародний банк заборгованості в розмірі 2265902 грн. 75 коп., на користь ПАТ КБ Надра заборгованості в розмірі 2623 грн. 62 коп., на корись ОСОБА_3 34 744 грн., на користь ОСОБА_4 72012 грн..

Головним державним виконавцем Левчук І.О. винесено постанови про відкриття виконавчих проваджень з приводу виконанні рішень Луцького міськрайонного суду, копії яких надіслано сторонам виконавчого провадження.

Боржником добровільно рішення суду не виконується.

Судом встановлено, що з метою перевірки майнового стану боржника державним виконавцем здійснено запити.

Згідно інформації, наданої державному виконавцю, вбачається, що нерухоме та рухоме майно, належне боржнику на праві власності відсутнє.

На запит виконавця Державною прикордонною службою України надіслано витяг з наявною у базі даних інформацією щодо перетинання державного кордону з якого вбачається, що ОСОБА_2 виїжджає за кордон України.

Державним виконавцем здійснено вихід за адресою місця проживання ОСОБА_2 з метою перевірки його майнового стану, однак провести виконавчі дії та перевірити майновий стан виявилось неможливим у зв'язку з тим, що двері були зачинені про що складено ОСОБА_4.

На неодноразові виклики державного виконавця боржник не з'являється та не реагує.

З письмових пояснень боржника вбачається, що рішення суду ним не виконуються, оскільки він офіційно ніде не працевлаштований, стабільного доходу немає.

Враховуючи те, що рішення суду до теперішнього часу не виконані, боржник свідомо ухиляється від його виконання, виїзд за межі України останньої може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду по примусовому стягненню коштів, а дії державного виконавця спрямовані на реальне та своєчасне його виконання, суд приходить до висновку, що подання державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби міста Луцьк ОСОБА_5 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_2 підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 12, 12, 175, п. 1 ч. 1 ст. 258, ст. 259, ст. 210, 441 ЦПК України, на підставі ст. 33 Конституції України, ст. 313 Цивільного кодексу України, ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України, і в'їзду в Україну громадян України , ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , суд -

У Х В А Л И В :

Подання задовольнити.

Тимчасово обмежити право виїзду за кордон боржника ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованого та проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_2 до повного погашення заборгованості.

Копію ухвали направити в Державну прикордонну службу України - головний центр обробки спеціальної інформації (м. Київ, вул. Володимирська, 26) для виконання.

Ухвала може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Луцького міськрайонного суду С.С. Крупінська

Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено14.02.2018
Номер документу72169407
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —2-8121/11

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Ухвала від 08.02.2018

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 18.08.2016

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні