Ухвала
від 14.02.2018 по справі 554/7575/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.02.2018 Справа № 554/7575/17

Єдиний унікальний номер: 554/7575/17

Провадження № 1-КС/554/1522/2018

УХВАЛА

Іменем України

14 лютого 2018 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави Тімошенко Н.В., за участю секретаря судового засідання Ігнатенко С.Ю., начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області - Пилипенко А.В., розглянувши клопотання начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції Пилипенко А.В. про проведення обшуку, -

встановила:

14.02.2018 року до суду надійшло зазначене клопотання мотивоване наступним.

21.02.2014 року між ДП «Конярство України» в особі директора філії «Дібрівський кінний завод № 62» державного підприємства «Конярство України» Радченка М.В. і ТОВ «Агрогруппа Деметра» (ЄДРПОУ 39046346) ОСОБА_1 укладено договір № 21/02 про спільний обробіток земельної ділянки площею 4 821 га, що знаходиться на території Дібрівської сільської ради Миргородського району Полтавської області.

Вказаний договір укладено з порушенням вимог ст. 5 Закону України «Про управління об`єктами державної власності» від 21.09.2006 № 185 V, відповідно до якої Кабінет Міністрів України є суб`єктом управління, що визначає об`єкти управління державної власності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об`єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб`єктам, визначеним цим законом. Здійснюючи управління суб`єктами державної власності, КМУ визначає порядок укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50% договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном (підпункт «л» пункт 18 вказаної частини 5 Закону). Тобто, в Законі України «Про управління об`єктами державної власності» передбачено виключний перелік договорів, які можуть укладати підприємства зазначеної категорії.

Разом з тим, поняття такого договору, як спільний обробіток земельної ділянки у вищевказаному Законі відсутнє, що є суттєвим порушенням з боку службових осіб філії «Дібрівський кінний завод № 62» ДП «Конярство України» та ТОВ «Агрогруппа Деметра».

Проаналізувавши договір від 21.02.2014 № 21/02, укладений між філією «Дібрівський кінний завод № 62» ДП «Конярство України» та ТОВ «Агрогрупа Деметра» (ЄДРПОУ 39046346) про спільний обробіток земельної ділянки площею 4 821 га, що знаходиться на території Дібрівської сільської ради Миргородського району Полтавської області та лист від 25.02.2014 № 37-27-3-13/2340 Міністерства аграрної політики та продовольства України за підписом в.о. міністра Присяжнюка М.В. про погодження укладання договору про спільний обробіток земельної ділянки, слідством встановлено порушення вимог чинного законодавства з боку керівника філії «Дібрівський кінний завод № 62» ДП «Конярство України» ОСОБА_2 та ТОВ «Агрогрупа Деметра» (ЄДРПОУ 39046346) ОСОБА_1 .

Так, в договорі від 21.02.2014 № 21/02 укладеному між ДП «Конярство України» в особі директора філії «Дібрівський кінний завод № 62» державного підприємства «Конярство України» та ТОВ «Агрогрупа Деметра» відсутні погодження з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Мінекономрозвитку, Мінфіном, Фондом державного майна та Мінюстом, тобто укладення цього договору без відповідних погоджень є грубим порушенням Закону України «Про управління об`єктами державної власності» і реальним виразом незаконності дій службових осіб, які його укладали.

Відповідно до п. 6.1.3 зазначеного договору, нормативна грошова оцінка земельних ділянок, доступ до яких надається у якості внеску у спільний обробіток, згідно листа відділу Держкомзему у Миргородському районі Полтавської області від 13.02.2013 № 550 становить 124 072 966,74 грн.

Водночас, за домовленістю сторін, відповідно до п. 6.1.4 цього договору, вартість внеску у спільний обробіток філії «Дібрівський кінний завод № 62» державного підприємства «Конярство України» визначено в розмірі лише 15% від нормативної грошової оцінки, яка складає 18 610 944 гривень. Частки сторін у спільному обробітку земельної ділянки визначено у розмірі 50%.

Отже, службові особи філії «Дібрівський кінний завод № 62» державного підприємства «Конярство України» та ТОВ «Агрогрупа Деметра» при укладенні вищевказаного договору грубо проігнорували вимоги чинного законодавства України.

Згідно листа Державної фіскальної служби від 29.07.2015 року стосовно оподаткування спільної діяльності з 01.01.2015, в останньому зазначається, що прибуток, одержаний учасниками договору в результаті їх спільної діяльності, розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо інше не встановлено договором простого товариства або іншою домовленістю учасників.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про управління об`єктами державної власності», під час укладення договорів про спільну діяльність розмір частки державних підприємств, установ і організацій, а також господарських товариств, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, має становити не менш як 50 відсотків спільного майна учасників спільної діяльності.

Разом із тим встановлено, що врожай, який збирався з полів, якими користується юридична особа «Договір про спільну діяльність № 21/02 - уповноважена особа ТОВ «Агрогрупа Деметра», ТОВ «Агрогрупа Деметра» перевозився транспортними засобами різних суб`єктів господарювання на зерносховище (елеватор) Миргородській дільниці ПРАТ «ПОЛТАВСЬКЕ ХПП» від вантажовідправника СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431.

З метою здобуття доказів вини службових осіб філії «Дібрівський кінний завод №62» державного підприємства «Конярство України», ТОВ «Агрогрупа Деметра» у привласненні чи розтраті коштів державного підприємства, а також отримання інформації щодо укладення службовими особами ТОВ «Агрогрупа Деметра» з філією «Дібрівський кінний завод №62» державного підприємства «Конярство України» ряд угод про спільний обробіток земель, які суперечать чинному законодавству України, як результат фактичне користування та отримання прибутку комерційною структурою, а не у дохід держави, а також для подальшого проведення ревізії фінансово-господарської діяльності філії «Дібрівський кінний завод №62» державного підприємства «Конярство України» Держаудитслужбою в Полтавській області, у тому числі з метою проведення судової економічної експертизи, необхідно вилучити документи, що містяться у службових осіб СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431, які зберігаються за місцем знаходження юридичної особи, за адресою: Полтавська область, смт Велика Багачка, пров. Ювілейний, 12.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно приміщення, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 належать ОСОБА_3 .

Враховуючи вищевикладене та те, що іншим шляхом неможливо отримати достовірну інформацію щодо привласнення чи розтрати коштів підприємства, а також щодо наявності майна та коштів підприємства, їх використання службовими особами підприємства, результатів діяльності останнього, починаючи з 01.01.2017 по 09.02.2017, що має суттєве значення для своєчасного і якісного документування вказаного кримінального правопорушення, а інформація доступна лише службовим особам СФГ «Стерх» та може бути використана, як доказ у кримінальному провадженні, постала необхідність у долучені до матеріалів кримінального провадження оригіналів наступних документів за період з 01.01.2017 по 09.02.2018:

-щодо вирощування та наявності сільськогосподарської продукції, у т.ч. соняшника, сої, сої нестандартної, кукурудзи: фінансові (бухгалтерські, банківські) документи щодо виконання робіт та надання послуг, придбання насіння та садивного матеріалу, інших матеріальних цінностей необхідних для забезпечення річного циклу сільськогосподарських робіт (вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договори з придбання товарів, додаткові угоди, специфікації, товарно-транспортні накладні (CMR), видаткові та податкові накладні, акти приймання передачі товару, сертифікати на придбану продукцію, паспорти якості на окремі партії отриманого товару, довіреності на одержання товару, оборотно сальдові відомості по рахункам № 31, 36, 37, 68, 63, 74, 20 28, 90, інші аналітичні рахунки бухгалтерського обліку та документи первинного бухгалтерського обліку); придбання зазначеної продукції СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 у суб`єктів господарювання, документальне оформлення зазначених операцій, а саме: договори купівлі-продажу сільськогосподарської продукції, вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договори з придбання товарів, робіт послуг, додаткові угоди, специфікації, товарно-транспортні накладні, видаткові та податкові накладні, акти приймання передачі товару, виконаних робіт, наданих послуг, податкову та фінансову звітність, здійснені банківські розрахунки (виписки по отриманню та перерахуванню коштів), довіреності на одержання товару, оборотно сальдові відомості по рахункам № 30, 31, 36, 37, 68, 63, 74, 20 28, 90, інші аналітичні рахунки бухгалтерського обліку та документи первинного бухгалтерського обліку;

-документів, які підтверджують отримання та придбання зерна СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431, зокрема здійснення фінансово-господарських відносин СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 з «Договір про спільну діяльність № 21/02 - уповноважена особа ТОВ «Агрогрупа Деметра», ТОВ «Агрогрупа Деметра», філії «Дібрівський кінний завод №62» державного підприємства «Конярство України» та подальший рух (переоформлення) на інших суб`єктів господарювання врожаю зерна, у тому числі: договорів складського зберігання зерна; товарно-транспортні накладні на прийняте, відвантажене зерно; наказів на оформлення, переоформлення, відпуск (відвантаження) зерна; накладних на переміщення, відвантаження зерна; розпоряджень та актів на очищення, сушіння зерна; карточок складського обліку зернових культур, карточок аналізу зерна, розпоряджень та накладних на відпуск зерна в переробку; накладних на здачу продукції з виробництва на склад, договорів купівлі-продажу, актів приймання - передачі;

-документів звітності, яка подавалась СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 за період з 01.01.2017 по 12.02.2018, у тому числі: повна фінансова звітність: баланс, форма №1, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до фінансової звітності; спрощена фінансова звітність: звіт малого підприємства (1-м, 2-м), спрощений звіт малого підприємства (1-мс, 2-мс); структурне обстеження підприємства (індекс форми 1-підприємництво); звіт про обсяги реалізованих послуг (індекс форми 1-послуги); посівні площі сільськогосподарських культур під урожай (індекс форми 4-сг); звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур (індекс форми 37-сг); внесення мінеральних, органічних добрив, гіпсування та вапнування ґрунтів (індекс форми 9-б-сг); звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду (індекс форми 29-сг); звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств (індекс форми 50-сг); наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах (індекс форми 10-мех); звіт про реалізацію продукції сільського господарства (індекс форми 21-заг, місячна та річна); звіт про надходження зернових та олійних культур на перероблення та зберігання (індекс форми 1-зерно).

Для своєчасного вилучення вище вказаних документів, які мають значення для досудового розслідування, необхідно провести обшук у приміщеннях СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431, що за адресою: Полтавська область, смт Велика Багачка, пров. Ювілейний, 12.

У судовому засіданні начальник відділу СУ ГУНП в Полтавській області Пилипенко А.В. клопотання підтримала та прохала задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України

У зв`язку із вищевикладеним, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалила:

Надати дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431, що за адресою: Полтавська область, смт Велика Багачка, пров. Ювілейний, 12 та належать ОСОБА_3 , з метою відшукання та вилучення за період з 01.01.2017 по 09.02.2018 наступних документів:

-щодо вирощування та наявності сільськогосподарської продукції, у т.ч. соняшника, сої, сої нестандартної, кукурудзи: фінансові (бухгалтерські, банківські) документи щодо виконання робіт та надання послуг, придбання насіння та садивного матеріалу, інших матеріальних цінностей необхідних для забезпечення річного циклу сільськогосподарських робіт (вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договори з придбання товарів, додаткові угоди, специфікації, товарно-транспортні накладні (CMR), видаткові та податкові накладні, акти приймання передачі товару, сертифікати на придбану продукцію, паспорти якості на окремі партії отриманого товару, довіреності на одержання товару, оборотно сальдові відомості по рахункам № 31, 36, 37, 68, 63, 74, 20 28, 90, інші аналітичні рахунки бухгалтерського обліку та документи первинного бухгалтерського обліку); придбання зазначеної продукції СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 у суб`єктів господарювання, документальне оформлення зазначених операцій, а саме: договори купівлі-продажу сільськогосподарської продукції, вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договори з придбання товарів, робіт послуг, додаткові угоди, специфікації, товарно-транспортні накладні, видаткові та податкові накладні, акти приймання передачі товару, виконаних робіт, наданих послуг, податкову та фінансову звітність, здійснені банківські розрахунки (виписки по отриманню та перерахуванню коштів), довіреності на одержання товару, оборотно сальдові відомості по рахункам № 30, 31, 36, 37, 68, 63, 74, 20 28, 90, інші аналітичні рахунки бухгалтерського обліку та документи первинного бухгалтерського обліку;

-документів, які підтверджують отримання та придбання зерна СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431, зокрема здійснення фінансово-господарських відносин СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 з «Договір про спільну діяльність № 21/02 - уповноважена особа ТОВ «Агрогрупа Деметра», ТОВ «Агрогрупа Деметра», філії «Дібрівський кінний завод №62» державного підприємства «Конярство України» та подальший рух (переоформлення) на інших суб`єктів господарювання врожаю зерна, у тому числі: договорів складського зберігання зерна; товарно-транспортні накладні на прийняте, відвантажене зерно; наказів на оформлення, переоформлення, відпуск (відвантаження) зерна; накладних на переміщення, відвантаження зерна; розпоряджень та актів на очищення, сушіння зерна; карточок складського обліку зернових культур, карточок аналізу зерна, розпоряджень та накладних на відпуск зерна в переробку; накладних на здачу продукції з виробництва на склад, договорів купівлі-продажу, актів приймання - передачі;

-документів звітності, яка подавалась СФГ «Стерх», код ЄДРПОУ 30132431 за період з 01.01.2017 по 12.02.2018, у тому числі: повна фінансова звітність: баланс, форма №1, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до фінансової звітності; спрощена фінансова звітність: звіт малого підприємства (1-м, 2-м), спрощений звіт малого підприємства (1-мс, 2-мс); структурне обстеження підприємства (індекс форми 1-підприємництво); звіт про обсяги реалізованих послуг (індекс форми 1-послуги); посівні площі сільськогосподарських культур під урожай (індекс форми 4-сг); звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур (індекс форми 37-сг); внесення мінеральних, органічних добрив, гіпсування та вапнування ґрунтів (індекс форми 9-б-сг); звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду (індекс форми 29-сг); звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств (індекс форми 50-сг); наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах (індекс форми 10-мех); звіт про реалізацію продукції сільського господарства (індекс форми 21-заг, місячна та річна); звіт про надходження зернових та олійних культур на перероблення та зберігання (індекс форми 1-зерно).

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали 1 місяць. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Н.В. Тімошенко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72191589
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/7575/17

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 07.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні