Ухвала
від 16.02.2018 по справі 127/3573/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/3573/18

Провадження №1-кс/127/1735/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчої групи прокуратури м. Києва - старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Вінницької області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку, за фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчої групи прокуратури м. Києва - старший слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Вінницької області молодший радник юстиції ОСОБА_3 16.02.2018 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про проведення обшуку. Клопотання мотивоване тим, що прокуратурою м. Києва здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017100000000216 від 21.02.2017 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ДФС України в інтересах групи підприємств - імпортерів з ознаками фіктивності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Кримінальне провадження потребує забезпечення належного, безперервного здійснення досудового розслідування у окремих регіонах держави.

У зв`язку з цим заступником Генерального прокурора України створено групи слідчих та прокурорів зі складу працівників прокуратури м. Києва, а також прокуратур Миколаївської, Кіровоградської, Волинської, Полтавської та Вінницької областей.

Установлено, що на території Одеської області зареєстрована низка суб`єктів господарської діяльності, які фактично діють як злочинні угрупування, що забезпечують іншим суб`єктам господарювання незаконне позамитне ввезення товарів. Це призводить до привласнення коштів державного бюджету як через незаконне зменшення митних платежів, так і через штучне і незаконне формування права на відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість.

Організаторами найбільших таких угрупувань є ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші.

Установлено, що транспортно-експедиторські та митно-брокерські послуги, оформлення документів, щодо ввезення на митну територію України товарів на адресу підприємств з ознаками фіктивності здійснювалось ПП «Гаусс Лоджистик», код 36850265, ТОВ «Макотрейдінг» код 39161565 та ПП «Предистанція» код 34607586, ТОВ «ТЕК» РАС ЛОГІСТИК» код 35774697, ТОВ «Блесско» код 40033073, ТОВ «Логістік Південь Трейд» код 41206175.

При цьому службові особи ДФС України та її регіональних органів, зокрема в Одеській, Закарпатській, Вінницькій, Житомирській, Київській областях та місті Києві зловживають службовим становищем в інтересах ОСОБА_5 та інших співучасників злочину - діють за злочинною схемою, відповідно до якої розмитнюють товари, що імпортуються вказаними підконтрольними підприємствами, за значно заниженими ставками, у тому числі шляхом приховання та підміни товарних груп.

Ввезений таким чином на митну територію України товар реалізовується за готівку неплатникам ПДВ без відображення в податковій звітності, при цьому в податковому обліку відображається реалізація ТМЦ на підконтрольні підприємства, які надають податкову вигоду третім особам (вигодонабувачам) шляхом маніпуляції показниками податкової звітності (підміна номенклатури ТМЦ).

За 2017 рік розмитнено понад 100 контейнерів, внаслідок несплати обов`язкових митних платежів в повному обсязі державному бюджету України нанесено шкоду в особливо великому розмірі на приблизну суму 40 млн. грн.

Так в ході відпрацювання матеріалів співробітникам УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НПУ були проведенні оперативні заходи щодо встановлення причетних осіб та місць реалізації незаконно ввезеного товару на територію України.

В ході проведених заходів встановлено, що товари (чохли для телефонів і планшетів відомих світових брендів DG, Chanel, PHILIPPPLEIN, Disney, Guesse, BMW, Ferrari, та інших марок Armor, Baseus, BMW, Book Leather Case, Borofone, Brush TPU, Capdase, Celebrity, Coco, Electroplating Book, Euroaks, Fashion, HOCO, Hozis, iCover, iFace, Imobo, iPaky, itSkins, Kasten, Mansory, Melkco, Mini Cooper, Mofi, Motomo, Navjack, Original, Parmp, Rock, Rock space, Shell TPU, ToToo, Tunewear, Ultrathin, Viva, Wing, X-doria, Xundd, захисне скло і плівки, акумулятори, зарядні пристрої, кабелі, карти пам`яті, флешки, селфі- палиці, запчастини для мобільних телефонів, камери, смарт-годинники та браслети), які надходили на адресу підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ПП «ГауссЛоджистик», код 36850265, ТОВ «Макотрейдінг» код 39161565 та ПП «Предистанція» код 34607586, ТОВ «ТЕК» РАС ЛОГІСТИК» код 35774697, ТОВ «Блесско» код 40033073, ТОВ «Логістік Південь Трейд» код 41206175, були розмитнені по підробним документам, а саме, замість дійсного товару який знаходився у контейнерах по приходу на митну територію України (чохли для телефонів і планшетів відомих світових брендів DG, Chanel, PHILIPPPLEIN, Disney, Guesse, BMW, Ferrari, та інших марок Armor, Baseus, BMW, Book Leather Case, Borofone, Brush TPU, Capdase, Celebrity, Coco, Electroplating Book, Euroaks, Fashion, HOCO, Hozis, iCover, iFace, Imobo, iPaky, itSkins, Kasten, Mansory,

Melkco, Mini Cooper, Mofi, Motomo, Navjack, Original, Parmp, Rock, Rock space, Shell TPU, ToToo, Tunewear, Ultrathin, Viva, Wing, X-doria, Xundd, захисне склао і плівки, акумулятори, зарядні пристрої, кабелі, карти пам`яті, флешки, селфі- палиці, запчастини для мобільних телефонів, камери, смарт-годинники та браслети) був інший, сплата якого набагато менша від реального. Тим самим дані дії призвели до привласнення коштів державного бюджету як через незаконне зменшення митних платежів, так і через штучне і незаконне формування права на відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість.

Так в ході подальшого супроводження матеріалів були встановлені місця реалізації незаконно ввезеного товару на територію України а саме: торгівельний павільйон за № 5610 розташований АДРЕСА_1 , який належить на праві власності ТОВ «Промтоварний Ринок» (ЄДРПОУ 20942626), фактична адреса ТОВ «Промтоварний Ринок» складська торгово-розвантажувальна площадка № 5 с автомобільною стоянкою № 5, також в ході моніторингу інтернет мережі було встановлено, що реалізація вищевикладеного товару здійснюється через мережу інтернет з метою конспірації, по всій території України через відділення «Нової пошти», на місці здійснюється виключно оптова торгівля, мінімальна вартість замовлення 3000 доларів США. В ході моніторингу інтернет мережі встановлено, що реалізація вищевикладеного товару здійснюється через мережу інтернет сайту OLX по всій території України.

Враховуючи, що вказана продукція ввезена на територію України незаконним шляхом, не проходячи всі митні процедури, вважаю за доцільне проведення обшуку в торговельному павільйоні який використовується як склад за № 5610, розташований на земельній ділянці згідно реєстру Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру за № № 5123755200:02:002:0005, адреса: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, 20, який належить на праві власності ТОВ «Промтоварний Ринок» (ЄДРПОУ 20942626) фактична адреса ТОВ «Промтоварний Ринок» складська торгово- розвантажувальна площадка № 5 с автомобільною стоянкою № 5, з метою виявлення продукції (чохли для телефонів і планшетів відомих світових брендів DG, Chanel,PHILIPPPLEIN, Disney, Guesse, BMW, Ferrari, та інших марок Armor, Baseus, BMW, Book Leather Case, Borofone, Brush TPU, Capdase, Celebrity, Coco, Electroplating Book, Euroaks, Fashion, HOCO, Hozis, iCover, iFace, Imobo, iPaky, itSkins, Kasten, Mansory, Melkco, Mini Cooper, Mofi, Motomo, Navjack, Original, Parmp, Rock, Rock space, Shell TPU, ToToo, Tunewear, Ultrathin, Viva, Wing, X-doria, Xundd, захисне скло і плівки, акумулятори, зарядні пристрої, кабелі, карти пам`яті, селфі-палиці, запчастини для мобільних телефонів, камери, смарт-годинники та браслети), яка надійшла на територію України незаконно, документів, які свідчать про злочинну діяльність, чорнових записів, печаток, штампів та інших речей, які свідчать про противоправну діяльність службових осіб Одеської митниці ДФС.

Вказані обставини в повній мірі підтверджуються зібраними по справі доказами, зокрема матеріалами УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України, матеріалами Департаменту захисту економіки НП України отриманими в ході виконання доручень слідчого, показаннями старшого оперуповноваженого ДЗЕ НП України ОСОБА_9 , показаннями оперуповноваженого ДЗЕ НП України ОСОБА_10 , показаннями інших свідків, матеріалами УВБ ГУДФС в Одеській області, матеріалами кримінального провадження в своїй сукупності.

Незважаючи на вказані грубі порушення митного законодавства, службові особи регіональних митниць ДФС України, зловживаючи в інтересах вказаних осіб службовим становищем, ігноруючи вимоги наказу Міністерства фінансів України від 31.07.2015 № 684 «Про затвердження Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю», ризики в АСАУР не опрацьовувались, орієнтування про осіб та/або транспортні засоби, за допомогою яких вчинено порушення не направлялись, заходи до запобігання та припинення таких порушень не вживались.

У свою чергу, службові особи ГУ ДФС України в м. Києві, зловживаючи в інтересах вказаних осіб службовим становищем, у порушення вимог наказу ДФС України від 28.07.2015 № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ» заходи до запобігання та припинення таких порушень не вживають, а вносять до Автоматизованої інформаційної системи (АІС) Податковий блок завідомо неправдиві відомості про позитивні результати камеральних перевірок цих операцій.

Підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення мети цього заходу: виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення співробітниками ДФС України, за попередньою домовленістю із посадовими особами та представниками суб`єктів підприємницької діяльності України, вищевказаного кримінального правопорушення, інших причетних до цього осіб, виявлення та вилучення не задекларованих товарів, обіг яких на території України обмежено, тощо.

Обшук планується провести в торговому павільйоні який використовується як склад за № 5610, розташований на земельній ділянці згідно реєстру Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру за № 5123755200:02:002:0005, адреса: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, 20, який належить на праві власності ТОВ «Промтоварний Ринок» (СДРПОУ 20942626) фактична адреса ТОВ «Промтоварний Ринок» складська торгово-розвантажувальна площадка № 5 с автомобільною стоянкою № 5. Необхідність проведення обшуку в торговому павільйоні пояснюється тим, що є підстави вважати, що документи, які підтверджують розмитнення контрафактних товарів (чохли для телефонів і планшетів відомих світових брендів DG, Chanel,PHILIPPPLEIN, Disney, Guesse, BMW, Ferrari, та інших марок Armor, Baseus, BMW, Book Leather Case, Borofone, Brush TPU, Capdase, Celebrity, Coco, Electroplating Book, Euroaks, Fashion, HOCO, Hozis, iCover, iFace, Imobo, iPaky, itSkins, Kasten, Mansory, Melkco, Mini Cooper, Mofi, Motomo, Navjack, Original, Parmp, Rock, Rock space, Shell TPU, ToToo, Tunewear, Ultrathin, Viva, Wing, X-doria, Xundd, захисне скло і плівки, акумулятори, зарядні пристрої, кабелі, карти пам`яті, селфі-палиці, запчастини для мобільних телефонів, камери, смарт-годинники та браслети), які реалізовуються та зберігаються за вказаними адресами.

З метою повного та об`єктивного досудового розслідування, виявлення, відшукування та вилучення майна, яке може бути здобуте у результаті вчинення наведеного злочину, документів, у яких містяться відомості, що можуть бути доказами його вчинення, а також інших матеріальних об`єктів, які були знаряддям вчинення чи об`єктом кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, чи вказувати на особу, яка до них причетна, що може бути здобуте не інакше, як за результатами проведення обшуку в торговому павільйоні який використовується як склад за № 5610, розташований на земельній ділянці згідно реєстру Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру за №5123755200:02:002:0005, адреса Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, 20, який належить на праві власності ТОВ «Промтоварний Ринок» (ЄДРПОУ 20942626) фактична адреса ТОВ «Промтоварний Ринок» складська торгово-розвантажувальна площадка № 5 с автомобільною стоянкою № 5 згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав, за викладених в ньому обставин, просив клопотання задовольнити.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за фіксації процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання слідчого, матеріали кримінального провадження, заслухавши пояснення слідчого, дійшов наступного висновку.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 234 ч. 3 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Згідно ст. 234 ч. 5 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З клопотання слідчого ОСОБА_3 вбачається, що в ході подальшого супроводження матеріалів були встановлені місця реалізації незаконно ввезеного товару на територію України, а саме: торгівельний павільйон за № 5610 розташований АДРЕСА_1 , який належить на праві власності ТОВ «Промтоварний Ринок» (ЄДРПОУ 20942626), фактична адреса ТОВ «Промтоварний Ринок» складська торгово-розвантажувальна площадка № 5 с автомобільною стоянкою № 5, також в ході моніторингу інтернет мережі було встановлено, що реалізація вищевикладеного товару здійснюється через мережу інтернет з метою конспірації, по всій території України через відділення «Нової пошти», на місці здійснюється виключно оптова торгівля, мінімальна вартість замовлення 3000 доларів США. В ході моніторингу інтернет мережі встановлено, що реалізація вищевикладеного товару здійснюється через мережу інтернет сайту OLX по всій території України. На підтвердження вищевказаних обставин слідчим було на дано лише один рапорт, однак суд звертає увагу на те, що рапорт є неналежним доказом оскільки, відповідно до пункту 2.2.9 Інструкції з діловодства в системі МВС України, затвердженої наказом МВС України від 23.08.2012 року № 747, належить до внутрішніх документів МВС України.

Крім, того посилання слідчого на те, що в ході проведення оперативних заходів, було були встановлені вище зазначенні місця реалізації незаконно ввезеного товару на територію України не підтверджується проведенням слідчих (розшукових) дій внаслідок яких могла бути отримана така інформація та є припущенням органів досудового розслідування. На ведене свідчить про те, що на час розгляду клопотання слідчим не було надано жодних доказів, які б вказували на те, що за вищевказаною адресою знаходяться речі, які слідчий в майбутньому планує знайти під час проведення обшуку.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов до висновку, що клопотання слідчого є не обґрунтованим та не вмотивованим, а тому на час розгляду даного клопотання у суду відсутні достатні підстави для надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого слідчої групи прокуратури м. Києва - старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Вінницької області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72245937
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, за фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/3573/18

Ухвала від 21.02.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні