Ухвала
від 20.03.2018 по справі 922/636/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"20" березня 2018 р.Справа № 922/636/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жигалкіна І.П.

без виклику представників сторін

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТНС" про забезпечення позову (вх. № 636/18)

по матеріалам справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТНС", смт. Васищева до 3 - я особа, яка не Харківської міської ради, м. Харків заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю КДЛ , м. Харків про визнання недійсними рішень та визнання права на користування земельними ділянками

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Харківської області звернувся з позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "ТНС" (надалі - Позивач) щодо: - визнання право на користування Позивачем земельними ділянками площею 870кв.м. за кадастровим №6310136300:01:015:0043, площею 1546 кв.м. за кадастровим №6310136300:01:015:0042, земельною ділянкою площею 0,0657 га по вул. Римарській, 32 (Шевченківський район) в місті Харкові; - визнання недійсним пункт 6 Додатку 2 «Перелік юридичних та фізичних осіб, яким припиняється право користування землею» Рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018р. №992/18 »Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» та пункт 23 Додатку 1 Перелік юридичних та фізичних осіб, яким надається дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018р. №991/18 Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд .

Ухвалою господарського суду від 20.03.2018 вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено справу № 922/636/18 до розгляду в порядку загального позовного провадження й по зазначеній справі розпочато підготовче провадження з призначенням підготовчого засідання на 10.04.2018р. об 11:00.

Разом з позовом, позивачем до суду була подана заява про забезпечення позову, в якій позивач просить суд вжити заходів по забезпеченню позову та заборонити Харківській міській раді (Відповідачу), Товариству з обмеженою відповідальністю "КДЛ" (третій особі) вчиняти на підставі пункту 6 Додатку 2 «Перелік юридичних та фізичних осіб, яким припиняється право користування землею» Рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018 р. № 992/18 »Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» , а також пункту 23 Додатку 1 Перелік юридичних та фізичних осіб, яким надається дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018р. №991/18 Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд насупні дії: виготовлення проекту відведення земельної ділянки; погодження виготовлення проекту відведення земельної ділянки; реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі; реєстрація права власності на земельну ділянку; затвердження проекту відведення земельної ділянки.

Заяву Позивач обґрунтовує тим, що стало відомо з офіційної сторінки в мережі Інтернет Харківської міської ради, наступне: пунктом 6 Додатку 2 "Перелік юридичних та фізичних осіб, яким припиняється право користування землею" Рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018 р. № 992/18 "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд" припинено акціонерному банку ПРИВАТ-ЕКСЕЛ право користування земельною ділянкою комунальної власності площею 0,0657 га по вул. Римарській, 32 (Шевченківський район) в зв'язку з припиненням юридичної особи, та договір на право тимчасового користування землею на умовах оренди № 1729 від 28.09.1998 року визнано таким, що втратив чинність, а також рішенням 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018р. №991/18 "Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд" (далі Рішення) Товариству з обмеженою відповідальністю КДЛ (третій особі) згідно п. 23 Додатку 1 Перелік юридичних та фізичних осіб, яким надається дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд до вказаного Рішення надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею, орієнтовно, 0,1020 га для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель літ. В-2 (торгівельного призначення), літ. В'-l (торгівельно-офісного призначення), літ. Т-1 (гараж) по вул. Римарській, 32 (Шевченківський район).

Тобто з вищевикладеного Рішення вбачається, що третій особі надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою відведення земельної ділянки площею, орієнтовно, 0,1020 га для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель літ. В-2 (торгівельного призначення), літ. В'-l (торгівельно-офісного призначення), літ. Т-1 (гараж) по вул. Римарській, 32 (Шевченківський район), а отже Рішення прийняте протиправно та є таким, що порушує права позивача, як особи, який належать нерухоме майно, розташоване на земельній ділянці.

Зважаючи на зазначене, Товариство з обмеженою відповідальністю ТНС з метою захисту своїх прав та законних інтересів подано до суду позов про визнання права користування та визнання недійсними рішень Харківської міської ради.

Суд, розглянувши заяву (вих. № 636/18) ТОВ "ТНС" про забезпечення позову та додані до неї документи, виходить з наступного.

Відповідно до ст. 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; встановленням обов'язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту; передачею речі, що є предметом спору, на зберігання іншій особі, яка не має інтересу в результаті вирішення спору; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об'єкти інтелектуальної власності; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини (ст. 137 Господарського процесуального кодексу України).

Особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати необхідності вжиття відповідного заходу забезпечення позову.

Заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду. У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Вжиття заходів до забезпечення позову має на меті запобігти утрудненню чи неможливості виконання рішення господарського суду, прийнятого за результатами розгляду справи.

Право вжиття тих чи інших заходів належить суду, який виходить із предмету спору, конкретних обставин справи та пропозицій заявника.

Необхідною умовою вжиття заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що не вжиття відповідних заходів утруднить або зробить неможливим виконання судового рішення.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

Вибір способу забезпечення залежить від суті позовної вимоги та повинен бути співрозмірним.

Вжиття наведених заходів до забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору в суді, в разі задоволення позову -забезпечить можливість виконання рішення суду.

Навпаки, невжиття зазначених заходів до забезпечення позову може утруднити виконання рішення. За змістом цієї статті заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду.

Згідно із заявленими Позивачем вимогами, останній про сить заборонити вчиняти дії щодо виготовлення проекту відведення земельної ділянки; погодження виготовлення проекту відведення земельної ділянки; реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі; реєстрація права власності на земельну ділянку; затвердження проекту відведення земельної ділянки до вирішення позову по суті.

З заяви (вх. № 636/18) та матеріалів вбачається, що Позивач є власником нежитлових будівель: літ. А' -4, А-4 , загальною площею 2215,3 кв.м.; літ. Г-1 , загальною площею 37,8 кв.м., літ. «Ж-1» , загальною площею 32,5 кв.м.; літ. "Н-1", загальною площею 184,20 кв.м., які знаходиться за адресою: м. Харків, вулиця Римарська, 32, на підставі Договору купівлі-продажу нерухомого майна від 26.02.2018, реєстраційний номер №339, посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_1

Зазначені приміщення, що розташовані на земельних ділянках площею 870 кв.м. за кадастровим №6310136300:01:015:0043 та площею 1546 кв.м. за кадастровим №6310136300:01:015:0042, було придбано у Публічного акціонерного товариства ФІДОБАНК (місто Київ, вул. В. Васильківська, будинок 10, код за ЄДРПОУ 14351016), яке є юридичною особою, створеною внаслідок зміни найменування ПАТ "СЕБ БАНК" та є правонаступником всіх прав та обов'язків ПАТ "СЕБ БАНК", ВАТ "СЕБ БАНК", АБ "АЖІО", АБ "Факторіал-Банк", АБ "Приват-Ексел", АКБ "Престиж", ВАТ "Ерсте Банк", ПАТ "Ерсте Банк" та Публічного акціонерного товариства "ФІДОБАНК".

З огляду на те, що заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як гарантія реального виконання рішення суду та враховуючи, що обраний спосіб забезпечення позову шляхом заборони Харківській міській раді, Товариству з обмеженою відповідальністю КДЛ вчиняти дії: виготовлення проекту відведення земельної ділянки; погодження виготовлення проекту відведення земельної ділянки; реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі; реєстрація права власності на земельну ділянку; затвердження проекту відведення земельної ділянки, а отже існує конкретний зв'язок між заходом до забезпечення позову і предметом позову, а вжитий судом захід до забезпечення позову спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення у разі задоволення позову.

З огляду на вищевикладене та те, що вжиття заходів забезпечення позову є процесуальною гарантією захисту прав і не є вирішенням судового спору по суті, беручи до уваги, що заявником наведені обґрунтовані підстави того, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду, суд вважає за можливе задовольнити заяву про забезпечення позову.

Керуючись статтями 8, 136, 138, 139, 140, 234, 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТНС" про забезпечення позову (вх. № 636/18) - задовольнити.

Заборонити Харківській міській раді, Товариству з обмеженою відповідальністю КДЛ вчиняти на підставі пункту 6 Додатку 2 «Перелік юридичних та фізичних осіб, яким припиняється право користування землею» Рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018 р. № 992/18 "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» , а також пункту 23 Додатку 1 Перелік юридичних та фізичних осіб, яким надається дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд рішення 18 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 21.02.2018р. №991/18 Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд насупні дії: виготовлення проекту відведення земельної ділянки; погодження виготовлення проекту відведення земельної ділянки; реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі; реєстрація права власності на земельну ділянку; затвердження проекту відведення земельної ділянки до вирішення основного позову по суті у справі №922/636/18.

Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили 21.03.2018, підлягає негайному виконанню в порядку встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку до 22.03.2021.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня підписання ухвали суддею, відповідно до ст. 256 ГПК України. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала з урахуванням п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України Про виконавче провадження має статус виконавчого документа.

В силу ст. 124 Конституції України та ст. 144 ГПК України ця ухвала є обов'язковою для виконання всіма органами, організаціями та посадовими особами на всій території України.

Стягувачем за даною ухвалою є - Товариство з обмеженою відповідальністю ТНС (ідентифікаційний код юридичної особи 30512344, місцезнаходження: 62495, Харківська обл., Харківський р-н, смт. Васищеве, в-зд Орешкова, буд. 1-а)

Боржниками за даною ухвалою є:

1. Харківська міська рада (ідентифікаційний код 04059243, 61003, м. Харків, пл. Конституції, 7);

2. Товариство з обмеженою відповідальністю КДЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 41650724, місцезнаходження: 61057, м. Харків, вул. Римарська, буд. 32).

Ухвалу підписано 21.03.2018р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72881919
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/636/18

Постанова від 21.05.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Постанова від 21.05.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 19.04.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні