Ухвала
від 27.03.2018 по справі 522/19561/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19561/17

Провадження по справі № 1кс /522/5775/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Одеси, громадянина України, мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у кримінальному провадженні №12017160500005528 від 07.09.2017 року, за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. ч. 2, 3, 4 ст.190 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_3

адвоката - ОСОБА_5

підозрюваного - ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В:

Органами досудового розслідування ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. ч. 2, 3, 4 ст.190 КК України.

Слідчим відділом Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування по матеріалам кримінального провадження №12017060500005528 відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань «07» вересня 2017 року, за ознаками кримінальних правопорушення передбачених ч.2 ст.190, ч.3 ст.190 та ч.4 ст.190 КК України.

На початку 2017 року, точної дати та часу під час проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим у ОСОБА_6 , виник злочинний умисел спрямований на шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян шляхом обману.

Так, вигадавши назву будівельної компанії «GuestHouse», головний офіс якої, нібито, зареєстровано та знаходиться на території Великобританії, що впроваджує програму «Доступне житло» та займається будівництвом малоповерхових житлових будинків для населення, ОСОБА_6 , вирішив реалізовувати неіснуюче житло за доступні ціни.

З вказаного приводу ОСОБА_6 , усвідомлюючи, що самостійно він не зможе розробити та втілити в реальність злочинний план, у зв`язку з чим він вирішив залучити до вказаного злочинного плану у якості співорганізатора та виконавця свого знайомого ОСОБА_4 , який мав достатній досвід проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса в інших компаніях. На запропоновану пропозицію ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправність майбутніх злочинних дій, спрямованих на заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами громадян, шляхом обману, погодився, після чого вони приступили до розробки злочинного плану з обумовленням злочинних ролей.

Так, згідно розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_4 злочинного плану, він складався з трьох етапів. Відповідно до першого етапу злочинного плану, ОСОБА_6 , відведено злочинну роль у вигляді підшукання довірених осіб з кола друзів та родичів, які зможуть виступити у якості співзасновників юридичної особи, через яких він буде здійснювати безпосередній контроль за діяльністю підприємства.

Згідно відведеної злочинної ролі по першому етапу ОСОБА_4 , повинен був додатково підшукати особу, яка може виступити у якості співзасновника юридичної особи та стати її директором.

Другим етапом злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_6 , повинен був:

- організувати реєстрацію відповідної юридичної особи, співзасновниками якої повинні бути його друзі та родичі, а також стороння особа підшукана ОСОБА_4 ;

- підшукання Фізичних-осіб підприємців, через карткові рахунки яких він разом з ОСОБА_4 зможе здійснити перерахунок грошових коштів з рахунків утвореної юридичної особи, отриманих завдяки укладанню фіктивних договорів, з подальшим отриманням готівкових коштів.

Відповідно до другого етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі невстановленої особи, яку повинен був підшукати ОСОБА_4 , повинна була:

- самостійно прийняти участь в реєстрації юридичної особи;

- прийняти на себе керівництво юридичної особи;

- отримати установчі та статутні документи юридичної особи;

- відкрити розрахунковий рахунок підприємства в фінансовій установі;

- замовити та отримати печатку юридичної особи;

- приймати участь в створенні рекламних відеороликів.

Щодо відведеної злочинної ролі ОСОБА_4 , у другому етапі злочинного плану, маючи достатній досвід з приводу проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса, мав:

- організувати створення в мережі Інтернет сайту утвореної юридичної особи;

- розповсюдити в мережі Інтернет на сайті «youtube.com» відповідні рекламні відеоролики;

- аудіо-рекламу через одеські радіокомпанії;

- взяти на себе зобов`язання, щодо підшукання місця фактичного знаходження утвореної юридичної особи, де будуть укладатися фіктивні договори;

- підшукати працівників для підприємства на посади менеджерів, яким при цьому не було роз`яснено реальних злочинних намірів з вказаного приводу;

- підшукання особи на яку можна зареєструвати Фізичну-особу підприємця, через карткові рахунки якої він з ОСОБА_6 зможе здійснити перерахунок грошових коштів з рахунків утвореної юридичної особи, отриманих завдяки укладанню фіктивних договорів, з подальшим отриманням готівкових коштів.

Третім етапом розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , невстановленій особі було відведено злочину роль, у відповідності до якої, вона мала:

- перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати прийом та консультацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse»;

- укладати фіктивні договори асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

- мала бути особисто присутня у фінансовій установі під час внесення грошових коштів громадянами на рахунок юридичної особи, за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

- переводити отримані грошові коштів від громадян за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі на рахунки довірених ОСОБА_6 та ОСОБА_4 фізичних-осіб підприємців за усною вказівкою останніх.

Відповідно до третього етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_4 , повинен був:

- перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати прийом та консультацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse»;

- здійснювати особистий контроль за всіма працівниками офісу;

- бути особисто присутнім разом зі невстановленою особою у фінансовій установі під час внесення грошових коштів громадянами на рахунок юридичної особи, за укладеними фіктивними договорами асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі;

- здійснення контролю запроваджених рекламних проектів, щодо продажу квартир;

- надання усних вказівок невстановленій особі, з приводу переведення нею грошових коштів з рахунку юридичної особи на рахунки довірених фізичних-осіб підприємців, з подальшим їх особистим зняттям та звернення на свою користь.

Відповідно до третього етапу злочинного плану, згідно відведеної злочинної ролі ОСОБА_6 , повинен був:

- перебуваючи в орендованому офісному приміщенні, здійснювати агітацію громадян з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що він є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», є основним інвестором, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії;

- безпосередній контроль за діяльністю юридичної особи;

- надання вказівок ОСОБА_4 , щодо керівництва юридичною особою;

- надання усних вказівок невстановленій особі, з приводу переведення нею грошових коштів з рахунку юридичної особи на рахунки довірених фізичних-осіб підприємців, з подальшим їх особистим зняттям та звернення на свою користь.

Приступивши до реалізації свого злочинного плану, переслідуючи корисливі мотиви з метою особистого збагачення, ОСОБА_6 на початку 2017 року, згідно відведеної йому злочинної ролі, при невстановлених під час проведення досудового розслідування обставинах звернувся до своїх знайомих та родичів, а саме: своєї співмешканки ОСОБА_8 , мати своєї співмешканки ОСОБА_9 , яка є громадянкою Республіки Молдова, яким запропонував виступити у якості співзасновників юридичної особи, яка буде займатися будівництвом малоповерхових житлових будинків для населення, за допомогою яких він буде здійснювати безпосередній контроль за діяльністю підприємства. На пропозицію ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , та ОСОБА_10 надали свою добровільну згоду, та погодилися передати всі необхідні для реєстрації документи.

Згідно відведеної злочинної ролі першого етапу ОСОБА_4 , у невстановлені час та спосіб через свою мати ОСОБА_11 , яка на той час працювала на посаді вахтера в студентському гуртожитку Одеського коледжу комп`ютерних технологій Одеського державного екологічного університету, що розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Академіка Корольова, 26, познайомився із громадянкою ОСОБА_12 , яка прибула на зустріч з ним для співбесіди, з метою обумовлення можливості подальшого працевлаштування. При зустрічі ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_12 , про намір створити в місті Одеса Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса», та запропонував їй посаду керівника, а саме очолити у якості Голови Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса». При цьому роз`яснивши, що основним її завданням буде робота з клієнтами з продажу квартир, та підписання відповідних договорів. На пропозицію ОСОБА_4 , ОСОБА_12 надала свою добровільну згоду, та погодилася передати всі необхідні для реєстрації документи, чим було завершено перший етап розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_4 злочинного плану.

Приступивши до реалізації другої частини розробленого злочинного плану, ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_4 , виконуючи свою частину злочинної ролі у другому етапі плану, звернулися до невстановленої слідством особи, яка взяла на себе зобов`язання підготувати необхідний пакет документів для реєстрації юридичної особи - Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса». Виконуючи свою злочинну роль ОСОБА_12 , особисто за допомогою невстановленої особи 21 червня 2017 року разом з іншими співзасновниками Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» ОСОБА_13 , ОСОБА_8 , прибули до приміщення відділу державних реєстраторів Одеської міської ради, за адресою: місто Одеса, вулиця Велика Арнаутська, 15, де особисто надали документи та заповнили бланки, на підставі яких було зареєстровано юридичну особу - Обслуговуючий кооператив «ГестХаус Одеса», (код ЄДРПОУ 41411000). В цей же день, засновниками проведено загальні збори, за результатами яких складено протокол №1 установчих зборів засновників Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса», яким призначено на посаду голови вказаного кооперативу ОСОБА_12 . В подальшому, після призначення ОСОБА_12 , на посаду голови, остання отримала всі установчі та статутні документи юридичної особи, здійснила відкриття розрахункового рахунку підприємства в фінансових установах, замовила та отримала печатку юридичної особи та особисто приймала участь в створенні рекламних відеороликів. Також, ОСОБА_6 та ОСОБА_4 спільно визначили Фізичних-осіб підприємців, якими стали ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_11 та ОСОБА_16 , через карткові рахунки яких, на підставі фіктивних договорів він разом з ОСОБА_4 в подальшому могли здійснював зняття грошових коштів перерахованих ОСОБА_12 .

Одночасно з цим, згідно з відведеної злочинної ролі ОСОБА_4 , у другому етапі злочинного плану, маючи достатній досвід з приводу проведення рекламних компаній з продажу квартир на території міста Одеса, при невстановлених обставинах:

- організував створення в мережі Інтернет сайту Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- розповсюдив в мережі Інтернет на сайті «youtube.com» відповідні рекламні відеоролики(https://www.youtube.com/watch?v=6NJOH1GMQEY; https://www.youtube.com/watch?v=JHLFb7lrC6k) та інші;

- розповсюдив аудіо-рекламу через одеські радіокомпанії «Просто радіо» FM-105.3, «Народне радіо» FM 103.2;

- підшукав працівників для підприємства на посади менеджерів, а саме: ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 ,яким при цьому не було роз`яснено реальних намірів з приводу незаконної діяльності підприємства, чим було завершено другу частину злочинного плану.

Приступивши до реалізації третьої частини раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку липня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_21 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_6 , ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_22 укладання договору асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаного договору необхідно буде здійснити внесення паю частинами у загальному розмірі 198 476гривень, що еквівалентно 7 670 доларів США та передати останньому 1 однокімнатну квартиру під будівельним АДРЕСА_3 . Переконавши таким чином ОСОБА_21 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_21 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти її грошовими коштами, погодилася на умови ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 06 липня 2017 року, ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману,було укладено договір між ОСОБА_21 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/06/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_4 на суму 297 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США.

За умовами договору, ОСОБА_21 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 148 350 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 26 липня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12 336 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27,07 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12 312 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 08 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12 720 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 02 жовтня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 12 758 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_21 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичних-осіб підприємців, що ОСОБА_12 , і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_11 на підставі сплати за консультацiйнi послуги з питань нерухомого майна згідно рахунку №03/07-1 вiд 03.07.2017 р. та на ФОП ОСОБА_16 на підставі слати за розроблення структури бази даних згідно рахунку №1525-ОД вiд 26.07.2017, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_21 матеріальну шкоду на суму 198 476 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), скоєне за попередньою змовою групою осіб, що спричинило значний збиток потерпілому, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_23 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_23 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 961 764 гривні, що еквівалентно 37 380 доларів США та передати останньому 6 однокімнатних квартир під будівельними АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 та АДРЕСА_10 . Переконавши таким чином ОСОБА_23 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_23 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 04серпня 2017 року, ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_23 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№01/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_11 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№02/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_12 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№03/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_13 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№04/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_14 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№05/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_15 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№06/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_16 на суму 299 000 гривень, що на час укладання угоди складала 11 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_23 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 887 460 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 04 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 74 304 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №2 у місті Чорноморськ Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Чорноморськ, вулиця Спортивна, б.8/53-Н.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_23 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_24 на підставі сплати за консультацiйнi послуги з питань оподаткування згідно рахунку №10 вiд 07.08.2017 р. та сплати за юридичні послуги згідно рахунку №13 вiд 07.08.2017 р., розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_23 матеріальну шкоду на суму 961 764 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.4 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_25 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_6 , ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_25 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 128 400 гривні, що еквівалентно 5 000 доларів США та передати останньому 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_17 та АДРЕСА_18 . Переконавши таким чином ОСОБА_25 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_25 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 04 серпня 2017 року, ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_25 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №07/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_19 на суму 351 000 гривень, що на час укладання угоди складала 13 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №08/04/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_20 на суму 351 000 гривень, що на час укладання угоди складала 13 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_25 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 128 400 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_25 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_24 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунку вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_25 матеріальну шкоду на суму 128 400 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), скоєне за попередньою змовою групою осіб, що спричинило значний збиток потерпілому, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернувся ОСОБА_26 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_26 , укладання договору асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаного договору необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 269325 гривень, що еквівалентно 10500 доларів США та передати останньому 1 однокімнатну квартиру під будівельними АДРЕСА_21 . Переконавши таким чином ОСОБА_26 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_26 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 08 серпня 2017 року, ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договір між ОСОБА_26 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_22 на суму 269325 гривень, що на час укладання угоди складала 10 500 доларів США.

За умовами договору, ОСОБА_26 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 135000 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 05 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 134325 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення, надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_26 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_24 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунок вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_26 матеріальну шкоду на суму 269325 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, скоєне в крупних розмірах, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.3 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_27 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_27 , укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 641 250 гривні, що еквівалентно 25 000 доларів США та передати останньому 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_23 та АДРЕСА_24 . Переконавши таким чином ОСОБА_27 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_27 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 08 серпня 2017 року, ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_27 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса»№02/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_25 на суму 320 625 гривень, що на час укладання угоди складала 12 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №03/08/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_26 на суму 320 625 гривень, що на час укладання угоди складала 12 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_27 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 371 926 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 01 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 15 634 гривень 80 копійок, що відбулося в приміщенні відділення №92 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Черняховського, б.1-А.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення, надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_27 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_24 на підставі сплати за юридичні послуги (абонентське обслуговування) згідно договору вiд 01.07.2017 р. та рахунок вiд 01.07.17 за розробку нормативно-регуляторних документів, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_27 матеріальну шкоду на суму 387 560 гривень 80 копійок.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, скоєне в крупних розмірах, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.3 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям посеред серпня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_28 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час, ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_28 , укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 721 643 гривні50 копійок, що еквівалентно 28 000 доларів США та передати останній 2 однокімнатні квартири під будівельними АДРЕСА_27 та АДРЕСА_28 . Переконавши таким чином ОСОБА_28 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_28 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти його грошовими коштами, погодився на умови ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 31 серпня 2017 року, ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_28 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/31/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_29 на суму 347 935 гривень, що на час укладання угоди складала 13 500 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №02/31/08/17 на придбання квартири будівельний АДРЕСА_30 на суму 373 708 гривень 50 копійок, що на час укладання угоди складала 14 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_28 в цей же день, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 50 900 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, грошові кошти у сумі 646 гривень, що було здійснено через термінал самообслуговування ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, площа Незалежності, б.1, 27 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 345 800 гривень, що відбулося в приміщенні відділення «Київський ринок» Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Академіка Глушка, б.5.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_28 ,, за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунок Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_29 на підставі оплати за договором №0107-ОД вiд 01.07.2017 р. за проектування будівель, у тому числі складання робочих креслень, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_28 матеріальну шкоду на суму 397 346 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, скоєне в крупних розмірах, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.3 ст.190 КК України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати третю частину раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , згідно відведених їм злочинним ролям на початку вересня 2017 року, точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалось можливим, перебували на робочому місті ОСОБА_12 , у відділі продажів, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася ОСОБА_30 , з метою з`ясування умов придбання нерухомого майна у місті Одеса.

В цей час ОСОБА_6 , ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого збагачення, реалізовуючи злочинний план, виконуючи кожен свою злочинну роль, запропонували ОСОБА_31 укладання договорів асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі та вступити в асоційовані члени кооперативу «ГестХаус Одеса», здійснюючи при цьому агітацію з приводу діяльності будівельної компанії, строків будівництва, гарантій, винятковість технологій будівництва, наявність прямої співпраці з Великобританською будівельною компанією «GuestHouse», звертаючи увагу, на те, що ОСОБА_6 , є довіреною особою Великобританської будівельної компанії «GuestHouse», а також є основним інвестором проекту, який особисто зацікавлений у подальшому розвитку будівельної програми вказаної компанії. Роз`яснивши при цьому, що при укладанні вказаних договорів необхідно буде здійснити внесення паїв частинами у загальному розмірі 801 913 гривень 50 копійок, що еквівалентно 30 500 доларів США та передати останній 1 квартиру під будівельним АДРЕСА_31 та 1 нежитлове приміщення на 1 поверсі будівельний номер будинку АДРЕСА_32 . Переконавши таким чином ОСОБА_32 у вигідності і обов`язковості переведення грошових коштів на поточний рахунок кооперативу, при цьому ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , реального наміру на виконання покладених на них обов`язків не мали. Обміркувавши умови ОСОБА_30 , висловлюючи довіру, та не усвідомлюючи злочинний намір заволодіти її грошовими коштами, погодилася на умови ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 .

В подальшому, 04 та 05 вересня 2017 року, ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , бажаючи довести злочинний план до кінця, з метою особистого збагачення, шляхом обману, було укладено договори між ОСОБА_33 та ОСОБА_12 , а саме:

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №03/04/09/17 на придбання нежитлового приміщення розташованої на другому поверсі будинку будівельний №2, на суму 526 320 гривень, що на час укладання угоди складала 20 000 доларів США;

договір асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса» №01/05/09/17 на придбання однокімнатної квартири будівельний АДРЕСА_33 на суму 275 593 гривень 50 копійок, що на час укладання угоди складала 10 500 доларів США.

За умовами договорів, ОСОБА_33 04 вересня 2017 року, на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 355 266 гривень, що відбулося в приміщенні відділення № НОМЕР_1 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27, 05 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 438 324 гривень 90 копійок, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27 та 06 вересня 2017 року на поточний рахунок кооперативу було внесено грошові кошти у сумі 7 920 гривень, що відбулося в приміщенні відділення №19 Южного ГРУ ПАТ «ПриватБанк», розташований за адресою: місто Одеса, вулиця проспект Шевченко, б.27.

В подальшому, згідно єдиної злочинної ролі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , не маючи на меті виконання умов за договором асоційованого членства в обслуговуючому кооперативі «ГестХаус Одеса», з метою особистого збагачення,надали усну вказівку ОСОБА_12 , щодо переведення нею отриманих грошових коштів від ОСОБА_34 , за допомогою електронного переводу скориставшись особистим ключем та паролем здійснила переведення грошових коштів з рахунку Обслуговуючого кооперативу «ГестХаус Одеса» на карткові рахунки Фізичної-особи підприємця, що ОСОБА_12 і зробила згідно відведеної їй злочинної ролі на ФОП ОСОБА_29 на підставі оплати за договором №0107-ОД вiд01.07.2017 р. за проектування будівель, у тому числі складання робочих креслень, розпорядилась таким чином ними на власний розсуд, чим заподіяли ОСОБА_31 матеріальну шкоду на суму 801 510 гривень.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.4 ст.190 КК України.

Всіма своїми злочинними діями ОСОБА_4 скоїв кримінальні правопорушення передбачені ч.2 ст.190, ч.3 ст.190 та ч.4 ст.190 КК України.

Пред`явлена ОСОБА_4 підозра підтверджується доданими до клопотання доказами, а саме: протоколом допиту ОСОБА_21 ; протоколом допиту ОСОБА_23 ; протоколом допиту ОСОБА_25 ; протоколом допиту ОСОБА_26 ; протоколом допиту ОСОБА_27 ; протоколом допиту ОСОБА_28 ; протоколом допиту ОСОБА_34 ; відповіддю з УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО АРХІТЕКТУРНО БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ; відповіддю з «ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ К.Д. УШИНСЬКОГО»; відповіддю з УПРАВЛІННЯ АРХІТЕКТУРИ ТА МІСТОБУДУВАННЯ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ; протоколом допиту ОСОБА_17 ; протоколом допиту ОСОБА_18 ; протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками.

Строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_4 закінчується, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки укримінальному провадженні необхідно виконати наступне: допитати в якості потерпілих по всіх обставинах скоєного кримінального правопорушення ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 ; допитати фізичних осіб підприємців на рахунки яких здійснювався переказ грошових коштів з рахунків «ГестХаус Одеса».

Постановою керівника Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_38 23.03.2018 року строк 30 04.04.2018.

У зв`язку з чим, слідчий звернувся до суду із клопотанням про продовження відносно підозрюваного ОСОБА_4 строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі, продовживши строк дії запобіжного заходу відносно підозрюваного до 3 місяців, посилаючись на те, що наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, а саме, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчиняти інші кримінальні правопорушення.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні заперечували проти продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, просили слідчого суддю відмовити в задоволенні клопотання слідчого у зв`язку з тим, що ризики, наведені в клопотанні слідчого, не існують, у ОСОБА_4 немає намірів переховуватись від органів досудового слідства, він має постійне місце проживання, раніше не судимий, позитивно характеризується, всі необхідні документи вже вилучені органом досудового слідства, ОСОБА_4 не збирається впливати на свідків.

Дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання слідчого, допитавши підозрюваного, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, підозрюваний ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні ряду умисних кримінальних правопорушень, найтяжче з яких яке карається позбавленням волі на строк до 12 років, тому є наявність ризиків, передбачених КПК України, а саме що ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Можливість призначення підозрюваному, у разі визнання його винним, покарання у вигляді позбавлення волі, сукупність зазначених ризиків дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Метою продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного є запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та суду,вчинити інше кримінальне правопорушення.

Пред`явлена ОСОБА_4 підозра підтверджується доданими до клопотання доказами, а саме: протоколом допиту ОСОБА_21 ; протоколом допиту ОСОБА_23 ; протоколом допиту ОСОБА_25 ; протоколом допиту ОСОБА_26 ; протоколом допиту ОСОБА_27 ; протоколом допиту ОСОБА_28 ; протоколом допиту ОСОБА_34 ; відповіддю з УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО АРХІТЕКТУРНО БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ; відповіддю з «ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ К.Д. УШИНСЬКОГО»; відповіддю з УПРАВЛІННЯ АРХІТЕКТУРИ ТА МІСТОБУДУВАННЯ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ; протоколом допиту ОСОБА_17 ; протоколом допиту ОСОБА_18 ; протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками.

Відповідно до ст. 9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно із ч. 2 ст. 8 КПК України, принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини

Окрім цього, відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до практики ЄСПЛ, при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обов`язково має бути розглянуто можливість застосування інших (альтернативних) запобіжних заходів, передбачених законом (правова позиція, викладена у п. 80 рішення ЄСПЛ від 10 лютого 2011 року у справі «Харченко проти України»).

Крім того, слідчий суддя враховує положення ст. 5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. В кожному випадку, як підкреслює Європейський суд з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів.

Погоджуючись з прокурором, слідчий суддя виходить з того, що діючий Кримінальний процесуальний Кодекс України встановлює обов`язок розглядати обґрунтованість підозри, що за визначенням ЄСПЛ «є необхідною умовою законності тримання під вартою» (Нечипорук і Йонкало проти України, no. 42310/04, §219, 21 квітня 2011 року).

Відповідно до практики ЄСПЛ «обґрунтованість підозри, на якій має ґрунтуватися арешт, складає суттєву частину гарантії від безпідставного арешту і затримання, закріпленої у статті 5 § 1(с) Конвенції». За визначенням ЄСПЛ «обґрунтована підозра у вчиненні кримінального злочину, про яку йдеться у статті 5 § 1(с) Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила певний злочин» (K.-F. проти Німеччини, 27 листопада 1997, § 57).

Застосування до підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу неможливе, оскільки ще існують зазначені ризики.

Приймаючи до уваги вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про необхідність продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відповідає вимогам кримінального процесуального закону, ґрунтується на матеріалах кримінального провадження, а дані про особу підозрюваного і сама підозра у вчиненні ним кримінальних правопорушень, його поведінка, дають достатні підстави вважати, що дійсно існують ризики передбачені ст.177 КПК.

Обставин, передбачених ч. 2 ст. 183 КПК України, які є перешкодою для продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не встановлено.

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що строк тримання під вартою підозрюваного потрібно продовжити на строк до 30 діб.

Керуючись ст.ст. 132, 176, 177, 178, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 205 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 - задовольнити.

Продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Одеській УВП-21 на строк 30 діб.

Строк дії ухвали слідчого судді становить 30 (тридцять днів) і обчислюється з моменту винесення ухвали слідчого судді, тобто з 27.03.2018 року.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою припиняє свою дію 26.04.2018 року.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

27.03.2018

Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/19561/17

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 19.09.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 25.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні