Ухвала
від 03.03.2018 по справі 460/2457/17
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №460/2457/17

Провадження №2-аз/460/4/18

УХВАЛА

03.03.2018 року м.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Карпин І.М.

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2

представників відповідача ОСОБА_3, ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яворові заяву Івано-Франківського споживчого товариства Яворівської райспоживспілки про забезпечення позову у справі за позовом Івано-Франківського споживчого товариства Яворівської райспоживспілки до ОСОБА_5 сільської ради, треті особи Головне управління Держгеокадастру у Львівській області, Яворівська районна державна адміністрація про визнання протиправним та скасування рішення сільської ради,

в с т а н о в и в :

Івано-Франківське СТ Яворівської райспоживспілки звернулося в суд з позовом до ОСОБА_5 сільської ради, треті особи Головне управління Держгеокадастру у Львівській області, Яворівська районна державна адміністрація про визнання протиправним та скасування рішення сільської ради від 09.11.2016 №147 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка .

02.03.2018 позивач подав заяву про забезпечення позову, в якій просить зупинити виконання рішення ОСОБА_5 сільської ради від 09.11.2016 р. №147 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка ; заборонити ОСОБА_5 сільській раді затверджувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка площею 0.0293 га, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні), заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Львівській області: погоджувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка площею 0.0293 га, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні), присвоювати кадастровий номер земельній ділянці для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) із с. Ясниська по вул. Шевченка площею 0,0293 га, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні), та здійснювати її державну реєстрацію у Державному земельному кадастрі; заборонити головному архітектору Яворівського району погоджувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка площею 0.0293 га, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні).

В обгрунтування заяви зазначає, що є власником будинку-магазину по вулиці Шевченка, 21 у селі Ясниська Яворівського району Львівської області (надалі - магазин) і з 1992 року для обслуговування магазину користується земельною ділянкою орієнтовною площею 0.1100 га. Впродовж кількох останніх років він неодноразово звертався до відповідача з заявами, в яких просив відповідача надати йому дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди строком на 25 років для обслуговування будівлі магазину, яка знаходиться за адресою: с.Ясниська, вул. Шевченка, 21 орієнтовною площею 0.1100 га. Всупереч вимогам Земельного кодексу України відповідач у визначені строки заяв позивача не розглядав та не надавав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивованої відмови у його наданні. 9 лютого 2018 року позивач отримав від відповідача копію рішення відповідача від 22 січня 2018 року №363 Про затвердження протоколу засідання земельної комісії та погодження меж земельної ділянки та копію протоколу засідання земельної комісії ОСОБА_5 сільської ради Яворівського району Львівської області від 11.11.2017.

Рішенням відповідача від 22 січня 2018 року №363 Про затвердження протоколу засідання земельної комісії та погодження меж земельної ділянки було затверджено протокол засідання земельної комісії ОСОБА_5 сільської ради від 11 листопада 2017 року та погоджено межі земельної ділянки, яка знаходиться в с. Ясниська Яворівського району Львівської області по вул. Шевченка площею 0.0293 га відповідно до акта узгодження меж земельної ділянки, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні).

З протоколу засідання земельної комісії ОСОБА_5 сільської ради Яворівського району Львівської області від 11.11.2017 вбачається, що присутніх на засіданні земельної комісії було ознайомлено про наявність спору щодо меж земельної ділянки площею 0,0293 га, яка знаходиться в с. Ясниська Яворівського району Львівської області по вул. Шевченка і відводиться з метою продажу права оренди на земельних торгах (аукціоні). Рішення відповідача від 22 січня 2018 року №363 Про затвердження протоколу засідання земельної комісії та погодження меж земельної ділянки свідчить про те, що відповідач має намір і вчиняє всі дії для того, щоб розробити, погодити у встановленому порядку та затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні).

У разі затвердження відповідачем проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні), рішення відповідача від 09.11.2016 №147 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка вичерпає свою дію у зв'язку з його реалізацією.

Тоді позивач, для належного захисту своїх прав, буде вимушений звертатися до суду ще з одним позовом про визнання протиправним та скасування рішення відповідача про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка, яка відводиться з метою продажу в оренду на земельних торгах (аукціоні).

Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову у даній справі зробить неможливим ефективний захист та поновлення порушених прав позивача на користування земельною ділянкою площею 0,1100 га для обслуговування магазину в с. Ясниська по вул.Шевченка, 21.

В судовому засіданні представник позивач підтримала заяву в повному обсязі, давши пояснення аналогічні доводам заяви, та просила таку задовольнити.

Представники відповідача ОСОБА_5 сільської ради Яворівського району Львівської області проти заяви про забезпечення позову заперечили. Зокрема, представник відповідача ОСОБА_4 зазначив, що земельна ділянка 0,0293 га відводиться з метою продажу права оренди на земельних торгах ( аукціоні), що надасть можливість наповнити бюджет сільської ради. Представник відповідача ОСОБА_3 зазначив, що позов є безпідставним, визначений вид забезпечення позову позивачем, як зупинення виконання спірного рішення не відповідає вимогам закону. Що стосується заборони відповідачу та іншим державним органам вчиняти дії щодо погодження та затвердження проекту, то в цій частині у випадку забезпечення позову буде втручання у дискреційні повноваження суб'єктів владних повноважень.

Заслухавши доводи представника позивача, з'ясувавши думку представників відповідача щодо заяви про забезпечення позову, дослідивши матеріали позову, заяву про забезпечення позову, суд встановив наступне.

Відповідно до вимог ч.2, ч.4 ст. 150 КАС України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або

2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 151 КАС України позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку відповідача вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Згідно п.5 ч.3 ст.151 КАС України не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень, яке не є предметом оскарження в адміністративній справі, або встановлення заборони або обов'язку вчиняти дії, що випливають з такого рішення.

Предметом оскарження в даній адміністративній справі є рішення ОСОБА_5 сільської ради Яворівського району Львівської області від 09.11.2016 №147 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка .

Як вбачається із поданих суду протоколу засідання земельної комісії ОСОБА_5 сільської ради Яворівського району Львівської області від 11.11.2017 та копії рішення №363 від 22.01.2018 Про затвердження протоколу засідання земельної комісії та погодження меж земельної ділянки сільська рада вчиняє дії спрямовані на виконання оскаржуваного рішення.

Відповідно у випадку виконання оскаржуваного рішення , яким надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка, таке вичерпає свою дію, а відтак позивачу необхідно буде обирати інший спосіб захисту його прав та інтересів.

При вирішенні заяви про забезпечення позову суд враховує зміст позовних вимог Івано-Франківського споживчого товариства, підстави позову, а також те, що на даний час відповідач вчиняє усі необхідні дії на виконання оскаржуваного рішення, прийнятого 09.11.2016, у зв'язку з чим відповідно в подальшому буде припинена дія такого.

Таким чином, здійснивши оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів забезпечення позову, з урахуванням розумності та обґрунтованості таких вимог; забезпечення збалансованості інтересів сторін; наявності зв'язку між заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову, суд дійшов висновку, що заява Івано-Франківського споживчого товариства Яворівської райспоживспілки про забезпечення позову частково підлягає до задоволення в частині зупинення дії оскаржуваного рішення. В решті вимоги до задоволення не підлягають, оскільки всі дії щодо виготовлення та затвердження проекту землеустрою повинні бути вчинені на підставі оскаржуваного рішення.

Керуючись ст.ст.150-154, 156 КАС України, -

п о с т а н о в и в :

заяву Івано-Франківського споживчого товариства Яворівської райспоживспілки про забезпечення позову задовольнити частково.

Зупинити дію рішення ОСОБА_5 сільської ради від 09.11.2016 №147 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину) в с. Ясниська по вул. Шевченка .

В решті вимог заява позивача про забезпечення позову до задоволення не підлягає.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.М.Карпин

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.03.2018
Оприлюднено04.03.2018
Номер документу72544768
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —460/2457/17

Рішення від 24.10.2022

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 17.10.2018

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 03.03.2018

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 23.06.2017

Адміністративне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні