Ухвала
від 29.03.2018 по справі 757/9480/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9480/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про накладення арешту на речі та предмети виявлені та вилучені в ході проведеного обшуку приміщення за адресою: Київська область, Броварський р-н, смт. Калинівка, вул. Ігорєва, 4, яке займає ТОВ «Спектрум Європа».

Обґрунтовуючи внесене клопотання прокурор вказує на те, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000001073 від 05.04.2017 року, за фактом випуску службовими особами ТОВ «Вікторія Ленд», з послідуючою реалізацією споживачам, недоброякісної продукції в особливо великих розмірах, на підставі незаконно виданої ліцензії службовими особами органу сертифікації та виконавчої влади, що уповноважений Кабінетом Міністрів України для надання ліцензії на виробництво тютюнових виробів та за фактом незаконного виготовлення службовими особами ТОВ «Спектрум Європа» (код ЄДРПОУ 40648122) тютюнових виробів шляхом відкриття підпільного цеху з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів, з послідуючою реалізацією споживачам недоброякісної продукції в особливо великих розмірах, за ознаками ч. 2 ст. 204, ст. 227, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Представник володільця майна в судове засідання не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Причини неявки суду невідомі.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Як вказує прокурор у своєму клопотанні, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Вікторія Ленд», код за ЄДРПОУ 40314517, юридична адреса 07400, Київська обл., місто Бровари, вул. Броварської Сотні, будинок 28, основний від діяльності «виробництво тютюнових виробів» (код КВЕД 12.00), отримало ліцензію на виробництво тютюнових виробів від 02.07.2016 року №272, терміном дії з 02.07.2016 року до 02.07.2021 року. Також, Державною фіскальною службою підприємству видано ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами № 300063, терміном дії з 23.12.2016 по 23.12.2021 року.

Встановлено, що діяльність із виробництва тютюнових виробів ТОВ «Вікторія Ленд» здійснює за адресою: м. Київ, вул. Радистів, 40, орендуючи приміщення у ПрАТ «РЕМБУДЗВ`ЯЗОК» (код за ЄДРПОУ 01190178, адреса: м. Київ, вул. Радистів, 40). Згідно із переліком виробничого обладнання, внесеного до Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, станом на 28.04.2017 за ТОВ «Вікторія Ленд» зареєстровано тільки сигаретну машина «Шкода Ц8», реєстраційний номер 1094 від 15.04.2016 року. Інформація щодо наявності у володінні ТОВ «Вікторія Ленд» іншого технологічного обладнання, що забезпечує переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, у Єдиному державному реєстрі обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок відсутня.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР, якою регламентується порядок видачі, призупинення, анулювання ліцензій на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб`єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, включаючи виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи.

Статтею 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено, що повний технологічний цикл виробництва - сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій, акредитованих органами виконавчої влади, уповноваженими відповідно до законодавства.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у ТОВ «Вікторія Ленд» відсутній повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, зокрема відсутнє технологічне обладнання, що забезпечує переробку сировини (виготовлення тютюнової суміші), а також відсутня лабораторія, акредитована органами виконавчої влади, уповноваженими відповідно до законодавства.

Незважаючи на невідповідність наявного у ТОВ «Вікторія Ленд» технологічного циклу виробництва тютюнових виробів вимогам, передбаченим Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди від організаторів злочинної схеми, службові особи органу сертифікації та виконавчої влади, що уповноважений Кабінетом Міністрів України для надання ліцензії на виробництво тютюнових виробів Державної фіскальної служби, надали ТОВ «Вікторія Ленд» ліцензію на виробництво тютюнових виробів від 02.07.2016 року №272, терміном дії з 02.07.2016 року до 02.07.2021 року.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Вікторія Ленд» здійснюється виготовлення та реалізація тютюнових виробів сигарети без фільтру «Приам». Відповідно до проведеного попереднього дослідження зазначених тютюнових виробів, призначених для реалізації на території України, яке міститься у матеріалах кримінального провадження, встановлено що вміст нікотину в диму однієї сигарети становить 0,9 міліграмів, вміст смоли 17 міліграмів.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров`я населення» від 22 вересня 2005 року №2899-IV, забороняється виробництво (крім виробництва для експорту) та імпорт для реалізації на території України тютюнових виробів: сигарет, в яких показники вмісту нікотину та смоли в диму однієї сигарети перевищують - нікотину 1,2 міліграма, смоли - 12 міліграмів.

Враховуючи викладене, службовими особами ТОВ «Вікторія Ленд» здійснюється умисне, у великих розмірах, введення в обіг (випуск на ринок України) небезпечної продукції, тобто такої продукції, що не відповідає вимогам щодо безпечності продукції, встановленим нормативно-правовими актами.

Крім того, за отриманою інформацією, ТОВ «Вікторія Ленд» закуповувала за готівкові кошти тютюнову сировину на території Броварського району, поблизу села Світильня.

Подальшими перевірочними заходами встановлено, що службовими особами ПП «ТРУБІЖ АГРО», код за ЄДРПОУ 39333971, юридична адреса Київська обл., Броварський район, село Світильня, вул. Жовтнева, буд. 3-А, основний вид діяльності «вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур» (код КВЕД 01.11), та ТОВ «АГРІКОЛ», код за ЄДРПОУ 41277327, юридична адреса: Київська обл., Броварський район, село Плоске, вул. Молодіжна, буд. 7-А, основний вид діяльності «вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур» (код КВЕД 01.11), організовано та здійснюється незаконне виготовлення підакцизного товару тютюну, який включає в себе повний технологічний цикл з вирощування та після врожайної обробки тютюну, його ферментації.

З цією метою ПП «ТРУБІЖ АГРО» та ТОВ «АГРІКОЛ» укладено договори оренди земель сільськогосподарського призначення (власники фізичні особи) у районі сіл Світильня, Гребельки Броварського району, загальною площею понад 90 гектарів.

Проведеними перевірочними заходами та виїздом на місце встановлено, що в даний час на частині зазначених земель здійснюється вирощування значної кількості тютюну (точну кількість насаджень встановити без залучення фахівця не вбачається можливим), крім цього там же розміщено технічні споруди модульного типу, в яких здійснюється сушка та ферментація зібраного тютюну.

Відповідно до проведеного аналізу податкової звітності ПП «ТРУБІЖ АГРО» та ТОВ «АГРІКОЛ» встановлено, що впродовж 2016-2017 років реалізація на внутрішньому ринку тютюну, тютюнової сировини зазначеними підприємствами не здійснювалась. Також не здійснювався її експорт.

Факт вирощування та реалізації тютюну ПП «ТРУБІЖ АГРО» та ТОВ «АГРІКОЛ» не відображається у бухгалтерській та статистичній звітності, реалізація підакцизного товару здійснюється за готівку.

27 вересня 2017 року під час огляду встановлено, що на полі площею приблизно 100 га здійснюється вирощування сільськогосподарської сировини сімейства тютюнових невизначеного ботанічного сорту. Візуально вказаний тютюн може бути використаний для виготовлення тютюнових виробів.

Крім того, оглядом встановлено, що сушильні для тютюну мають всі технічні умови для сушіння та ферментації тютюну. Сушильні обладнанні системою водопостачання, вентиляції та підігріву.

Зазначений тютюн може бути використаний в якості сировини для виробництва тютюнових виробів та тютюну для кальяну.

Наявність великої кількості висушеного та тюкованого тютюну (приблизно 9 т) може свідчити про його підготовку для подальшого транспортування та реалізації з метою виготовлення тютюнових виробів.

Крім того, встановлено місце незаконного виробництва підакцизного товару тютюну для кальяну, виробництво здійснюється невстановленими особами у підпільному цеху, який знаходиться за адресою: Київська область, Броварський р-н, смт. Калинівка, вул. Ігорєва, 4 та за наявною інформацією сировина для виготовлення продукції купувалась за готівку у ТОВ «АГРІКОЛ». Приміщення в якому знаходиться цех використовується ТОВ «Спектрум Європа» (код ЄДРПОУ 40648122), та належить ТОВ «РАВІС» (код ЄДРПОУ 21561949).

Слід зазначити, що у ТОВ «Спектрум Європа» відсутні приміщення, внесені до Єдиного реєстру місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пива станом на 21.12.2017. Крім цього, у підприємства відсутні ліцензії як на оптову так і на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.

Також, ТОВ «Спектрум Європа» не внесено до Єдиного реєстру обладнення для підготовки або обробки тютюну, що відноситься до товарної підкатегорії 8478 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, що передбачено ст. 2-1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», №481/95-ВР від 19 грудня 1995 року.

24.01.2018 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 22.01.2018 за № 757/3065/18-к, проведено обшук за адресою: Київська область, Броварський р-н, смт. Калинівка, вул. Ігорєва, 4, у приміщенні де знаходиться ТОВ «Спектрум Європа» за результатами якого виявлено та вилучено наступне:

- 4 мішкоподібні тюки з речовиною рослинного походження жовтого кольору із характерним запахом тютюну та коробка з речовиною рослинного походження жовтого кольору із характерним запахом тютюну загальною вагою 44 кг;

- 35 пакетів чорного кольору в яких міститься речовина рослинного походження, коричневого кольору, з характерним запахом тютюну та 101 ящик в яких міститься речовина рослинного походження, коричневого кольору, з характерним запахом тютюну загальною вагою 2168 кг;

-розписки на 24 аркушах паперу, які підтверджують отримання працівниками заробітної плати;

-з пластикових каністр синього кольору, в яких згідно з етикеткою, містяться 15 різних видів ароматизаторів для тютюну - з кожного з 15 ароматів відібрано зразки для проведення подальшого експертного дослідження, які поміщено в 30 прозорих скляних баночок ( по дві баночки кожного аромату);

-з 5 довільно обраних пластикових відер білого кольору, які заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, липкою на дотик відібрано зразки для проведення подальшого експертного дослідження, які поміщено в 2 прозорі скляні баночки;

-12 скляних банок закритих металевими кришками на яких міститься маркування у вигляді стрічок клейкого паперу з написами «Pleasure задоволення» та ароматом без зазначення виробника в якості зразків для проведення подальшого експертного дослідження.

-9 металевих ванн з під`єднанням до електричної мережі, які використовуються для змішування та варіння з цукром та гліцерином тютюнової сировини в процесі виробництва тютюну для кальяну;

- картонна коробка в якій містяться чорні пакети з речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, загальною вагою 19,7 кг.

- пластикові відра білого кольору заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, липкою на дотик в кількості 223 одиниці загальною вагою 4652 кг.

- пристрій для пакування мундштуків;

- пакувальний пристрій з написом «Limit, type 17.03, year 2017»;

- пакувальний пристрій з написом «Limit, type 17.02, year 2017»;

- пакувальний пристрій з написом «Hakan makine»;

- пакувальний пристрій з дозатором з написом «Limit, type 17.01, year 2017»;

- три металевих столи;

- ваги електронні 2 штуки;

- пристрої для герметичної упаковки 2 штуки;

- 48 скляних банок закритих металевими кришками на яких міститься маркування у вигляді стрічок клейкого паперу з написами «Pleasure задоволення» та ароматом без зазначення виробника.

- 82 пластикові каністри синього кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься ароматизатори для тютюну, вагою 4 кг кожна;

-4 пластикові каністри синього кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься ароматизатори для тютюну, вагою 25 кг кожна;

-6 пластикових каністр білого кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься пероксид водню, вагою 5 кг кожна;

-1 бочка картонна в якій згідно з етикеткою міститься сироп глюкозно-фруктовий, вагою 50 кг;

-36 малих пляшечок з ароматизаторами;

-18 пластикових відер білого кольору, які частково заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну та ароматизаторів, липкою на дотик;

25.01.2018 слідчим винесено постанову про визначення зазначених предметів та документів речовими доказами у кримінальному провадженні.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном може бути застосована лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання прокурора про арешт вказаного майна, яке не було тимчасово вилучене, необхідно розглядати без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, їх захисників, представників чи законних представників, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовано, дійшов до висновку про те, що зазначене в клопотанні прокурора майно, на яке він просить накласти арешт, з метою збереження речових доказів є доцільним, а отже, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 98, 130, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на речі та предмети виявлені та вилучені в ході проведеного обшуку 24 січня 2018 року у приміщенні за адресою: Київська область, Броварський р-н, смт. Калинівка, вул. Ігорєва, 4, яке займає ТОВ «Спектрум Європа», а саме:

- 4 мішкоподібні тюки з речовиною рослинного походження жовтого кольору із характерним запахом тютюну та коробка з речовиною рослинного походження жовтого кольору із характерним запахом тютюну загальною вагою 44 кг;

- 35 пакетів чорного кольору в яких міститься речовина рослинного походження, коричневого кольору, з характерним запахом тютюну та 101 ящик в яких міститься речовина рослинного походження, коричневого кольору, з характерним запахом тютюну загальною вагою 2168 кг;

-розписки на 24 аркушах паперу, які підтверджують отримання працівниками заробітної плати;

-з пластикових каністр синього кольору, в яких згідно з етикеткою, містяться 15 різних видів ароматизаторів для тютюну - з кожного з 15 ароматів відібрано зразки для проведення подальшого експертного дослідження, які поміщено в 30 прозорих скляних баночок ( по дві баночки кожного аромату);

-з 5 довільно обраних пластикових відер білого кольору, які заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, липкою на дотик відібрано зразки для проведення подальшого експертного дослідження, які поміщено в 2 прозорі скляні баночки;

-12 скляних банок закритих металевими кришками на яких міститься маркування у вигляді стрічок клейкого паперу з написами «Pleasure задоволення» та ароматом без зазначення виробника в якості зразків для проведення подальшого експертного дослідження.

-9 металевих ванн з під`єднанням до електричної мережі, які використовуються для змішування та варіння з цукром та гліцерином тютюнової сировини в процесі виробництва тютюну для кальяну;

- картонна коробка в якій містяться чорні пакети з речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, загальною вагою 19,7 кг.

- пластикові відра білого кольору заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну, липкою на дотик в кількості 223 одиниці загальною вагою 4652 кг.

- пристрій для пакування мундштуків;

- пакувальний пристрій з написом «Limit, type 17.03, year 2017»;

- пакувальний пристрій з написом «Limit, type 17.02, year 2017»;

- пакувальний пристрій з написом «Hakan makine»;

- пакувальний пристрій з дозатором з написом «Limit, type 17.01, year 2017»;

- три металевих столи;

- ваги електронні 2 штуки;

- пристрої для герметичної упаковки 2 штуки;

- 48 скляних банок закритих металевими кришками на яких міститься маркування у вигляді стрічок клейкого паперу з написами «Pleasure задоволення» та ароматом без зазначення виробника.

- 82 пластикові каністри синього кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься ароматизатори для тютюну, вагою 4 кг кожна;

-4 пластикові каністри синього кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься ароматизатори для тютюну, вагою 25 кг кожна;

-6 пластикових каністр білого кольору, в яких згідно з етикеткою, міститься пероксид водню, вагою 5 кг кожна;

-1 бочка картонна в якій згідно з етикеткою міститься сироп глюкозно-фруктовий, вагою 50 кг;

-36 малих пляшечок з ароматизаторами;

-18 пластикових відер білого кольору, які частково заповнені речовиною жовто-коричневого кольору з характерним запахом тютюну та ароматизаторів, липкою на дотик.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду міста Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73126063
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/9480/18-к

Ухвала від 13.09.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні