Ухвала
від 20.03.2018 по справі 927/1142/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

20 березня 2018 року м. Чернігівсправа № 927/1142/17

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Оленич Т. Г., розглянувши заяву б/н б/д

Товариства з обмеженою відповідальністю НАДІЯ

про повернення судового збору, сплаченого за подання до господарського суду позовної заяви б/н від 08.12.2017

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю НАДІЯ , вул. Дорожна, 2, м. Первомайський, Харківська область, 64107

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІГІВ НОВА , вул. Надії, 11, м. Чернігів, Чернігівська область, 14034

про стягнення 295531грн.04коп.

без повідомлення або виклику сторін,

ВСТАНОВИВ:

19 березня 2018 року до Господарського суду Чернігівської області від імені Товариства з обмеженою відповідальністю НАДІЯ надійшла заява про повернення судового збору у сумі 4432грн.9 7коп., сплаченого за подання до господарського суду позовної заяви до Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІГІВ НОВА про стягнення 295531грн.04коп.

Заява обґрунтована тим, що ухвалою суду від 22.12.2017 позовну заяву залишено без руху.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суд прийшов до висновку, що заява підлягає поверненню без розгляду з огляду на таке:

Згідно з ч.2 ст.170 Господарського процесуального кодексу України письмова заява, що подається до господарського суду, підписується заявником чи його представником.

Водночас, відповідно до ч.9 ст.60 Господарського процесуального кодексу України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Заява про повернення судового збору підписана представником ТОВ НАДІЯ за довіреністю №1 ОСОБА_1

Разом з тим, вказаної довіреності до заяви не додано, на момент подання заяви в суду немає підтвердження повноваження ОСОБА_1 на підписання заяви від імені ТОВ НАДІЯ .

В зв'язку з цим заява підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Крім того, суд звертає увагу заявника, що згідно із платіжним дорученням №386 від 08.12.2017 ним сплачено за подання до господарського суду позовної заяви судовий збір у сумі 4432грн.9 8коп., а в заяві викладена вимога про повернення судового збору у сумі 4432грн.9 7коп.

Також, суд звертає увагу заявника на те, що в ст.7 Закону України Про судовий збір , якою врегульовано порядок повернення судового збору, відсутня така підстава повернення судового збору як залишення позовної заяви без руху, на що посилається заявник у своїй заяві та додає копію відповідної ухвали суду до заяви, а за змістом вказаної статті Закону перелік підстав повернення судового збору є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір підставами повернення судового збору є:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Згідно із ч.3, 4 Закону України Про судовий збір у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. У разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Залишення позовної заяви без руху - це процесуальна дія суду у разі подання і оформлення позовної заяви без додержання вимог норм господарського процесу, метою якої є надання позивачу можливості усунути допущені недоліки у визначений судом строк. У разі усунення допущених недоліків, суд відкриває провадження у справі, а у випадку не усунення недоліків в установлений судом строк, суд повертає позовну заяву позивачу.

При зверненні до суду з заявою про повернення судового збору та обґрунтуванні своїх вимог заявник має посилатись на одну з визначених у ст.7 Закону України Про судовий збір умов, за наявності якої застосовується ця норма права.

Судом роз'яснюється заявнику, що після усунення допущених в оформленні заяви недоліків він вправі повторно звернутись з даною заявою до господарського суду в загальному порядку.

З огляду на вищевикладене заяву належить повернути без розгляду.

Керуючись Законом України Про судовий збір , ст.123, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Заяву про повернення судового збору і додані до неї документи повернути Товариству з обмеженою відповідальністю НАДІЯ без розгляду.

Додаток: на 3арк.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

3. Ухвала підписана 20 березня 2018 року.

З текстом даної ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Т. Г. Оленич

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено20.03.2018
Номер документу72822317
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1142/17

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні