Ухвала
від 27.02.2018 по справі 906/1152/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"27" лютого 2018 р. Справа № 906/1152/17

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді: Шніт А.В.

розглядаючи справу за позовом: Публічного акціонерного товариства "Імексбанк"

до 1.Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Контракт"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване підприємство "Агротех"

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. №160317 від 16.03.2017 (в режимі відеоконференції);

від відповідача 1: не з'явився;

від відповідача 2: не з'явився;

від третьої особи: ОСОБА_2 - дов. від 27.12.2017 (в режимі відеокнференції);

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Господарського суду Житомирської області з позовом про застосування наслідків недійсності договору про розірвання договору застави майнових прав, укладеного між АТ "Імексбанк", ТОВ "ТК "Контракт" і ТОВ "СП "Агротех", повернувши сторони у стан, який існував до укладення цього правочину, шляхом скасування державної реєстрації припинення обтяжень щодо майнових прав, які випливають з договору від 03.01.2014, з додатковою угодою №1 до нього від 18.08.2014, укладених між ТОВ "СП "Агротех" та ТОВ "Південінвестсервіс", дольова участь у будівництві логістичного й офісно-торгового центру на землях Іванівського району Одеської області (за межами населених пунктів), двоповерхова будівля складу №5 з двома підземними поверхами, площею 40407кв.м.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на факт нікчемності договору про розірвання договору застави майнових прав від 23.12.2014, укладеного між АТ "Імексбанк", ТОВ "ТК "Контракт" і ТОВ "СП "Агротех", а також на ст.216 Цивільного кодексу України, норми Закону України "Про заставу", Закону України "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" та відповідну судову практику Верховного Суду України.

15.02.2018 на адресу суду повернулися ухвали від 23.01.2018 та від 26.01.2018, які направлялися відповідачу-2 за адресою: 11501, Житомирська обл., м. Коростень, вул. Сосновського, 43, з відміткою відділення поштового зв'язку: "За закінченням встановленого строку зберігання".

23.02.2018 на адресу суду повернулися ухвали від 26.01.2018 та 13.02.2018, які направлялися відповідачу-1 за адресою: 35001, Рівненська обл., м.Костопіль, вул. Нова, 3, з відміткою відділення поштового зв'язку: "Даної організації за такою адресою немає".

На день розгляду справи відповідачі повноважних представників в судове засідання не направили.

В судовому засіданні представник позивача надав пояснення щодо предмету позову, обставин справи у відповідності до поданої позовної заяви, заявив усне клопотання про залучення ТОВ "Південінвестсервіс" як третю особу без самостійних вимог на стороні відповідачів. В обґрунтування вказаного клопотання позивач посилається на те, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки останнього, оскільки в забезпечення зобов'язань ТОВ "ТК "Контракт" (відповідач - 1) за кредитним договором між позивачем, та відповідачами 18.02.2014 був укладений договір застави майнових прав, відповідно до умов якого позивачу в заставу передано майнові права, що випливають з договору від 03.01.2014, укладеного між відповідачем - 2 та ТОВ "Південінвестсервіс" про дольову участь в будівництві логістичного та офісно-торгового центру.

Заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 ГПК України.

Господарським судом, згідно із ст.11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", зроблено електронний запит за №1003681317 та роздрукований спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Південінвестсервіс", згідно якого останній знаходиться за адресою: 65044, Одеська обл., м. Одеса, Приморський район, проспект Шевченка, 4-Д, ідентифікаційний код 33988764.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю "Південінвестсервіс", оскільки рішення суду може вплинути на його права та обов'язки.

Представником позивача у судовому засідання також було заявлене усне клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача підтримав письмові пояснення, подані 12.02.2018, а також заявив усне клопотання про проведення наступного судового засідання у режимі відеоконференції.

Розглянувши заявлені клопотання, суд дійшов висновку про їх задоволення, враховуючи наступне.

Відповідно до ч.7 ст.11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом. Обов'язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Згідно ч.ч. 5, 7 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов'язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали також може бути надіслана за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти. Згідно з Переліком апеляційних та місцевих загальних судів, в яких впроваджено систему відеоконференцзв'язку, який розміщено на офіційному веб-порталі судової влади, в Апеляційному суді м. Києва та Господарському суді Житомирської області впроваджено систему відеоконференцзв'язку.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представників позивача та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, приймаючи до уваги повторне невиконання позивачем вимог ухвали суду, нез'явлення в судове засідання повноважних представників відповідачів та залучення третьої особи, з метою забезпечення необхідних умов для повного всебічного і об'єктивного розгляду справи, господарський суд вважає за необхідне підготовче засідання відкласти.

Керуючись ст.ст. 50, 168, 197, 216, 234 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю "Південінвестсервіс" (65044, м. Одеса, Приморський район, проспект Шевченка, 4-Д, ідентифікаційний код 33988764).

2. Підготовче засідання відкласти.

3. Наступне судове засідання призначити на "12" березня 2018 р. об 11:00 в приміщенні господарського суду Житомирської області, за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, в залі судових засідань № 207.

4. Апеляційному суду м. Києва забезпечити проведення відеоконференції за участю повноважних представників ПАТ "Імексбанк" та третьої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у справі Господарського суду Житомирської області №906/1152/17.

Представники можуть бути допущені до участі в судовому засіданні за наявності у них доказів, які посвідчують особу та належним чином підтверджених повноважень на представництво інтересів позивача та третьої особи в суді.

5. П О В Т О Р Н О зобов'язати позивача у строк до 12.03.2018 подати до суду:

- належним чином засвідчену копію для долучення до матеріалів справи договору від 03.01.2014, що укладений між ТОВ "СП "Агротех" та ТОВ "Південінвестсервіс";

- якісні, доступні для опрацювання копії договору застави майнових прав від 18.02.2014, додаткової угоди №1 від 18.08.2014; договору від 23.12.2014 про розірвання договору застави майнових прав від 18.02.2014; договору про уступку права вимоги від 18.02.2014 та додаткових угод;

- надіслати на адресу ТОВ "Південінвестсервіс" копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази надіслання надати суду;

- надати письмові пояснення та докази, на підтвердження факту скасування державної реєстрації припинення обтяжень.

6. Попередити позивача що відповідно до п.4 ч.1 ст.226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з'явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору.

7. Зобов'язати відповідачів подати до суду відповідно до ст. 165 ГПК України відзиви на позовну заяву у строк до 12.03.18, копії яких направити позивачу, докази направлення подати до суду.

8. Учасникам процесу письмові докази , які подаються до суду оформити відповідно до вимог ст. 91 ГПК України, а заяви та клопотання - в письмовій формі відповідно до ч.2 ст.169 та ст. 170 ГПК України.

9. Викликати в судове засідання повноважних представників сторін.

10.Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву на позов та витребуваних судом документів, справа згідно ч.9 ст.165 та ч.2 ст.178 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

11. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі, третім особам та Апеляційному суду м. Києва.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://zt.arbitr.gov.ua/sud5007/

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Шніт А.В.

Друк. :

1 -в справу

2,3 - позивачу за двома адресами (рек. з пов.)

4,5 - відповідачам (рек. з пов.)

6 - третій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (04053, м. Київ, вул. Січових стрільців, 17) (рек. з повід.)

7- третій особі ТОВ "Південінвестсервіс" (65044, Одеська обл., м. Одеса, Приморський р-н, проспект Шевченка, 4-Б) (рек. з пов.)

8 - Апеляційному суду м. Києва за адресою: 03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 2-А (рек. з повід. та на ел. адресу)

Дата ухвалення рішення27.02.2018
Оприлюднено01.03.2018
Номер документу72490358
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1152/17

Рішення від 01.06.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 23.05.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 04.05.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 13.04.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 26.01.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні