Постанова
від 27.03.2018 по справі 803/1485/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2018 рокуЛьвів№ 876/73/18

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

Головуючого судді Сеника Р.П.,

суддів Попка Я.С., Хобор Р.Б.

з участю секретаря судового засідання Мацьків М.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Львові апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Сантос Капітал" та Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області на постанову Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2017 року у справі № 803/1485/17 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вестера груп" до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про оскарження рішень та зобов'язання вчинити дії,-

суддя в 1-й інстанції - Мачульський В.В.

час ухвалення рішення - 17.11.2017 року, не зазначено,

місце ухвалення рішення - м. Луцьк,

дата складання повного тексту рішення - не зазначено,

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕСТЕРА ГРУП" (далі - ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП", позивач) звернулося з позовом до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (далі - Департамент ДВС МЮУ, відповідач-1) Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області (далі - Управління ДВС ГТУЮ у Волинській області, відповідач-2) про визнання протиправними та скасування постанови Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про арешт майна боржника від 09.10.2017 ВП № 54868496, постанов Відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області про опис та арешт майна (коштів) боржника ВП № 54868496 від 23.10.2017, від 24.10.2017 та зобов'язати Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України зняти арешти з майна, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "ВЕСТЕРА ГРУП".

Позовні вимоги мотивує тим, що 26.09.2017 протоколом № 01/17 установчих зборів засновників TзOB "ВЕСТЕРА ГРУП" вирішено, створити ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" внаслідок виділу вказаного Товариства з СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА", яке є правонаступником СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" в частині виділеного майна, прав та обов'язків згідно з розподільчим балансом, складеного станом на 25.09.2017. 26.09.2017 проведено реєстраційну дію "Державну реєстрацію юридичної особи шляхом виділу (в т.ч. за судовим рішенням)" та зареєстровано ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП", як юридичну особу. Відповідно до Акту передачі (переходу) основних засобів, що є Додатком №1 до розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ складеного станом на 25.09.2017р, у власність ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" перейшли основні засоби в кількості 153 найменувань.

Відділом примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, в процесі здійснення виконавчого провадження № 54868496, накладено арешт на все нерухоме та рухоме майно СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ відповідно до постанови від 09.10.2017. Державними виконавцями відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області по ВП № 54868496 23.10.2017 та 24.10.2017 винесено постанови про опис та арешт майна (коштів) боржника, відповідно до яких описано та накладено арешт на майно СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ.

Вважає, що винесені відповідачами постанови про арешт майна боржника, є протиправними та підлягають скасуванню, оскільки дії державних виконавців були вчинені щодо примусового виконання наказу № 910/6706/17, виданого 06.10.2017 Господарським судом м. Києва на виконання рішення Господарського суду м. Києва від 08.06.2017, яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.09.2017 про стягнення із СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ на користь ТзОВ "САНТОС КАПІТАЛ" заборгованості за Кредитним договором № 0041/06/22-KL від 29.11.2006. Разом з тим, відповідно до Акту передачі (переходу) кредиторської заборгованості, що є Додатком 3 до Розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, складеного станом на 25.09.2017 в переліку кредиторської заборгованості, що перейшла до ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" відсутня кредиторська заборгованість перед ТзОВ "САНТОС КАПІТАЛ" за Кредитним договором № 0041/06/22-KL від 29.11.2006, а також відсутня заборгованість за рішенням Господарського суду м. Києва від 08.06.2017 у справі № 910/6706/17. Таким чином, дії відповідачів в процесі здійснення виконавчого провадження № 54868496 стосуються іншої юридичної особи, а саме - СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, а позивач не відповідає за зобов'язаннями СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" в частині вищевказаного кредитного договору.

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2017 року позов задоволено.

Постанову суду першої інстанції оскаржили Товариство з обмеженою відповідальністю "Сантос Капітал" та Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області, подавши на неї апеляційні скарги.

В апеляційній скарзі апелянт - Товариство з обмеженою відповідальністю "Сантос Капітал" покликається на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими, порушення судом норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Апелянт свою апеляційну скаргу мотивує тим, що позовні вимоги фактично полягають у визнанні права власності на майно та зняття з нього арешту, які не можуть розглядатися адміністративними судами. Всупереч положенням ст.. 53 Кодексу адміністративного судочинства України, незважаючи на розгляд питання про скасування постанов виконавчого провадження, судом першої інстанції не було залучено до участі у справі в якості третіх осіб сторін виконавчого провадження. Що призвело до неповного з'ясування обставин по справі.

Суд першої інстанції дійшов висновків, що майно описане та арештоване у ВП №54868496 належить ТОВ ВЕСТЕРА ГРУП , оскільки 26.09.2017 року протоколом №01/17 Установчих зборів засновників ТОВ ВЕСТЕРА ГРУП вирішено створити товариство внаслідок виділу вказаного товариства з СП ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА та передати право власності на описане та арештоване майно згідно розподільчого балансу СУ АП ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА у формі ТОВ складеного станом на 25.09.2017 року. Однак апелянт наголошує на тому, що згідно ст. 334 Цивільного кодексу України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею у власність фізичним та юридичним особам майна у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи подається розподільний баланс, затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв прийняв рішення про поділ юридичної особи або виділ з неї нової юридичної особи.

Законодавством України визначено, що майнові права, зокрема право власності на нерухоме майно та транспортні засоби, виникає у юридичної особи виключно після державної реєстрації таких прав.

Станом на дату звернення з адміністративним позовом ТОВ ВЕСТЕРА ГРУП не проведено державну реєстрацію речових прав на описане та арештоване рухоме та нерухоме майно, відповідно, розподільчий баланс не є документом, який підтверджує право власності, а тому відсутні підстави стверджувати про наявність у позивача права власності на таке майно.

Також апелянт звертає увагу, що судом першої інстанції при винесенні оскаржуваної постанови застосовано частину 4 статті 59 Господарського кодексу України, яку було виключено з Господарського кодексу України у 2014 році, та на підставі якої суд дійшов висновку, що вона передбачає автоматичний та безумовний перехід при реорганізації прав і обов'язків до правонаступників .

Просить скасувати постанову Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2017 року та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

В апеляційній скарзі апелянт - Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області покликається на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими, порушення судом норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Апелянт свою апеляційну скаргу мотивує тим, що розподільчий акт є двостороннім правочином, який поєднує волю та волевиявлення сторін щодо розподілу майна і підлягає реєстрації.

Згідно ст. 334 Цивільного кодексу України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

При передачі нерухомого майна як вкладу до статутного капіталу юридичної особи право власності на таке майно виникає з моменту державної реєстрації права за такою юридичною особою у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Апелянт вважає, що правочини щодо передачі майна позивачу є фіктивними, а правочини щодо передачі нерухомого майна та транспортних засобів таким, що не відбулися, так як не проведено державну реєстрацію такого правочину.

Просить скасувати постанову Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2017 року та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не прибули, про дату, час і місце апеляційного розгляду повідомлені належним чином, а тому, суд апеляційної інстанції, відповідно до ч. 4 ст. 229, п.2 ч. 1 ст. 311 та ч. 2 ст. 313 КАС України, вважає можливим проведення розгляду справи за їхньої відсутності без здійснення фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, дослідивши обставини справи, доводи апеляційної скарги та заперечення на неї, колегія суддів приходить до переконання, що апеляційні скарги підлягають до часткового задоволення з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи, що рішенням Господарського суду м. Києва від 08.06.2017 (а.с.61-94), яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.09.2017 (а.с.95-125) вирішено стягнути солідарно з СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, ТзОВ "Золотий Екватор" та ТзОВ "АВАУР-СЕРВІС" на користь ТзОВ "САНТОС КАПІТАЛ" основну заборгованість та пеню за Кредитним договором № 0041/06/22-KL від 29.11.2006. Господарським судом міста Києва 06.10.2017 виданий наказ № 910/6706/17.

На виконання вищевказаного наказу № 910/6706/17 старшим державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Башіловим В.О. 09.10.2017 винесено постанови про відкриття виконавчого провадження № 54868496 (а.с.163-165) та постанову про арешт майна боржника - СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТОВ якою накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно товариства (а.с.50-51).

23.10.2017 заступником начальника Відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Самчуком О.П., по ВП №54868496 винесено постанови про опис та арешт майна (коштів) боржника щодо опису та накладення арешту на супермаркет /літера А-9/ загальною площею 1949,0 кв.м. приміщення з №105-1 по 105-61, що знаходиться за адресою м. Луцьк, проспект Відродження, 14а., та від 24.10.2017 про опис та арешт майна (коштів) боржника щодо опису та арешту майна на земельну ділянку площею 0,0456 га, кадастровий номер 0710100000:11:046:0102, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 30/2; житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами, реєстраційний номер 25916110700, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 30, загальна площа будинку 103,1 кв.м.; будинок загальною площею 35,1 кв.м., реєстраційний номер 3299769, що знаходиться за адресою: м.Луцьк, вул. Кременецька, 32-Г; будинок, загальною площею 98,9 кв.м., реєстраційний номері 547803, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 32-Д; будинок, загальною площею 83,5 кв.м., реєстраційний номер 20921980, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 34-А (а.с.52-54,57-58).

24.10.2017 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Новосадом О.Ю., по ВП №54868496 винесено постанови про опис та арешт майна (коштів) боржника щодо опису та накладення арешту на квартиру загальною площею 86,0 кв.м., житлова площа 48,6 кв.м., реєстраційний номер майна 2740572, що знаходиться за адресою: Волинська область, м. Луцьк, Київський майдан, 6/67, про опис та арешт майна (коштів) боржника щодо опису та накладення арешту на автозаправочну станцію Д-1 загальною площею 84,7 кв.м., реєстраційний номер майна 7408489, контрольно-пропускний пункт Г-2 загальною площею 184,1 кв.м., реєстраційний номер майна 7408560, майстерня по ремонту легкових автомобілів Б-1, загальною площею 2347,9 кв.м., реєстраційний номер майна 7408606, навіс майстерні В-1, загальною площею 234,4 кв.м., реєстраційний номер майна 7408614, тепловий пункт 3-1 загальною площею 178,7 кв.м., реєстраційний номер майна 7408667, склад запчастин Е-1 загальною площею 838,9 кв.м., реєстраційний номер майна 7408696, адміністративний корпус А-3 загальною площею 988,9 кв.м., реєстраційний номер майна 7408740, майстерня по ремонту вантажних автомобілів Ж-2, загальною площею 2174,6 кв.м., реєстраційний номер майна 7408787, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 2 (а.с.55-56,59-60).

Судом встановлено, що 26.09.2017 протоколом № 01/17 установчих зборів засновників TзOB "ВЕСТЕРА ГРУП" вирішено, створити ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" внаслідок його виділу із СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА", яке буде правонаступником СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" в частині виділеного майна, прав та обов'язків згідно з розподільчим балансом СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, складеного станом на 25.09.2017, сформовано статутний капітал даного товариства у розмірі 4 000 000,00 грн., та затверджено статут ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" (а.с.16-19).

26.09.2017 приватним нотаріусом Ариванюк Н.А. проведено реєстраційну дію "Державну реєстрацію юридичної особи шляхом виділу (в т.ч. за судовим рішенням)" та зареєстровано ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП", як юридичну особу, що підтверджується випискою з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.39-40).

Відповідно до Акту передачі (переходу) основних засобів, що є Додатком №1 до Розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТОВ складеного станом на 25.09.2017, у власність ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" перешли основні засоби, в кількості 153 найменування, а саме : земельна ділянка м. Луцьк вул. Кременецька 32-г, 0,0526 га, 11:046:034; земельна ділянка м. Луцьк вул. Кременецька 32-д, 0,0561 га, 11:046:0047; земельна ділянка м. Луцьк вул. Кременецька 34 а, 0,0647 га, 0710100000:11:046:0089; земельна ділянка м. Луцьк вул. Кременецька 30/2, 0,0456 га, 0710100000:11:046:0102; земельна ділянка м. Львів вул. Стрийська, 0,2500 га, 4610136900:07:005:0026; земельна ділянка м. Львів вул. Стрийська, 0,3500 га, 4610136800:08:005:0024; земельна ділянка м. Львів вул. Городоцька-Станційна 0,2100 га, 4610136300:05:010:0019; земельна ділянка м. Львів вул. Зелена 0,1100га, : 4610136800:04:001:0004 - 0.1043 га; земельна ділянка м. Львів вул. Зелена 147, 0,0800 га, 4610136800:02:005:0120; земельна ділянка м. Львів вул. Кульпарківська, 96, 0,0700 га 4610136300:04:003:0015; земельна ділянка м. Львів вул. Липинського 0,1454 га; земельна ділянка м. Львів вул. Липинського, 0,1600 га, 4610137500:06:001:0027; земельна ділянка м. Львів вул. Любінська-Народна 0,0800 га, 4610136900:06:004:0009; земельна ділянка м. Львів вул. Пасічна 0,1500 га, 4610136800:04:002:0025; земельна ділянка м. Львів вул. Хуторівка 0,1500 га, 4610136800:03:001:0017; земельна ділянка м. Львів вул. Шевченка 0,1300 га, 4610137500:11:007:0014; земельна ділянка м. Львів перетин пр. Червоної Калини-вул. Хуторівка 0,1700 га; земельна ділянка м. Стрий вул. Сколівська, 1, 0,0232 га 4611200000:06:073:0003; земельна ділянка с. Холонів1, Горохівського р-ну, Волинської обл. 0,25 га, кад.№0720888301:0073; земельна ділянка с. Холонів2, Горохівського р-ну, Волинської обл. 0,25 га, кад.№0720888301:0074; земельна ділянка с. Холонів6, Горохівського р-ну, Волинської обл. 0,25 га, кад.№0720888301:0072; земельна ділянка м. Полтава вул. Менделєєва, 25/63, 1357 кв.м.; контрольно-пропускний пункт, за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2, площею 184.1 кв.м.; майстерня по ремонту вантажних автомобілів загальна площа 2174.6 кв.м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; майстерня по ремонту легкових автомобілів, загальною площею 2 347.9 кв.м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; навіс майстерні, загальною площею 234.4 кв.м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; тепловий пункт, за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2 загальною площею 178.7 кв.м.; адміністративний корпус загальною площею 1044,9 кв.м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; склад запчастин, загальна площа 838.9 кв.м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; автозаправочна станція загальною площею 84,7 кв. м., за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, 2; внутрішні дороги авто площадки; водонапірна башта; загорожа; заправочні островки 2 шт.; супермаркет (приміщення з № 105-1 по № 105-61) /літер А-9/ загальною площею 1949.0 кв.м., за адресою, м. Луцьк, проспект, Відродження, 14-а; машино-місце №№ 80-84, 94,104,132-134,136,174,175 за адресою м. Київ, вул. Саксаганського, 114Б; будинок загальною площею 35,1 кв.м., житлова площа 21 м.кв, за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 32г; будинок, загальною площею 83,5, житлова площа 53, 5 м.кв, за адресою : м. Луцьк, вул. Кременецька, 34а; житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами ,за адресою: Волинська область, м. Луцьк, вул. Кременецька, 30, загальною площею 103.1 кв.м.; будинок, за адресою: м. Полтава, вулиця Менєлєєва, буд. 25/63, загальною площею 81,9 кв.м., житловою площею 47, 3 кв.м.; квартира, житловою площею 48,6 кв.м, загальною площею 86.0 кв.м., за адресою: м. Луцьк, Київський майдан, 6, кв.67; будинок, загальною площею 98,9 кв.м., житлова площа 70,4 м.кв, за адресою: м. Луцьк, вул. Кременецька, 32д; Комплекс побутових приміщень м.Чернівці, вул. Хотинська, 3-Б; газопровід; гідравлічний розділювач Vaillant WH40 3.5 м3/год.; два комплекту обов'язки котла з запірною арматурою; два котла Variant atmo VIT VK INT 484/1-5 45/9 kW; два насоса STAR RS 25/6 Wl LO; система контролю доступу; система охоронної сигналізації приміщення; котел оп. газ. КС-Г-100; підйомник мало вантажний; автоматична портальна мийка М9 висота миття 2,3 м в комплекті з додатковим обладнанням; дизель-генератор; телевізор JVC AV-2115ЕЕ; холодильник Норд-241; джерело безперебійного живлення; два монітора Acer P196HQVB TFT 18.5; системний блок на базі процесора Intel; комп'ютер РІР III 100/512; антресоль; вішак; дзеркало; мікрохвильова піч LG MH-6322W; пилосос "LG"; стіл; стілець; тумба гардеробна; тумба М-10; сегмент столу; стілець "Престиж"; тумба під принтер; кухня Віка; LEXUS LX-570 АС 0201 ВВ куз JTJHY00W904064107; LR Range Rover Evoque 635774 АС 4554 ВС; Toyota Highlander GSU55 АС 0040AI; Мерседес-Бенц ML-350 АС 0075 BI; Мерседес-Бенц S63 AMG, номер кузова WDD2221781А076658 АС 4445 ВК; Мерседес-Бенц S65 AMG, номер кузова WDD2211791A470555 АС 0277 ВР; Mercedes-Benz GLC-300 4M АС 2500 AI; ГАЗ 33023-14-УП АС 44-72 АН номер кузова 45681; ГАЗ 5312 100-26 ВМ автоцистерна номер кузова 1296434; ГАЗ 5312 92-86 ВНО номер кузова 13298198; ГАЗ 5312 бензовоз 70-52 ВНО номер кузова 0863793; ГАЗ-33021 071-82 ВМ ізотерм.ш 10135488; ГАЗ-33021 92-26 ВНО (ізотерм) к.10116708; ГАЗ-33021 94-58 ВНО /10115926/ АС 25-51 АМ; ГАЗ-3307 13-09 ВНО/ паливозаправник номер кузова 1465047; ГАЗ-3307 АС 83-97 АЕ паливозаправник номер кузова 144446; ГАЗ-3307 АС 40-08 AB номер кузова XTH330700N1496589; ГАЗ-3307 АЦ АС 47-66 АА номер кузова 1416071; ГАЗ-52 АС 83-96 АЕ номер кузова 0734884; ГАЗ-53 КО 503 Б АС 59-21 АЕ номер кузова 76076; екскаватор ЕО 2621 № 076-38 ВК; ЗІЛ 4415 66-29 ВНО без номеру кузова; КРАЗ 250 32-01 ВНО номер кузова 750915; Мерседес Бенц 100-20 ВМ номер кузова 31835815075552; причіп ГКБ-817 ВШ 18-34; трактор МТЗ-82; автонавантажувач М-40814 № ТО 03-27 ВН номер кузова 3965; автомобіль LEXUS LX-570 АС 55-55 AI номер кузова JTJHY00W004050211; Porsche Cayenne Turbo АС 55-51 АН номер кузова WP1ZZZ92ZBLA84031; автомобіль Toyota Land Cruiser 200 АС 44-44 AK (АС 00-01 АА) кузов JTMHV05J404045439; автомобіль Toyota Camry АС 00-01 AK номер кузова JTNBK46K773021421; Toyota Camry АС 61-03 АТ номер кузова 4Т1ВК46К770015242; автомобіль Land Rover Range Rover AC 55-52 AM номер SALLMAME4AA312461; автомобіль Rolls-Royce Ghosn АС 0001 АТ номер кузова SCA664S06BUX35677; ВАЗ-21093 029-94 ВК номер кузова 01521; ВАЗ-21093 035-08 ВК номер кузова 000102; ВАЗ-21093 035-93 ВК номер кузова 00183; ВАЗ-21093 АС 45-82 AB номер кузова 8298; ВАЗ-21093 АС 98-57 АС номер кузова 13217; ВАЗ-21099 999-04 ВК номер кузова 3264412; BA3-21213 033-76 ВК номер кузова 31712417; автомобіль Мерседес S500 АС 00-01 AI номер кузова WDD2211861А125062; Тойота RAV 4 АС 28-77 AI номер кузова JTMBD31V065041118; Тойота RAV 4 АС 70-73 АЕ номер кузова JTMBD31V965029341; автомобіль Фольксваген T5GP Multivan АС 96-24 ВА Ky3.WV2ZZZ7HZBH014938; Шкода Октавія Елегансе АС 78-26 AB номер кузова 12455; два контейнери для сміття; два кондиціонера Dekker; два кондиціонера DEKKER Funai; кондиціонер LG-KS-H096JLA; ЦС кондиціонер АТ-4 12x12; дві групи безпеки котла VAILLANT; комплект АТС; два комплекти димовидалення ф180 L=1м з переходами; компресорно-конденсатний блок; два котла водогрійних, теплопродуктивність 2,5Гкалл/год.; котел опалювальний КС-Г100; міні - АТС (а.с.43-46).

Задовольняючи позовні вимоги у справі, суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до пункту 1.6 Статуту ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" майно Товариства формується з джерел, не заборонених чинним законодавством України. Товариство є власником належного йому майна. Здійснюючи право власності товариство володіє, користується та розпоряджається належним йому майном відповідно до мети своєї діяльності (а.с.21).

Згідно з частинами 1 та 2статті 59 Закону України № 1404-VIII особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту. У разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Відповідно до статті 109 Цивільного кодексу України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

Відповідно до частин 1 статей 317 та 321 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Суд першої інстанції не прийняв до уваги посилання представника відповідачів на те, що правочини щодо передачі майна позивачу є фіктивними, а правочини щодо передачі нерухомого майна та транспортних засобів таким, що не відбулися, так як не проведено державну реєстрацію такого правочину, виходячи з наступного.

Як передбачає частиною 4 статті 59 ГК України, у разі поділу суб'єкта господарювання усі його майнові права і обов'язки переходять за розподільчим актом (балансом) у відповідних частках до кожного з нових суб'єктів господарювання, що утворені внаслідок цього поділу. У разі виділення одного або кількох нових суб'єктів господарювання, до кожного з них переходять за розподільчим актом (балансом) у відповідних частках майнові права і обов'язки реорганізованого суб'єкта.

Таким чином, з аналізу вищевказаних статей суд першої інстанції дійшов висновку, що вони передбачають "автоматичний" і безумовний перехід при реорганізації прав і обов'язків до правонаступника. Дане правило, має пріоритет перед загальним правилом про момент виникнення прав на рухоме чи нерухоме майно. В іншому випадку на думку суду неминуче існував би часовий проміжок, коли майно вже не належить правопопереднику, але ще не належить правонаступнику, оскільки процедура отримання та реєстрації нових документів, що посвідчують права на рухоме чи нерухоме майно, займає певний проміжок часу. За таких умов фактично виникала б ситуація, коли право на майно припинилося, а згодом виникло "заново", чого чинне законодавство не передбачає.

Крім того, суд першої інстанції звернув увагу на те, що ні протокол № 01/17 установчих зборів засновників ТзОВ від 26.09.2017, ні акт передачі (переходу) статутного капіталу, ні акти (переходу) основних засобів, та кредиторської заборгованості не визнанні в судовому порядку фіктивними чи нікчемними.

З акту передачі (переходу) кредиторської заборгованості додатку 3 до розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ складеного станом на 25.09.2017 вбачається, що до ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" перейшла також кредиторська заборгованість ТзОВ "Бухальянс" в сумі 369 918,65 грн., ТзОВ "Спецпроект-Стандарт" в сумі 1 538 579,51 грн., ТзОВ "ВОГ-РІТЕЙЛ" в сумі 11 188 236,21 грн.(а.с.48).

В переліку кредиторської заборгованості, що перейшла до позивача відсутня кредиторська заборгованість перед ТзОВ "САНТОС КАПІТАЛ" за Кредитним договором №0041/06/22-KL від 29.11.2006.

Таким чином, суд першої інстанції погодився з доводами позивача про те, що арешту підлягає майно боржника - СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, а не майно ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП".

За таких обставин суд першої інстанції прийшов до висновку, що постанови заступника начальника Відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Самчука О.П., та старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Новосада О.Ю. по ВП №54868496 від 23.10.2017 та 24.10.2017 про опис та арешт майна (коштів) боржника щодо опису та накладення арешту на майно ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" зазначеного в додатку 1 до розподільчого балансу та постанова старшого державного виконавця Відділу Примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Башілова В.О. від 09.10.2017 про арешт майна боржника в частині накладення арешту на майно ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" переданого йому актом передачі (переходу) основних засобів Додаток 1 до розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, складеного станом на 25.09.2017 є протиправними та підлягають скасуванню, оскільки відповідачами проведено опис та арешт майна ТзОВ" "ВЕСТЕРА ГРУП", що є власником арештованого майна та не має відношення до зобов'язань СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" по примусовому виконанню наказу Господарського суду міста Києва № 910/6706/17 від 06.10.2017 року виданого до створення та державної реєстрації ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП", а саме 25.09.2017.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком та аргументами суду першої інстанції з наступних підстав.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 2 ст.2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, колегія суддів вказує, що умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку на час винесення спірних постанов визначалися Законом України Про виконавче провадження № 1404-19 в редакції від 17.02.2017 року.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з частиною першою та другою статті 11 Закону України Про виконавче провадження державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Державний виконавець здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 вказаного Закону, виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Виконавець зобов'язаний: здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

Питання арешту майна боржника на час винесення згаданих вище постанов врегульовувалося статтею 56 Закону України Про виконавче провадження (у редакції на дату винесення оскаржуваної постанови). Так, арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення. Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

Згідно ч. 1 ст. 59 Закону України Про виконавче провадження особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Відповідно до ч.4 ст. 334 Цивільного кодексу України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до частини 4 пункту 48 постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року №1127 Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею у власність фізичним та юридичним особам майна у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи подається розподільний баланс, затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про поділ юридичної особи або виділ з неї нової юридичної особи (у разі поділу юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи).

Пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 року №1388 Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів передбачено, що власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено судом апеляційної інстанції, що рішенням Господарського суду м. Києва від 08.06.2017, яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.09.2017 вирішено стягнути солідарно з СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ, ТзОВ "Золотий Екватор" та ТзОВ "АВАУР-СЕРВІС" на користь ТзОВ "САНТОС КАПІТАЛ" основну заборгованість та пеню за Кредитним договором № 0041/06/22-KL від 29.11.2006. Господарським судом міста Києва 06.10.2017 виданий наказ № 910/6706/17.

На виконання вищевказаного наказу № 910/6706/17 старшим державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Башіловим В.О. 09.10.2017 винесено постанови про відкриття виконавчого провадження № 54868496 та постанову про арешт майна боржника - СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТОВ якою накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно товариства.

26.09.2017 протоколом № 01/17 установчих зборів засновників TзOB "ВЕСТЕРА ГРУП" вирішено, створити ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" внаслідок виділу вказаного Товариства з СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА", яке є правонаступником СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" в частині виділеного майна, прав та обов'язків згідно з розподільчим балансом, складеного станом на 25.09.2017. 26.09.2017 проведено реєстраційну дію "Державну реєстрацію юридичної особи шляхом виділу (в т.ч. за судовим рішенням)" та зареєстровано ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП", як юридичну особу. Відповідно до Акту передачі (переходу) основних засобів, що є Додатком №1 до розподільчого балансу СУАП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА" у формі ТзОВ складеного станом на 25.09.2017р, у власність ТзОВ "ВЕСТЕРА ГРУП" перейшли основні засоби в кількості 153 найменувань.

При передачі нерухомого майна як вкладу до статутного (складеного) капіталу юридичної особи право власності на таке майно виникає з моменту державної реєстрації права за такою юридичної особою у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

На момент подання адміністративного позову до суду, як і розгляду справи в апеляційному провадженні ТОВ ВЕСТЕРА ГРУП не проведено державної реєстрації речових прав на описане та арештоване рухоме та нерухоме майно, а наданий розподільчий баланс СП ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА , складеного станом на 25.09.2017 року, затверджений протоком №01/17 від 26.09.2017 року установчими зборами засновників ТОВ ВЕСТЕРА ГРУП не є документом, який підтверджую право власності на основні засоби згідно акту передачі (переходу), що є додатком №1 до розподільчого балансу.

Колегією суддів встановлено, що спір між сторонами виник у зв'язку з описом та арештом майна, яке перебуває у власності ТзОВ ВЕСТЕРА ГРУП , виділеної з СП "ЗАХІДНА НАФТОВА ГРУПА", апеляційний суд вважає, що в даному випадку виникає спір про цивільне право, а саме спір про право власності.

За суб'єктним складом сторін та сутністю спору дана справа підлягає розгляду загальним судом у порядку, визначеному нормами Господарського процесуального кодексу України.

Згідно п.1 ч.1 ст.238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Відповідно до вимог ч.1 ст.319 КАС України судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається у відповідній частині з підстав, встановлених відповідно статтями 238, 240 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, доводи апеляційних скарг є суттєвими і складають підстави для висновку про порушення судом першої інстанції норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, через що постанова суду підлягає скасуванню з постановленням постанови про закриття провадження у справі.

Керуючись ст. 229, 238, 243, 308, 309, 310, 311, 313, 315, 317, 319, 321, 322, 325 КАС України, апеляційний суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Сантос Капітал" та Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області - задовольнити частково .

Постанову Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2017 року у справі № 803/1485/17 - скасувати та провадження у справі закрити.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя Р. П. Сеник судді Я. С. Попко Р. Б. Хобор Повне судове рішення складено 27.03.2018 року

Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено28.03.2018
Номер документу72979277
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/1485/17

Постанова від 11.03.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 18.09.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 25.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 12.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Постанова від 27.03.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні