Ухвала
від 26.02.2018 по справі 910/2020/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

26.02.2018Справа № 910/2020/18

Суддя господарського суду міста Києва Головіна К.І., розглянувши матеріали

позовної заявиТовариства з обмеженою відповідальністю БМК Тріада (м. Черкаси) доТовариства з обмеженою відповідальністю "Інститут післядипломної освіти фахівців архітектурно-будівельної діяльності" (м. Київ) простягнення 149 667,93 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю БМК Тріада (далі - ТОВ БМК Тріада ) звернулось до господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут післядипломної освіти фахівців архітектурно-будівельної діяльності" про стягнення 149 667,93 грн.

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити:

- відомі офіційні електронні адреси, а також адреси електронної пошти сторін та інших учасників справи;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи.

Проте, як вбачається з поданих матеріалів, такі вимоги закону заявник не виконав, указані відомості у позові не зазначив.

Також відповідно до ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з ч. 3 ст. 56 ГПК України юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені відповідними документами, передбаченими ч.ч. 1, 3 ст. 60 ГПК України.

У даному випадку позов від імені ТОВ БМК Тріада підписаний директором ОСОБА_1, однак, до матеріалів позову заявник не додав доказів повноважень особи, яка підписала позов, а саме - директора ОСОБА_1

Отже, при поданні позову заявником не додержано вимог ст. 162 ГПК України щодо надання доказів повноважень вказаної особи на її звернення до суду від імені позивача.

Крім того, з позову вбачається, що позивач вважає необхідним залучити до розгляду справи в якості третьої особи - ТОВ МК .

Згідно зі ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

У той же час, заявником не визначено юридичного інтересу ТОВ МК щодо даної справи, не зазначено, яким чином внаслідок прийняття судового рішення у справі ця особа буде наділена новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено його наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому, а також не вказано на стороні кого, позивача або відповідача, підлягає залученню вказана особа.

Отже, в даному випадку матеріали позовної заяви не містять належного обгрунтування щодо залучення ТОВ МК в якості третьої особи.

Також пунктом 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач зобов'язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч. 1 ст. 172 ГПК України).

З поданих матеріалів вбачається, що заявник до позовної заяви додав документи про направлення третій особі копії позову з додатками на адресу: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 12а.

Згідно зі статтею 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що юридичною адресою та місцезнаходженням третьої особи - ТОВ МК є - 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Головатого, буд. 4, кв. 188.

Отже, позов був направлений заявником з порушенням порядку, визначеного законом.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю БМК Тріада до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут післядипломної освіти фахівців архітектурно-будівельної діяльності" про стягнення 149 667,93 грн. залишити без руху.

Надати Товариству з обмеженою відповідальністю БМК Тріада строк у п'ять днів з дня вручення даної ухвали на усунення вказаних в ній недоліків шляхом належного виконання вимог ст.ст. 50, 162-164 Господарського процесуального кодексу України.

Роз'яснити, що у разі неусунення недоліків у визначений судом строк, позовна заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Головіна К.І.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.02.2018
Оприлюднено01.03.2018
Номер документу72490736
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2020/18

Рішення від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 19.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні