Постанова
від 08.12.2009 по справі 13243/09
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2009 року № 13243/09/9104

Колегія суддів Львівськог о апеляційного адміністрати вного суду в складі:

головуючого судді - Олендера І.Я.,

суддів - Заверухи О.Б., Старунсь кого Д.М.,

при секретарі судового зас ідання - Когутич Ю.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львов і апеляційну скаргу управлін ня Пенсійного фонду України в Володимирецькому районі Рі вненської області на постано ву Володимирецького районно го суду Рівненської області від 25 березня 2009 року в справі з а адміністративним позовом ОСОБА_1 до управлінн я Пенсійного фонду України в Володимирецькому районі Рів ненської області про стягнен ня з відповідача недоплачено ї пенсії як дитині війни, -

ВСТАНОВИЛА :

В січні 2009 року ОСОБА_1 зв ернулась до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в Володимирецькому районі Рівненської області п ро зобов' язання здійснити п ерерахунок та виплатити надб авку до пенсії як дитині війн и за 2007-2008 роки в сумі 1893, 90 грн., заз начивши, що відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» пере дбачено виплату такої у розм ірі 30 % мінімальної пенсії за в іком. Незважаючи на це, відпов ідач її не виплачує.

Постановою Володимирецьк ого районного суду Рівненськ ої області від 25 березня 2009 рок у позов задоволено частково. Визнано протиправними безді яльність управління Пенсійн ого фонду України в Володими рецькому районі Рівненської області щодо не нарахування та невиплати позивачці щомі сячного підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенс ії за віком відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» за пе ріод з 09 липня 2007 року по 31 грудн я 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року. Зобов' язано управління Пенсійного фонду України в Володимирецькому районі Рівненської області п ровести нарахування та випла ту ОСОБА_1 підвищення до п енсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком у відповідно сті до ст. 6 Закону України «Пр о соціальний захист дітей ві йни» за період з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року включ но. В задоволенні решти позов них вимог відмовлено.

Зазначена постанова мотив ована тим, що позивач є дитино ю війни, а рішеннями Конститу ційного Суду України від 09.07.2007 р оку та від 22.05.2008 року визнано та кими, що не відповідають Конс титуції України положення За кону України «Про державний бюджет України на 2007 рік», «Про Державний бюджет України на 2008 рік» якими обмежується дія ст. 6 Закону України «Про соці альний захист дітей війни», а відтак вимоги позивача щодо виплати підвищення до пенсі ї є підставними та обґрунтов аними за період з 09 липня 2007 рок у та з 22 травня 2008 року . Стосовно пропущення позивачем строку звернення до суду, який перед бачений ст.99 КАС України, суд п ершої інстанції прийшов до в исновку, що позивачем такий н е пропущений, оскільки поруш ення права позивача на одерж ання пенсії у підвищеному ро змірі є триваючим і неможлив о визначити початок перебігу строку звернення до суду, стр ок позовної давності не заст осовується.

Не погоджуючись з прийнят ою постановою, управління Пе нсійного фонду України в Вол одимирецькому районі Рівнен ської області подало апеляці йну скаргу до Львівського ап еляційного адміністративно го суду, в якій просить скасув ати оскаржувану постанову і прийняти нову, якою відмовит и в задоволенні позовних вим ог.

В апеляційній скарзі апел янт вказує на те, що судом перш ої інстанції не враховано, що незважаючи на рішення Конст итуційного суду України від 09.07.2007 року та від 22.05.2008 року, зміни до Законів України «Про Держ авний бюджет України на 2007 рік » та «Про Державний бюджет Ук раїни на 2008 рік» у видаткову ча стину не були внесені, тому ко шти на виплату даних підвище нь до пенсії в 2007 та 2008 роках бул и відсутні. Крім цього зазнач ає, що позивач пропустив стро к звернення до адміністратив ного суду, який передбачений ч.2 ст.99 КАС України.

Сторони в судове засі дання не з»явились, про дату, ч ас і місце апеляційного розг ляду були повідомлені належн им чином, а тому, колегія судді в, у відповідності до ч. 4 ст. 196 К АС України, вважає за можливе розглядати справу у їх відсу тності.

Заслухавши доповідь судді Львівського апеляційного ад міністративного суду, дослід ивши матеріали справи та дов оди апеляційної скарги, коле гія суддів вважає, що апеляці йна скарга підлягає частково му задоволенню, а постанова с уду скасуванню з наступних п ідстав.

Задовольняючи частково п озовні вимоги, суд першої інс танції вірно виходив з того, щ о позивач є дитиною війни, що п ідтверджується відповідним посвідченням, а відтак, він ма є право на отримання підвище ння до пенсії відповідно до с т. 6 Закону України «Про соціал ьний захист дітей війни».

Рішеннями Конституційног о Суду України від 09.07.2007 року № 6-р п/2007 та від 22.05.2008 року №10-рп/2008 полож ення Закону України «Про дер жавний бюджет України на 2007 рі к», Закону України «Про держа вний бюджет України на 2008 рік» , якими обмежується дія ст. 6 За кону України «Про соціальний захист дітей війни» визнано неконституційними та такими , що втрачають чинність з дня у хвалення Конституційним Суд ом України цих Рішень.

При цьому згідно п.п. 5,6 резол ютивної частини такого це рі шення має преюдиціальне знач ення для судів загальної юри сдикції при розгляді ними по зовів у зв'язку з правовіднос инами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначе них законів, що визнані некон ституційними та є обов'язков им до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Враховуючи вищенаведене, к олегія суддів вважає, що підв ищення до пенсії відповідно до ст.6 «Про соціальний захист дітей війни» повинно було ви плачуватись за період з 09.07.2007 ро ку та з 22.05.2008 року, тобто, з дня на брання чинності рішень Конст итуційного суду України.

В той же час, колегія суддів вважає, що судом першої інста нції при прийнятті постанови порушено норми матеріальног о та процесуального права, що призвело до неправильного в ирішення справи.

Посилання представника ві дповідача на пропущення пози вачем строку звернення до ад міністративного суду, який п ередбачений ч.2 ст.99 КАС Україн и, колегія суддів вважає обґр унтованими з наступних підст ав.

Згідно ст.99 КАС України, ад міністративний позов може бу ти подано в межах строку звер нення до адміністративного с уду, встановленого цим Кодек сом або іншими законами. Для з вернення до адміністративно го суду за захистом прав, своб од та інтересів особи встано влюється річний строк, який, я кщо не встановлено інше, обчи слюється з дня, коли особа діз налася або повинна була дізн атися про порушення своїх пр ав, свобод чи інтересів. Відпо відно до ч. 1 ст. 100 КАС України пр опущення строку звернення до адміністративного суду є пі дставою для відмови у задово ленні адміністративного поз ову за умови, якщо на цьому нап олягає одна із сторін.

Колегія суддів вважає, що с уд першої інстанції не враху вав тієї обставини, що позива ч пропустив строк звернення до суду, оскільки звернувся з позовом лише 29.01.2009 року, а на зас тосуванні річного строку зве рнення до суду наполягав від повідач.

В даному випадку слід засто совувати річний строк зверне ння до суду відповідно до ст.99 КАС України, оскільки, посила ння суду першої інстанції на те, що позивачем такий не проп ущено, тому що порушення його права на одержання пенсії у п ідвищеному розмірі є триваюч им, слід вважати необгрунтов аним.

Відтак, колегія суддів вваж ає, що позов підлягає до частк ового задоволення, а саме в ча стині виплати підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімально ї пенсії за віком за період з 2 2 травня 2008 року по 31 грудня 2008 рок у, оскільки , дія статті 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» в редакції , яка передбачає виплату дітя м війни підвищення у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віко м була відновлена з 22.05.2008 року, д ія якої не зупинена, відтак по зивач має право на таку випла ту.

У задоволенні позовних вим ог щодо виплати підвищення д о пенсії за період з 09 липня 2007 р оку по 31 грудня 2007 року слід від мовити у зв»язку з пропуском строку звернення до суду поз ивачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Консти туції України закони, інші пр авові акти або їх положення, щ о визнані неконституційними втрачають чинність з дня ухв алення Конституційним судом України рішення про їх некон ституційність.

Колегія суддів також вважа є за необхідне зазначити про те, що відсутність бюджетног о фінансування на виплату, пе редбачених Законом України « Про соціальний захист дітей війни», підвищення до пенсії не може бути причиною невико нання відповідним суб' єкто м владних повноважень поклад ених на нього зобов' язань, о скільки реалізація особою пр ава, що пов' язане з отриманн ям бюджетних коштів, яке базу ється на спеціальних та чинн их на час виникнення спірних правовідносин нормативно-пр авових актах національного з аконодавства, не може бути по ставлена у залежність від бю джетних асигнувань (рішення Європейського суду з прав лю дини у справі “Кечко проти Ук раїни”).

Оскільки правові положенн я, які передбачають виплату щ омісячного підвищення до пен сії дітям війни є чинними, а п озивач належать до вказаної групи осіб і має право на її от римання, органи державної вл ади не можуть свідомо зменшу вати розмір такої допомоги.

Стосовно посилань апелянт а на те, що законодавством Укр аїни не визначено поняття «м інімальна пенсія за віком» я к розрахункової величини для підвищення пенсії згідно ст . 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни», то ко легія вважає за необхідне вк азати про наступне.

За чинним законодавством України розмір мінімальної пенсії за віком визначається лише за правилами ст. 28 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування». Однак, згідно ч.3 ст . 28 цього Закону мінімальний р озмір пенсії за віком, встано влений абзацом 1 частини 1 цієї статті, застосовується викл ючно для визначення розмірів пенсії, призначених згідно з цим Законом. Оскільки законо давством інший мінімальний р озмір пенсії за віком не визн ачений, слід застосовувати ц ей розмір.

Враховуючи вищенаведене , колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інс танції порушено норми матері ального права, що призвело до неправильного виіршення спр ави, висновки суду першої інс танції не відповідають обста винам справи.

З огляду на викладене, коле гія суддів відзначає, що неви плата підвищення до пенсії п озивачу заподіяна протиправ ною бездіяльністю відповіда ча.

Колегія суддів вважає, що в ірним способом відновлення п орушеного права позивача є п окладення обов' язку на відп овідача провести належне нар ахування та виплату підвищен ня до пенсії у розмірі 30 % мінім альної пенсії за віком, відпо відно до ст. 6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» з урахуванням виплаче них позивачу сум у розмірі 30 % м інімальної пенсії за віком з а період з 22 травня 2008 року по 31 г рудня 2008 року, що, на думку коле гії суддів, відповідає норма м матеріального права, факти чним обставинам справи та на явним у ній доказам.

Керуючись ч.3 ст. 160, ст. 195, ст. 196, п .3 ст. 198, ст. 202, ч.2 ст. 205, ст. 207, ст. 254 КАС У країни, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу управл іння Пенсійного фонду Україн и в Володимирецькому районі Рівненської області задово льнити частково.

Постанову Володимире цького районного суду Рівнен ської області від 25 березня 2009 року скасувати та прийняти н ову, якою позов ОСОБА_1 до у правління Пенсійного фонду У країни в Володимирецькому ра йоні Рівненської області про стягнення підвищення до пен сії задовольнити частково.

Визнати бездіяльність уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Володимирецькому рай оні Рівненської області щод о невиплати на користь ОСОБ А_1 підвищення до пенсії у ро змірі 30 % мінімальної пенсії з а віком, передбаченої ст. 6 Зак ону України "Про соціальний з ахист дітей війни" за період з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 ро ку протиправною.

Зобов'язати управління Пен сійного фонду України в Воло димирецькому районі Рівненс ької області нарахувати та в иплатити ОСОБА_1 підв ищення до пенсії у розмірі 30 % м інімальної пенсії за віком, п ередбаченої ст. 6 Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей війни" за період з 22 травня 20 08 року по 31 грудня 2008 року включн о з врахуванням ст. 28 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» та виплачених сум.

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Постанова апеляційного су ду набирає законної сили з мо менту її проголошення, але мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку шляхом подачі ка саційної скарги безпосередн ьо до адміністративного суду касаційної інстанції протяг ом одного місяця з дня набран ня постановою законної сили, а у разі складення постанови в повному обсязі, відповідно до ч.3 ст. 160 КАС України - з дня складення постанови в повном у обсязі.

Головуючий :

Судді : Олендер І.Я.

Заверуха О.Б.

Старунський Д.М.

Повний текст постанови ви готовлено 11.12.2009 р.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.12.2009
Оприлюднено02.04.2010
Номер документу7263880
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —13243/09

Постанова від 20.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Кожан М.П.

Постанова від 08.12.2009

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Олендер Ігор Ярославович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні