Ухвала
від 01.03.2018 по справі 4/257-07-6517
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про закриття апеляційного провадження

01 березня 2018 року м. ОдесаСправа № 4/257-07-6517 Одеський апеляційний господарський суд у складі:

Головуючого судді Принцевської Н.М.,

Суддів: Ярош А.І., Колоколова С.І.;

Секретар судового засідання Бендерук Є.О.;

За участю представників сторін:

Від Приватного підприємства "Ролада" - ОСОБА_1, довіреність № 176Рл, від 30.11.17;

від Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" - ОСОБА_2, довіреність № 23-11/27, від 25.04.17;

від Комунального підприємства "Ланжерон" - не з'явились;

розглянувши апеляційну скаргу Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт"

на рішення Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 року

у справі №4/257-07-6517

за позовом Приватного підприємства "Ролада", м.Одеса

до відповідача: Комунального підприємства "Ланжерон", м.Одеса

про визнання договору оренди припиненим та визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Ролада (далі ПП Ролада ) звернулося до Господарського суду Одеської області з позовом до Комунального підприємства Ланжерон про визнання припиненим договору оренди нежитлового приміщення від 01.12.2003 №13-2/03/Д, укладеним з КП Ланжерон та визнання права власності на нежитлове приміщення кафе Аттіка , загальною площею 88,6 кв. м, розташованого у м. Одеса, пляж Ланжерон .

Рішенням Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 по справі №4/257-07-6517 (суддя Літвінов С.В.) позовні вимоги ПП Ролада задоволені, договір оренди нежитлового приміщення від 01.12.2003 №13-2/03/Д, укладений з КП Ланжерон та ПП Ролада , визнано припиненим, визнано за ПП Ролада право власності на нежитлове приміщення кафе Аттіка , загальною площею 88,6 кв. м. розташоване за адресою: м. Одеса, пляж Ланжерон .

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Державне підприємство Одеський морський торговельний порт (далі - ДП Одеський морський торговельний порт ), як особа, яка вважає, що її права порушені, подало апеляційну скаргу, в якій просить оскаржуване рішення скасувати, у задоволенні позову про визнання права власності - відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права та порушення майнових прав Державного підприємства.

Зокрема, скаржник посилається на те, що спірне нежитлове приміщення з моменту будівництва (1960 рік) і до теперішнього часу знаходиться у господарському віданні підприємства, обліковується на балансі, як об'єкт основних фондів (інв. № 073002) та зареєстрований в Єдиному реєстрі об'єктів державної власності, що входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України. Крім того, ДП Одеський морський торговельний порт сплачу грошові кошти за користування земельною ділянкою, на якій розташовано спірний об'єкт нерухомості.

ПП Ролада подало заперечення на апеляційну скаргу, в якому просить оскаржуване рішення залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, зазначаючи, що оскаржуване рішення Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 по справі №4/257-07-6517 не зачіпає права та інтереси скаржника, оскільки станом на 01.06.2000 оспорюване майно за згодою та з відому порту вибуло із володіння останнього на підставі укладеної ДП Одеський морський торговельний порт та Жовтневою райадміністрацією м. Одеса Угоди про передавання приймання будівель та споруд портопункта Ланжерон , даний факт встановлено відповідною постановою Одеського апеляційного господарського суду від 18.05.2016, залишеною без змін постановою Вищого господарського суду України від 02.11.2016 по справі №916/713/13, в якій приймало участь і ДП Одеський морський торговельний порт .

У судовому засіданні представники сторін доводи, викладені в апеляційній скарзі та заперечення на неї підтримали.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, Одеський апеляційний господарський суд зазначає наступне.

Приписами ч.1 ст. 254 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи, особи, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Як вбачається з матеріалів справи КП Ланжерон та ПП Ролада укладено договір оренди нежитлового приміщення від 01.12.2013 №13-2/03/Д (а.с.6-12)

Відповідно до вказаного договору, ПП Ролада прийняло у строкове платне користування нежиле приміщення пасажирського павільйону (інв. № 82), яке розташоване на земельній ділянці пляжу Ланжерон в м. Одесі, під розміщення об'єкту громадського харчування та місць відпочинку населення (кафе Аттіка ). Вартість орендованого майна складає 7342.00 грн., згідно з експертною оцінкою.

Між тим, в процесі виконання капітально-реставраційних робіт, об'єкт оренди було повністю зруйновано (знищено) про що повідомлено орендодавця та складено сумісний акт від 20.02.2004р. (а.с.56).

На вимогу КП Ланжерон , у зв'язку зі знищенням об'єкту оренди, ПП Ролада відшкодовано вартість цього об'єкту, що підтверджується платіжними документами (а.с.58).

Рішенням Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 по справі №4/257-07-6517 договір оренди нежитлового приміщення від 01.12.2003 №13-2/03/Д, укладений між КП Ланжерон та ПП Ролада визнано припиненим та визнано за ПП Ролада право власності на нежитлове приміщення кафе Аттіка , загальною площею 88,6 кв. м, розташованого за адресою: м. Одеса, пляж Ланжерон .

Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги, ДП Одеський морський торговельний порт вважає, що оскаржуване судове рішення порушує майнові права ДП Одеський порт , що підтверджується, зокрема, тим, що спірне нежитлове приміщення з моменту будівництва (1960 рік) і до теперішнього часу знаходиться у господарському віданні підприємства, обліковується на балансі, як об'єкт основних фондів інв. № 073002 та зареєстрований в Єдиному реєстрі об'єктів державної власності, що входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України. При цьому ДП Одеський порт до цього часу сплачуються грошові кошти за користування земельною ділянкою, на якій розташовано спірний об'єкт нерухомості.

Крім того, в письмових поясненнях, надісланих на адресу апеляційного господарського суду, апелянт зазначив, що 02.03.2000 року на адресу порту надійшов лист Жовтневої райадміністрації Виконавчого комітету Одеської міської ради, яким остання просила порт передати причал та будівлю кас (спірні нежитлові приміщення) пляжу Ланжерон з балансу порту на баланс адміністрації.

В подальшому, в 2000 році було укладено угоду про приймання-передачу будівель та споруд портопункту Ланжерон, що перебувають на балансі Одеського морського порту, на баланс адміністрації.

Процес передавання майна не було завершено, акт приймання-передачі майна не було складено, Портом не було отримано погодження на передачу спірних приміщень з державної до комунальної власності, процедуру передачі майна дотримано не було, з огляду на що апелянт вважає, що передача державного майна до комунальної власності не відбулася.

Між тим, як вбачається з заперечень ПП Ролада на апеляційну скаргу ДП Одеський морський торговельний порт , господарським судом Одеської області розглянута справа №916/713/13, яким встановлено факт передачі спірного майна до комунальної власності.

Проаналізувавши процесуальні документи по даній справі, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду встановила наступне.

Міністерство інфраструктури України звернулося до Господарського суду Одеської області з позовом до Одеської міської ради, комунального підприємства "Ланжерон", приватного підприємства "Ролада", Приморської районної адміністрації Одеської міської ради та державного підприємства "Одеський морський торговельний порт", третя особа - регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області, про визнання недійсною "Угоди про передавання приймання будівель та споруд портопункта "Ланжерон", які знаходяться на балансі Одеського порту на баланс Жовтневої райадміністрації м. Одеса" з підстав її укладення без погодження уповноваженого органу та без акта приймання-передачі (з урахуванням уточнених позовних вимог).

Рішенням Господарського суду Одеської області від 19.03.2015, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 10.06.2015, у позові відмовлено з мотивів спливу позовної давності. Постановою Вищого господарського суду України від 03.08. 2015 судові рішення скасовані та справу передано на новий розгляд з тих підстав, що відмова у позові мотивована господарськими судами виключно позовною давністю без встановлення фактів порушення прав позивача.

При новому розгляді рішенням Господарського суду Одеської області від 14 грудня 2015 року (з урахуванням ухвали про виправлення описки) позов задоволено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 18 травня 2016 року рішення місцевого господарського суду скасовано та в позові відмовлено з підстав спливу позовної давності.

Постановою Вищого господарського суду України від 02.11.2016 вказана постанова суду апеляційної інстанції залишена без змін, а касаційна скарга Міністерства інфраструктури України та ДП Одеський морський торговельний порт - без задоволення з тих же підстав.

При цьому, слід відзначити, що мотивуючи відповідні судові рішення судом апеляційної інстанції було встановлено, що у 2000 році між ДП Одеський морський торговельний порт та Жовтневою районною адміністрацією міста Одеси укладено Угоду про передавання-приймання будівель та споруд портопункта Ланжерон , які знаходяться на балансі порту на баланс Жовтневої районної адміністрації м. Одеси , відповідно до умов якої безоплатній передачі підлягають такі об'єкти: пасажирський павільйон в ЦПКВ ім. Т.Г. Шевченко, 1960 року побудови, площею 114 кв.м, ділянкою 340 кв.м, балансовою вартістю 26871 грн., залишковою вартістю на 1 квітня 2000 року - 9572.35 грн.; пристань Ланжерон , 1960 року побудови, довжиною 115 м, балансовою вартістю - 68298.58 грн., залишковою вартістю на 1 квітня 2000 року - 9572.35 грн.

Згідно з актом, підписаним 01.06.2000 представниками Жовтневої районної адміністрації міста Одеси та КП Ланжерон , зазначене вище майно передано на баланс комунального підприємства. При цьому, 26.02.2008 Одеській міській раді, як власнику об'єкта видано Технічний паспорт пасажирського павільйону (інв. № 82 ) пляж Ланжерон , в якому користувачем об'єкта вказано КП Ланжерон .

Зазначені обставини в силу приписів ч.4 ст. 75 Господарського процесуального кодексу України не доказуються при розгляді іншої справи, в якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

За таких обставин, судова колегія вважає, що за наявності Угоди про передачу спірного майна з державної до комунальної власності, яка не визнана недійсною, і подальшою передачею цього майна Жовтневою райадміністрацією м.Одеси на баланс КП Ланжерон , підстави вважати, що оскаржуваним рішенням суду першої інстанції вирішені питання про права та обов'язки ДП Одеський морський торговельний порт - відсутні. Та обставина, що з моменту будівництва та по теперішній час на балансі ДП Одеський морський торговельний порт обліковується спірне майно, не може слугувати підтвердженням факту порушення оскаржуваним рішенням суду законних прав чи інтересів останнього.

Пунктом 3 ч.1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, інтереси та (або) обов'язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, інтереси та (або) обов'язки такої особи не вирішувалося.

З огляду на вищезазначене, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" на рішення Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 року у справі №4/257-07-6517 підлягає закриттю на підставі п.3 ч. 1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 234, 264, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Одеський апеляційний господарський суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" на рішення Господарського суду Одеської області від 22.08.2007 року у справі №4/257-07-6517 - закрити.

Справу повернути до Господарського суду Одеської області.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку в строки, передбачені ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Н.М. Принцевська

Судді: С.І. Колоколов

ОСОБА_3

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено04.03.2018
Номер документу72545111
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/257-07-6517

Постанова від 24.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 02.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 02.02.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 13.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 13.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 17.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Постанова від 12.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні