Ухвала
від 05.03.2018 по справі 243/1677/18
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 243/1677/18

Кримінальне провадження № 1-кс/243/342/2018

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

05 березня 2018 року слідчий суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Слов`янського відділу поліції ГУ Національної поліції в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця РФ, громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

05 березня 2018 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області, в межах юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування слідчим СВ Слов`янського відділу поліції ГУ Національної поліції в Донецькій області подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Із вказаного клопотання вбачається, що в жовтні 2013 року на підставі Постанов Кабінету Міністрів України: № 1764 від 27.12.2001 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва», № 1404 від 09.10.2006 «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти», № 903 від 1 1.12.2013 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764 і від 9 жовтня 2006 р. № 1404», Комунальним підприємством "Слов`янське управління капітального будівництва" Слов`янської міськради Донецької області (ЄДРПОУ 37467267, Донецька обл., м. Слов`янськ, вул. Рози Люксембург, 44) була проведена закупівля за бюджетні кошти:

- «Капітальний ремонт водопроводу сел. Черевківка м. Слов`янська». Виконання будівельно-монтажних робіт по заміні труб сталевих на труби поліетиленові для подачі холодної води. Переможець - ТОВ «Донсервісбуд» (ЄДРПОУ 32942802, м. Донецьк), сума договору - 1 484 072,4 грн.

Джерелом фінансування був місцевий бюджет, головним розпорядником визначено Управління житлового комунального господарства Слов`янської міської ради Донецької області.

30 грудня 2013 року, заступником директора коммунального підприємства Слов`янської міської ради «Слов`янське управління капітального будівництва» - ОСОБА_6 , укладено договір з ТОВ Донсервісбуд» в особі директора ОСОБА_7 № 30/12, на проведення капітального ремонту водопроводу сел. Черевківка м. Слов`янська Донецької області. При цьому, ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді директора TOB Донсервісбуд» (код ЄДРПОУ 32942802), та виконуючи покладені на нього функції, був посадовою особою, на яку покладено виконання адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій.

В рамках договору 30 грудня 2013 року на підставі платіжного доручення № 65 зазначеним комунальним підприємством відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 903 від 11.12.2013 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764 і від 9 жовтня 2006 р. № 1404», яким було визначено, що: «Для виконання у 2013 році робіт, пов`язаних із реконструкцією системи водопостачання із втіленням сучасних технологій очистки води м. Слов`янська, замовники можуть здійснювати попередню оплату в розмірі 100 відсотків вартості робіт за договором (контрактом) на строк не більш як дев`ять місяців», здійснено 100% передоплату за вказані роботи ТОВ «Донсервісбуд» (ЄДРПОУ 32942802) на рахунок № НОМЕР_1 в АТ «Банк «Фінанси та кредит».

Однак, обсяг фактично виконаних робіт по капітальному ремонту водопроводу сел. Черевківка м. Слов`янськ не відповідає локальном) кошторису. Вартість по капітальному ремонту водопроводу сел. Черевківкг м. Слов`янськ в цінах на 2013 рік складає 1560543,8 грн., що на 230305,2 грй менше, чим вказано у локальному кошторисі.

Крім того, ТОВ Донсервісбуд» (код СДРПОУ 32942802) зареєстроване за юридичною адресою: м. Донецьк, вул. Сеченова, б. 1 та на теперішній час на контрольованій владою території України переєстрацію не здійснено, грошові кошти, перераховані за договором № 30/12 від 30.12.2013 на рахунках підприємства відсутні, на рахунок Управління житлового комунального господарства Слов`янської міської ради Донецької області не повернуті, роботи виконані не в повному обсязі та не здані замовнику, в установленому чинним законодавством України порядку. Тобто ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді директора ТОВ Донсервісбуд» (код СДРПОУ 32942802), своїми протиправними умисними діями вчинив заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинених у великих розмірах.

04 вересня 2015 року на підставі здобутих в ході розслідування кримінального провадження доказів ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

11.09.2015 у зв`язку з не встановленням місцезнаходження ОСОБА_7 кримінальне провадження зупинено, а останнього оголошено у розшук.

25.07.2017 ОСОБА_9 повідомлено про зміну раніше повідомленої 04.09.2015 підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, та повідомлено про підозру у заволодінні чужим майно шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у великих розмірах, тобто злочині, передбаченого ч. 3 ст.191 КК України.

25.07.2017 підслідність вказаного кримінального провадження визначено за слідчим відділом Слов`янського ВП ГУНП в Донецькій області.

На теперішній час місцезнаходження ОСОБА_7 не встановлено.

Згідно листа Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях від 05.02.2018 року №7814/1-163нт, ОСОБА_8 можливо переховується від органів досудового розслідування за адресою: АДРЕСА_2 , а також періодично перетинає лінію розмежування (КПВВ «Зайцево»). Разом з тим, затримання ОСОБА_7 на даний час не проведено у зв`язку з тим, що строк дії ухвали слідчого судді Краматорського міського суду про дозвіл на затримання завершився 30.06.2016.

На даний час ОСОБА_8 переховується від правоохоронних органів та суду і його місцезнаходження в ході досудового розслідування встановити не надалося можливим.

Наявність обґрунтованої підозри у вчинені ОСОБА_10 інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами.

У судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали подане клопотання, просили його задовольнити.

Відповідно до ст.186 КПК України, клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

За приписами ст.187 КПК України, слідчий суддя, суд після одержання клопотання про застосування запобіжного заходу до підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває на свободі, призначає дату судового засідання і здійснює судовий виклик.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 КПК України розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостою цієї статті.

Разом з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 28 лютого 2018 року, слідчий звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на затримання ОСОБА_10 з метою приводу.

За результатами розгляду клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу, слідчим суддею ОСОБА_1 05 березня 2018 року було постановлено ухвалу, якою надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_7 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Однак, вищезазначена ухвала слідчого судді від 05 березня 2018 року щодо приводу ОСОБА_8 для участі у розгляді клопотання слідчого про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не була виконана.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

У той же час, Законом встановлена імперативна норма щодо обов`язкової участі підозрюваного у розгляді клопотання про застосування щодо нього запобіжного заходу, що в свою чергу унеможливлює розгляд клопотання без обов`язкової участі підозрюваного.

У ході розгляду клопотання встановлено, що всупереч вищевказаним нормам Закону не було забезпечено явку у судове засідання підозрюваного ОСОБА_11 .

Крім того,я як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_7 на теперішній час не оголошений у міжнародний розшук.

Чинним законодавством України визначено поняття державного розшуку як комплексу розшукових та оперативно розшукових заходів, які проводяться з метою отримання інформації про ймовірне перебування в України розшукуваних і встановлюваних осіб, якщо є підстави вважати, що вони можуть переховуватись чи перебувати (перебували) на території України.

Міжнародний розшук це комплекс розшукових та оперативно розшукових заходів, які здійснюються на території країн - учасниць СНД за ініціативою правоохоронних органів однієї із зазначених країн з метою отримання інформації про ймовірне місцезнаходження безвісно зниклих людей, виявлення, арешту та видачі осіб (екстрадиції), які переховуються від слідства, суду виконання вироку, встановлення особи невпізнаного трупа.

Міжнародний розшук це комплекс розшукових, інформаційно-довідкових та інших заходів, що здійснюються Національним центральним бюро Інтерполу на території держав учасниць МОКП Інтерпол відповідно до норм міжнародного права, а також відповідно до чинного законодавства України з метою отримання інформації про місцезнаходження безвісно зниклих людей, особи невпізнаних трупів, виявлення, арешту і видачі осіб (екстрадиції), які переховуються від слідства, суду та виконання вироку.

Розглядаючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно розшукуваної особи по суті, необхідно враховувати, що підозрювані, обвинувачені, оголошені у міждержавний розшук, розшукуються і робочим апаратом НЦБ Інтерполу.

Україна вступила до Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол) у 1992 році. Національне бюро Інтерполу в Україні (Укрбюро Інтерполу) діє на підставі Положення про Національне центральне бюро Інтерполу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1993 року № 220. Функції Укрбюро Інтерполу покладаються на Міністерство внутрішніх справ України. в структурі якого утворено робочий апарат Бюро.

Головними напрямами його діяльності відповідно до статутних положень враховуючи чинне законодавство України, є координація діяльності правоохоронних органів країни у боротьбі зі злочинністю, яка виходить за межі однієї держави, забезпечення взаємодії з Генеральним секретаріатом та відповідними органами країн членів Інтерполу та проведення міжнародного розшуку.

Разом з тим довідки про перебування у міжнародному розшуку підозрюваного ОСОБА_7 до матеріалів клопотання не надано.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що обов`язковою умовою розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу є присутність учасників кримінального провадження сторони обвинувачення та сторони захисту, або перебування підозрюваного у міжнародному розшуку, тому слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є необґрунтованим та передчасним.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 176-178, 197 КПК України, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання слідчого СВ Слов`янського відділу поліції ГУ Національної поліції в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено до Апеляційного суду Донецької області, підозрюваним протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали, а іншими учасниками судового розгляду в той же строк з дня її проголошення.

Слідчий

суддя Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72592692
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця РФ, громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —243/1677/18

Ухвала від 18.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 18.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 05.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 05.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні