Ухвала
від 21.02.2018 по справі 2-н-57/10
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-н-57/10

УХВАЛА

Іменем України

"21" лютого 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Підгайці заяву кредитної спілки Альянс Україна про видачу дубліката судового наказу та поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання, -

В С Т А Н О В И В :

Голова правління кредитної спілки Альянс Україна (далі - кредитна спілка) звернувся до суду із заявою про видачу дубліката судового наказу та поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Представник стягувача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, однак його неявка відповідно до ч.3 ст.433 ЦПК України не є перешкодою для розгляду справи. Крім цього, від останнього надійшла заява про розгляд справи у його відсутності.

Представник Підгаєцького відділення Бережанського міжрайонного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області та боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з'явились, хоча належним чином були повідомлені про день, час та місце його проведення. Однак, відповідно до ч.3 ст.433 ЦПК України їх неявка не є перешкодою для розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що заява кредитної спілки Альянс Україна не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно підпункту 17.4 пункту 1 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Згідно ч.ч.1, 2, 4, 5 ст.12 Закону України «Про винавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Строки пред'явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1)пред'явлення виконавчого документа до виконання;

2)надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв'язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред'явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв'язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Встановлено, що Підгаєцьким районним судом Тернопільської області 29 липня 2010 року за заявою кредитної спілки «Альянс Україна» про видачу судового наказу про стягнення із ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором, було видано судовий наказ про задоволення заявлених вимог, який набрав законної сили.

Державним виконавцем відділу ДВС Підгаєцького районного управління юстиції 11 лютого 2011 року було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження згідно вищезазначеного судового наказу та її копію було направлено в Тернопільське відділення Кредитної спілки, тобто стягувачу, яка знаходилась за адресою в м. Тернопіль по вул. Шашкевича, 3, що підтверджується супровідним листом за вих.№627 від 11 лютого 2011 року.

Тернопільське відділення Кредитної спілки Альянс Україна 31 травня 2011 року, припинило свою діяльність, в зв'язку зі скороченням штату, що вбачається із заяви стягувача, а також із повідомлення про закриття відокремленого підрозділу від 30 травня 2011 року.

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області 06 жовтня 2017 року на лист кредитної спілки від 06 вересня 2017 року, було повідомлено останню, що у відділі ДВС Підгаєцького районного управління юстиції перебувало виконавче провадження з примусового виконання судового наказу Підгаєцького районного суду у справі №2-Н-57/10 від 18 серпня 2010 року про стягнення із ОСОБА_1 на користь КС «Альянс Україна» заборгованості за кредитним договором та судових витрат.

Відповідно до вимог п.2 ч.1 ст.47 Закону України «Про виконавче провадження» 22 червня 2012 року державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачеві.

Згідно Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №2274/5 від 25 грудня 2008 року, вказане виконавче провадження знищено, згідно акту про вилучення виконавчих проваджень для знищення від 26 лютого 2016 року.

Повторно судовий наказ Підгаєцького районного суду у справі №2-Н-57/10 від 18 серпня 2010 року у відділ не надходив та на виконанні не перебуває.

Як вбачається із заяви стягувача, яка розглядається, кредитна спілка, не отримувала постанову про повернення виконавчого документа стягувачеві від 22 червня 2012 року, як і не отримувала сам судовий наказ № 2 -Н-57/10.

Факт звернення стягувача до суду із заявою про видачу дубліката судового наказу і поновлення строку для його пред'явлення до виконання та відсутність його оригіналу в даній установі, дає підстави зробити висновок про його втрату.

Разом з тим, із повідомлення про закриття відокремленого підрозділу від 30 травня 2011 року, видно, що Тернопільське відділення кредитної спілки «Альянс Україна» було відокремленим підрозділом кредитної спілки «Альянс Україна» , що знаходиться в м. Вінниця, а тому при закритті вказаного підрозділу та виконанні дій пов'язаних із цим, у тому числі при передаванні усіх документів та матеріальних цінностей, стягувачу мало б бути відомо, що на виконанні знаходиться або ж знаходився судовий наказ Підгаєцького районного суду у справі №2-Н-57/10 від 18 серпня 2010 року про стягнення із ОСОБА_1 на користь КС «Альянс Україна» заборгованості за кредитним договором та судових витрат, при цьому стягувач з моменту закриття відокремленого підрозділу, тобто з травня 2011 року по 24 лютого 2017 року жодним чином не цікавився станом виконання судового рішення щодо стягнення заборгованості із ОСОБА_1, а також внаслідок втрати виконавчого документа не звернувся до суду із заявою про видачу його дубліката до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Той факт, що стягувачу на час закриття відокремленого підрозділу було відомо про наявність зазначеного виконавчого провадження, чи то про судовий наказ Підгаєцького районного суду у справі №2-Н-57/10 від 18 серпня 2010 року, окрім самої заяви стягувача, що розглядається, підтверджується доданими до неї копіями документів, зокрема: копіями судового наказу та супровідного листа за вих.№627 від 11 лютого 2011 року.

Як вбачається із доданих до заяви стягувача, про розгдяд справи у його відсутності, копій запитів, останній двічі звертався 24 лютого та 02 червня 2017 року із запитами до районного відділу ДВС про стан виконавчого провадження з примусового виконання судового наказу Підгаєцького районного суду у справі №2-Н-57/10 від 18 серпня 2010 року та один раз 06 вересня 2017 року до Головного управління юстиції у Тернопільській області.

Положенням ч.3 ст.12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, аналогічні положення закріплені у ч.1 ст.81 ЦПК України.

При постановленні вказаної ухвали, суд, одночасно із врахуванням приписів ст.12 ЦПК України на дотримання яких звернула увагу колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області у своїй постанові від 11 січня 2018 року, керується також вимогами ч.ч.1, 5-7 ст.81 ЦПК України.

Враховуючи те, що кредитна спілка у поданій заяві, не навела будь-яких поважних причин, через які пропустила строк для пред'явлення виконавчого документа до виконання та не подала суду відповідних доказів про це, беручи до уваги й ту обставину, що Тернопільське відділення кредитної спілки «Альянс Україна» було відділенням (відокремленим підрозділом) стягувача, якому як вбачається із його ж заяви було відомо про існування зазначеного провадження, суд, прийшов до висновку, що в задоволенні заяви кредитної спілки про видачу дубліката судового наказу та поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання, слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст.433, підпунктом 17.4 пункту 1 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви кредитної спілки Альянс Україна про видачу дубліката судового наказу та поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Головуючий: ОСОБА_2

СудПідгаєцький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення21.02.2018
Оприлюднено22.02.2018
Номер документу72338847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-57/10

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Судовий наказ від 19.02.2010

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Бакай І. А.

Судовий наказ від 15.02.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Гончаров О. В.

Судовий наказ від 29.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Постанова від 26.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Щавурська Н. Б.

Постанова від 26.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Щавурська Н. Б.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Щавурська Н. Б.

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Щавурська Н. Б.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Щавурська Н. Б.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні