Ухвала
від 12.02.2018 по справі 367/8281/17
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

Іменем України

12 лютого 2018 р.

м. Київ

Справа № 367/8281/17

Провадження № 51-3243впс18

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6

розглянув в судовому засіданні подання заступника голови Апеляційного суду Київської області про направлення кримінального провадження № 12017110040002500 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 КК, з Ірпінського міського суду Київської області на розгляд до Шевченківського районного суду м. Києва.

Суть питання

До Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК надійшло подання заступника голови Апеляційного суду Київської області про направлення матеріалів кримінального провадження відносно ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 КК, з Ірпінського міського суду Київської області до Шевченківського районного суду м. Києва.

Подання мотивовано тим, що злочин, в якому обвинувачується ОСОБА_5 , скоєно поряд із першою лінією електропередач між с. Стоянка Києво-Святошинського району та м. Ірпінь Київської області. Оскільки, місце вчинення злочину встановити неможливо, то, відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК, зазначене кримінальне провадження повинно здійснюватись судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Враховуючи, що досудове розслідування було закінчено слідчим Головного управління Національної поліції у Київській області, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 15, то кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 необхідно направити на розгляд до Шевченківського районного суду м.Києва.

Учасникам судового провадження у порядку, передбаченому КПК України, направлено повідомлення про час і місце розгляду подання.

У судове засідання з`явилися захисник і обвинувачений, які заперечили проти задоволення подання, посилаючись на те, що місце вчинення злочину насправді встановлено, а те, що воно не повно зазначено в обвинувальному акті це недолік самого обвинувального акту, який необхідно було повернути у зв`язку з невідповідністю вимогам КПК.

Встановлені обставини та мотиви Суду

Згідно з положеннями ч. ч. 1, 3 ст. 34 КПК колегією суддів Верховного Суду вирішується питання про направлення кримінального провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого у випадках, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушеннями правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Як вбачається з матеріалів провадження, до Ірпінського міського суду Київської області з прокуратури Київської області надійшов на розгляд обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12017110040002500 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 КПК, який був призначений до розгляду у підготовчому засіданні на 23 січня 2018 року.

Згідно з обвинувальним актом місцем вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення є узбіччя ділянки місцевості поряд із першою лінією електропередач між с. Стоянка Києво-Святошинського району Київської області та м. Ірпінь Київської області.

Таким чином, місце вчинення злочину встановлено, а посилання в поданні на те, що місце скоєння злочину не встановлено, не відповідає дійсності. Тому підстави для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів відсутні.

Інші питання, у тому числі щодо відповідності обвинувального акту вимогам ст. 291 КПК, на які посилається захисник, підлягають вирішенню місцевим судом під час підготовчого судового засідання відповідно до положень ст. 314 КПК.

Виходячи з зазначеного та керуючись ст. 34 КПК, Суд вважає, що подання заступника голови Апеляційного суду Київської області не містить підстав для направлення кримінального провадження з Ірпінського міського суду Київської області на розгляд до Шевченківського суду м. Києва, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК, а тому вказане подання задоволенню не підлягає.

З цих підстав Суд постановив:

Відмовити у задоволенні подання заступника голови Апеляційного суду Київської області про направлення кримінального провадження № 12017110040002500 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 КК, з Ірпінського міського суду Київської області на розгляд до Шевченківського районного суду м. Києва.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72199440
СудочинствоКримінальне
Сутьнаправлення кримінального провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого у випадках, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушеннями правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Як вбачається з матеріалів провадження, до Ірпінського міського суду Київської області з прокуратури Київської області надійшов на розгляд обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12017110040002500 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 КПК, який був призначений до розгляду у підготовчому засіданні на 23 січня 2018 року. Згідно з обвинувальним актом місцем вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення є узбіччя ділянки місцевості поряд із першою лінією електропередач між с. Стоянка Києво-Святошинського району Київської області та м. Ірпінь Київської області. Таким чином, місце вчинення злочину встановлено, а посилання в поданні на те, що місце скоєння злочину не встановлено, не відповідає дійсності. Тому підстави для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів відсутні. Інші питання, у тому числі щодо відповідності обвинувального акту вимогам ст. 291 КПК, на які посилається захисник, підлягають вирішенню місцевим судом під час підготовчого судового засідання відповідно до положень ст. 314 КПК. Виходячи з зазначеного та керуючись ст. 34 КПК, Суд вважає, що подання заступника голови Апеляційного суду Київської області не містить підстав для направлення кримінального провадження з Ірпінського міського суду Київської області на розгляд до Шевченківського суду м. Києва, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК, а тому вказане подання задоволенню не підлягає. З цих підстав Суд

Судовий реєстр по справі —367/8281/17

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Вирок від 24.04.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 21.03.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 23.01.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні