Рішення
від 02.03.2018 по справі 300/981/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

02 березня 2018 року м. Ужгород№ 300/981/17

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Дору Ю.Ю.,

при секретарі судового засідання Гулай М.В.,

учасники справи у судове засідання не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Релігійної громади Євангельських християн - баптистів смт. Воловець до Воловецької селищної ради про скасування рішення та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

14.12.2017 року Релігійна громада Євангельських християн - баптистів смт. Воловець (89100, смт. Воловець, вул. Карпатська, буд. 25, кв. 47) звернулася до Воловецького районного суду з адміністративним позовом до Воловецької селищної ради (89100, смт. Воловець, вул. Пушкіна, буд. 7), в якому просить: 1) визнати незаконним та скасувати рішення сімнадцятої сесії сьомого скликання Воловецької селищної ради №535 від 20 червня 2017 року "Про розгляд заяви релігійної громади Євангельських християн - баптистів"; 2) зобов'язати Воловецьку селищну раду повторно розглянути заяву Релігійної громади Євангельських християн - баптистів смт. Воловець про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, площею 0,0232 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди) в смт. Воловець, вул. Карпатська, буд. 90 "б".

В обгрунтування позовних вимог зазначає, що згідно договору дарування частини будівлі від 29 травня 2017 року та договору дарування земельної ділянки від 29 травня 2017 року, посвідчених приватним нотаріусом Воловецького районного нотаріального округу Маньо О.Ф., релігійна громада Євангелістських християн-баптистів смт.Воловець набула права власності та частину будівлі колишнього кондитерського цеху, площею 151, 16 м. кв., та земельної ділянки, площею 0,0232 га, кадастровий номер - НОМЕР_1, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.12). З метою перебудови (реконструкції) даної будівлі, позивач звернувся до відповідача із відповідною заявою про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, площею 0,0232 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди) в АДРЕСА_2. Однак, рішенням сімнадцятої сесії сьомого скликання Воловецької селищної ради №535 від 20 червня 2017 року позивачу було відмовлено у наданні такого дозволу. Позивач вказане рішення вважає незаконним та таким, що грубо порушує як майнові права релігійної громади так і норми Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

У судове засідання 02.03.2018 року учасники справи не з'явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлялись належним чином та завчасно (а.с.34-35).

02.03.2018 року до суду надійшла заява представника позивача про розгляд справи за наявними матеріалами справи без участі представника позивача. У поданій заяві представник позивача вказує, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Від відповідача 22.02.2018 року до суду подано заяву за вх. № 2143, згідно якої Воловецька селищна рада, керуючись п.3 ч.3 ст.44 та ч.4 ст.47 КАС України, даний позов визнає повністю та просить справу розглянути у відсутності її представника (а.с.36). Відповідно до ч.4 ст.47 КАС України крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, відповідач має право визнати позов повністю або частково.

Відповідно до ч. 1 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно вимог ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (в тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути дану справу в порядку письмового провадження.

Судом встановлено, що згідно витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності частина будівлі колишнього кондитерського цеху, площею 151,16 м.кв. та земельна ділянка за адресою АДРЕСА_2 площею 0,0232 га, кадастровий номер - НОМЕР_1 перебуває у власності релігійної громади Євангельських християн-баптистів смт. Воловець. Дана земельна ділянка призначена для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, проте позивач виявив намір перебудувати (провести реконструкцію) під культову споруду для потреб віруючих євангельського - баптиського віросповідання. У зв'язку з чим позивач звернувся до Воловецької селищної ради із заявою про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, площею 0,0232 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди). Проте, рішенням Воловецької селищної ради Закарпатської області сімнадцятої сесії сьомого скликання від 20.06.2017 року № 535 відмовлено у наданні дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки площею 0,2320 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди) (код КВЦПЗ - 03.04) в АДРЕСА_2 Зазначений в оскаржуваному рішенні розмір земельної ділянки (0,2320 га) не відповідає заявленому позивачем (0,0232 га)

З метою забезпечення раціонального використання природних ресурсів та охорону довкілля визначено Класифікацію видів цільового призначення земель. Згідно Класифікації видів цільового призначення земель затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 №548 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за №1011/18306 визначено землі громадської забудови (землі, які використовуються для розміщення громадських будівель і споруд (готелів, офісних будівель, торговельних будівель, для публічних виступів, для музеїв та бібліотек, для навчальних та дослідних закладів, для лікарень та оздоровчих закладів), інших об'єктів загального користування) 03.04 Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

Статтею 14 Конституції України передбачено, що право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Згідно ч.1 ст.3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно ч.1 ст.20 Земельного кодексу України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Частиною 3 ст.20 Земельного кодексу України визначено, що зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок. Відтак, зміна цільового призначення земельної ділянки, яка перебуває у власності - це законне право власника такої земельної ділянки.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності провадиться щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту, - сільською, селищною, міською радою.

Згідно з ч. 6 статті 186 1 Земельного кодексу України підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що підставою прийняття оскаржуваного рішення слугувало відсутність достатньої кількості голосів депутатів на сесії.

Тобто, відповідач відмовив позивачу у наданні дозволу на розробку детального плану території земельної ділянки з формальних підстав без належних доводів, окрім цього вказаний в оскаржуваному рішенні розмір земельної ділянки (0,2320 га) не відповідає розміру заявленому позивачем (0,0232 га).

Таким чином, суд приходить до висновку, що суб'єкт владних повноважень, який не заперечує проти позову діяв у поза межами закону щодо розгляду заяви позивача тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до статті 189 КАС України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. Так, відповідачем 22.02.2018 року до суду подано заяву, згідно якої Воловецька селищна рада позов визнає повністю. Дана заява підписана уповноваженим представником відповідача - селищний голова ОСОБА_2, відтак приймається судом. Частиною 4 вказаної статті визначено, що уразі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Враховуючи викладене та те, що вищевказана заява відповідача від 22.02.2018 року не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси, суд вважає за необхідне визнати протиправним та скасувати рішення сімнадцятої сесії сьомого скликання Воловецької селищної ради №535 від 20 червня 2017 року "Про розгляд заяви релігійної громади Євангельських християн-баптистів". Порушене право позивача підлягає захисту та може бути поновлено шляхом зобов'язання Воловецької селищної ради повторно розглянути заяву релігійної громади Євангельських християн-баптистів смт. Воловець про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, площею 0,0232 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди) в АДРЕСА_2.

Відповідно до ч. 2 ст. 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно ч.1 статті 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. Дана норма кореспондується із приписами Закону України "Про судовий збір", так, відповідно до ч.3 ст. 7 Закону України від 08.07.2011 року № 3674-VI "Про судовий збір " (зі змінами та доповненнями), у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно із ч. 1 ст. 143 КАС України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

В матеріалах справи міститься оригінал квитанції № 0.0.915758463.1 від 14.12.2017 року про сплату судового збору у розмірі 1600,00(одну тисячу шістсот гривень) грн. (а.с.1), яка підтверджує зарахування судового збору до Державного бюджету України від позивача у розмірі 1600,00 грн. на розрахунковий рахунок 31218206700088, одержувач Воловецький районний суд Закарпатської області, код одержувача 38035904, банк одержувача ГУ ДКСУ в Закарпатській області, МФО 812016, копія якої буде залишена у справі, оригінал буде повернутий позивачеві разом з рішенням суду.

З урахуванням вищезазначеного, суд дійшов висновку, що сплачений судовий збір у розмірі 800,00 (вісімсот гривень) грн. (1600,00 - 50%), підлягає поверненню з Державного бюджету України.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 142, 244-246, 250, 255, 295 Кодексуадміністративного судочинства України , суд -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Релігійної громади Євангельських християн - баптистів смт. Воловець (89100, смт. Воловець, вул. Карпатська, буд. 25, кв. 47, код ЄДРПОУ 40781030) до Воловецької селищної ради (89100, смт. Воловець, вул. Пушкіна, 7, код ЄДРПОУ 04350240) про скасування рішення та зобов'язання вчинити дії - задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення сімнадцятої сесії сьомого скликання Воловецької селищної ради №535 від 20 червня 2017 року "Про розгляд заяви релігійної громади Євангельських християн-баптистів".

Зобов'язати Воловецьку селищну раду повторно розглянути заяву релігійної громади Євангельських християн-баптистів смт. Воловець про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, площею 0,0232 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (будівництва культової споруди) в АДРЕСА_2.

Повернути Релігійній громаді Євангельських християн - баптистів смт. Воловець (89100, смт. Воловець, вул. Карпатська, буд. 25, кв. 47, код ЄДРПОУ 40781030) з Державного бюджету України 50 відсотків від суми сплаченого судового збору згідно квитанції № 0.0.915758463.1 від 14.12.2017 року судовий збір у розмірі 800,00 гривень (вісімсот гривень 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини 3 статті 243 КАС України повний текст рішення складено та підписано 05.03.2018 року.

СуддяЮ.Ю. Дору

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено05.03.2018
Номер документу72561778
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/981/17

Рішення від 02.03.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 05.02.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 15.12.2017

Адміністративне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні