Ухвала
від 05.03.2018 по справі 210/545/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/545/18

Провадження № 1-кс/210/299/18

"05" березня 2018 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянув в судовому засіданні клопотання слідчого СВ Металургійного ВП Криворізького ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42016041710000045 від 11.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05.03.2018 року до суду надійшло клопотання слідчого ОСОБА_5 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42016041710000045 від 11.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що не встановлені посадові особи Управління ДВС ГУ ТУЮ у Дніпропетровській області знаходячись у не встановленому місці з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах використовуючи своє службове становище в супереч інтересам служби, реалізували вилучене Державною виконавчою службою рухоме та не рухоме майно шляхом надання незаконних переваг третім особам. Тим самим завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб у не встановленому розмірі.

Вказане кримінальне провадження розпочате за оперативною інформацією Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області.

Крім цього, в ході досудового розслідування, до Металургійного ВП КВП ГУ НП у Дніпропетровській області звернувся з заявою директор ТОВ «ЕТАР» ОСОБА_6 про притягнення до кримінальної відповідальності начальника Криворізького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області ОСОБА_7 . В зв`язку з тим, що вона під час виконання судового рішення про стягнення з ТОВ «ЕТАР» на користь ПП «НВП «Спецтех Капітал» заборгованості у сумі 588285 грн. 56 коп. реалізувала майно ТОВ «ЕТАР» завідомо знаючи, що оцінка майна, яка проведена в рамках виконавчого провадження оскаржена в судовому порядку.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що на виконанні у Криворізькому районному відділі ДВС ГТУЮ у Дніпропетровській області перебуває виконавче провадження №53601859 про стягнення з ТОВ «ЕТАР» на користь ПП «НВП «Спецтех Капітал» коштів в сумі 588285 грн. 56 коп.

З метою добровільного виконання рішення суду посадовими особами ТОВ «ЕТАР» було передано державному виконавцю для подальшої реалізації, навантажувач фронтальний, марки XCMGZL50G, ідентифікаційний № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , 2013 року випуску, виробник Китай. 02.06.2017 державним виконавцем ОСОБА_7 складено постанову про опис і арешт вказаного майна.

З метою виконання судового рішення шляхом реалізації вказаного майна, постановою державного виконавця від 07.06.2017 було залучено суб`єкта оціночної діяльності для проведення оцінки арештованого майна, яка була проведена 13.06.2017, згідно звіту оцінки ринкова вартість навантажувача фронтального складала 422161 грн.

Не погодившись з оцінкою арештованого майна, посадові особи боржника ТОВ «ЕТАР» оскаржили дії державного виконавця ОСОБА_7 з оцінки майна та передачі його на реалізацію.

Так, постановою Господарського суду Дніпропетровської області скарга ТОВ «ЕТАР» задоволена в повному обсязі.

Однак, державний виконавець не дивлячись на це, передала арештоване майно, а саме навантажувач фронтальний на реалізацію до Дніпропетровської філії ДП «СЕТАМ» з початковою ціною 422161 грн.

17.07.2017 ДП «СЕТАМ» було проведено електронні торги навантажувача фронтального, марки XCMGZL50G. Переможцем торгів було визначено ТОВ «АКВЕТИКО» код ЄДРПОУ: 39478569, яке запропонувало за лот 548809 грн. 30 коп.

02.08.2017 держаним виконавцем ОСОБА_7 видано акт про проведення електронних торгів та передано навантажувач фронтальний, марки XCMGZL50G посадовим особам ТОВ «АКВЕТИКО» код ЄДРПОУ: 39478569, юридична адреса, 02081, м. Київ, вул. Клеменська буд. 1 офіс 2.

Так, своїми діями державний виконавець Криворізького районного ВДВС ГТУЮ у Дніпропетровській області, можливо вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України.

Відповідно до диспозиції ст. 364 КК України, кваліфікуючою ознакою зловживання владою або службовим становищем є спричинення такими діями істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Так, у органів досудового розслідування виникла необхідність у призначенні судово-товарознавчої експертизи над навантажувачем фронтальним, марки XCMGZL50G, що встановить його реальну ринкову вартість та в подальшому допоможе надати юридичну оцінку діям державного виконавця та суб`єкта оціночної діяльності, який проводив оцінку майна у виконавчому провадженні.

27.02.2018 постановою слідчого у кримінальному провадженні, навантажувач фронтальний, марки XCMGZL50G, визнано речовим доказом.

На підставі вищенаведеного, беручи до уваги те, що навантажувача перебуває у володінні ТОВ «АКВЕТИКО», для слідства існує реальна загроза втрати, відчуження, знищення, розукомплектування, вказаного навантажувача, що в подальшому унеможливить в порядку ст. 9 КПК України неупереджено дослідити обставини кримінального провадження. Тому з метою збереження речових доказів у органів досудового розслідування виникла необхідність в порядку ст. 170 КПК України, накласти арешт на навантажувач, марки XCMGZL50G.

Відповідно до постанови КМУ №8 від 06.01.2010 про затвердження порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, реєстрація транспортних засобів вказаної категорії покладена на територіальні органи Держпраці за місцем знаходження юридичної особи власника транспортного засобу або за місцем проживання фізичної особи власника транспортного засобу.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_3 , Головним управлінням Держпраці у Київській області право власності на навантажувач фронтальний, марки XCMGZL50G, ідентифікаційний № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , 2013 року випуску, виробник Китай, зареєстровано за ТОВ «АКВЕТИКО».

За таких обставин, слідчий та прокурор просили доручити виконання ухвали про арешт навантажувача фронтального, марки XCMGZL50G начальнику Головного управління Держпраці у Київській області, юридична адреса 04060, м. Київ, вул. Вавілових, 10.

В судовому засіданні слідчий та прокурор, кожен окремо, клопотання підтримали, просили задовольнити, окрім того просили здійснювати розгляд справи без фіксації технічними засобами, визнаючи законність проведеної процесуальної дії та її результатів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України в судове засідання представники організації, у володінні якої перебуває зазначене майно не викликалися.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, за письмовою заявою учасників судового засідання, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про тимчасовий доступ до речей та документів, не здійснювалась.

Вивчивши клопотання про арешт майна та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вислухавши пояснення слідчого, прокурора, вважаю, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, згідно ст.ст.131,132 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно з ч.1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положеннями ч. 2ст. 170 КПК Українивизначено, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно з ч.3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1ст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 10ст. 170 КПКарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Арешт накладається на майно третьої особи, якщо вона набула його безоплатно або за вищу або нижчу ринкової вартості і знала чи повинна була знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених упунктах 1-4частини першої статті 962-Кримінального кодексу України.

Арешт може бути накладений і на майно, на яке раніше накладено арешт відповідно до інших актів законодавства. У такому разі виконанню підлягає ухвала слідчого судді, суду про накладення арешту на майно відповідно до правил цього Кодексу.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, за фактом вчинення якого розслідується кримінальне провадження та в межах якого подано дане клопотання, слідчий суддя доходить до висновку, що наявні достатні підстави для арешту зазначеного в клопотанні майна.

Керуючись вимогами ст.ст.107, 131,132,170-173,309,395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Металургійного ВП Криворізького ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42016041710000045 від 11.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України задовольнити.

Накласти арешт, що полягає у забороні відчуження рухомого майна, що належить ТОВ «АКВЕТИКО» код ЄДРПОУ: 39478569, а саме на навантажувач фронтальний, марки XCMGZL50G, ідентифікаційний № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , 2013 року випуску, виробник Китай.

Доручити виконання ухвали про арешт навантажувача фронтального, марки XCMGZL50G начальнику Головного управління Держпраці у Київській області, юридична адреса 04060, м. Київ, вул. Вавілових, 10.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення05.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72622364
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/545/18

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 02.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Живоглядова І. К.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.03.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 06.03.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 05.03.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 05.03.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні