Ухвала
від 03.04.2018 по справі 200/4895/18
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Провадження №1-кс/200/3443/18

Справа №200/4895/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї НИ

23 березня 2018 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у приміщенні суду у м.Дніпрі клопотання слідчого СВ Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, -

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий СВ Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернулась до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про арешт майна, яке погоджено з прокурором Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_4 .

Відповідно до матеріалів клопотання, 16.03.2018 року близько 10 години 00 хвилин невстановлені особи намагалися заволодіти майном, що належить ТОВ «Губинихский известковий завод», яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, смт. Губиниха, вул. Берегового, 1.

За даним фактом Новомосковською місцевою прокуратурою Дніпропетровської області було внесено відомості до ЄРДР за №42018041500000047 від 16 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 206-2 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 16.03.2018 року близько 10 години 00 хвилин, група невстановлених осіб у кількості 5 чоловіків проникла на територію ТОВ «Губинихский известковий завод», що розташований за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, смт. Губиниха, вулиця Берегового, будинок 1. В ході бесіди, вищевказані особи повідомили, що їм необхідно провести огляд території з метою подальшої її забудови, що підтверджується допитами свідків: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Також, до СВ Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшов рапорт від оперативного підрозділу Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області про те, що невстановлені особи звертались до реєстраційної служби та цікавились механізмом реєстрації та перереєстрації земельних ділянок, які знаходяться у володінні інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, з метою недопущення незаконного заволодіння майном підприємства, а також уникнення його «рейдерського захоплення», є доцільним накласти арешт на об`єкт нерухомого майна: комплекс будівель та споруд, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (номер запису про власність 5374306; реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 340984812232), шляхом заборони будь - яким особам вчиняти будь-які дії, направлені на відчуження об`єкту нерухомого майна.

Тим самим, заборонити усім суб`єктам державної реєстрації прав, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вчиняти будь - які реєстраційні дій (державна реєстрація прав та їх обтяжень, внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, змін до них та їх скасування, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, скасування запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також інші дії, що здійснюються в Державному реєстрі прав) відносно об`єкту нерухомого майна: комплекс будівель та споруд, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (номер запису про власність 5374306; реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 340984812232).

А також, накласти арешт на земельну ділянку державної власності із земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а саме для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (для обслуговування комплексу будівель та споруд), за межами населеного пункту, на території Губинихскої селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, загальною площею 64,3270 га., кадастровий номер земельної ділянки: 1223255600:02:061:0504, заборонити будь - яким особам вчиняти будь-які реєстраційні дії з вказаною земельною ділянкою, в тому числі, але не виключно, спрямовані на зміну її цільового призначення, її поділу, або об`єднання з іншими земельними ділянками, укладати договори, вчиняти інші правочини стосовно цієї земельної ділянки.

До суду слідчий не з`явилась, надала заяву про розгляд клопотання у її відсутність, представник ТОВ «Губинихский известковий завод» в судове засідання не викликався в порядку ч.2 ст.172 КПК України.

Відповідно до ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Встановлено, що 19.03.2018 року до слідчого з клопотанням про арешт майна звернувся директор ТОВ «Губинихский известковий завод», повноваження якого підтверджуються витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ст.172 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

У разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

У разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає: 1) перелік майна, на яке накладено арешт; 2) підстави застосування арешту майна; 3) перелік тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню особі, у разі прийняття такого рішення; 4) заборону, обмеження розпоряджатися або користуватися майном у разі їх передбачення та вказівку на таке майно; 5) порядок виконання ухвали із зазначенням способу інформування заінтересованих осіб.

Враховуючи, що майно, на яке прохає накласти арешт слідчий, є предметом злочинного посягання, речовими доказами в розумінні ст.98 КПК України, накладення арешту на нерухоме майно підприємства та земельну ділянку не призведе до зупинення чи обмеження господарської діяльності ТОВ «Губинихский известковий завод», вважаю розумним та співрозмірним обмеженням права власності завданням кримінального провадження щодо захисту законного права власника майна, а тому клопотання слідчого підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 98, 170-172, 309-310, 369, 371-372, 395 КПК України, -

УХВАЛИЛА:

Клопотання слідчого СВ Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно - задовольнити.

Накласти арешт на комплекс будівель та споруд, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (номер запису про власність 5374306; реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 340984812232), шляхом заборони будь - яким особам вчиняти будь-які дії, направлені на відчуження вказаного об`єкту нерухомого майна чи перереєстрацію його у будь-який спосіб.

Заборонити усім суб`єктам державної реєстрації прав, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вчиняти будь - які реєстраційні дій (державна реєстрація прав та їх обтяжень, внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, змін до них та їх скасування, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, скасування запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також інші дії, що здійснюються в Державному реєстрі прав) відносно об`єкту нерухомого майна: комплекс будівель та споруд, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (номер запису про власність 5374306; реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 340984812232).

Накласти арешт на земельну ділянку державної власності із земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а саме для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (для обслуговування комплексу будівель та споруд), за межами населеного пункту, на території Губинихскої селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, загальною площею 64,3270 га., кадастровий номер земельної ділянки: 1223255600:02:061:0504, яка перебуває в оренді ТОВ «Губинихский известковий завод», заборонивши будь - яким особам вчиняти будь-які реєстраційні дії з вказаною земельною ділянкою, в тому числі, але не виключно, спрямовані на зміну її цільового призначення, її поділу, або об`єднання з іншими земельними ділянками, укладати договори, вчиняти інші правочини стосовно цієї земельної ділянки.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді може бути подано апеляцію безпосередньо до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом п`яти діб з дня її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73138992
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —200/4895/18

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гузоватий О. І.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 13.04.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні