Ухвала
від 02.04.2018 по справі 552/1358/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/1358/18

Провадження № 1-кс/552/647/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2018 року Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого у кримінальному провадженні начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на грошові кошти, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор у кримінальному провадженні заступник начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області радник юстиції ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунку підприємства ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40932652).

В клопотанні вказував, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32017170000000012 від 27.02.2017, за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.5 ст.27 ч.3 ст.212, ч.3 ст.212 та ч.1 ст.364 КК України. Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що невстановлені особи, протягом 2015-2016 років створили та придбали ряд підприємств, які зареєстрували на громадян України та в подальшому використовували їх для прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам реального сектору економіки у формуванні незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток підприємств, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Також невстановлені особи протягом 2015-2016 років, використовуючи підприємства, створені та зареєстровані на території України, надаючи документи по неіснуючим фінансово-господарським операціям, сприяли підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

Встановлено, що підприємствами реального сектору економіки перераховуються грошові кошти на розрахункові рахунки ряду підприємств, в тому числі розрахунковий рахунок ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40932652) за різні групи видів товарів, робіт, послуг, які у подальшому з безготівкових коштів конвертуються у готівкові.

Згідно даних оперативних працівників ОУ Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області вище вказане підприємство, задіяне у вказаній злочинній схемі, для надання незаконної податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки шляхом проведення безтоварних операцій, підміни товарної номенклатури, а також конвертації коштів. А саме встановлено, що ОСОБА_5 , який був учасником зняття готівкових коштів на підставі грошових чеків, як службова особа з рахунків СГД щодо яких здійснюється досудове розслідування, на ім`я якого зареєстровано ТОВ «АРГОН ТРЕЙД», та який значиться керівником та головним бухгалтером вказаного суб`єкта господарської діяльності, повідомив, що до ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» не причетний, вказане підприємство зареєстровано на його ім`я за грошову винагороду на пропозицію ОСОБА_6 (один із засновників та директорів підприємств «конвертаційного центру»), що вказує на використання підприємства з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

З пояснень ОСОБА_5 вбачається, що він зареєстрував підприємство на прохання його знайомого ОСОБА_6 за грошову винагороду, жодної діяльності не здійснював і відношення до фінансово-господарської діяльності не має. Довіреностей не надавав, нікого не уповноважував, а також жодних податкових накладних ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» у Єдиному реєстрі податкових накладних не реєстрував.

У зв`язку з викладеним, виникла необхідність у перевірці операцій за участю вказаної вище юридичної особи на предмет їх проведення, відношення до операцій, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, аналізу руху коштів по рахунках, а також встановлення джерел походження грошових коштів, які на них надходили та підтвердження фактів проведених операцій по взаємовідносинам між ними та документального підтвердження руху коштів по рахунках підприємств.

Таким чином, на даний час є достатні підстави вважати, що кошти, які розміщуються або будуть надходити на рахунки ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40932652) - № НОМЕР_1 - українська гривня, відкриті в банківській установі АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) є предметом та доказом злочинів, передбачених ч.2 ст.205, ч.5 ст.27 ч.3 ст.212, ч.3 ст.212 та ч.1 ст.364 КК України, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За клопотанням прокурора, з метою попередження завчасного зняття грошових коштів з рахунків на підставі ч.2 ст.172 КПК України дане клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши думку учасників судового провадження, приходжу до наступних висновків.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст.170, ч.3 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 10 статті 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч.11 ст.170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існує обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно ст.59 Закону України «Про банки і банківську діяльність» арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Зупинення власних видаткових операцій банку за його рахунками, а також видаткових операцій за рахунками юридичних або фізичних осіб здійснюється лише в разі накладення арешту відповідно до частини першої цієї статті, крім випадків, передбачених Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму». Зупинення видаткових операцій здійснюється в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області проводиться досудове розслідування за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.5 ст.27 ч.3 ст.212, ч.3 ст.212 та ч.1 ст.364 КК України, що внесене в ЄРДР за №32017170000000012 від 27.02.2017 року. Так, згідно даних, внесених до ЄРДР, є достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення.

Невстановлені особи протягом 2015-2016 року створили та придбали ряд підприємств з метою прикриття незаконної діяльності, при цьому згідно пояснень ОСОБА_5 , на ім`я якого зареєстровано ТОВ «АРГОН ТРЕЙД», він до діяльності вказаного підприємства ніякого відношення не має, податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не реєстрував, при цьому протягом 2017 року - січня 2018 підприємством документально відображається реалізація товару, а тому на даний час є достатні підстави вважати, що кошти, розміщені на рахунках підприємства ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» у банківській установі АБ «Укргазбанк» (МФО 320478) мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні та на даний час є необхідність у перевірці операцій за участю вказаної вище юридичної особи на предмет їх проведення, відношення до операцій, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, аналізу руху коштів по рахунках, а також встановлення джерел походження грошових коштів, які на них надходили та підтвердження фактів проведених операцій по взаємовідносинам між підприємствами та документального підтвердження руху коштів по рахунках підприємств.

У поданому до суду клопотанні наведено достатньо підстав для накладення арешту на грошові кошти, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170, 173 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

1.Накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках підприємства ТОВ «АРГОН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40932652) № НОМЕР_1 українська гривня, відкритий в банківській установі АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478), розташованій за адресою: м.Київ вул.Єреванська, 1 без встановлення суми коштів та зупинити проведення усіх видаткових операцій по ньому, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом.

2. Зобов`язати службових осіб АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) надати слідчому управлінню фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області, на момент оголошення ухвали слідчого судді виписку банку про рух грошових коштів (із зазначенням з якого або на який рахунок проводилось перерахування, з зазначенням назв та організаційної форми відповідних підприємств, підстав перерахування, призначень платежів, дати та часу перерахування, тощо) з 01.01.2015 року по день оголошення ухвали слідчого судді та роздруківку про залишок коштів на арештованому рахунку, а у подальшому письмово, у 15-ти денний термін повідомляти СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області, м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 47, про факти надходження коштів на вищезазначений рахунок за весь час існування арешту.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73112251
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на грошові кошти

Судовий реєстр по справі —552/1358/18

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні