Ухвала
від 21.02.2018 по справі 4/122
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34

У Х В А Л А

21 лютого 2018 року Справа № 4/122

За позовом дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

до відповідача ОСОБА_1 підприємства «Редакція газети «Буковинське віче»

про стягнення боргу та штрафних санкцій за невиконання умов договору - 5255,34 грн.

Суддя О.Г. Проскурняк

Представники:

від позивача - ОСОБА_2, довіреність №75/14 від 27 грудня 2017 року.

від відповідача - не з'явився.

від органу ДВС - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Рішенням господарського суду Чернівецької області від 02 листопада 2011 року у справі № 4/122 задоволено позов дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та вирішено стягнути з ОСОБА_1 підприємства "Редакція газети "Буковинське Віче" на користь дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» заборгованість у сумі 3137,10 грн. основного боргу, 449,50 грн. пені, 65,90 грн. 3 % річних, 274,73 грн. 7 % штрафу, 328,10 грн. інфляційних, 102 грн. державного мита, 236 грн. оплати витрат за інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

12 листопада 2009 року господарським судом Чернівецької області видано наказ № 4/122 про примусове виконання рішення.

13 лютого 2018 року стягувач звернувся до суду із скаргою на дії Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, в якій просить визнати неправомірними дії Чернівецького міського управління юстиції у Чернівецькій області, які полягають у винесенні постанови про закінчення виконавчого провадження від 27 жовтня 2014 року з примусового виконання наказу господарського суду Чернівецької області № 4/122 від 12 листопада 2009 року, а також визнати недійсною постанову про закінчення виконавчого провадження від 27 жовтня 2014 року з примусового виконання наказу господарського суду Чернівецької області від 12 листопада 2009 року № 4/122. Крім того, стягувач просить суд зобов'язати державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Чернівецькій області відновити виконавче провадження та вжити всі заходи для фактичного повного виконання рішення суду у данній справі.

Статтею 339 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Частиною 1,2 статті 342 ГПК України унормовано, що скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

В судовому засіданні 21 лютого 2018 року позивач скаргу на дії ДВС підтримав в повному обсязі.

Відповідач та представник органу ДВС в судове засідання 21 лютого 2018 року не з'явились, пояснень на скаргу не надали.

Частиною 2 статті 342 ГПК України унормовано, що неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Заслухавши пояснення представника стягувача, ознайомившись зі скаргою на дії органу ДВС та дослідивши інші матеріали справи, суд встановив.

Рішенням господарського суду Чернівецької області від 02 листопада 2011 року у справі № 4/122 задоволено позов дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та вирішено стягнути з ОСОБА_1 підприємства "Редакція газети "Буковинське Віче" на користь дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» заборгованість у сумі 3137,10 грн. основного боргу, 449,50 грн. пені, 65,90 грн. 3 % річних, 274,73 грн. 7 % штрафу, 328,10 грн. інфляційних, 102 грн. державного мита, 236 грн. оплати витрат за інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

12 листопада 2009 року господарським судом Чернівецької області видано наказ № 4/122 про примусове виконання рішення.

01 грудня 2009 року стягувач звернувся до Шевченківського відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції із заявою на примусове виконання виконавчого документа.

Як вбачається із пояснень стягувача, матеріалів скарги на дії ДВС та справи, постанови про відкриття провадження та інших документів, направлених на стягнення боргу з боржника, адресу стягувача не надходило.

Наказом Міністерства юстиції України від 01 жовтня 2015 року № 1858/5 шляхом злиття Шевченківського відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції, Першотравневого відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції, Садгірського відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції утворено Відділ державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції, який у подальшому перейменовано у Чернівецький міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

До Відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції переведено усіх працівників Шевченківського, Першотравневого, Садгірського відділів державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції, а також передано всі діючі та архівні виконавчі провадження.

Таким чином Чернівецький міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області є правонаступником Шевченківського відділу державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції.

19 січня 2018 року ДК «Газ України» звернулось до Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області із заявою №31/13-153, яка міститься в матеріалах справи, щодо надання інформації про стан виконавчого провадження.

Як вбачається із листа-відповіді від 26 січня 2018 року №02.2-11/251, що надійшов на адресу стягувача 02 лютого 2018 року від Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Чернівецькій області, 27 жовтня 014 року державним виконавцем винесено постанову про закінчення виконавчого провадження у зв'язку із ліквідацією Чернівецької філії ДК «Газ України» .

Постановою про закінчення ВП №16294678 від 27 жовтня 2014 року, старшим державним виконавцем Даниляк О.М., закінчено виконавче провадження по примусовому виконанню наказу господарського суду Чернівецької області № 4/122 від 12 листопада 2009 року, у зв'язку із ліквідацією ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» в особі Чернівецької філії.

Як вбачається із матеріалів справи стягувачем по справі №4/122 є ДП «Нафтогазмережі» НАК «Нафтогаз України» в особі Чернівецької філії.

При цьому, згідно із статуту Дочірньої Компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» , затвердженого правлінням ПАТ НАК «Нафтогаз України» від 23 лютого 2016 року, протоколом №19, ДК «Газ України» є дочірньою компанією НАК «Нафтогаз України» і створена шляхом реорганізації ДК «Торговий дім «Газ України» та ДК «УкртрансГаз» .

Відповідно до статті 2 Закону України «Про виконавче провадження» (у редакції від 21.04.1999 р. № 606-ХІУ, чинній на момент винесення оскаржуваної постанови, далі по тексту у зазначеній редакції) примусове виконання рішень покладається на Державну виконавчу службу.

Статтею 11 Закону України «Про виконавче провадження» унормовано, що державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Державний виконавець здійснює заходи необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом.

Статтею 6 вищезазначеного Закону передбачено, що державний виконавець зобов'язаний виконувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Однак, в порушення вимог вищезазначених норм Закону державний виконавець, виносячи постанову про закінчення виконавчого провадження на підставі пункту 3 частини 1 статті 49 Закону України «Про виконавче провадження» , неповністю дослідив підстави для закінчення виконавчого провадження.

Пунктом 3 частини 1 статті 49 Закону України «Про виконавче провадження» унормовано, що виконавче провадження підлягає закінченню у разі ліквідації юридичної особи - сторони виконавчого провадження, якщо виконання її обов'язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва.

Так, наказом ДК «Газ України» від 08 листопада 2011 року № 404 ліквідовано Чернівецьку філію ДК «Газ України» .

Відповідно до вимог статті 95 ЦК України встановлено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Як вбачається з положень статті 95 ЦК України, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Обсяг повноважень філії визначається установчими документами юридичної особи, від імені якої філія уповноважена виступати у різних правовідносинах, при цьому філія діє виключно в інтересах юридичної особи, яка є стороною виконавчого провадження.

За таких обставин, стороною у виконавчому провадженні є юридична особа, від імені якої діє її філія, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, у зв'язку з чим Чернівецька філія ДК Газ України НАК Нафтогаз України , не будучи юридичною особою, сама по собі не могла виступати стягувачем у виконавчому провадженні з примусового наказу господарського суду Чернівецької області від 12 листопада 2009 року № 4/122, а тому ліквідація філії не могла бути підставою для закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених пунктом 3 частини 1 статті 49 Закону України Про виконавче провадження .

За таких обставин постанова від 27 жовтня 2014 року про закінчення виконавчого провадження з примусового виконання наказу господарського суду Чернівецької області від 12 листопада 2009 року № 4/122 винесена безпідставно.

Керуючись статтями 12, 13, 234, 255, 342 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Скаргу на дії ДВС дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» задовольнити.

2. Визнати неправомірними дії Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, які полягають у винесенні постанови про закінчення виконавчого провадження від 27.10.2014 року з примусового виконання наказу господарського суду Чернівецької області від 12.11.2009 року №4/122.

3. Визнати неправомірною постанову про закінчення виконавчого провадження від 27.10.2014 року з примусового виконання наказу господарського суду Чернівецької області від 12.11.2009 року №4/122.

4. Зобов'язати старшого державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області ОСОБА_3 відновити виконавче провадження.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Повний текст ухвали складено та підписано - "22" лютого 2018 року.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст.235 ГПК України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 254-257 ГПК України.

Суддя О.Г. Проскурняк

Дата ухвалення рішення21.02.2018
Оприлюднено25.02.2018
Номер документу72402277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/122

Ухвала від 21.02.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 21.02.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гриців В.М.

Ухвала від 19.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Рішення від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Судовий наказ від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні