Ухвала
від 16.03.2018 по справі 2-908/10
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/58/18

Справа № 2-908/10

У Х В А Л А

Іменем України

16 березня 2018 року Деснянський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Галась І.А,

при секретарі - Дмитрієвій А.А.

у відсутності сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ГЛОБАЛФІНАНС ПРОЕКТ про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі №2-908/10 за позовом ВАТ КБ Даніель до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по договору кредиту

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження. Свої вимоги обґрунтовує тим, що 15.06.2010 р. рішенням Деснянського районного суду м. Києва по справі №2-908/10 - позов ПАТ Комерційний банк Даніель до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором №1243-04-КЗЖ-Т від 26.02.2008 р. задоволено.

На підставі зазначеного рішення 07.12.2011 р. Деснянським районним судом м. Києва видано виконавчий лист про стягнення з відповідача ОСОБА_2 на користь ПАТ Комерційний банк Даніель заборгованості у розмірі 1 366 692 грн. 94 коп., судового збору у розмірі 1700 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 120 грн.

Ухвалою суду від 22.09.2016 р., видано дублікат виконавчого листа по справі №2-908/10 р. про стягнення з ОСОБА_2 на користь ПАТ Комерційний банк Даніель заборгованості у розмірі 1 366 692 грн. 94 коп., судового збору у розмірі 1700 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 120 грн. Поновлено строк пред'явлення до виконання виконавчого листа №2-908/10 р.

07.09.2017 р. між ПАТ Комерційний банк Даніель та ТОВ ГлобалФінанс Проект укладено договір відступлення права вимоги №128, що є підставою для заміни сторони виконавчого провадження. Згідно Додатку №1 до Договору відступлення права вимоги ТОВ ГлобалФінанс Проект перейшло право вимоги за кредитним договором №1243-04-КЗЖ-Т від 26.02.2008 р., укладеним між первісним кредитором та ОСОБА_1, а також Договором поруки №1153-04 від 26.02.2008 р., укладеним між первісним кредитором та ОСОБА_2

З урахуванням вищевикладеного, ТОВ ГлобалФінанс Проект просить суд замінити сторону у виконавчому листі по справі №2-908/10 про стягнення заборгованості з ОСОБА_2, а саме: первісного стягувача ВАТ Комерційний банк Даніель на його правонаступника ТОВ ГлобалФінанс Проект .

Сторони по справі у судове засідання не з'явились, про дату і час розгляду справи повідомлялись в установленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомили.

Між тим, суд, зваживши на вимоги ч.3 ст.442 ЦПК України, вирішив провести розгляд вказаної заяви за відсутністю сторін, оскільки їх неявка не є перешкодою для розгляду заяви.

Суд, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, надані сторонами докази, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 15.06.2010 р. стягнуто з ОСОБА_1, ОСОБА_2 на користь ВАТ КБ Даніель суму боргу 1 366 692 грн. 94 коп., судовий збір у розмірі 1 700 грн. та за інформаційно-технічні послуги 120 грн.

Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 20.10.2010 р. рішення Деснянського районного суду м. Києва від 15.06.2010 р. залишено без змін.

Відповідно до ухвали Деснянського районного суду від 22.09.2016 р. видано дублікат виконавчого листа по справі №2-908/10 р. про стягнення з ОСОБА_2 на користь ПАТ Комерційний банк Даніель заборгованості у розмірі 1 366 692 грн. 94 коп., судового збору у розмірі 1 700 грн. та витрат на інформаційно-технічні послуги 120 грн. Поновлено строк пред'явлення виконавчого листа №2-908/10 р. до виконання.

Ухвала суду не оскаржувалась та набрала законної сили 28.09.2016 р.

07.09.2017 р. між ПАТ КБ Даніель та ТОВ ГлобалФінанс Проект укладено договір відступлення прав вимоги №128.

Відповідно до п. 1 Договору - за цим Договором в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, поручителів, зазначених у Додатках №1 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи право вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов'язки Боржників, за кредитними договорами, договорами поруки, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у Додатку №1 до цього Договору, надалі за текстом Основні дговор , надалі за текстом - права вимоги. Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим Договором.

Згідно Витягу з додатку №1 до Договору №128 про відступлення права вимоги від 07.09.2017 р. до ТОВ ГлобалФінанс Проект перейшло право вимоги за кредитним договором №1243-04-КЗЖ-Т від 26.02.2008 р. укладеним між первісним Кредитором та ОСОБА_1, а також Договором №1153-04 від 26.02.2008 р., укладеним між Первісним кредитором та ОСОБА_2

Відступлення права вимоги відбулось в процесі продажу майна ПАТ КБ Даніель згідно процедури його ліквідації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб відповідно до Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб .

Пунктом 1 ч.1 ст.512 ЦК України передбачено, що кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувана або боржника) з переходом прав та обов'язків від попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брала участі у виконавчому провадженні.

Згідно вимог чинного законодавства, заміна осіб в окремих зобов'язаннях через волевиявлення сторін або вказівку закону (відступлення права вимоги) є частковим правонаступництвом (сингулярне правонаступництво), тобто є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Згідно ст.514 ЦК України вказано, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсягах і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно п. 1, 2. ч. 3 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України; судові накази; ухвал, постанов судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних провадженнях у випадках, передбачених законом.

За змістом ч. ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 26 цього Закону України визначено, виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у статті 3 цього Закону, в тому числі за заявою стягувача про примусове виконання рішення та/або якщо виконавчий документ надійшов від суду у випадках, передбачених законом;

У відповідності з ч.1 ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Процесуальний порядок правонаступництва визначений ст.55 ЦПК України, згідно якої, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , заміна кредитора у зобов'язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача (правова позиція Верховного Суду України у постанові від 20 листопада 2013 року (справа № 6-122 цс 13).

За таких обставин, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником має відбуватися не лише у відкритому виконавчому провадженні, а на будь-якій стадії виконавчого провадження можливо замінити стягувача або боржника іншою особою у зв'язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі, и у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов'язки або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

З огляду на викладене, суд вважає, що заявником правомірно заявлено вимогу про заміну сторони кредитора ВАТ Комерційний Банк Даніель його правонаступником ТОВ ГлобалФінанс Проект за кредитним зобов'язанням боржника ОСОБА_2, у зв'язку із доведенням факту відступлення первісним кредитором, а у подальшому новим кредитором права вимоги за правочином (цесія) наступному кредитору, заявнику ТОВ ГлобалФінанс Проект , що надає останньому право звернення до суду із заявою про заміну стягувача на стадії виконання рішення суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 3,15,26 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. ст. 55, 442 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження - кредитора ВАТ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ДАНІЕЛЬ (код ЄДРПОУ: 26475516) на його правонаступника ТОВ ГЛОБАЛФІНАНС ПРОЕКТ (код ЄДРПОУ: 41508712) у цивільній справі №2-908/10 з виконання виконавчого листа за позовом ВАТ КБ Даніель до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по договору кредиту.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.03.2018
Оприлюднено30.03.2018
Номер документу73053264
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-908/10

Рішення від 27.01.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чередниченко В. Є.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабко В. В.

Ухвала від 20.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 21.04.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Рішення від 13.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 22.03.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 10.04.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Рішення від 09.03.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Рішення від 06.10.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Підберезний Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні