Постанова
від 22.02.2018 по справі 709/1605/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 709/1605/17 Прізвище судді (суддів) першої інстанції: Чубай В.В. Суддя-доповідач Шурко О.І.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2018 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Шурка О.І.,

суддів Василенка Я.М., Степанюка А.Г.,

при секретарі Коцюбі Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, без фіксування його за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно до ч. 1 ст. 229 КАС України, апеляційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 жовтня 2017 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Золотоніського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з адміністративним позовом до Золотоніського об'єднаного управління ПФУ Черкаської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії.

Постановою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 жовтня 2017 року в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним вище судовим рішенням, позивач звернувся із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувану постанову, як таку, що постановлена із порушенням норм матеріального і процесуального права, та ухвалити нову постанову, якою задовольнити позов повністю.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що позивач є пенсіонером (вид пенсії по інвалідності ІІ групи - інвалід з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС , інших ядерних аварій та випробувань), що підтверджується копією пенсійного посвідчення від 28 вересня 2011 року серії НОМЕР_1; учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та віднесений до І категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджується копією посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи від 20 грудня 2007 року серії НОМЕР_2; є інвалідом ІІ групи і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни, що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_4 від 19 листопада 2010 року; є інвалідом ІІ групи безтерміново, що підтверджується копією довідки до акта огляду МСЕК від 25 листопада 2010 року серії НОМЕР_3

Відповідач відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року № 988 Про деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України є правонаступником управління Пенсійного фонду України в Чорнобаївському районі Черкаської області внаслідок реорганізації.

Постановою Апеляційного суду Черкаської області від 16 березня 2011 року у справі № 22а-554/2011 зобов'язано управління ПФУ в Чорнобаївському районі Черкаської області провести, починаючи з 1 листопада 2009 року, перерахунок державної пенсії позивачу - інваліду ІІ групи, учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірі відповідно зі ст.ст. 54 , 50 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , та відповідно до встановленого Законом України Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на відповідний рік прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виходячи з розміру мінімальної пенсії, передбаченої ст. 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

На виконання вказаного судового рішення відповідачем проведено відповідний перерахунок та виплату пенсії, призначеної позивачу відповідно ст. 50 , 54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи .

З листопада 2011 року нарахування та виплату державної пенсії у розмірі, визначеному зазначеним рішенням суду, припинено, що не заперечується відповідачем.

Постановою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 березня 2017 року у справі № 709/2543/16-а визнано неправомірними дії управління ПФУ в Чорнобаївському районі Черкаській області щодо припинення виконання ухвали Апеляційного суду Черкаської області у справі № 22а-554/2011 в частині визнання права на державну пенсію по інвалідності , призначення та перерахунку пенсії за Законом України Про статус і соціальний захист громадян які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи .

Листом, який позивач отримав 08 серпня 2017 року, відповідач повідомив, що 20 червня 2017 року ОСОБА_3 переведено на пенсію по інвалідності відповідно до Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , проте розмір пенсійної виплати, йому встановлено відповідно до вимог постанови КМУ № 1210.

Позивач, вважаючи свої права порушеними, звернувся з відповідним позовом до суду.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд дійшов висновку про відсутність у відповідача правових підстав для нарахування належних позивачу сум пенсії у розмірах інших, ніж встановлено постановою КМУ № 1210.

Колегія суддів не може погодитись з таким висновком суду з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Постановою Апеляційного суду Черкаської області від 16 березня 2011 року у справі № 22а-554/2011 зобов'язано управління ПФУ в Чорнобаївському районі Черкаської області провести перерахунок державної пенсії позивачу - інваліду ІІ групи, учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірі відповідно зі ст.ст. 54 , 50 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , та відповідно до встановленого Законом України Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на відповідний рік прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виходячи з розміру мінімальної пенсії, передбаченої ст. 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування починаючи з 1 листопада 2009 року.

Так, у постанові Верховного Суду України від 08.07.2014 року по справі № 21-222а14 зазначено, підвищення до пенсії, яке є додатковою виплатою особі, яка визнана такою, що має на нього право, нерозривно пов'язано з виплатою пенсії і також має не визначений у часі граничний термін виплати, тому, вирішуючи питання про зобов'язання нарахувати та виплатити відповідні періодичні платежі, суди, у разі відсутності спору про право особи на отримання підвищення до пенсії або встановлення такого права в судовому порядку, не мають підстав обмежувати орган, відповідальний за здійснення їх нарахування і виплати, певним часовим проміжком, якщо не відбулося змін у законодавстві.

Тобто, твердження пенсійного органу про виконання постанови Апеляційного суду Черкаської області від 16 березня 2011 року не відповідає дійсності, оскільки у вказаній постанові не зазначено кінцевого терміну для перерахунку пенсії позивачу.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове судове рішення у відповідній частині або змінити судове рішення.

Приписи п. 4 ч. 1 ст. 317 КАС України визначають, що підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Керуючись ст.ст. 229, 242, 308, 310, 315, 317, 321, 322, 325, 328, 329 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 - задовольнити.

Постанову Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 жовтня 2017 роеу - скасувати та ухвалити нову, якою позов задовольнити повністю.

Визнати неправомірними дії Золотоніського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області щодо відмови у призначені ОСОБА_3, державної пенсії відповідно до ст.ст. 50,54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в розмірі визначеному постановою Апеляційного суду Черкаської області від 16 березня 2011 року.

Зобов'язати Золотоніське об'єднане управління Пенсійного фонду України Черкаської області нарахувати та виплатити ОСОБА_3 державну пенсію відповідно до ст.ст. 50,54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в розмірі визначеному постановою Апеляційного суду Черкаської області від 16 березня 2011 року починаючи з 20 червня 2017 року.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строки, визначені ст.ст. 328-331 КАС України.

Головуючий суддя: Шурко О.І.

Судді: Василенко Я.М.

Степанюк А.Г.

Повний текст постанови виготовлено 05.03.2018.

Головуючий суддя Шурко О.І.

Судді: Степанюк А.Г.

Василенко Я.М.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2018
Оприлюднено13.03.2018
Номер документу72603976
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —709/1605/17

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 11.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 10.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 09.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 22.02.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Ухвала від 22.11.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні