Ухвала
від 30.03.2018 по справі 902/1007/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"30" березня 2018 р. Cправа № 902/1007/13

Господарський суд Вінницької області у складі судді Банаська О.О. , розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області вих. № 426/09-44/07 від 20.03.2018 р. про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовом: Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області, м.Погребище Вінницької області

до: Погребищенської районної державної адміністрації, м.Погребище Вінницької області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача громадян ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11

про відшкодування 323 100,75 грн. шкоди

За участю секретаря судового засідання Василишеної Н.О.

Представники відповідача, заінтересованої особи, третіх осіб не з'явились .

В С Т А Н О В И В :

Управлінням Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області подано позов до Погребищенської районної державної адміністрації про відшкодування 323 100,75 грн шкоди.

Ухвалою від 15.07.2013 року за вказаним позовом порушено провадження у справі № 902/1007/13 з призначенням її до розгляду. Цією ж ухвалою залучено до участі в даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача громадян ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11.

12.09.2013 року у даній справі прийнято рішення, відповідно до якого позов задоволено повністю: стягнуто з Погребищенської районної державної адміністрації на користь управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області 323 100,75 грн шкоди та стягнуто з Погребищенської районної державної адміністрації в доход Державного бюджету України - 6 462,02 грн відшкодування витрат пов'язаних зі сплатою судового збору.

30.09.2013 р. на виконання вказаного рішення видано накази, які надіслано на адресу стягувачів.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 08.04.2014 р. рішення Господарського суду Вінницької області залишено без змін.

22.03.2018 р. на адресу суду від Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області надійшла заява вих. № 426/09-44/07 від 20.03.2018 р. про заміну сторони виконавчого провадження у справі в якій останній просить суд замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання наказу Господарського суду Вінницької області від 30.09.2013 р. по справі № 902/1007/13 з Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області на Іллінецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

Ухвалою суду від 23.03.2018 р. вказану заяву Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області призначено до розгляду в судовому засіданні на 30.03.2018 р..

В судове засідання представники відповідача, заінтересованої особи та третіх осіб не з'явились, причин неявки не повідомили, хоча про дату час та місце розгляду заяви повідомлялись належним чином, ухвалою суду, яка надсилалась рекомендованою кореспонденцією.

При цьому у поданій до суду заяві б/н від 30.03.2018 р. заінтересована особа (заявник) просить суд провести розгляд даної заяви Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області за відсутності її представника.

Також суд приймає до уваги, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження (абз. 2 ч. 3 ст. 334 ГПК України).

З врахуванням наведеного суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області без участі відповідача, заінтересованої особи та третіх осіб, оскільки неявка останніх не перешкоджає такому розгляду.

В зв'язку з відсутністю учасників процесу фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі докази судом встановлено наступне.

Як вбачається із змісту заяви вих. № 426/09-44/07 від 20.03.2018 р. необхідність у заміні стягувача у виконавчому провадженні з Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі на Іллінецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області мотивована реорганізацією останнього шляхом приєднання до Липовецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області, яке в свою чергу в подальшому було реорганізовано шляхом приєднання до Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

В обґрунтування обставин викладених в заяві Іллінецьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Вінницької області долучено до неї ряд витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Зокрема, як слідує зі змісту відомостей, що вказані у долучених до заяви витягах з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які в силу ч.3 ст.75 ГПК України є загальновідомими обставинами, що не потребують доказування, постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 р. № 1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1 (п. 1 Постанови).

Відповідно до Додатку 1 до вказаної постанови Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі реорганізовано шляхом його злиття з Липовецьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 р. № 988 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом приєднання до окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 2.

Згідно з Додатком 2 зазначеної Постанови Липовецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України приєднано до Ілілнецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

З врахуванням встановлених обставин суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Згідно ст.124 Конституції України та ст.18 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України.

Згідно з ч.1 ст.5 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів, зокрема наказів (п. 1 ч. 1 ст. 3 ЗУ "Про виконавче провадження").

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя і заміна сторони на цій стадії може відбуватися як на підставі та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України, так і Законом України "Про виконавче провадження".

Змістом ст.1 Закону України "Про виконавче провадження" підтверджується, що виконавче провадження, є завершальною стадією судового провадження.

Із вказаних норм вбачається, що правонаступництво можливе на будь-якій стадії процесу, в тому числі й на стадії виконання судового рішення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Слід відзначити, що правонаступництвом є перехід прав і обов'язків від одного суб'єкта до іншого.

Правонаступництво може бути універсальним (загальним) або частковим. За універсальним правонаступництвом до правонаступника переходять усі права і обов'язки того суб'єкта, якому вони належали раніше. За частковим правонаступництвом від одного до іншого суб'єкта переходять лише окремі суб'єктивні права або обов'язки.

Згідно зі статтею 510 Цивільного кодексу України сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор. У зобов'язанні на стороні боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб.

Такий статус сторін у правовідносинах існує до моменту виконання боржником зобов'язань перед кредитором, які відповідно до статті 599 Цивільного кодексу України припиняються, зокрема виконанням, проведеним належним чином.

Таким чином, процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміна сторони матеріального правовідношення її правонаступником), тому у кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Статтею 104 ЦК України визначено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання , поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Згідно з ст.106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

У п. 6 Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 р. № 1074 зазначено, що у разі злиття органів виконавчої влади , права та обов'язки органів виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття; у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Як зазначалось вище, постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 р. № 1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" реорганізовано Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі шляхом його злиття з Липовецьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України (додаток 1 Постанови).

В свою чергу постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 р. № 988 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" та Липовецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України реорганізовано шляхом його приєднання до Ілілнецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

17.03.2016 р. проведено державну реєстрацію юридичної особи - Іллінецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області, вул. Соборна, 27, м. Іллінці, Вінницька область, 22700 (ідентифікаційний код - 40350288), про що зроблений запис у ЄДРПОУ № 1 152 134 0000 000843, що підтверджується відповідним витягом з ЄДРПОУ від 12.03.2018 р.

З огляду на викладене, докази, які містяться в матеріалах справи вказують на те, що Іллінецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області, вул. Соборна, 27, м. Іллінці, Вінницька область, 22700 (ідентифікаційний код - 40350288) є правонаступником Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області, вул. Б.Хмельницького, 75, м.Погребище Вінницької області, 22200 (ідентифікаційний код - 24898879) , а тому в порядку статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", статті 334 ГПК України у виконавчому провадженні з виконання наказу Господарського суду Вінницької області від 30.09.2013 р. у справі № 902/1007/13 слід замінити стягувача його правонаступником.

Як визначає ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно із ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Наведене вище є підставою для процесуального правонаступництва на стадії виконання судового рішення з огляду на що заява Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області про заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Беручи до уваги викладене, керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 242, 255, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Іллінецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити повністю.

2. Замінити у виконавчому провадженні з виконання наказу Господарського суду Вінницької області від 30.09.2013 р. у справі № 902/1007/13 стягувача - Управління Пенсійного фонду України у Погребищенському районі Вінницької області, вул. Б.Хмельницького, 75, м.Погребище Вінницької області, 22200 (ідентифікаційний код - 24898879) на його правонаступника - Іллінецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області, вул. Соборна, 27, м. Іллінці, Вінницька область, 22700 (ідентифікаційний код - 40350288).

3. Згідно з приписами ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

4. За приписами п.26 ч.1 ст.255 ГПК України ухвала про заміну чи відмову у заміні сторони у справі (процесуальне правонаступництво) або сторони виконавчого провадження може бути оскаржена окремо від рішення суду.

5. Згідно з положеннями ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Рівненського апеляційного господарського суду.

6. Примірник ухвали надіслати сторонам, новому стягувачу та відділу ДВС рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Дата складання повного тексту ухвали 03.04.2018 р.

Суддя О.О. Банасько

віддрук. 14 прим.:

1 - до справи.

2 - позивачу - вул. Б.Хмельницького, 75, м.Погребище Вінницька область 22200.

3 - відповідачу - вул. Б.Хмельницького, 110, м.Погребище Вінницька область, 22000.

4 - ОСОБА_1 - АДРЕСА_5

5 - ОСОБА_2 - АДРЕСА_1, 22000.

6 - ОСОБА_3 - АДРЕСА_2, 22000.

7 - ОСОБА_5 - АДРЕСА_6

8 - ОСОБА_6 - АДРЕСА_7

9 - ОСОБА_7 - АДРЕСА_9

10 - ОСОБА_8 АДРЕСА_8.

11 - ОСОБА_9 - АДРЕСА_10

12 - ОСОБА_10 - АДРЕСА_3, 22000.

13 - ОСОБА_11 - АДРЕСА_4, 22000.

14 - Іллінецькому об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Вінницької області - вул.Соборна, 27, м. Іллінці, Вінницька область, 22700.

Дата ухвалення рішення30.03.2018
Оприлюднено03.04.2018
Номер документу73126438
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування 323 100,75 грн. шкоди

Судовий реєстр по справі —902/1007/13

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 27.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 05.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 28.08.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 15.08.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 20.02.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 04.06.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні