Ухвала
від 02.03.2018 по справі 751/4960/17
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/4960/17

Провадження №1-кс/751/522/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2018 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування,

Встановив:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області капітан податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 32016270000000021 від 16.02.2016 року до 07.03.2018 року.

В обґрунтування вимог зазначає, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №32016270000000021 від 16.02.2017, за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 382 КК України

21.02.2018 року ОСОБА_5 оголошено повідомлення про зміну раніше оголошеної підозри у вчиненні ним кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 382 КК України.

22.02.2018 року підозрюваному ОСОБА_5 повідомлено про завершення досудового розслідування та повідомлено, про те що він має право на доступ до матеріалів кримінального провадження, для чого необхідно прибути 25 лютого 2018 року для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №32016270000000021 від 16.02.2016 року. Крім того ОСОБА_5 було запропоновано з`явитись до СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області 23.02.2018 та 24.02.2018.

Станом на 26.02.2018 підозрюваний ОСОБА_5 до СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області не з`явився, про причину неявки не повідомив, що може свідчити про зволікання та навмисного затягування ознайомлення з матеріалами провадження.

Враховуючи зволікання підозрюваного ОСОБА_5 при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016270000000021 від 16.02.2016, до яких 22.02.2018 йому надано доступ, а також враховуючи, що обсяг даного кримінального провадження становить лише 14 томів, в яких знаходяться наступні документи: акт перевірки, з яким підозрюваний ОСОБА_5 раніше ознайомлювався, протоколи допиту свідків, первинні фінансово-господарські документи ПП «Агромаш концепт», рух коштів по рахункам ПП «Агромаш концепт» та інші процесуальні документи, які ні яким чином не можуть ускладнити процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, у слідчого виникла необхідність звернутися до суду з даним клопотанням.

Учасники судового провадження в судове засідання не з`явились. Слідчим подана заява про розгляд клопотання без участі, підтримання клопотання. Суд ухвалив судове засідання проводити у відсутності осіб, які не з`явились в судове засідання. Фіксування судового засідання технічними засобами фіксування кримінального провадження згідно ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалося.

Дослідивши матеріали провадження, слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №32016270000000021 від 16.02.2017, за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 382 КК України, підозрюваним по даному кримінальному провадженні є ОСОБА_5 .

У встановленому прядку ОСОБА_5 повідомлявся про завершення досудового розслідування та надання доступу для ознайомлення до матеріалів досудового розслідування, проте з матеріалами провадження ОСОБА_5 станом на 26.02.2018 року не ознайомився.

Відповідно до ст. 290 КПК України після завершення досудового розслідування прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати, зокрема, стороні захисту доступ до матеріалів досудового розслідування, з забезпеченням права робити копії або відображення матеріалів.

Сторони кримінального провадження зобов`язані письмово підтвердити протилежній стороні факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів.

Право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Отже, право на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та право на отримання інформації про закінчення розслідування у кримінальному провадженні є складовими конституційного права на захист.

Водночас, ознайомлення підозрюваного чи його захисника з матеріалами досудового розслідування є елементом кримінального судочинства і його порядок відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 92 Конституції України визначається законами України.

Відтак, право на таке ознайомлення не є абсолютним, про що також зазначив Конституційний Суд України у рішенні по справі № 1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. Ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст. 2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, потерпілого) та суспільства в цілому.

Згідно зі ст. 290 КПК України у разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Конституційний Суд України вважав, що положення КПК України щодо визначення сторонам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження узгоджуються з практикою Європейського Суду з прав людини та з підпунктом „b пункту 3 статті 6 Конвенції, відповідно до якого кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати час і можливості для підготовки свого захисту.

Так, Європейський Суд неодноразово зазначав, що право на захист не є абсолютним, а за змістом статті 6 Конвенції прийнятними є лише вкрай необхідні заходи, які обмежують право на захист (рішення від 23 квітня 1997 року у справі „Ван Мехелен та інші проти Нідерландів, від 25 вересня 2008 року у справі „Полуфакін і Чернишов проти Росії). Як зауважив Європейський Суд, підпункт „b пункту 3 статті 6 Конвенції гарантує обвинуваченому мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту, а це означає, що така підготовка охоплює все, що є „необхідним для підготовки розгляду справи судом. Крім того, можливості, доступні кожному, хто обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, мають включати ознайомлення для цілей підготовки свого захисту з результатами розслідувань, які проводилися протягом усього провадження у справі. Однак питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи (рішення від 21 жовтня 2010 року у справі „Корнєв і Карпенко проти України). Так, у рішенні від 18 лютого 2010 року у справі „Гаважук проти України Європейський Суд визнав, що надана можливість обвинуваченого у вчиненні умисного вбивства при обтяжуючих обставинах і крадіжки ознайомитися з матеріалами справи протягом п`яти днів є достатнім часом у цій справі в розумінні підпункту „b пункту 3 статті 6 Конвенції.

Кримінально-процесуальний кодекс України не містить поняття «затягування процесу ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», зазначений інститут кримінального судочинства є оціночною категорією і в кожному разі, з огляду на зазначену практику Європейського Суду з прав людини, вирішується судом залежно від конкретних обставин справи.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Критерієм для визначення розумності строків кримінального провадження є: складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; поведінка учасників кримінального провадження; спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Разом з тим, ч. 5 ст. 28 КПК України визначено, що кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя вважає достатніми дані для висновку про зволікання ОСОБА_5 в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження та наявними підстави згідно з ч. 10 ст. 290 КПК України для встановлення строку, протягом якого ОСОБА_5 має ознайомитися з матеріалами досудового розслідування.

При цьому з урахуванням обсягу матеріалів, з якими є необхідність ознайомитись 14 томів, в яких знаходяться наступні документи: акт перевірки, з яким підозрюваний ОСОБА_5 раніше ознайомлювався, протоколи допиту свідків, первинні фінансово-господарські документи ПП «Агромаш концепт», рух коштів по рахункам ПП «Агромаш концепт» та інші процесуальні документи, які ні яким чином не можуть ускладнити процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя вважає обґрунтованим встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 16.00 год. 08 березня 2018 року, що буде достатнім для ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування і внесення відповідних клопотань.

Керуючись ч. 10 ст. 290, ст. 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 , про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування - задовольнити.

Встановити ОСОБА_5 строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №32016270000000021 від 16.02.2016 року: а саме з 02 березня 2018 року до 16 год. 00 хв. 08 березня 2018 року.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_5 , що після спливу вказаного строку, вони будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів кримінального провадження.

Ухвала не оскаржується, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72559492
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —751/4960/17

Ухвала від 02.03.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Мороз К. В.

Ухвала від 28.12.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Мороз К. В.

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Мороз К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні