Ухвала
від 20.03.2018 по справі 922/4440/16
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"20" березня 2018 р. Справа № 922/4440/16

Харківський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Шутенко І.А., суддя Бородіна Л.І., суддя Здоровко Л.М.,

розглянувши апеляційну скаргу кредитора Східної ОДПІ м. Харкова Головного Управління ДФС у Харківській області (вх. №363 Х/2) на ухвалу постановлену Господарським судом Харківської області о 12 годині 45 хвилин 12.02.2018 суддею Швидкіним А.О. у приміщенні Господарського суду Харківської області у справі № 922/4440/16

за заявою Східної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова ГУ Державної фіскальної служби у Харківській області (код 39858581, м. Харків, вул. Б. Хмельницького, б. 17)

до ТОВ "Харсервіс ЛТД" (код ЄДРПОУ 38876987, м. Харків, вул. Ощепкова, б. 11, кв. 27)

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Харсервіс ЛТД", визнано безспірними вимоги ініціюючого кредитора до боржника у розмірі 507685,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном, призначено розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Нагорнєву Т.В.

Ухвалою суду від 13.03.2017 у попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Харсервіс ЛТД".

Постановою Господарського суду Харківської області від 26.04.2017 ТОВ "Харсервіс ЛТД" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Нагорнєву Т.В.

27.04.2017 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України здійснено оприлюднення повідомлення про визнання ТОВ "Харсервіс ЛТД" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

До суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", від ініціюючого кредитора надійшла заява з грошовими вимогами до банкрута, яка розглянута судом, про що винесено ухвалу суду від 17.07.2017.

Також, ухвалою суду від 17.07.2017 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Харсервіс ЛТД".

У зв'язку з відсутністю у банкрута активів, ліквідатором було складено ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю.

13.12.2017 на засіданні комітету кредиторів ТОВ "Харсервіс ЛТД" за підсумками ліквідації банкрута був схвалений звіт арбітражного керуючого Нагорнєвої Т.В. про виконання ліквідаційної процедури та ліквідаційний баланс, доручено ліквідатору звернутися до суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

20.12.2017 до суду від ліквідатора надійшло клопотання про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатора ТОВ "Харсервіс ЛТД" - арбітражного керуючого Нагорнєвої Т.В. у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за період з 26.04.17 по 30.11.2017 на суму 45760,00 грн., стягнення зазначеної суми зі Східної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області та видачу наказу.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 12.02.2018 стягнуто зі Східної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області (61001, м. Харків, вул. Богдана Хмельницького, 17, код ЄДРПОУ 39858581) в дохід Державного бюджету України (одержувач коштів: Головне управління Державної казначейської служби у м. Києві, код ЄДРПОУ 37993783, рахунок 31215256700001, банк одержувача - Головне управління державної казначейської служби України у м. Києві, МФО 820019, код бюджетної класифікації 22030106) 3200,00 грн. судового збору.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 12.02.2018 клопотання ліквідатора задоволено частково. Затверджено звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації ТОВ "Харсервіс ЛТД" за період з 26.04.2017 по 30.11.2017 на суму 45760,00 грн. В решті клопотання ліквідатора (вх. № 42419 від 20.12.2017 р.) відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні клопотання в частині стягнення суми грошової винагороди зі Східної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області та видачу наказу, місцевий господарський суд вказав, що законодавцем чітко встановлено джерело оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження розпорядника майна, а саме - така винагорода здійснюється особою, яка подала заяву про порушення справи про банкрутство (кредитор або боржник), шляхом авансування даної грошової винагороди, тоді як оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження ліквідатора, здійснюється за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Окремо, суд звернув увагу на те, що ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачає альтернативних джерел оплати грошової винагороди арбітражному керуючому, що виконує у справі про банкрутство повноваження ліквідатора, у разі відсутності у боржника коштів, одержаних у результаті його господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 12.02.2018 затверджено наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс. Ліквідовано юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Харсервіс ЛТД" (код ЄДРПОУ 38876987, адреса: 61099, м. Харків, вул. Ощєпкова, 11, кв. 27). Визнано вимоги кредиторів, що не були задоволені за недостатністю майна банкрута ТОВ "Харсервіс ЛТД", погашеними. Провадження у справі закрито. Зобов'язано державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

До Харківського апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга кредитора Східної ОДПІ м. Харкова ГУДФС у Харківській області. У скарзі кредитор просить скасувати ухвалу Господарського суду Харківської області від 12.02.2018 та прийняти нове рішення, яким відмовити ліквідатору ТОВ "Харсервіс ЛТД" у задоволенні клопотання про затвердження і стягнення грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації.

У скарзі апелянт вказує на те, що фонд авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого не створювався. Крім того, апелянт вказує про те, що ОДПІ є бюджетною установою та, у відповідності до Бюджетного кодексу України, уповноважений виконувати свої фінансові зобов'язання виключно на підставі кошторису - основного планового фінансового документу, яким на бюджетний період встановлюється повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов'язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень. Зазначає, що на рахунках ОДПІ відсутні кошторисні призначення для виплати грошової винагороди ліквідатору.

Крім того, апелянтом заявлено клопотання, в якому просить суд відстрочити сплату судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду Харківської області від 12.02.2018 у справі № 922/4440/16. В обґрунтування заявленого клопотання вказує, що на даний час Східна ОДПІ м. Харкова позбавлена можливості сплатити суму судового збору за подання апеляційної скарги, у зв'язку з тим, що на рахунки ГУ ДФС у Харківській області (який уповноважений сплачувати судовий збір за районні інспекції) накладено арешт. На підтвердження наведених обставин додано копію повідомлення ДКС України від 14.02.2018 № 07-15/244-1153.

Суддя доповідач дійшов висновку про те, що апеляційна скарга підлягає залишенню без руху, зважаючи на те, що судом встановлено недодержання апелянтом вимог процесуального закону, яке полягає:

- у наданні до скарги доказів сплати судового збору;

- не конкретизовано який саме процесуальний документ у даній справі оскаржується;

- апеляційна скарга не містить обґрунтування в чому саме полягає незаконність і (або) необґрунтованість оскаржуваної ухвали.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 28.02.2018 відмовлено у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору. Апеляційну скаргу Східної ОДПІ м. Харкова Головного Управління ДФС у Харківській області залишено без руху. Ухвалено Східній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки не пізніше 10 днів з дня вручення апелянту ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Крім того, ухвалено апелянту врахувати строки поштового перебігу та звернути увагу апелянта на те, що докази усунення недоліків апеляційної скарги мають надійти до Харківського апеляційного господарського суду не пізніше десятого дня з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Роз'яснено заявнику апеляційної скарги, що у разі невиконанні вимог даної ухвали у зазначені строки апеляційна скарга вважається не поданою та повертається апелянту.

Апеляційним господарським судом встановлено, що заявник апеляційної скарги - Східна ОДПІ м. Харкова отримала ухвалу Харківського апеляційного господарського суду 05.03.2018 про залишення скарги без руху, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення з відміткою про вручення уповноваженій особі. (а.с. 140)

Протягом встановленого ухвалою Харківського апеляційного господарського суду строку апелянт - Східна ОДПІ м. Харкова ДФС у Харківській області не надіслав до Харківського апеляційного господарського суду доказів усунення недоліків апеляційної скарги.

Згідно п. 6 статті 260 ГПК України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Крім того, судова колегія вважає за необхідне зазначити, що відповідно до частини 8 статті 174 ГПК України повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Харківський апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Повернути апеляційну скаргу на ухвалу постановлену Господарським судом Харківської області 12.02.2018 у справі № 922/4440/16 її заявнику - Східній ОДПІ м. Харкова Головного Управління ДФС у Харківській області.

Додаток на адресу Східної ОДПІ м. Харкова Головного Управління ДФС у Харківській області апеляційна скарга з додатками на 16 аркушах.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Головуючий суддя Шутенко І.А.

Суддя Бородіна Л.І.

Суддя Здоровко Л.М.

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено21.03.2018
Номер документу72854094
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4440/16

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 28.02.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 12.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 12.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 12.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні