Ухвала
від 22.03.2018 по справі 820/1760/18
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження в частині позовних вимог

22 березня 2018 р. Справа № 820/1760/18

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Тітов О.М., розглянувши адміністративний позов ОСОБА_1 до Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області, ОСОБА_2 про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд визнати протиправним рішення ХІХ позачерговій сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області та скасувати.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 14.03.2018 року позовну заяву ОСОБА_1 було залишено без руху та надано час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом надання уточнень змісту позовних вимог щодо кожного з відповідачів, а також надання копії уточненої позовної заяви відповідно до кількості відповідачів, та зазначення ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України) першого відповідача.

На виконання Ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 14.03.2018 року позивачем надано уточнений адміністративний позов, в якому просить суд:

- визнати протиправним рішення ХІХ позачерговій сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII від 11.09.2017 р. Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області та скасувати;

- ОСОБА_2 утриматися від замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області на підставі протиправного рішення ХІХ позачергової сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII від 11.09.2017 року.

Згідно з п.4 ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 КАС України адміністративна справа - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір.

Судом встановлено, що позивач в уточненій позовній заяві визначив в якості другого відповідача ОСОБА_2 та зазначив до неї позовні вимоги в такій редакції: " ОСОБА_2 утриматися від замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області на підставі протиправного рішення ХІХ позачергової сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII від 11.09.2017 року."

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Термін "суб'єкт владних повноважень", відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 КАСУ, означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Таким чином, до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка правильності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб) відповідно до прийнятих або вчинених при здійсненні ними владних управлінських функцій.

Відповідно до п. 1.ч. 1 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Пунктом 3 частиною 1 статті 5 КАС України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: визнання дій суб'єкта владних повноважень протиправними та зобов'язання утриматися від вчинення певних дій.

Отже, суд зазначає, що ОСОБА_2 не є суб'єктом владних повноважень у розумінні пункту 7 частини 1 статті 4 КАС України та вимоги про утримання від вчинення дій, які заявлені позивачем до неї в уточненій позовній заяві не передбаченні КАС України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 170 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо: позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 170 КАС України повторне звернення тієї самої особи до адміністративного суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до того самого відповідача, як той, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається. У разі відмови у відкритті провадження в адміністративній справі з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз'яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд такої справи.

Враховуючи вищевикладене, суддя приходить до висновку, що наявні підстави для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області, ОСОБА_2 в частині позовних вимог до ОСОБА_2 про утримання від замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області на підставі протиправного рішення ХІХ позачергової сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII від 11.09.2017 року , оскільки вказану позовну заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, а її розгляд має здійснюватись відповідним місцевим судом в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 170, 243, 248, 256, 293, 294, 295 КАС України, суддя -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області, ОСОБА_2 в частині позовних вимог до ОСОБА_2 про утримання від замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Пушкіна №11 в с. Івано - Шийчине Богодухівського району Харківської області на підставі протиправного рішення ХІХ позачергової сесії Івано - Шийчинської сільської ради Богодухівського району Харківської області VII скликання №190-VII від 11.09.2017 року.

Роз'яснити позивачу, що розгляд заявлених позовних вимог належить до юрисдикції місцевого суду в порядку цивільного судочинства з урахуванням територіальної підсудності.

Роз'яснити позивачу, що повторне звернення до адміністративного суду з таким самим адміністративним позовом, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили відповідно до вимог ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.М. Тітов

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.03.2018
Оприлюднено23.03.2018
Номер документу72889206
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/1760/18

Рішення від 03.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 11.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 10.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 10.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 02.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 19.06.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 22.03.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 22.03.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні