Постанова
від 15.12.2009 по справі 2а-2524/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИ Й СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2009 року Справа № 2а-2524/09/0970

м.Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Лучко О.О .,

при секретарі Круглій О.М.,

за участю сторін:

представника позивача - Іванишин Л.М.,

представника відповідача - не з»явися,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: управління Пен сійного фонду України в Тисм еницькому районі до Тисмениц ького водоканалізаційного п ідприємства про стягнення за боргованості по сплаті страх ових внесків на загальнообов »язкове державне пенсійне ст рахування,-

ВСТАНОВИВ:

17.09.2009 року управління П енсійного фонду України в Ти сменицькому районі звернуло ся до суду з адміністративни м позовом до Тисменицького в одоканалізаційного підприє мства про стягнення заборгов аності по сплаті страхових в несків на загальнообов»язко ве державне пенсійне страхув ання в сумі 51 864,06 грн. станом за п еріод з 09.05.2009 року по 31.08.2009 року.

Представник позивача у с удовому засіданні позовні ви моги підтримала, суду поясни ла, що Тисменицьке водоканал ізаційне підприємство зобов »язане сплачувати страхові в нески нараховані за відповід ний базовий звітний період, а ле не пізніше ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня цього періоду. Базовим зві тним періодом є календарний місяць та законодавством не можуть встановлюватися піль ги з нарахування та сплати ст рахових внесків або звільнен ня від їх сплати. Відповідач з а період з 09.05.2009 року по 31.08.2009 року задекларував страхові внеск и, що підлягали сплаті в сумі 3 6 100,03 грн., в тому числі: за квітен ь 2009р. - 8 650,11 грн., за травень 2009р .- 9 928,4 5 грн., за червень 2009р. - 8 474,32 грн., за липень 2009р. - 9 047,15 грн. Однак, в пор ушення вимог п.6 ч.2 ст. 17 Закону У країни «Про загальнообов»яз кове державне пенсійне страх ування» відповідачем дані су ми не сплачені. Відповідачем систематично порушувались т ерміни сплати страхових внес ків, а тому позивачем, у відпов ідності до вимог п.2 ч.9 ст. 106 зазн аченого вище Закону за несво єчасну сплату страхових внес ків рішенням про застосуванн я фінансових санкцій та нара хування пені № 692 від 22.05.2009 року з астосовано штрафні санкції в сумі 1 679,33 грн. та пеню в сумі 3 485,9 7 грн., а також рішенням №867 від 15. 07.2009року штрафні санкції в сумі 3 465,67 грн. та пеню в розмірі 7 133,09 гр н. Дані рішення узгоджені від повідачем, однак добровільно не сплачені, а тому підлягают ь стягненню в судовому поряд ку, на загальну суму 51 864,06 грн. Пр осила позов задовольнити пов ністю.

Представник відповідача в судове засідання з' явився , однак відповідно до ст.58 КАС У країни не був допущений до ро згляду справи в зв»язку з від сутністю документів, які пос відчують його повноваження п редставляти інтереси підпри ємства у суді.

Представник відповідача п одав заперечення проти позов у, в якому вказав, що за період з квітня по липень 2009 року підп риємство мало сплатити страх ові внески до Пенсійного фон ду в розмірі 36176,58 грн., однак за ц ей період оплачено тільки 15460 г рн.

Вислухавши представника п озивача, розглянувши матеріа ли справи та дослідивши пода ні докази, суд прийшов до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог, а тому позов підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено , що Ти сменицьке водоканалізаційн е підприємство діє на підста ві свідоцтва про державну ре єстрацію суб»єкта господарс ької діяльності, виданого 30.04.19 98р. №134.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання» та Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» в ідповідач є платником внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування .

Відповідач за період з 09.05.2009 р оку по 31.08.2009 року подав розрахун ки суми страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування, що підлягали сплаті в сумі 36 100,03 г рн., в тому числі: за квітень 2009р . - 8 650,11 грн., за травень 2009р .- 9 928,45 грн ., за червень 2009р. - 8 474,32 грн., за липе нь 2009р. - 9 047,15 грн.

Згідно наданих відповідач ем суду платіжних квитанцій про сплату страхових внесків , то відповідно до них Тисмени цьким водоканалізаційним пі дприємством здійснено пропл ату страхових внесків за кві тень 2009 року в розмірі 360 грн., за травень 2009р.- 7370 грн., за червень 2 009р. - 2290 грн., за липень 2009р. - 2120 грн.

Крім того, відповідачем пор ушувалися строки сплати стра хових внесків, і відповідно д о картки особового рахунку з а Тисменицьким водоканаліза ційним підприємством рахува лась заборгованість по сплат і страхових внесків з червня 2006 року.

Згідно ч.3 ст.18 Закону, страхо ві внески є цільовим загальн ообов' язковим платежем, яки й справляється на всій терит орії України в порядку, встан овленому цим Законом.

Відповідно до ч.2 п.6 ст.17 ЗУ «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» с трахувальник зобов' язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені ст роки та в повному обсязі стра хові внески.

Відповідно до ч.6 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний ба зовий звітний період, не пізн іше ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього пе ріоду. Частиною 2 ст. 20 зазначен ого Закону встановлено, що об числення страхових внесків з астрахованих осіб здійснюєт ься страхувальниками на підс таві бухгалтерських та інших документів, відповідно до як их провадиться нарахування ( обчислення) або які підтверд жують нарахування (обчисленн я) заробітної плати (доходу), н а які відповідно до цього Зак ону нараховуються страхові в нески.

Згідно з ч.12 ст. 20 вищезазначе ного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платн ика страхових внесків.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми стр ахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

За рахунок сум, що надходять від страхувальника або від д ержавної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, пог ашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у поря дку календарної черговості ї х виникнення. У разі коли стра хувальник має несплачену нед оїмку, пеню та фінансові санк ції і здійснює сплату поточн их сум страхових внесків, ці с уми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фіна нсових санкцій (ч.5 ст.106 Закону) .

Частиною 9 статті 106 вказано го Закону України визначають ся фінансові санкції, які упо вноважені застосовувати вик онавчі органи Пенсійного фон ду до страхувальників, пункт 2 якої передбачає, що за неспл ату (неперерахування) або нес воєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальни ками страхових внесків, у том у числі донарахованих страху вальниками або територіальн ими органами Пенсійного фонд у, накладається штраф залежн о від строку затримки платеж у в розмірі: 10 відсотків своєч асно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплат и у строк до 30 календарних дні в включно; 20 відсотків зазначе них сум - у разі затримки їх сп лати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазн ачених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних дн ів.

Відповідно до ч.13 ст.106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування про нарахування пен і та накладення штрафів, пере дбачених частинами дев»ятою та десятою цієї статті, посад ові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, в становленому Правлінням Пен сійного фонду, виносять ріше ння, які протягом трьох робоч их днів з дня їх винесення над силаються страхувальнику.

Суми таких пені та штрафів п ідлягають сплаті страхуваль ником протягом десяти робочи х днів з дня одержання відпов ідного рішення. При цьому в це й же строк страхувальник має право оскаржити зазначене р ішення до вищого органу Пенс ійного фонду або в судовому п орядку з одночасним обов'язк овим письмовим повідомлення м про це відповідного викона вчого органу Пенсійного фонд у, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення викона вчого органу Пенсійного фонд у про нарахування пені та нак ладання штрафів зупиняє стро ки їх сплати до винесення вищ им органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Ст роки сплати фінансових санкц ій також призупиняються до в инесення судом рішення в раз і оскарження страхувальнико м вимоги про сплату недоїмки , якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникн енням або несвоєчасною сплат ою.

Строк давності щодо стягне ння недоїмки, пені та штрафів не застосовується (ч.15 ст.106 Зак ону).

Несвоєчасна сплата відпов ідачем страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування є п ідставою для нарахування пен і та штрафних санкцій у відпо відності до вищевказаних нор м Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування», а сплата нарахованих сум пені та штра фних санкцій є обов' язком в ідповідача. На суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу (ч.8 ст.106 Закону).

Як свідчать матеріали спра ви, внаслідок порушення відп овідачем вимог Закону щодо с плати страхових внесків у ст роки та в порядку, що визначен і законодавством з питань за гальнообов'язкового державн ого пенсійного страхування, у відповідача станом на 31.08.2009 ро ку (а.с.6) виникла та не сплачена заборгованість по сплаті ст рахових внесків за квітень, т равень, червень, липень 2009 року в сумі 36100 грн. А тому правомір ною є вимога позивача про стя гнення даної недоїмки.

Стосовно посилань предста вника відповідача у заперече нні на те, що Тисменицьким вод оканалізаційним підприємст вом сплачено частину страхов их внесків за квітень-липень 2009 року в розмірі 15460 грн., а тому заборгованість становить 20716, 58 грн., то суд зазначає, що оскіл ьки відповідач мав несплачен у недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснював сплату поточних сум страхових внес ків, то ці суми УПФУ в Тисмениц ькому районі правомірно зара ховувалися в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій відповідно до ч.5 ст.106 Закону України «Про загально обов»язкове державне пенсій не страхування».

Крім того, суд приходить до висновку, що управління Пенс ійного фонду України в Тисме ницькому районі відповідно д о п.13 ст.106 Закону України «Про з агальнообов»язкове державн е пенсійне страхування» прав омірно винесло рішення № 692 ві д 22.05.2009 року про застосування до відповідача фінансових санк цій та пені за несвоєчасну сп лату страхових внесків за пе ріод з 20.07.2006 року по 06.05.2009 року, оск ільки згідно наданого розрах унку штрафної санкції та пен і заборгованість по страхови х внесках за червень 2006 року бу ли сплачені відповідачем та зараховані позивачем 06.05.2009 рок у. У зв' язку з цим і було вине сено рішення про застосуванн я фінансових санкцій та пені .

Стосовно рішення № 867 від 15.07.2009 року про застосування до від повідача фінансових санкцій та пені за несвоєчасну сплат у страхових внесків за періо д з 21.08.2006 року по 26.06.2009 року, то згід но наданого розрахунку штраф ної санкції та пені заборгов аність по страхових внесках за липень 2006 року були сплачен і відповідачем та зарахован і позивачем 21.08.2009 року. У зв' яз ку з цим суд приходить до висн овку, що управління Пенсійно го фонду України в Тисмениць кому районі відповідно до п.13 ст.106 Закону України «Про зага льнообов»язкове державне пе нсійне страхування» правомі рно винесло дане рішення про застосування фінансових сан кцій та пені за несплату або н есвоєчасну сплату страхових внесків.

Суми таких штрафів та пені б ули отримані відповідачем, о днак не сплачені ним протяго м десяти робочих днів з дня од ержання відповідного рішенн я. При цьому в цей же строк від повідач не оскаржив зазначен і рішення до вищого органу Пе нсійного фонду або в судовом у порядкую

Таким чином, станом на 31.08.2009 р оку загальна заборгованість відповідача перед управлінн ям становить 51 864,06 грн., з яких 36100 грн. заборгованості по сплат і страхових внесків за квіте нь-липень 2009 року, 5145 грн. заборг ованості з несплаченої фінан сової санкції та 10619 грн. нарахо ваної пені згідно рішень про застосування фінансових сан кцій та пені №692 від 22.05.2009 року та №867 від 15.07.2009 року.

Станом на день розгляду спр ави доказів, які б свідчили пр о погашення вказаної суми за боргованості або ж спростува ли доводи позивача, суду не п одано.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС Украї ни у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються .

За наведених обставин, суд вважає, що позовні вимоги під лягають задоволенню.

На підставі ст.124 Конституц ії України, керуючись ст.2, ст.с т. 8-14, ст.86, ст.ст.158-163, с т.167 Кодексу адміністративног о судочинства Укр аїни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Тисменицьк ого водоканалізаційного під приємства (код ЄДРПОУ 30895033, вул.Г алицька,41, м.Тисмениця, Івано-Ф ранківська область) на корис ть управління Пенсійного фон ду України в Тисменицькому р айоні заборгованість по спла ті страхових внесків на зага льнообов»язкове державне пе нсійне страхування за квітен ь-липень 2009 р., пеню та штрафні с анкції в сумі 51 864,06 грн. (п»ятдес ят одна тисяча вісімсот шіст десят чотири гривні шість ко пійок).

Відповідно до ст. 254 КАС У країни постанова набирає зак онної сили після закінчення строків подання заяви про ап еляційне оскарження та апеля ційної скарги, якщо вони не бу ли подані у встановлені стро ки. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду чере з Івано-Франківський окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня виготовлення постанови в по вному обсязі заяви про апеля ційне оскарження і подання п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги.

Суддя О.О. Лучко

Постанова в повному обсязі складена 21.12.09р.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.12.2009
Оприлюднено01.04.2010
Номер документу7237383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2524/09/0970

Ухвала від 23.01.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Старунський Д.М.

Постанова від 15.12.2009

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні