Рішення
від 26.01.2018 по справі 808/3816/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2018 року Справа № 808/3816/17 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Татаринова Д.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Орбіта ЛТД" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі, -

ВСТАНОВИВ:

12 грудня 2017 року до Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) надійшов адміністративний позов від Головного управління ДФС у Запорізькій області (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Орбіта ЛТД" (далі - відповідач), в якому позивач просить суд надати дозвіл на погашення суми податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю Орбіта ЛТД за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі та зарахувати на рахунки: орендна плата за землю з юридичних осіб р/р 33211812700391, отримувач: Токмацьке УК/отг с.Остриківка/18010600,ЄДРПОУ 37942194, банк-ГУ ДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Ухвалою від 14 грудня 2017 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено судове засідання на 11 січня 2018 року.

Ухвалою суду від 11 січня 2018 року призначено справу за правилами спрощеного позовного провадження при призначено наступне судове засідання на 26 січня 2018 року.

Позовні вимоги обґрунтовані Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) та зазначено, що за боржником обліковується податковий борг по орендній платі за землю з юридичних осіб в сумі 57134,25 грн. Позивач вказує, що ним на адресу боржника направлялась податкова вимога.

Позивач зазначає, що податковий борг підтверджений постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 08 лютого 2017 року по справі № 808/108/17.

Позивач вказує, що ним, з метою стягнення з відповідача сум податкового боргу до установ банків, в яких у відповідача є відкриті рахунки, направлялись інкасові доручення, які повернуті податковому органу без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача. Позивач зазначає, що ним складно акт опису майна відповідача у податкову заставу, та описане рухоме майно. У зв'язку з викладеним позивач просить надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу відповідача у розмірі 57134,25 грн., за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Представник позивача 26 січня 2018 року прибув до суду та подав клопотання, в якому просить суд розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача 26 січня 2018 року у судове засідання не з'явився. Про місце, час та дату судового засідання повідомлявся належним чином, заперечень, заяв або клопотань на адресу суду не надходило.

За таких обставин та керуючись частиною 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів.

На підставі частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України, разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд з'ясував наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Орбіта ЛТД" (код ЄДРПОУ 14274557) зареєстроване як юридична особа 29 листопада 1993 року, що підтверджується копією Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Станом на час розгляду адміністративної справи у суді згідно наданої позивачем довідки про заборгованість та інтегрованих облікових карток Товариство з обмеженою відповідальністю "Орбіта ЛТД", за відповідачем обліковується податковий борг по орендній платі за землю з юридичних осіб в сумі 57134,25 грн.

Податкова заборгованість у відповідача виникла на підставі наступного.

Платником податків подано до контролюючого органу податкові декларації по орендній платі за землю №1600004785 від 29 квітня 2016 року та №1700003172 від 20 лютого 2017 року згідно яких самостійно визначив суми грошового зобов'язання в розмірі 45917,44 грн.

Також борг виник в внаслідок несплати відповідачем суми, нарахованої контролюючим органом у податкових повідомленнях - рішеннях за несвоєчасну сплату самостійно визначеного податкового зобов'язання від 11 серпня 2017 року № 0001871200 та від 11 серпня 2017 року № 0001861200 в сумі 10984,20 грн.

Контролюючим органом на підставі пункту 129.1 статті 129 ПК України нараховано пеню за несвоєчасну сплату боргу в розмірі 232,61 грн.

Вказані податкові зобов'язання відповідачем у встановлений законом термін сплачені не були, через що вони набули статусу податкового боргу.

Отже, загальна сума податкового боргу відповідача по орендній платі за матеріалами адміністративної справи складає 57134,44 грн.

Відповідно до пункту 15.1 статті 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

У відповідності до підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Згідно з пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У пункті 57.3 статті 57 ПК України зазначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

В підпункті 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

За правилами підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 ПК України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Нарахування пені розпочинається:

а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом;

б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Згідно з підпунктом 129.3.1 пункту 129.3 статті 129 ПК України нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Пунктом 129.4 статті 129 ПК України передбачено, що пеня, визначена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 цієї статті, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Відповідно до пунктів 95.1 - 95.2 статті 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Із матеріалів справи судом встановлено, що позивачем вживалися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавством порядку, а саме згідно з положеннями статті 59 ПК України Токмацькою об'єднаною державною податковою інспекцією від 04 лютого 2013 року сформована податкова вимога №5 на суму 1449,542 грн., яка надсилалась на адресу відповідача.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Токмацька об'єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Запорізької області зверталась до суду за стягненням з відповідача податкової заборгованості

Так, постановою Запорізького окружного адміністративного суду №808/108/17 від 08 лютого 2017 року стягнуто з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Орбіта-ЛТД у банках, обслуговуючих такого платника податків, кошти в сумі податкового боргу по орендній платі з юридичних в розмірі 9491,24 грн.

Позивачем були сформовані інкасові доручення: №21 від 03 квітня 2017 року; №22 від 03 квітня 2017 року - повернуті без виконання з відмітками без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача.

Заступником начальника Головного управління ДФС у Запорізької області 04 квітня 2017 року, щодо ТОВ Орбіта-ЛТД прийнято Рішення №3 про опис майна у податкову заставу.

05 квітня 2017 року позивачем складено Акт опису майна №3/17.

Вищевказані заходи, вжиті позивачем виявились неефективними, у зв'язку з чим податковий орган звернувся до суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі.

Згідно пункту 87.2 статті 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

В той же час, Податковим кодексом України встановлено особливий порядок виконання судових рішень про стягнення коштів з платника податків у рахунок погашення податкового боргу. Органами стягнення за такими рішеннями, які здійснюють процедуру їх примусового виконання, є контролюючі органи в розумінні Податкового кодексу України.

Механізм виконання судових рішень про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу передбачений главою 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21січня 2004 року № 22.

Цей механізм передбачає оформлення інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу. При цьому судове рішення, на підставі якого з платника податків стягуються кошти, відповідно до пункту 12.4 зазначеної Інструкції, до банку не подається. Натомість реквізити відповідного судового рішення зазначаються в самому інкасовому дорученні.

Суд зазначає, що за правилами пункту 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення контролюючого органу підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою контролюючого органу. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Зважаючи на такі обставини, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно вимог статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Під час розгляду справи відповідач доказів сплати заборгованості не надав, проти позову не заперечив, доводи позивача не спростував.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що позов Головного управління ДФС у Запорізькій області є доведеним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 2, 77, 139, 241, 243-246, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у Запорізькій області - задовольнити у повному обсязі.

Надати дозвіл на погашення суми 57 134 грн. 44 коп. податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю Орбіта ЛТД за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі та зарахувати на рахунки: орендна плата за землю з юридичних осіб р/р 33211812700391, отримувач: Токмацьке УК/отг с.Остриківка/18010600,ЄДРПОУ 37942194, банк-ГУ ДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили у строк та порядок визначений статтею 255 КАС України.

Рішення суду першої інстанції оскаржується у строк та порядок встановлений статтями 292, 295 КАС України.

Рішення у повному обсязі виготовлено 26 січня 2018 року.

Суддя Д. В. Татаринов

Дата ухвалення рішення26.01.2018
Оприлюднено27.02.2018
Номер документу72433455
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

Судовий реєстр по справі —808/3816/17

Рішення від 26.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 11.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні