Ухвала
від 12.03.2018 по справі 757/9511/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9511/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про накладення арешту на грошові кошти, які розміщенні на розрахункових рахунках відкритих у банківських установах АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ", ПАТ "АЛЬФА-БАНК", ПАТ"БАНК IНВЕСТИЦIЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ", ПАТ "БАНК АЛЬЯНС", ПАТ "КБ "ГЛОБУС", ПАТ "КРЕДI АГРIКОЛЬ БАНК", АТ "ОТП БАНК", ПАТ АКБ "ЛЬВIВ", АТ "ТАСКОМБАНК", ПАТ "УКРСОЦБАНК".

Обґрунтовуючи внесене клопотання прокурор вказує на те, що управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000004297 за фактами фіктивного підприємництва, вчиненого повторно, та вчинення фінансових операцій з коштами, одержаних в наслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування та маскування незаконного походження таких коштів, вчинених організованою групою, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Як вказує прокурор у своєму клопотанні, досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 2017 року по теперішній час групою осіб за попередньою змовою між собою, без наміру здійснювати підприємницьку діяльність, створено та придбано ряд суб`єктів підприємницької діялності ТОВ «Енергобуд Пром» (код ЄДРПОУ 39701470), ТОВ «Будівельна компанія «ЛБ-Монтажбуд» (код ЄДРПОУ 40350602), ТОВ «Гудвіл Люкс Комплект» (код ЄДРПОУ 40336299), ТОВ «Вест Табако груп» (код ЄДРПОУ 41424926), ТОВ «Вандайс» (код ЄДРПОУ 39659314), ТОВ «Будівельна компанія «Гарант 207» (код ЄДРПОУ 3519622), ТОВ «Фомаркетод» (код ЄДРПОУ 41148386), ТОВ «Артфорум Груп» (код ЄДРПОУ 41071790), ТОВ «Сфера Хаус» (код ЄДРПОУ 40769343), ТОВ «Белеза» (код ЄДРПОУ 41191363), ТОВ «Бальса» (код ЄДРПОУ 41191803), ТОВ «Олімп Топ Юкрейн» (код ЄДРПОУ 41454615), ТОВ «Ревіал Трейд» (код ЄДРПОУ 41508644), ТОВ «Селайна» (код ЄДРПОУ 41580267), ТОВ «Арантіон» (код ЄДРПОУ 41646084), та інші, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в формуванні необгрунтованого податкового кредиту підприємствам вигодо набувачам для мінімізації податкових зобов`язань.

Так, група осіб, з метою вчинення фіктивного підприємництва та протиправної схеми по ухиленню від сплати податків, сприяла незаконному переведенню безготівкових коштів в готівку, їх подальшу легалізацію, минаючи при цьому систему оподаткування.

Невстановлені слідством особи, керуючись злочинною метою розробила спільний план відповідних протиправних дій, який полягав у встановленні контролю над суб`єктами підприємницької діяльності (юридичними особами), отриманні права розпоряджатися їх майном, у тому числі грошовими коштами, які надходять на їх банківські рахунки; складанні та видачі від імені даних суб`єктів підприємницької діяльності підроблених первинних документів бухгалтерського та податкового обліку, які б свідчили про проведення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки; отримання від даних суб`єктів безготівкових коштів в рахунок оплати за начебто реалізовані товари, виконані роботи, наданні послуги та подальшого їх переведення в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування.

Дотримуючись попередньо розробленого плану група осіб, діючи умисно вчинили фіктивне підприємництво, шляхом створення та придбання вищевказаних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки послуг по ухиленню від сплати податків, незаконному переведенню безготівкових коштів в готівку, легалізації коштів отриманих злочинних шляхом, минаючи при цьому систему оподаткування, шляхом документального оформлення, безтоварних операцій з купівліпродажу товарів, робіт та послуг.

Встановивши контроль над зазначеними суб`єктами підприємницької діяльності група осіб складала, видавала підроблені первинні документи бухгалтерського та податкового обліку від імені фіктивних підприємств, збували їх службовим особам та представникам суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, реєстрували податкові накладні в єдиному реєстрі Державної фіскальної служби, а також складали та подавали податкову звітність до ДПІ по місцю реєстрації підприємств, за що отримували від суб`єктів реального сектору економіки безготівкові кошти в рахунок сплати за начебто реалізовані товари, виконані роботи, надані послуги, після чого переводили їх в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування, за що отримували відповідну комісію (відсотки) за надані незаконні послуги.

З метою легалізації коштів, які отримані внаслідок вчинення суспільно небезпечного діяння, діючи за попередньою змовою, групою осіб на території м. Києва та Київської області відкрили підконтрольним суб`єктам підприємницької діяльності в приміщеннях АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ", ПАТ "АЛЬФА-БАНК", ПАТ"БАНК IНВЕСТИЦIЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ", ПАТ "БАНК АЛЬЯНС", ПАТ "КБ "ГЛОБУС", ПАТ "КРЕДI АГРIКОЛЬ БАНК", АТ "ОТП БАНК", ПАТ АКБ "ЛЬВIВ", АТ "ТАСКОМБАНК", ПАТ "УКРСОЦБАНК" розрахункові рахунки з метою проведення фінансових операцій з коштами, тобто зняття готівки з рахунків, які надійшли від підприємств реального сектору економіки за сплату не поставлених товарів, та не наданих робіт та послуг, тобто для проведення легалізації грошових коштів отриманих незаконним шляхом.

Таким чином, в ході досудового слідства в кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів та встановлені підстави, які свідчать що група осіб, використовуючи реквізити зазначених суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) здійснюють злочинну діяльність по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, та безпосередньо здійснюється обготівковування коштів.

Кошти, розміщені на рахунках зазначених підприємств є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України. Таким чином, метою арешту грошових коштів розміщених на рахунках зазначених вище юридичних осіб є збереження речових доказів, що відповідає вимогам ст. 98, п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 170 КПК України.

Постановою слідчого слідчої групи третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 від 06 лютого 2018 року визнано грошові кошти, які розміщенні на розрахункових рахунках відкритих у банківських установах АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ", ПАТ "АЛЬФА-БАНК", ПАТ"БАНК IНВЕСТИЦIЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ", ПАТ "БАНК АЛЬЯНС", ПАТ "КБ "ГЛОБУС", ПАТ "КРЕДI АГРIКОЛЬ БАНК", АТ "ОТП БАНК", ПАТ АКБ "ЛЬВIВ", АТ "ТАСКОМБАНК", ПАТ "УКРСОЦБАНК" вищевказаних підприємств речовими доказами.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном може бути застосована лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання прокурора про арешт вказаного майна, яке не було тимчасово вилучене, необхідно розглядати без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, їх захисників, представників чи законних представників, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовано, дійшов до висновку про те, що зазначене в клопотанні прокурора майно, на яке він просить накласти арешт, з метою збереження речових доказів є доцільним, а отже, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 98, 130, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках відкритих у АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" (МФО 380805) юридична адреса: м. Київ вул. Лєскова, 9, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ВЕСТ ТАБАККО ГРУП" (код ЄДРПОУ 41424926) № НОМЕР_1 ; ТОВ "ФОМАРКЕТОД" (код ЄДРПОУ 41148386) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 ; ТОВ "СФЕРА ХАУС" (код ЄДРПОУ 40769343) № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

-ПАТ "АЛЬФА-БАНК" (МФО 300346) юридична адреса: м. Київ вул. Десятинна 4/6, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "ЛБ-МОНТАЖБУД" (код ЄДРПОУ 40350602) № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 ;

-у ПАТ"БАНК IНВЕСТИЦIЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ" (МФО 380281) юридична адреса: м. Київ вул. Мельникова, 83-д, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ВЕСТ ТАБАККО ГРУП" (код ЄДРПОУ 41424926) № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ;

-у ПАТ "КБ "ГЛОБУС" (МФО 380526) юридична адреса: м. Київ, пров. Куренівський, б. 19/5, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ВАНДАЙС" (код ЄДРПОУ 39659314) № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 ; ТОВ "АРТФОРУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ 41071790) № НОМЕР_12 ; ТОВ "СФЕРА ХАУС" (код ЄДРПОУ 40769343) № НОМЕР_13 ;

-у ПАТ "БАНК АЛЬЯНС" (МФО 300119) юридична адреса: м. Київ вулиця Січових Стрільців, будинок 50, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ВЕСТ ТАБАККО ГРУП" (код ЄДРПОУ 41424926) № НОМЕР_14 ;

-у ПАТ "СБЕРБАНК" (МФО 320627) юридична адреса: м. Київ, вул. Володимирська, буд.46, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "МАСМЕД" (код ЄДРПОУ 41655586) № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ;

-у ПАТ "КРЕДI АГРIКОЛЬ БАНК" (МФО 300614) юридична адреса: м. Київ вул. Пушкінська, 42/4, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "БЄЛЕЗА" (код ЄДРПОУ 41191363) № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 ; ТОВ "РЕВІАЛ ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 41508644) № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 ;

-у АТ "ТАСКОМБАНК" (МФО 339500) що розташований за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 30, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ГУДВІЛ ЛЮКС КОМПЛЕКТ" (код ЄДРПОУ 40336299) № НОМЕР_22 ;

-у ПАТ "УКРСОЦБАНК" (МФО 300023) що розташований за адресою: м. Київ вул. Ковпака, 29, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ОЛІМП ТОП ЮКРЕЙН" (код ЄДРПОУ 41454615) № НОМЕР_23 , № НОМЕР_24 ; ТОВ "ЛБ-МОНТАЖБУД" (код ЄДРПОУ 40350602) № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 ;

-у ПАТ АКБ "ЛЬВIВ" (МФО 325268) що розташований за адресою: м. Львів вул.Сербська, 1, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "СЕЛАЙНА" (код ЄДРПОУ 41580267) № НОМЕР_27 ;

- у АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528) що розташований за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 43, наступний поточний банківський рахунок суб`єкту підприємницької діяльності, а саме: ТОВ "ЕНЕРГОБУД.ПРОМ" (код ЄДРПОУ 39701470) № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 ; ТОВ "АРТФОРУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ 41071790) № НОМЕР_30 ;

в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, із обов`язковим зазначенням дати та часи при оголошенні ухвали слідчого судді, а також, повідомляти правоохоронні органи усно та письмово, про суму коштів, що знаходяться на цих рахунках за першим запитом слідчого, на час його надання і на момент оголошення ухвали слідчого судді.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду міста Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72990658
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/9511/18-к

Ухвала від 05.12.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 12.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні