Рішення
від 03.09.2018 по справі 912/507/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2018 рокуСправа № 912/507/18 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С., за участю секретаря судового засідання Скопець В.В., розглянув у судовому засіданні справу №912/507/18

за позовом: виробничого сільськогосподарського кооперативу "Імені Горького"

до відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп"

про стягнення 100 776,00 грн.

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява виробничого сільськогосподарського кооперативу "Імені Горького" (далі - ВСК "Імені Горького") до товариства з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп" (далі - ТОВ "Сервернафтагруп") про стягнення 100 776,00 грн. неповернутої попередньої оплати за договором поставки від 27.02.2017 №00160.

Ухвалою від 05.03.2018 господарський суд залишив позовну заяву без руху, встановив позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви; заяву про забезпечення позову, викладену в прохальній частині позовної заяви, повернув заявникові без розгляду.

Згідно ухвали від 16.03.2018, після усунення позивачем недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 912/507/18; постановив розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 12.04.2018, встановив сторонам строк для подання заяв по суті справи.

В обґрунтування пред'явленого позову позивач посилається на невиконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору поставки від 27.02.2017 № 00160 в частині поставки товару позивачу, а також неповернення відповідачем сплаченої позивачем суми попередньої оплати за договором.

У зв'язку з перебуванням на лікарняному судді Поліщук Г.Б., у провадженні якої знаходилась дана справа, підготовче засідання, призначене на 12.04.2018, не відбулося.

Згідно ухвали суду від 08.05.2018, судом продовжено строк підготовчого провадження у справі № 912/520/18 на тридцять днів, підготовче засідання призначено на 12.06.2018.

У відповідності до ухвали від 20.06.2018, з підстав, що в ній зазначені, справу прийнято до свого провадження суддею Вавренюк Л.С., підготовче засідання призначено на 17.07.2018, надано сторонам строк для подання до суду заяв по суті справи.

Згідно ухвали від 17.07.2018, з метою дотримання положень ст.ст. 177, 182 Господарського процесуального кодексу України, підготовче засідання у справі відкладено на 08.08.2018.

Ухвалою суду від 08.08.2018, за ініціативою суду продовжено строк підготовчого провадження у справі № 912/507/18 на тридцять днів; підготовче засідання у справі №912/507/18 відкладено на 29.08.2018; визнано обов'язковою явку повноважного представника ВСК "Імені Горького" в підготовче засідання, яке відбудеться 29.08.2018 о 15:30 год.; постановлено надати позивачу письмові пояснення щодо існування предмету спору на дату підготовчого засідання у даній справі.

29.08.2018 до суду від позивача надійшли письмові пояснення, згідно яких ВСК "Імені Горького" повідомляє, що станом на дату призначення підготовчого засідання у справі, відповідачем сума попередньої оплати в розмірі 100 776,00 грн. позивачу не повернута (а. с. 70-71).

Згідно ухвали суду від 29.08.2018 закрито підготовче провадження у справі №912/507/18; справу призначено до судового розгляду по суті на 03.09.2018.

При цьому, позивачем не виконано вимог ухвали від 08.08.2018 щодо забезпечення обов'язкової явки повноважного представника ВСК "Імені Горького" в засідання суду.

У судовому засіданні 03.09.2018 представники сторін участі не брали, хоча належним чином повідомлені про дату, час та місце засідання суду.

Так, позивача про дату, час та місце судового засідання у справі судом повідомлено шляхом направлення на адресу ВСК "Імені Горького" копії ухвали суду від 29.08.2018 та передачі телефонограми (а.с. 76).

Поштові конверти, якими на адресу відповідача направлялись копії судових рішень у даній справі, повернулись з поштовими відмітками про невручення у зв'язку з закінченням терміну зберігання (а.с. 35-37, 38-40, 48-49, 56-57, 61-62, 67-68). При цьому, адреса, за якою відповідачу направлялась судом кореспонденція (25006, м. Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського, 59/5, оф. 3), зазначена позивачем у позовній заяві та підтверджена витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (а.с.43-45).

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру (ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань").

Статтею 93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до п. 10. ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", місцезнаходження юридичної особи належить до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як унормовано ч.ч. 1, 2, 4 ст. 10 вказаного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Таким чином, відомості про місцезнаходження ТОВ "Сервернафтагруп", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, є офіційним та достовірним підтвердженням зазначеної інформації.

Відповідно до п. 99 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку", рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень, під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об'єкті поштового зв'язку вручаються адресату.

У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення.

Відповідно до п.п. 116, 117 розділу "Строк зберігання поштових відправлень, поштових переказів" постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку", у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через 5 календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення. Поштові відправлення, поштові перекази повертаються також у разі неможливості вручити їх через неправильно зазначену адресу або її відсутність (змита, відірвана чи пошкоджена в інший спосіб) та з інших причин, які не дають змоги оператору поштового зв'язку виконати обов'язки щодо пересилання поштових відправлень, поштових переказів.

Враховуючи наведене вище, господарський суд вважає, що не отримання відповідачем кореспонденції, якою господарський суд з дотриманням вимог процесуального закону, надсилав копії судових рішень у даній справі за належною адресою є обставиною, яка зумовлена не об'єктивними причинами, а суб'єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на її адресу. На підставі викладеного, відповідач несе ризики такої своєї поведінки, що цілком залежала від його волі.

Варто зазначити також, що ТОВ "Сервернафтагруп" не було позбавлене можливості дізнатись інформацію щодо справи шляхом ознайомлення з відповідними судовими рішеннями в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

До того ж, Господарський суд Кіровоградської області на своєму офіційному сайті неодноразово розміщував інформацію для відповідача про дату, час та місце судових засідань у справі № 912/507/18 (а.с. 58, 64, 73, 77).

Виходячи із викладеного, господарський суд вважає, що ним дотримано вимог чинного законодавства щодо вручення відповідачу судових рішень у даній справі.

Пунктами 4, 6 ч. 2 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено обов'язок учасників справи подавати всі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Статтею 178 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати: 1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався, господарський суд вважає за можливе вирішити спір за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши наявні у справі матеріали, оцінивши докази, господарський суд встановив наступні обставини.

27.02.2017 між ТОВ "Сервернафтагруп" (далі - Постачальник) та ВСК "Імені Горького" (Покупець) укладено договір поставки № 00160 (далі - Договір, а.с. 18-19), відповідно до умов якого Постачальник зобов'язався передати, а Покупець - прийняти та сплатити вартість мінерального добрива, а саме - нітроамофоска (далі - товар), відповідно до умов Договору.

Відповідно до п.п. 3.1. - 3.4. Договору, конкретний асортимент, кількість, ціна, кожної партії товару зазначається в рахунку фактурі, який є невід'ємною частиною даного Договору. Ціна включає вартість тари, упаковки, маркування; ціна товару визначається в національній валюті України. Оплата за товар здійснюється в національній грошовій одиниці України -гривні; форма оплати безготівкова. Покупець здійснює платежі шляхом здійснення переказу грошових коштів на банківський рахунок Постачальника, вказаний у Договорі, або в рахунку, або на будь-який інший рахунок, про який Покупець може бути проінформований Постачальником у письмовій формі; загальна сума Договору складається із суми вартості товару по всіх рахунках-фактурах, які є його невід'ємною частиною.

У пункті 4.1. Договору сторони погодили, що товар постачається на умовах 30% попередньої оплати.

Пунктами 5.1.- 5.2. Договору передбачено, що право власності на товар переходить до Покупця в момент одержання ним товару, супровідних документів, та підписання накладних на передачу товару. Поставка замовленого товару здійснюється Постачальником протягом не більше ніж 30 днів з моменту отримання попередньої оплати від Покупця. Допускається дострокова поставка товару за умови наявності згоди Покупця. Про дату дострокової поставки Постачальник повідомляє Покупця по факсу або через представника у строк не менше одного дня; бази поставки товару - EXW склад Постачальника (згідно Інкотермс у редакції 2010 року).

Договір набирає сили з моменту підписання обома сторонами і діє до 28.12.2017 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами взятих на себе зобов'язань за цим Договором (п. 9.1. Договору).

Договір підписаний повноважними представниками Постачальника та Покупця, скріплений круглими печатками сторін.

27.02.2017 відповідачем виставлено рахунок-фактуру на оплату позивачем 335920,00 грн. за поставку 38 тон нітроамофоска за ціною 7366,67 грн. за тону (а.с. 20).

На виконання п. 4.1. Договору, Покупцем здійснено попередню оплату за товар в розмірі 30% від його загальної вартості на суму 100 776,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 27.02.2017 № 1191 та банківською випискою з рахунку позивача (а.с. 21, 22).

Згідно п. 5.1. Договору, Постачальник мав поставити товар на протязі 30 днів з моменту здійснення попередньої оплати, тобто у строк до 29.03.2017 включно, однак, за доводами позивача, Постачальник свого обов'язку за Договором не виконав, товар не поставив, попередню оплату Покупцю не повернув.

Зазначене стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом з метою захисту свої порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

Вирішуючи даний спір по суті, господарський суд виходив з наступного.

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором поставки.

Згідно ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні- покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно положень ч. 1 ст. 662 Цивільного кодексу України, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Відповідно до приписів ч. ч. 1, 2 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару; покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Відповідно до приписів ч.ч. 1, 2 ст. 693 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до ст. 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Отже, не отримавши у встановлений Договором строк погоджений сторонами товар, у Покупця, в силу вимог чинного законодавства, виникає право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що станом на 27.08.2018 відповідач не повідомив Покупця про відсутність можливості поставки товару або бажання повернути суму попередньої оплати, не надав жодних пояснень щодо не вчинення дій щодо поставки товару або повернення суми попередньої оплати позивачу.

Згідно з приписами ст.ст. 193, 202 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства; одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідачем доказів повернення Покупцю попередньої оплати в сумі 100 776,00 грн. не надано, в матеріалах справи такі докази відсутні.

На підставі викладеного, слід дійти висновку про обґрунтованість позовних вимог позивача.

Таким чином, позовні вимоги слід задовольнити повністю.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 73-80, 129, 233, 236-242, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сервернафтагруп" (25006, м.Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського, 59/5, оф.3, р/р 26004551445 в АТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 380805, код ЄДРПОУ 39278806) на користь виробничого сільськогосподарського кооперативу "Імені Горького" (15300, Чернігівська область, м.Корюківка, вул. Зарічна (к. Маркса), 89, р/р 26003347122 в ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 380805) суму неповернутої попередньої оплати в розмірі 100 776, 00 грн., а також витрати зі сплати судового збору в сумі 1 762,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через Господарський суд Кіровоградської області.

Копії рішення направити

позивачу за адресою: 15300, Чернігівська область, м. Корюківка, вул. Зарічна (К. Маркса), 89;

відповідачу за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського, 59/05, оф. 3.

Суддя Л.С. Вавренюк

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.09.2018
Оприлюднено03.09.2018
Номер документу76183202
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/507/18

Судовий наказ від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Рішення від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.06.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 16.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні