Ухвала
від 14.02.2018 по справі 360/2417/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 360/2417/16-ц Головуючий у І інстанції Унятицький Д. Є. Провадження № 22-ц/780/549/18 Доповідач у 2 інстанції Приходько К. П. Категорія 23 14.02.2018

УХВАЛА

14 лютого 2018 року Апеляційний суд Київської області в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді: Приходька К.П.,

суддів: Голуб С.А., Таргоній Д.О.,

за участю секретаря: Дрозда Р.І.,

розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина на рішення Бородянського районного суду Київської області від 23 листопада 2017 року у справі за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина про зобов'язання вчинити дії та зустрічним позовом Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, -

встановила:

у грудні 2016 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до Бородянського районного суду Київської області з позовом до Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина про зобов'язання вчинити дії, мотивуючи свої вимоги тим, що ОСОБА_2 є членом садового товариства Луч на території якого їй належить садова ділянка №17-18.

ОСОБА_4 є членом садового товариства Квазар на території якого має садову ділянку АДРЕСА_1.

На початку 2012 року їх садові будинки було безпідставно відключено від електропостачання за несплату внесків не пов'язаних із забезпеченням електропостачання та розрахунків за спожиту електроенергію.

Оскільки відключення електропостачання за вказаних причин є неправомірним та не передбачене правилами ПКЕЕН, а вони мають право користуватися електричною енергією, просили суд, зобов'язати Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина відновити електропостачання до садової ділянки АДРЕСА_2, що належить ОСОБА_2 та до садової ділянки АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_3

В свою чергу, Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина звернулося до суду із зустрічним позовом про стягнення заборгованості із ОСОБА_2 та ОСОБА_3

З урахуванням уточнених позовних вимог, просило стягнути з ОСОБА_2 на користь СО Озірщина заборгованість зі сплати членських та цільових внесків у розмірі 3525,60 грн. та заборгованість за спожиту електроенергію у розмірі 33,30 грн.; стягнути з ОСОБА_3 заборгованість зі сплати членських та цільових внесків в розмірі 3602,4 грн. та заборгованість за спожиту електроенергію в сумі 177,3 грн. та 1600,00 грн. сплаченого судового збору.

Рішенням Бородянського районного суду Київської області від 23 листопада 2017 року первісний позов задоволено.

Зобов'язано Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина відновити електропостачання до садової ділянки АДРЕСА_2, що належить ОСОБА_2 та до садової ділянки АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_3.

В зустрічному позові Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості відмовлено.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Не погоджуючись з рішенням суду першої істанції, Громадське об'днання Садівницьке об'єднання Озірщина подало апеляційну скаргу, посилаючись на те, що оскаржуване рішення є необґрунтованим і незаконним, ухвалене з порушенням норм матеріального права, що у своїх висновках не відповідає обставинам справи.

Просило рішення Бородянського районного суду Київської області від 23 листопада 2017 року скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову ОСОБА_2 і ОСОБА_3 і задовольнити в повному обсязі зустрічний позов Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина .

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 29 грудня 2017 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина на рішення Бородянського районного суду Київської області від 23 листопада 2017 року.

11 січня 2018 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 подали відзив на апеляційну скаргу, мотивуючи його тим, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з рішення Господарського суду Київської області (визнано недійсною реєстрацію) та відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, станом на 01.01.2018 року Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина не існує, про що свідчить відсутність запису про юридичну особу із кодом 24881815.

Просили закрити апеляційне провадження у справі за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина про зобов'язання вчинити дії та зустрічним позовом Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості.

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 15 січня 2018 року справу за апеляційною скаргою Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина на рішення Бородянського районного суду Київської області від 23 листопада 2017 року призначено до розгляду.

31 січня 2018 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 подали клопотання про закриття провадження в даній спарві, посилаючись на те, що рішенням Господарського суду Київської області від 05 вересня 2016 року по справі №911/235/16 визнано недійсним п.5 рішення конференції Садівничого об'єднання Озірщина , що оформлене протоколом від 14.09.2002 р., визнано недійсним статут Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина , затверджений рішеням, оформленим протоколом конференції Садівничого обєднання Озірщина від 14.09.2002 р. зареєстрований 13.05.2003 р. Новокорогодською сільською радою, із наступними змінами до нього, визнано недійсною реєстрацію Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина .

Ухвалою Господарського суду Київської області від 28 листопада 2017 року роз'яснено рішення господарського суду Київської області від 05.09.2016 року у справі №911/235/16, що рішення суду в частині визнання недійсної реєстрації Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина тягне за собою скасування реєстрації дії в Єдиному державному реєстрі за номером 13311200000000804 від 15.11.2006 р. про включення відомостей про юридичну особу, а саме про Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина .

У зв'язку з вищенаведеним, Міністерство юстиції України на підставі рішення Господарського суду Київської області від 05 вересня 2016 року та ухвали Господарського суду Київської області від 28 листопада 2017 року по справі №911/235/16 скасовано реєстраційну дію в Єдиному державному реєстрі про включення відомостей про юридичну особу, а саме про Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина , внаслідок чого Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина виключено з Єдиному державному реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Також, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зазначають, що з рішення Господарського суду Київської області (визнано недійсною реєстрацію) та відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, станом на 30.01.2018 року Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина виключено з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань як таке, що не існує, про що свідчить відсутність запису про юридичну особу із кодом 24881815.

Відомості про правонаступників Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина відсутні.

Просили закрити апеляційне провадження у спарві №360/2417/16-ц за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина про зобов'язання вчинити дії та зустрічним позовом Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення осіб, які приймали участь у розгляді справи, перевіривши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що заява про закриття провадження не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Пунктом 7 частини 1 ст.255 ЦПК України передбачено, що суду своєю ухвалою закриває провадження у справі у разі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно ч.1 ст.377 ЦПК України, судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню в апеляційнійному порядку повністю або частково з закриттям провадження у справі або залишенням позову без розгляду у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 255 та 257 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань суб'єкт державної реєстрації не пізніше наступного робочого дня з дати отримання судового рішення, передбаченого пунктом 2 частини першої цієї статті звертається до суду за роз'ясненням судового рішення - у разі якщо судове рішення є незрозумілим для суб'єкта державної реєстрації;

Згідно з ч.1 ст.89 ГПК України суддя за заявою сторони чи державного виконавця, приватного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.

Рішенням господарського суду Київської області від 05.09.2016 р. позов садівницького товариства Квазар задоволено частково; визнано недійсним п.5 рішення конференції Садівничого об'єднання Озірщина , що оформлене протоколом від 14.09.2002 р.; визнано недійсним статут Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина , затверджений рішенням, оформленим протоколом конференції Садівничого об'єднання Озірщина від 14.09.2002 р., зареєстрований 13.05.2003 р. Новокорогодською сільською радою, із наступними змінами до нього; визнано недійсною реєстрацію Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина ; стягнуто з Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина на користь Садівницького товариства Квазар 1653,60 грн. судового збору; стягнуто з Новокорогодської сільської ради на користь Садівницького товариства Квазар 1378,00 грн. судового збору; в іншій частині позову відмовлено.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України Про виконавче провадження , зокрема, щодо скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі та щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Як вбачається з мотивувальної частини рішення господарського суду Київської області від 05.09.2016 р., 05.02.1997 р. Бородянською районною державною адміністрацією було проведено державну реєстрацію Садівничого об`єднання Озірщина (код 24881815), видано свідоцтво про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи.

Статут Громадського об`єднання Садівницьке об`єднання Озірщина (громадської організації) було прийнято шляхом незаконного внесення змін до статуту Садівничого об`єднання Озірщина , що було зареєстровано як суб`єкт підприємницької діяльності (код 24881815) і прийняття його у новій редакції.

Як вже зазначалося, реєстрація Садівничого об`єднання Озірщина була проведена 05.02.1997 р. Бродянською районною державною адміністрацією відповідно до вимог ст.8 діючого на той час Закону України Про підприємництво , а зміни до статуту (нова редакція 2002 року) були зареєстровані Новокорогодською сільською радою.

15.11.2006 р. Бородянською районною державною адміністрацією до державного реєстру були включені відомості про юридичну особу Громадське об'єднання Садівницьке об`єднання Озірщина за номером 13311200000000804.

Враховуючи викладене, рішення суду в частині визнання недійсної реєстрації Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина тягне за собою скасування реєстраційної дії в Єдиному державному реєстрі за номером 13311200000000804 від 15.11.2006 р. про включення відомостей про юридичну особу, а саме про Громадське об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина .

При цьому, відомості про юридичну особу - Садівниче об'єднання Озірщина (код 24881815) мають міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок припинення юридичної особи в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства встановлюється законом. Особливості припинення банку як юридичної особи встановлюються законом.

Отже, припинення юридичної особи є наслідком реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації юридичної особи, а тому визнання недійсною реєстрації Громадського об'єднання Садівницьке об'єднання Озірщина не тягне за собою внесення запису про припинення юридичної особи.

Відомості про юридичну особу - Садівниче об'єднання Озірщина (код 24881815) містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи вище наведене колегія суддів приходить до висновку про те, що підстави для закриття апеляційного провадження відсутні оскільки представником ОСОБА_2, ОСОБА_3, - ОСОБА_5, не подано доказів того, що Садівниче об'єднання Озірщина припинено, як юридичну особу, у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Керуючись ст.ст.255,374,377 ЦПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

у задоволенні клопотаня представника ОСОБА_2, ОСОБА_3 - ОСОБА_5, про закриття апеляційного провадження, відмовити.

Назву відповідача по даній справі зазначити як Садівниче об'єднання Озірщина .

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту рішення.

Повний текст ухвали суду апеляційної інстанції буде складено 16 лютого 2018 року.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено18.02.2018
Номер документу72232339
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —360/2417/16-ц

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 25.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Приходько К. П.

Постанова від 14.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Приходько К. П.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Приходько К. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні