Ухвала
від 27.03.2018 по справі 815/189/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/189/18

У Х В А Л А

27 березня 2018 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Левчук О.А.,

за участю секретаря Ходжаяна А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі клопотання представника відповідача про залишення без розгляду письмових пояснень ТОВ МСТ щодо розміру судових витрат по справі № 815/189/18, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходилась справа за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "МСТ" до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення № 0064381212 від 03.10.2017 року.

Представником позивача до суду надано письмові пояснення щодо розміру понесених судових витрат, в яких вказано, що позивач поніс витрати, пов'язані із оскарженням податкового повідомлення-рішення № 0064381212 від 03.10.2017 року, що складаються із судового збору у розмірі 1762,00 грн. та витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 13 000,00 грн.

Представником відповідача до суду надано клопотання про залишення без розгляду письмових пояснень ТОВ МСТ щодо розміру судових витрат по справі № 815/189/18. В обґрунтування зазначено, що позивачем під час розгляду справи №815/189/18 по суті та під час проведення судових дебатів не було заявлено ані усних, ані письмових заяв щодо розміру понесених судових витрат та їх стягнення зі сторони, чим порушено ч. 7 ст. 139 КАС України, оскільки за відсутності відповідної заяви або неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду. Таким чином, позивачем не дотримані вимоги КАС України та не надано обґрунтованих доводів щодо поважності пропущення процесуального строку, тому відповідні пояснення щодо розміру судових витрат (які можливо ототожнити із заявою) повинні бути залишені без розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно ч. 7 ст. 139 КАС України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв'язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п'яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. За відсутності відповідної заяви або неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ч. 3, 5 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. У разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, участь у судовому засіданні щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, звільнення (відстрочення, розстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів, про забезпечення надання безоплатної правничої допомоги, якщо відповідний орган відмовив у її наданні, тощо.

Як вбачається з матеріалів справи, при зверненні до Одеського окружного адміністративного суду в позовній заяві ТОВ МСТ заявлено вимоги щодо стягнення судових витрат, пов'язаних з розглядом даної адміністративної справи.

Таким чином, посилання представника відповідача, що під час розгляду справи №815/189/18 по суті та під час проведення судових дебатів позивачем не було заявлено ані усних, ані письмових заяв щодо розміру понесених судових витрат та їх стягнення зі сторони є необґрунтованими.

Згідно ч. 3, 4 ст. 143 КАС України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п'ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до п. 2 ч. 5, 6 ст. 246 КАС України у резолютивній частині рішення зазначаються розподіл судових витрат. У разі необхідності у резолютивній частині також вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дату, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру понесених нею судових витрат.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 12 березня 2018 року адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю "МСТ" задоволено та призначено судове засідання для вирішення питання про розподіл судових витрат на 19 березня 2018 року, встановлено позивачу п'ятиденний строк для надання до суду доказів щодо розміру понесених ним судових витрат.

Таким чином, оскільки представником позивача подано письмові пояснення щодо розміру понесених судових витрат на виконання вимог суду у встановлений термін, суд вважає, що відсутні підстави для задоволення клопотання представника відповідача про залишення без розгляду письмових пояснень ТОВ МСТ щодо розміру судових витрат по справі № 815/189/18.

Керуючись ст. ст. 139, 143, 161, 243, 248 КАС України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника відповідача про залишення без розгляду письмових пояснень ТОВ МСТ щодо розміру судових витрат по справі № 815/189/18 - відмовити.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на додаткове рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 02 квітня 2018 року.

Суддя О.А. Левчук

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73130001
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/189/18

Ухвала від 08.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Постанова від 20.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Постанова від 20.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 07.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 07.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 07.05.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Рішення від 27.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні