Ухвала
від 15.02.2018 по справі 761/47597/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/47597/17

Провадження № 1-кп/761/1115/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

провівши в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 22017000000000456 від 26 грудня 2017 року щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Донецьк, українця, з вищою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , одруженого, який має на утриманні малолітнього сина ОСОБА_8 , 2016 року народження, працюючого торговим агентом ТОВ «Резон-Групп», раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України,

В С Т А Н О В И В:

29 грудня 2017 року до Шевченківського районного суду м. Києва з Генеральної прокуратури України надійшло клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності підозрюваного у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22017000000000456 від 26 грудня 2017 року.

Згідно клопотання, у період з 2015 року по теперішній час невстановленими особами організовано схему постачання з території України товарів на тимчасово не підконтрольну Уряду України територію Донецької та Луганської областей, через територію Російської Федерації, шляхом використання завідомо неправдивих документів про експорт продукції в адресу суб`єктів підприємницької діяльності Азербайджанської Республіки, Грузії, Республіки Вірменія, Республіки Узбекистан та Республіки Туреччина. При цьому вказані особи, частину коштів, отриманих від реалізації вказаних товарів, направляють до незаконно створених «органів влади» так званих «ДНР» та «ЛНР», службові особи яких вчиняють дії, направлені на зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також передають частину грошових коштів лідерам незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР» та «ЛНР», що діють на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та систематично вчиняють на території України тяжкі та особливо тяжкі злочини, що призводить до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Під час досудового розслідування 13.08.2017 затримано ОСОБА_7 в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

14.08.2017 ОСОБА_7 повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що активне сприяння терористичним організаціям «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка» здійснює громадянин України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Донецьк, постійно проживаючий на території підконтрольній терористичній організації «Донецька народна республіка», який умисно, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, вирішив протидіяти діяльності органів державної влади України та місцевого самоврядування, шляхом сприяння цим організаціям в проведенні протиправної діяльності проти України, усвідомлюючи, що вказана діяльність є незаконною, а саме: сприяв незаконному постачанню товарів з України на територію підконтрольну вказаним терористичним організаціям, їх подальшої реалізації через підконтрольні йому та іншим невстановленим особам незаконно створенні підприємства за значно завищеними цінами, а також сприяв подальшому відрахуванню частини грошових коштів, отриманих від реалізації товарів до т.зв. «бюджетів» цих організацій всіх рівнів і тим самим приймав участь у забезпеченні формування видатків на утримання їх незаконних збройних формувань, члени яких систематично вчиняють на території України терористичні акти, здійснюють залякування населення, вбивства громадян, захоплення адміністративних будівель органів державної влади і місцевого самоврядування України, вчиняють інші тяжкі й особливо тяжкі злочини, що призводить до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Зазначені терористичні організації утворені 07 квітня 2014 року у м. Донецьку (т.зв. «ДНР») та 27 квітня 2014 у м. Луганську (т.зв. «ЛНР»), і одним із основних їх завдань є зміна меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому Конституцією України, а саме шляхом відокремлення від України частини території Донецької та Луганської областей. Відповідно до ст. ст. 2, 73 Конституції України територія України є цілісною і недоторканною, а питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

Враховуючи підабзац 9 абзацу 1 ст. 1 Розділу І Закону України «Про боротьбу з тероризмом» № 638-IV від 20.03.2003, терористична організація стійке об`єднання двох і більше осіб, яке створене з метою здійснення терористичної діяльності, у межах якого здійснено розподіл функцій, встановлено певні правила поведінки, обов`язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів. Організація визнається терористичною, якщо хоч один з її структурних підрозділів здійснює терористичну діяльність з відома хоча б одного з керівників (керівних органів) усієї організації.

Зверненням Верховної Ради України до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затверджене постановою Верховної Ради України №129-VIII від 27.01.2015; Заявою Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян», схвалену постановою Верховної Ради України №145-VIII від 04.02.2015; Заявою Верховної Ради України «Про відсіч збройної агресії Російської Федерації та подолання її наслідків», схвалену постановою Верховної Ради України №337-VIII від 21.04.2015, «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку» визнано терористичними організаціями.

Відповідно до Конституції - Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тобто, влада народу є первинною, єдиною і невідчужуваною та здійснюється народом шляхом вільного волевиявлення через вибори, референдум, інші форми безпосередньої демократії у порядку, визначеному Конституцієюта законами України, через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, сформовані відповідно до Конституціїта законів України. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні, основні засади якого визначено в розділахI,III,XIII Конституції України, належить виключно народові. Тобто, тільки народ має право безпосередньо, шляхом всеукраїнського референдуму визначати конституційний лад в Україні, який закріплюєтьсяКонституцією України, а також змінювати конституційний лад внесенням змін доОсновного Закону Українив порядку, встановленому його розділом XIII.

ОСОБА_7 був обізнаний, що учасники вказаних терористичних організацій з моменту їх створення систематично вчиняли на території України терористичні акти, здійснювали залякування населення, вбивства громадян, захоплення адміністративних будівель органів державної влади і місцевого самоврядування України, вчиняли інші тяжкі й особливо тяжкі злочини, що призводило до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

ОСОБА_7 усвідомлював, що основною метою діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» є насильницька зміна та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади в Україні, а також зміна меж території і державного кордону України, шляхом створення незаконних державних утворень на території Донецької та Луганської областей в порушення порядку, встановленого ст. ст. 2, 73 Конституції України.

ОСОБА_7 знав, що т.зв. «ДНР» та «ЛНР» мають стабільний склад лідерів, які підтримують між собою тісні стосунки, централізоване підпорядкування учасників політичного та силового блоку лідерам організації, а також план злочинної діяльності та чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення.

При цьому, ОСОБА_7 , усвідомлював, що терористичні організації «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка», діяльності яких він сприяв, діють на території України незаконно та що їх учасники застосовують зброю, вчиняють терористичні акти, захоплення будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, вбивства людей, вибухи, підпали та інші дії (зокрема, артилерійські обстріли), які створюють небезпеку для життя та здоров`я людей, завдають значної майнової шкоди та призводять до настання інших тяжких наслідків, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення та впливу на прийняття рішень органами державної влади, місцевого самоврядування, а також перешкоджають виконанню службових обов`язків співробітниками правоохоронних органів України, військовослужбовцями Збройних Сил України та іншими військовими формуваннями України, задіяними у проведенні Антитерористичної операції.

З метою досягнення злочинного умислу, ОСОБА_7 , постійно проживаючи у м. Донецьку на території підконтрольній терористичній організації «Донецька народна республіка» у липні 2016 року, за попередньою змовою з невстановленими особами, з корисливих спонукань, приймав участь в реалізації схеми постачання товарів з України на тимчасово не підконтрольну Урядовому органу України територію Донецької та Луганської областей.

З цією метою, ОСОБА_7 , у період з липня 2016 року по момент складання клопотання приймав участь в розробці і реалізації схеми експортування зазначених товарів з України через територію Російської Федерації, шляхом надання допомоги у виготовленні та укладанні завідомо неправдивих договорів купівлі-продажу між українськими та підприємствами-нерезидентами про експорт продукції до суб`єктів підприємницької діяльності Республіки Грузія, Республіки Азербайджан, Республіки Вірменія, Республіки Узбекистан та Республіки Туреччина, проводив переговори із менеджерами українських підприємств від імені підприємств-нерезидентів під час яких обговорював асортимент товарів, їх вартість, строки поставки, здійснював логістичну діяльність, яка полягала у пошуку вантажного автомобільного транспорту, доставці вантажу до Ростовської області Російської Федерації.

У подальшому, після перетину державного кордону України вантажів з товаром, на території Російської Федерації, ОСОБА_7 , у період з липня 2016 року по теперішній час, приймав участь у проведені операції так званого «перерваного транзиту», складанні документів про відмову російських підприємств від товару та направлення листів митним органам Російської Федерації про переадресацію вантажу до незаконно створених підприємств на територію, підконтрольну терористичним організаціям «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка».

Після доставки товарів на тимчасово не підконтрольну Урядовому органу України територію Донецької та Луганської областей, ОСОБА_7 , умисно, реалізуючи свій злочинний задум, направлений на сприяння діяльності терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР», здійснював реалізацію товарів за значно завищеними цінами через підконтрольні йому та іншим невстановленим особам незаконно створені підприємства, які були зареєстровані представниками т.зв. «органів влади» терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» в порушення діючого законодавства України.

Зокрема, у період з липня 2016 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , постійно проживаючи у м. Донецьку на території підконтрольній терористичній організації «Донецька народна республіка», умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ТОВ «Теміс ЛТД» (ЄДРПОУ 40190154, м. Харків, вул. Різдвяна, 24) та організував експорт товару з України за договорами з ООО «Авеню Торг» (РФ), ООО «Аникс-ТК» (РФ) в адресу фірми-нерезидента «GeoImportsGroupLtd» (Республіка Грузія) на загальну суму 13449,32 доларів США та 14190000 руб рос.руб. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ООО «Ютес» та ООО «Белсвит».

Крім того, у період з жовтня 2016 року по 13 серпня 2017 року ОСОБА_7 , у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ТОВ «Алерон» (ЄДРПОУ 38633929, м. Харків, вул. Ярославська, буд. 13/18) та організував експорт товару з України в адресу фірм-нерезидентів «Xazri TN LLC» (Республіка Азербайджан), «MargoGida LTD STI» (Республіка Туреччина), ООО «РусТрансСервис» (РФ), ООО «Едельвейс» (РФ) та «GeoImportsGroupLtd» (Республіка Грузія) на загальну суму 41551207 рос. руб., 20880 доларів США.

У подальшому, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР» та «ЛНР», були направлені з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР»: ООО «Росдонимпорт», (код 50015202, юридична адреса: м. Донецьк, т.зв. «ДНР», проспект Ілліча, 44), ООО «Белсвит» (код 38770213, м. Донецьк, т.зв. «ДНР», вул. Челюскінців, б. 184), ООО «Ютес» (код 50007893, юридична адреса: м. Донецьк, Ворошилівський р-н., пр. Мира, буд. 13), ООО «Праймсел» (код 50015532, юридична адреса: т.зв. «ДНР», м.Донецк, вул. Елеваторна, буд. 19б), ООО «МЕДИКОДОН ПЛЮС» (код 40304357, юридична адреса: т.зв. «ДНР», м.Донецьк, вул.Челюскінців, 184), та терористичної організації «ЛНР»: ООО «Форс Плюс» (код 61113511, юридична адреса: м. Луганськ, вул. Лутугинська, 18).

Також, у період з листопада 2016 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» (ЄДРПОУ 00481212,м. Київ, вул. Бориспільська, 13) та сприяв в експорті товару з України в адресу фірми нерезидента «Toshkentvilovati dori-darmor» (Узбекистан, м. Ташкент) на загальну суму 173546,36 доларів США. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованого т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ООО «Биклайт» (юридична адреса:м. Донецьк, т.зв. «ДНР», вул. Кірова, 90).

Крім того, у період з жовтня 2016 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи СП «Вітмарк-Україна» в формі ТОВ (ЄДРПОУ 22480087, м. Одеса, пров. Високий, 32) та сприяв в експорті товару з України за договорами з ООО «МелонГрупп» (РФ), ООО «Граунд» (РФ), в адресу фірм-нерезидентів «Xazri TN LLC» (Республіка Азербайджан), «GeoImportsGroupLtd» (Республіка Грузія) на загальну суму 202812,30 доларів США. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ТОВ «Белопт» (код 50009796, юридична адреса: м. Донецьк, т.зв. «ДНР», просп. Миру, 13) та ТОВ «Резон-Групп» (50015202, юридична адреса: м. Донецьк, т.зв. «ДНР», просп. Миру, 17, оф.62).

Також, у період з жовтня 2016 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ТОВ «Алколайн» (ЄДРПОУ 39012783, Одеська область, м. Болград, вул. Заводська, 34), ПрАТ «Харчовик» (ЄДРПОУ 20925875, Одеська область, м. Болград, вул. Заводська, 34), ПАТ «Південна винокурня» (ЄДРПОУ 00413558, Херсонська обл., м.Олешки, вул. Горького, 28А), ПрАТ «Ізмаїльський виноробний завод» (ЄДРПОУ 00412033, юридична адреса Одеська обл., Ізмаїльський район, смт. Суворово, вул. Лиманська,18) та сприяв в експорті товару з України за договорами з ООО «МелонГрупп» (РФ), ООО «Резон» (РФ), ООО «Аникс-ТК» (РФ) на адресу фірми-нерезидента «Xazri TN LLC» (Республіка Азербайджан) на загальну суму 143932,16 доларів США. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ЧП «Содействие» (код 32366911, юридична адреса: т.зв. «ДНР», м. Торез, вул. Енгельса, 126) та ООО «Белторг» (код 50009109, юридична адреса: м. Донецьк, т.зв. «ДНР», просп. Миру, 13).

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у період з лютого 2017 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ТОВ «Уелсіт» (ЄДРПОУ 40230364, м. Харків, вул. Бакуліна, буд. 11) та сприяв в експорті товару з України за договорами з ООО «МелонГрупп» (РФ), ООО «Авеню Торг» (РФ), ООО «Аникс-ТК» (РФ) на адресу фірми-нерезидента ЗАО «Еврокапитал» (Республіка Азербайджан, м.Баку) на загальну суму 73370,01 доларів США та 7407553,2 рос.руб. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР» та «ЛНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ООО «Росдонимпорт», ООО «Резон-Групп», ООО «Белопт» та терористичної організації «ЛНР»: ООО «Форс Плюс».

Також, у період з лютого 2017 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми, використав документи ТОВ «Уелсіт» (ЄДРПОУ 40230364, м. Харків, вул. Бакуліна, буд. 11) та сприяв в експорті товару з України за договорами з ООО «Авеню Торг» (РФ), ООО «Аникс-ТК» (РФ) на адресу фірми-нерезидента ЗАО «Еврокапитал» (Республіка Азербайджан, м.Баку) на загальну суму 73370,01 доларів США та 7407553,2 рос.руб. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР» та «ЛНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованих т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ООО «Росдонимпорт», ООО «Резон-Групп», ООО «Белопт» та терористичної організації «ЛНР»: ООО «Форс Плюс».

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у період з березня 2017 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми використав документи ТОВ «Делюкс ЛТД» (ЄДРПОУ 40230364, м. Харків, вул. Бакуліна, буд. 11) та сприяв в експорті товару за договорами з ООО «Авеню Торг» (РФ), ООО «Аникс-ТК» (РФ) на адресу фірм-нерезидентів «BALCI TARIM VE GIDA SAN.TIC. LTD.STI» (Республіка Туреччина), ЗАО «Еврокапитал» (Республика Азербайджан, м. Баку) на загальну суму 23944,32 доларів США та 3032582,54 руб рос.руб. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованого т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ЧП «Содействие».

Також, у період з квітня 2017 року по 13 серпня 2017 року, ОСОБА_7 , перебуваючи у м. Донецьку, умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, для реалізації вказаної злочинної схеми, використав документи НВП «Нива» у формі ТОВ (ЄДРПОУ 19201066, Одеська обл., Овідіопольський район, смт. Таїрове, вул. 40-річчя Перемоги, буд. 1) та сприяв в експорті товару з України за договором з ООО «МелонГрупп» (РФ) в адресу фірми-нерезидента ООО «ЛИА-К ГРУПП» (Республіка Вірменія) на загальну суму 15349,2 доларів США. Разом з тим, за вказаною схемою «перерваного транзиту», після перетину державного кордону України, вантажі товару були направлені, за посередництвом ОСОБА_7 та окремих представників незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР», з території Російської Федерації до незаконно зареєстрованого т.зв. «органами влади» терористичної організації «ДНР» ЧП «Содействие».

У подальшому, після реалізації товарів на тимчасово не підконтрольній Уряду України території Донецької та Луганської областей, частина грошових коштів сплачувалась незаконно створеними підприємствами до т.зв. «органів влади» терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які у подальшому направляються у вигляді т.зв. «сплат до бюджету» лідерам незаконних збройних формувань вказаних терористичних організацій, члени яких систематично вчиняють на території України терористичні акти, здійснюють залякування населення, вбивства громадян, захоплення адміністративних будівель органів державної влади і місцевого самоврядування України, вчиняють інші тяжкі й особливо тяжкі злочини, що призводить до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Відповідно до п. 20 Порядку переміщення товарів до району або з району проведенняантитерористичної операції, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 №99, яка набрала законної сили 04.03.2017, суб`єктам господарювання забороняється переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію та з тимчасово неконтрольованої території товари, за винятком: харчових продуктів у визначенні Закону України Про безпечність та якість харчових продуктів, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів; лікарських засобів у визначенні Закону України Про лікарські засоби та виробів медичного призначення, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів; товарів та продукції (в тому числі тих, що забезпечують функціонування та обслуговування або є необхідними у виробничому процесі) металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, об`єктів критичної інфраструктури за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), які затверджуються спільним рішенням МТОТ та Мінекономрозвитку.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями за викладених вище обставин вчинив сприяння діяльності терористичної організації, тобто злочин, передбачений ч.1 ст. 258-3 КК України.

Разом з цим, як зазначає прокурор у клопотанні, під час досудового розслідування підозрюваний ОСОБА_7 давав послідовні та правдиві показання щодо безпосередніх організаторів вчинення вказаних злочинів, розкрив механізм їх скоєння, які повністю підтверджуються зібраними матеріалами провадження.

Надані підозрюваним показання стали підставою для інформування митних органів України і правоохоронних органів іноземних країн для вжиття заходів щодо припинення вказаної злочинної схеми.

Разом з тим, ОСОБА_7 добровільно повідомив про злочинну діяльність терористичної організації «ДНР», а саме про існування і діяльність в її складі т.зв. «Центрального республіканського банку», службові особи якого незаконно організували відкриття банківських рахунків фізичних осіб- підприємців, юридичних осіб, установ, організацій, які незаконно зареєстровані т.зв. «органами влади ДНР» на тимчасово окупованій території Донецької області, яка підконтрольна терористичної організації «ДНР», забезпечують розрахунки між ними, а також незаконно здійснюють формування грошової політики вказаної терористичної організації.

Крім того, ОСОБА_7 добровільно повідомив про діяльність ще одного структурного підрозділу вказаної терористичної організації, а саме т.зв. «Міністерства доходів і зборів», службові особи якого незаконно впроваджують податкову політику вказаної організації на території Донецької області, не підконтрольній державним органам України. Зокрема, т.зв. «Міністерство доходів і зборів «ДНР», створили на вказаній території т.зв. «Республіканські податкові інспекції в м. Донецьку та інших окупованих містах, впровадили єдиний збір с кожного вантажного автомобіля з товаром, який заїжджає на територію, підконтрольну цій організації, в розмірі 10 євро, а також незаконні митні платежі, податки в розмірі 20% від прибутку та додатково 1,5% від всього обігу підприємства, шляхом перерахування їх з рахунку підприємства.

В зв`язку з вищевикладеним, прокурор вважає, що ОСОБА_7 добровільно повідомив правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяв розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із діяльністю терористичної організації «Донецька народна республіка», не є керівником чи організатором терористичної групи чи організації, в його діях немає складу іншого злочину, а тому просить суд звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст.258-3 КПК України.

В судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_7 визнав усі зазначені в клопотанні фактичні обставини, просив задовольнити клопотання прокурора про звільнення його від кримінальної відповідальності, підтримав свою письмову заяву про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України. Крім того пояснив суду, що йому роз`яснено та зрозуміло суть підозри, підставу для звільнення від кримінальної відповідальності, його право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Захисник ОСОБА_6 просив клопотання прокурора задовольнити та звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_5 підтримав внесене ним клопотання та просив звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України та закрити вказане кримінальне провадження, у зв`язку з тим, що ОСОБА_7 добровільно повідомив правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяв розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із діяльністю терористичної організації «Донецька народна республіка», не є керівником чи організатором терористичної групи чи організації, а також в його діях немає складу іншого злочину.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані в розпорядження суду матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Так, суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до положеньч. 2 ст. 258-3 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

Як встановлено у судовому засіданні, ОСОБА_7 органом досудового розслідування підозрюється у вчиненні своїми умисними діями за викладених вище обставин сприяння діяльності терористичної організації, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Колегія суддів, дослідивши надані суду матеріали, встановила, що підозрюваний ОСОБА_7 , не будучи організатором чи керівником терористичної організації «ДНР», добровільно повідомив правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, а саме про існування і діяльність у складі так званої «ДНР» «Центрального республіканського банку» та «Міністерства доходів і зборів «ДНР», чим сприяв припиненню вказаної діяльності та розкриттю злочинів, із нею пов`язаних.

Крім того судом встановлено, що у діях ОСОБА_7 відсутній склад іншого злочину, у зв`язку з чим, останній підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України.

Підозрюваному в судовому засіданні було роз`яснено відповідно до ч. 3 ст. 285 КПК Українисуть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов в рамках провадження не заявлено.

Обраний стосовно ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 592 000 (п`ятсот дев`яносто дві тисячі) грн. слід скасувати як такий, в якому відпала потерба, повернувши заставодавцю ОСОБА_9 суму, внесену ним в якості застави 19 грудня 2017року.

У зв`язку зі звільненням підозрюваного ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності та закриттям кримінального провадження щодо нього, процесуальні витрати стягненню з останнього не підлягають.

Захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22.08.2017 р. на мобільний термінал марки «Motorola», модель XT 1080 FCC ID: НОМЕР_1 , чорного кольору, у захисному пластиковому корпусі чорного кольору із наявною у ньому сім-карткою оператора «ВФ Україна» із номером телефону НОМЕР_2 , вилучений під час особистого обшуку у ОСОБА_7 скасувати, як такий, потреба в якому відпала.

Речовий доказ, а саме,мобільний термінал марки «Motorola», модель XT 1080 FCC ID: НОМЕР_1 , чорного кольору, у захисному пластиковому корпусі чорного кольору із наявною у ньому сім-карткою оператора «ВФ Україна» із номером телефону НОМЕР_2 , вилучений під час особистого обшуку у ОСОБА_7 - підлягає переданню у володіння та залишенню у розпорядженні особи в якої його було вилучено - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.284-288,369-372,376 КПК України,ст. 258-3 КК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора ОСОБА_5 про звільнення ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, від кримінальної відповідальності на підставіч. 2 ст. 258-3 КК України.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. ч. 1 ст. 258-3 КК України, відомості щодо якого внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 22017000000000456 від 26 грудня 2017 року - закрити.

Запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 592 000 (п`ятсот дев`яносто дві тисячі) грн., обраний стосовно ОСОБА_7 скасувати.

Внесену 19 грудня 2017 року заставу у сумі 592 000 (п`ятсот дев`яносто дві тисячі) грн. - повернути заставодавцю, ОСОБА_9 .

Арешт,накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22.08.2017 р. на мобільний термінал марки «Motorola», модель XT 1080 FCC ID: НОМЕР_1 , чорного кольору, у захисному пластиковому корпусі чорного кольору із наявною у ньому сім-карткою оператора «ВФ Україна» із номером телефону НОМЕР_2 , вилучений під час особистого обшуку у ОСОБА_7 скасувати.

Речовий доказ, а саме мобільний термінал марки «Motorola», модель XT 1080 FCC ID: НОМЕР_1 , чорного кольору, у захисному пластиковому корпусі чорного кольору із наявною у ньому сім-карткою оператора «ВФ Україна» із номером телефону НОМЕР_2 , вилучений під час особистого обшуку у ОСОБА_7 - передати у володіння та залишити у розпорядженні особи в якої його було вилучено - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Ухвала набирає законної сили на наступний день після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку не подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали буде проголошено о 08 годині 20 хвилин 16 лютого 2018 року.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення15.02.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72242169
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/47597/17

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 09.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні