Ухвала
від 20.03.2018 по справі 910/23249/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

20.03.2018Справа № 910/23249/17 Господарський суд міста Києва у складі судді Турчина С.О., за участю секретаря судового засідання Шкорупеєва А.Д., розглянувши матеріали господарської справи

За позовом ОСОБА_1

до Приватного акціонерного товариства "Столичний завод шампанських вин"

третя особа 1 без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -

Публічне акціонерне товариство "Київський завод шампанських вин "Столичний"

третя особа 2 без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -

Хенкель&Ко.Зекткеллерай Гес.м.б.Х

про визнання рішень недійсними

представники учасників справи:

від позивача: ОСОБА_2 (довіреність № 2697 від 15.12.17)

від відповідача: Сердюков Б.Л. (довіреність № 1 від 03.01.18)

від третьої особи 1: ОСОБА_4 (довіреність № б/н від 25.09.17)

від третьої особи 2: ОСОБА_5 (довіреність № /ордер №048946)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 (позивач) звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства "Столичний завод шампанських вин" (відповідач) в якому просить суд:

визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007 № 5;

визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 12.10.2007 № 21.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням корпоративних прав позивача як акціонера Товариства щодо порядку скликання та проведення зборів учасників товариства, які відбулися 17.09.2007 та 12.10.2007.

Також позивачем 22.12.2017 було подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 26.12.2017 заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову повернуто заявнику без розгляду.

Ухвалою суду від 27.12.2017 дану позовну заяву залишено без руху, встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

15.01.2018 через відділ діловодства суду позивачем подано заяву про усунення недоліків у позовній заяві та додано до неї заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.01.2018 в задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовлено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.01.2018 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/23249/17 та призначено підготовче засідання у справі на 13.02.2018.

12.02.2018 через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

13.02.2018 через відділ діловодства суду від Публічного акціонерного товариства "Київський завод шампанських вин "Столичний" надійшли: заява про вступ у справу як третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача; заява про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Хенкель і Зьонляйн Зекткеллерайен Гезелльшафт М.Б.Х.; заява про направлення судового доручення до компетентного органу Республіки Австрії та зупинення провадження у справі; клопотання про витребування доказів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.03.2018 продовжено строк підготовчого провадження у справі № 910/23249/17 на 30 днів; залучено до участі у справі Хенкель&Ко.Зекткеллерай Гес.м.б.Х, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача; відкладено підготовче засідання на 20.03.2018.

19.03.2018 через відділ діловодства суду від третьої особи 1 надійшли документи по справі, запитання позивачу та відповідачу в порядку письмового опитування та клопотання про відкладення підготовчого судового засідання.

20.03.2018 через відділ діловодства суду від третьої особи 2 надійшли пояснення по справі, запитання позивачу в порядку ст. 90 ГПК України та заява про застосування строків позовної давності.

20.03.2018 через відділ діловодства суду від позивача надійшла заява про збільшення розміру позовних вимог та клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання вказаної заяви.

20.03.2018 через відділ діловодства суду від відповідача надійшли пояснення по справі.

В судове засідання 20.03.2018 з'явились представники сторін та представники третіх осіб 1,2.

В судовому засіданні 20.03.2018 представник третьої особи 1 заявив усне клопотання про залишення без розгляду раніше поданої заяви щодо направлення судового доручення до компетентного органу Республіки Австрії та зупинення провадження у справі. Представник ПАТ "Київський завод шампанських вин "Столичний" зазначив, що Хенкель&Ко. Зекткеллерай Гес.м.б.Х вже повідомлена належним чином про розгляд даної справи та залучена у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, з забезпеченням участі її представника, а тому необхідності в зупинені провадженя вже немає.

Представники сторін, третьої особи 2 не заперечили щодо залишення без розгляду заяви третьої особи 1 щодо направлення судового доручення до компетентного органу Республіки Австрії та зупинення провадження у справі.

В судовому засіданні 20.03.2018 суд постановив ухвалу, якою залишив без розгляду заяву третьої ПАТ "Київський завод шампанських вин "Столичний" щодо направлення судового доручення до компетентного органу Республіки Австрії та зупинення провадження у справі.

В судовому засіданні 20.03.2018 вирішувалось питання щодо залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр", як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін з даного приводу, суд вважає за необхідне з власної ініціативи залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр", як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача з огляду на наступне.

У відповідності до ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. (ч. 2 ст. 50 ГПК України)

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 ГПК України).

Позивачем заявлено вимоги до Приватного акціонерного товариства "Столичний завод шампанських вин" про визнання недійсним рішеня загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007 №5 та рішеня ради акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 12.10.2007 №21 .

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням корпоративних прав позивача як акціонера Товариства щодо порядку скликання та проведення зборів учасників товариства, які відбулися 17.09.2007 та 12.10.2007. Відповідно до наказу ЗАТ Столичний завод шампанських вин №66 Товариству з обмеженою відповідальністю Міжгалузевий реєстраційний центр було доручено здійснення персонального повідомлення акціонерів про загальні збори акціонерів ЗАТ Столичний завод шампанських вин .

А тому, з урахуванням вищевикладених обставин та положень чинного законодавства, суд дійшов висновку, що прийняте рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки Товариства з обмеженою відповідальністю Міжгалузевий реєстраційний центр , у зв'язку з чим, залучає Товариство з обмеженою відповідальністю Міжгалузевий реєстраційний центр , як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Відповідно до ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов'язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Враховуючи викладене, суд зобов'язує позивача направити на адресу залученої третьої особи копію позову з доданими до нього документами.

Присутні у судовому засіданні 20.03.2018 представники третіх осіб 1,2 підтримали раніше подані клопотання щодо письмового опитування позивача та відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 90 ГПК України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов'язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті (ч.2 ст. 90 ГПК України).

Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п'ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п'ять днів до першого судового засідання. (ч.3 ст. 90 ГПК України).

Суд, заслухавши пояснення учасників судового процесу, враховуючи обґрунтування щодо заявлених клопотань про письмове опитування позивача та відповідача, керуючись ст. 90 ГПК України, дійшов висновку про задоволення клопотання Публічного акціонерного товариства "Київський завод шампанських вин "Столичний" щодо письмового опитування позивача та відповідача та, відповідно, клопотання Хенкель&Ко.Зекткеллерай Гес.м.б.Х щодо письмового опитування позивача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд задовольняє клопотання третьої особи 1 та відкладає підготовче засідання.

З урахуванням наведеного, керуючись статтями 50, 90, 172, 182, 183, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі № 910/23249/17 третю особу 3 без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр" (04074, м. Київ, вул. Коноплянська, буд. 12, каб. 308, код 24366757).

2. Зобов'язати позивача надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр" копію позовної заяви з доданими до неї документами. Належні докази відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів в оригіналах надати суду.

3 Товариству з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр" у строк протягом п'яти днів з дня отримання копії позовної заяви подати до суду пояснення щодо позову, але не пізніше закінчення підготовчого провадження. Пояснення щодо позову надати з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України.

4. Задовольнити клопотання Публічного акціонерного товариства "Київський завод шампанських вин "Столичний" щодо письмового опитування позивача та відповідача в порядку ст. 90 ГПК України;

5. Задовольнити клопотання Хенкель&Ко.Зекткеллерай Гес.м.б.Х щодо письмового опитування позивача в порядку ст. 90 ГПК України.

6. Зобов'язати позивача та відповідача надати відповіді на запитання, поставленні третіми особами 1,2 в порядку ст. 90 ГПК України. Зазначені відповіді надати суду до 12.04.2018 .

7. Повторно витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжгалузевий реєстраційний центр" (04074, м. Київ, вул. Коноплянська, буд. 12, каб. 308):

- інформацію щодо того, чи була ОСОБА_1 власником простих іменних акцій АТ "Столичний завод шампанських вин" станом на 17.09.2007, докази в обгрунтування;

- повідомлення про проведення (скликання) загальних зборів акціонерів ЗАТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007 (додаток № 2 до наказу №66 від 25.07.2007), яке було адресовано ОСОБА_1, з доказами його направлення позивачу;

- протокол реєстрації учасників загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007;

- пояснення щодо наявності повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007, в офіційних друкованих виданнях;

8. Відкласти підготовче засідання у справі № 910/23249/17 на 17.04.18 о 17:20 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 7 .

9. Позивачу надати суду:

- для огляду оригінали доданих до позову документів;

- пояснення щодо наявності повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007, в офіційних друкованих виданнях;

10. Відповідачу надати суду:

- пояснення щодо наявності повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів АТ "Столичний завод шампанських вин" від 17.09.2007, в офіційних друкованих виданнях;

11. Повторно витребувати у Подільської районної в місті Києві державної адміністрації (04070, м. Київ, Контрактова площа, 2) належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Приватного акціонерного товариства "Столичний завод шампанських вин" (ідентифікаційний код 32383371). Витребувані документи надати до суду в строк до 17.04.2018.

12. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 ГПК України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

13. Попередити позивача про те, що у разі ненадання господарському суду без поважних причин документів або нез'явлення його представника у судове засідання, позов відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України може бути залишений без розгляду.

14. Повідомити сторонам, що відповідно до ст. 192 ГПК України, вони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

15. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

16. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Суддя С.О. Турчин

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено27.03.2018
Номер документу72952964
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання рішень недійсними

Судовий реєстр по справі —910/23249/17

Ухвала від 26.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 26.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні