Ухвала
від 05.03.2018 по справі 912/507/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91          E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 березня 2018 року                                                  Справа № 912/507/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув матеріали

за позовом Виробничого сільськогосподарського кооперативу "імені Горького", 15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Зарічна (К Маркса), 89

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп", 25006, м.Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського 59/5, оф. 3

про стягнення 100776,00 грн

Виробничий сільськогосподарський кооператив "імені Горького" звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп" про стягнення 100776,00 грн заборгованості за договором поставки від 27.02.2017 №00160, з покладанням на відповідача судових витрат.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Так, у відповідності до вимог пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В силу вимог частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, у відповідності до вимог процесуального закону, на позивача покладається обов'язок надіслання учасникам справи позовної заяви та доданих до неї документів саме листом з описом вкладення.

В якості доказу направлення позовної заяви на адресу відповідача, позивачем додано до позовної заяви фіскальний чек органу поштового зв'язку від 28.02.2018 та опис вкладення в цінний лист від 28.02.2018.

За пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 5 березня 2009 року, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином, належними доказами відправлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами є описи вкладення в поштовий конверт з підписом працівника поштового зв'язку та відбитком календарного штемпеля, а також документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Поміж тим, у наданому позивачем описі вкладення фіксується направлення відповідачеві лише додатків до позовної заяви. Копія позовної заяви в описі вкладення документів, які надсилались згідно чеку органу поштового зв'язку від 28.02.2018, не зазначена.

Таким чином, наданий позивачем опис вкладення та чек органу поштового зв'язку від 28.02.2018 не підтверджують направлення відповідачу копії позовної заяви.

Будь-які інші докази, які б підтверджували вручення відповідачу примірників позовної заяви іншим шляхом, позивачем до суду не надані.

Вказане суперечить вимогам процесуального закону, оскільки за наведеними вище вимогами статті 164 Господарського процесуального кодексу України відповідачеві в обов'язковому порядку підлягає направленню копія позовної заяви та додані до позову документи.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що позивачем не надано до суду належних доказів відправлення відповідачеві копії позовної заяви.

Крім того, частиною 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви.

Згідно з приписами пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку з розглядом справи.

Проте, попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку з розглядом справи, позовна заява Виробничого сільськогосподарського кооперативу "імені Горького" не містить.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на те, що позивачем не дотримано приписів частини 1 статті 172 , пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає за необхідне позовну заяву Виробничого сільськогосподарського кооперативу "імені Горького" залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

Крім того в прохальній частині позову позивач просить накласти арешт на майно, що належить відповідачу, а також на грошові кошти на поточному рахунку (поточних рахунках відповідача) в межах суми заборгованості.

Господарський суд звертає увагу позивача, що за своєю природою дана вимога є не позовною вимогою, а заходом забезпечення позову.

Відповідно до статті 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 статті 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; встановленням обов'язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

Відповідно до частини 1 статті 139 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та адресу електронної пошти, за наявності;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) захід забезпечення позову, який належить застосовувати, з обґрунтуванням його необхідності;

5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;

6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;

7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Як вбачається з тексту позовної заяви, Виробничим сільськогосподарським кооперативом "імені Горького" взагалі не обґрунтовано необхідність забезпечення позову та не зазначені пропозиції щодо зустрічного забезпечення, тобто не дотримано вимог частини 1 статті 139 Господарського процесуального кодексу України.

Поряд з тим, згідно з частиною 5 статті 139 Господарського процесуального кодексу України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", в редакції на дату подання позовної заяви, встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 1762,00 грн.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що за подання до суду, зокрема, заяви про забезпечення доказів або позову встановлено судовий збір у розмірі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, за подання заяви про забезпечення позову позивачем має бути сплачений судовий збір в сумі 881,00 грн.

Проте, позивачем не надано до суду доказів сплати судового збору у встановленому Законом розмірі.

Відповідно до частини 7 статті 140 Господарського процесуального кодексу України, суд встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Керуючись ст. ст. 136, 139, 140, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Виробничого сільськогосподарського кооперативу "імені Горького" про стягнення 100776,00 грн - залишити без руху.

2. Виробничому сільськогосподарському кооперативу "імені Горького" усунути недоліки позовної заяви в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме: надати докази відправлення на адресу відповідача копії позовної заяви і доданих до неї документів, а також попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку з розглядом справи.

3. Роз'яснити Виробничому сільськогосподарському кооперативу "імені Горького", що у відповідності до частин 3, 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Заяву Виробничого сільськогосподарського кооперативу "імені Горького" про забезпечення позову, викладену в прохальній частині позовної заяви від 26.02.2018 повернути заявнику.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в частині повернення заяви про забезпечення позову.

6. Примірники ухвали надіслати Виробничому сільськогосподарському кооперативу "імені Горького" (15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Зарічна (К Маркса), 89), Товариству з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп" (25006, м. Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського 59/5 оф. 3).

Суддя                                                                       Г.Б. Поліщук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.03.2018
Оприлюднено12.03.2018
Номер документу72564934
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/507/18

Судовий наказ від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Рішення від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.06.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 16.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні