Ухвала
від 01.03.2018 по справі 808/1948/16
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ НАКЛАДЕННЯ ШТРАФУ

01 березня 2018 року Справа № 808/1948/16 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Батрак І.В.,

за участю секретаря Лялько Ю.В.,

представника заявника ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання про накладення штрафу відповідно до ст. 382 КАС України в адміністративній справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький сталеливарний завод

до Запорізької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області

про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

21.02.2018 на адресу суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький сталеливарний завод надійшла заява (вх. №5863) про накладення штрафу відповідно до ст. 382 КАС України.

На обґрунтування заяви зазначає, що 27.02.2017 набула законної сили постанова суду по даній справі, якою задоволено позов ТОВ Запорізький сталеливарний завод , у зв'язку із чим позивач листом від 21.03.2017 №180 звернувся до відповідача щодо термінового виконання вищезазначеної постанови. Вказує, що відповідач повідомляла підприємство про неможливість виконати вищезазначену постанову суду на районному та обласному рівні, у зв'язку із чим надано запит до ГУ ДФС у Запорізькій області з метою направлення його до ДФС України, остання не відповідає на листи позивача. Інших відомостей щодо виконання рішення суду ТОВ Запорізький сталеливарний завод більше не отримувало, у зв'язку із чим звернулось до органів примусового виконання рішень. Зазначає, що відповідно до закону за цією справою відкрите виконавче провадження №53917988 від 12.05.2017, яке на даний час знаходиться на стадії накладення штрафу на відповідача. З огляду на вищевикладене посилається на приписи ст. 124 Конституції України, ст. 13 Закону України Про судоустрій і статус суддів , ст. 382 КАС України та просить на підставі п. 4 ст. 382 КАС України розглянути питання про накладення штрафу.

Для розгляду питання щодо накладення штрафу, судом було призначене судове засідання на 01.03.2018 о 09 год. 15 хв., про що повідомлено учасників справи.

В судовому засіданні представник позивача (заявника) підтримав подану заяву та надав пояснення, аналогічні викладеним у заяві про накладення штрафу.

Представник відповідача (боржник) у судовому засіданні проти задоволення заяви про накладення штрафу заперечив із підстав, викладених у письмових запереченнях (вх. №6527 від 27.02.2018). Зокрема, посилається на ч. 1 ст. 382 КАС України та зазначає, що враховуючи, що при винесенні постанови суду від 14.12.2016 по справі №808/1948/16 питання судового контролю за виконання судового рішення по справі не вирішувалось, а тому відсутні підстави, на час вирішення клопотання позивача, щодо зобов'язання відповідача подати звіт про виконання судового рішення по вказаній справі. Крім того, зауважує, що зобов'язання суб'єкта владних повноважень подати звіт про виконання судового рішення є правом, а не обов'язком суду. У зв'язку із викладеним, просить відмовити в задоволенні клопотання про накладення штрафу у повному обсязі.

На підставі статті 243 КАС України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини ухвали та оголошено про час виготовлення її у повному обсязі.

Всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява про накладення штрафу у справі, суд вважає її такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, постановою суду від 14.12.2016 у справі № 808/1948/16, яка набрала законної сили 27.02.2017, адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький сталеливарний завод до Запорізької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії задоволено повністю, визнано протиправною бездіяльність Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області, правонаступником якої є Запорізька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Запорізькій області щодо не здійснення коригування у системі електронного адміністрування ПДВ позивача на суму 1 602 398,00 грн. та зобов'язано відповідача відобразити у системі електронного адміністрування податку на додану вартість суму, на яку платник ТОВ Запорізький сталеливарний завод має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних у розмірі 1 602 398,00 грн.; присуджено на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький сталеливарний завод суму судового збору 2 756,00 грн. (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість гривень 00 копійок) за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області.

За приписами частин першої - четвертої статті 382 КАС України суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов'язати суб'єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення. За наслідками розгляду звіту суб'єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту, накласти на керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Половина суми штрафу стягується на користь позивача, інша половина - до Державного бюджету України. Питання про накладення штрафу вирішується за клопотанням позивача або за ініціативою судді у судовому засіданні з повідомленням сторін. Неприбуття у судове засідання сторін, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду цього питання.

Ураховуючи, що під час розгляду справи та ухвалення рішення по суті позовних вимог судом питання щодо подання суб'єктом владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, у встановлений судом строк звіту про виконання судового рішення не вирішувалось, а тому у суду відсутні підстави для накладення на відповідача штрафу на підставі статті 382 КАС України, який відповідно до вказаної статті накладається на керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, за наслідками розгляду звіту суб'єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту.

При цьому, суд зауважує, що законодавцем у даному випадку накладення штрафу жодним чином не пов'язане із невиконанням судового рішення, невиконання якого за приписами частини другої статті 370 КАС України тягне за собою відповідальність, встановлену законом, зокрема, кримінальну (ст. 382 Кримінального кодексу України), адміністративну (ст. 185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення), цивільну (ст. 1173 Цивільного кодексу України), дисциплінарну відповідальність та накладення штрафу в розмірі передбаченому ст. 63 Закону України Про виконавче провадження .

Керуючись ст. ст. 243, 248, 256, 294, 382 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Товариству з обмеженою відповідальністю Запорізький сталеливарний завод про накладення штрафу з питань судового контролю за виконанням судового рішення в адміністративній справі в порядку статті 382 КАС України відмовити.

Ухвала набирає законної сили у строк та порядок визначений ст.256 КАС України.

Ухвала оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст.294,295 КАС України.

Суддя І.В.Батрак

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено13.03.2018
Номер документу72617534
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —808/1948/16

Постанова від 25.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 22.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 15.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 07.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 13.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 01.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 12.01.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні